Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Instalacja OS X 10.10 Yosemite - krok po kroku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
398 odpowiedzi w tym temacie

#1 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 17:53

Instalacja OS X 10.10 Yosemite - krok po kroku

01.11.2014 - pierwsza publikacja

02.11.2014 - dodałem więcej zdjęć, dzięki czemu poradnik jest bardziej przejrzysty

05.10.2014 - dodany punkt 5.

06.11.2014 - dodany sposób na przygotowanie pena z poziomu Windowsa

12.10.2014 - poprawa błędów w tutku

18.11.2014 - dodany nowy, o wiele lepszy sposób przygotowania pena z poziomu Windowsa

24.11.2014 - dodany chyba najlepszy możliwy sposób przygotowania pena z poziomu Windowsa

30.11.2014 - poprawki w tutorialu

08.02.2015 - zmiana sposobu wymazania większej partycji

23.03.2015 - dodany nowy link do paczki dla legacy.

 

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że poradnik ten napisałem dla osób, które nie są zaawansowane w Hackintoshowaniu i chcą mieć wszystko dokładnie opisane.

Aby przygotować pendrive'a z OS Xem Yosemite, potrzebny nam jest komputer z Windowsem lub z OS Xem nie starszym, niż 10.7 Lion.

 

UWAGA!! Wyszedł forumowy UniBootX Clover, polecam dokonać instalacji OS Xa właśnie z nim, kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

1. Przygotowanie USB z OS Xem Yosemite i Cloverem
1.1. Przygotowanie z poziomu Windowsa

 

Potrzebne pliki:

1. Pobieramy Install OS X Yosemite.app, linku do pobrania dać nie mogę, ponieważ nie jest to forum warezowe, ale, szukając na różnych znanych wyszukiwarkach torrentowych, można znaleźć nie modyfikowane Install OS X Yosemite.app (wiem, bo znalazłem).

2. Pobierz tą paczkę: https://www.mediafir...xc982nzs1w5s341 , uruchom ją za pomocą programu WinRAR i wypakuj folder "10.10.0", razem z jego zawartością na pulpit.

3. Z folderu "10.10.0", usuń pliki: ".fseventsd", ".IAProductInfo" i ".DS_Store", oraz wklej plik Install OS X Yosemite.app.

 

Uwaga! Windows plik Install OS X Yosemite.app traktuje jako folder, więc się tym nie martwcie!

 

Nagrywanie na pena:

1.1a. Pobieramy najnowszą wersję programu BootDiskUtility ze strony http://cvad-mac.narod.ru/index/0-5

1.1b. Uruchamiamy go, koniecznie z prawami administratora!

1.1c. Na liście powyżej, zaznaczamy naszego pena.

1.1d. Klikamy Options > Configuration.

1.1e. Zaznaczamy "Boot Partition Size (MB)" i zmieniamy 64 na 128. Klikamy OK.

1.1f. Klikamy "Format Disk".

 

Uwaga! Clover na penie został zainstalowany w trybie UEFI, jeśli chcesz bootować w trybie legacy, to musisz usunąć całą zawartość partycji "EFI" z pena i wgrać na nią zawartość tej paczki.

 

1.1g. Pobierz program do partycjonowania obsługujący HFS+ (np. MacDrive [trial wystarczy, można wpisać wymyślone dane]) i sformatuj nim większą partycję na pendrivie w tym systemie plików.

1.1h. Pobierz program TransMac http://www.programos...m,transmac.html (15-dniowy trial)

1.1i. Uruchamiamy program TransMac, koniecznie z prawami administratora!

1.1j. W lewej kolumnie, zaznaczamy naszego pena, klikamy PPM > "Open".

1.1k. Teraz pojawi Ci się 1 folder, kliknij w niego.

1.1l. W środkowym polu programu, kliknij PPM > "Copy here".

1.1m. Zaznacz całą zawartość folderu "10.10.0" (tego z pulpitu), a następnie kliknij przycisk "Copy".

 

1.2. Przygotowanie z poziomu OS Xa
1.2a. Uruchamiamy komputer z OS Xem.
1.2b. Otwieramy narzędzie dyskowe i przygotowujemy pendrive'a na obraz instalacyjny - formatujemy w formacie Mac OS Extended (Kronikowany).
1.2c. Otwieramy aplikację instalacyjną "Instalacja OS X Yosemite.app" - prawy klawisz myszy, pokaż zawartość pakietu
2.png
1.2d. Przechodzimy do /Contents/Resources i kopiujemy znajdujący się tam createinstallmedia na pulpit
3.png
1.2e. Uruchamiamy terminal i wpisujemy kolejno:

sudo przeciągamy_do_terminala_createinstallmedia --volume przeciągamy_do_terminala_partycję_na_instalację --applicationpath przeciągamy_do_terminala_aplikację_instalacyjną

Powinno wyjść tak, jak na zdjęciu poniżej:
4.png
1.2f. Po wciśnięciu entera terminal poprosi o wpisanie hasła, podczas wpisywania hasło będzie niewidoczne!
Następnie naszym oczom ukaże się taka informacja:
7.png
1.2g. Wpisujemy Y i zatwierdzamy enterem.
Po 5-30 minutach w zależności od prędkości urządzenia na które odtwarzamy instalację Yosemite zobaczymy komunikat:
8.png
1.2h. Pobieramy najnowszą wersję Clovera stąd: http://sourceforge.n.../cloverefiboot/
1.2i. Uruchamiamy instalator Clovera
1.2j. Klikamy kolejno: "Kontynuuj", "Kontynuuj", "Zmień miejsce instalacji".
1.2k. Wybierz swojego pena, nazywa się on Install OS X Yosemite.
1.2l. Kliknij "Dostosuj":
- Te rzeczy wybieramy dla trybu legacy:
ECm8aEm.jpg

- Te rzeczy wybieramy dla trybu UEFI:
XQGW0p1.jpg

1.2m. Kliknij "Instaluj".

2. Dostosowywanie Clovera
2a. Przejdź do /EFI/CLOVER/ i dostosuj config.plist do swojego komputera, jeśli nie umiesz tego zrobić, napisz na forum, na pewno ktoś Ci pomoże ;-)
2b. Przejdź do /EFI/CLOVER/kexts/, jeśli nie ma tam folderu o nazwie 10.10, to go stwórz i wrzuć do niego FakeSMC.kext (jeśli przygotowywałeś klucz z poziomu Windowsa, to FakeSMC.kext już tam jest) oraz kexty do Twojego internetu itp.
2c. Przejdź do /EFI/CLOVER/drivers64UEFI/, usuń znajdujący się tam VBoxHfs-64.efi i wklej tam HFSPlus.efi (pobierzesz go tu: kliknij tutaj, aby pobrać)

3. Instalacja OS X Yosemite (wreszcie! :D)
3a. Uruchom komputer.
3b. Kliknij przycisk, który umożliwia wybranie urządzenia, z którego chcemy bootować.
3c. Wybieramy naszego pena, jeśli bootujemy w UEFI, to przed jego nazwą musi być dopisek "UEFI:"!
3d. Kiedy załaduje nam się Clover, wybieramy instalator OS Xa.
3e. Po załadowaniu się instalatora, przechodzimy do Narzędzia Dyskowego.
6.png
3f. W lewej kolumnie wybieramy swój dysk, przechodzimy do zakładki "Partycje".
3g. Pod napisem "Układ partycji", klikamy na napis "Bieżący" i zmieniamy na taką liczbę partycji, jaką chcecie mieć.
mav-02.jpg
3h. Kliknij "Opcje…" a następnie wybierz "Tablica partycji GUID".
8.png
3i. Przy napisie "Nazwa:" wpisujemy nazwę, jaka nam się podoba :P
3j. Przy napisie "Format:" wybieramy "Mac OS Extended (Kronikowany)".
3k. Klikamy "Zastosuj" a w oknie, które nam wyskoczy, klikamy "Partycja" (ang. "Partition").
Partition-Started-OS-X.png
3l. Wychodzimy z narzędzia dyskowego.
3m. Rozpoczynamy instalację OS Xa.
3n. Po około 15-25 minutach komputer uruchomi się nam ponownie. Ponownie bootujemy z pena, ponownie wybieramy instalator OS Xa!! Teraz rozpocznie się drugi etap instalacji.
3o. Kiedy komputer uruchomi się ponownie znowu bootujemy z pena, tym razem wybieramy zainstalowany przed chwilą system :)

4. Instalacja Clovera na dysku
4a. Montujemy znajdującą się na naszym komputerze partycję EFI (tutaj jest krótki tutorial: http://themacadmin.c...on-on-mac-os-x/ )
4b. Wpinamy do komputera pena z instalatorem OS Xa.
4c. Przechodzimy do znajdującej się na naszym penie partycji EFI.
4d. Kopiujemy znajdujący się tam folder o nazwie EFI.
4e. Wklejamy go do partycji EFI znajdującej się na naszym dysku

5. Jeśli Clover nie chce startować z dysku...
Dosyć często zdarza się, że Clover nie chce startować z dysku (sam miałem ten problem). Rozwiązanie tego problemu znajdziecie poniżej.
5a. Wepnij pena z Cloverem do kompa, przejdź do config.plist i sprawdź czy masz takie coś:

<key>Scan</key>
<dict>
  <key>Tool</key>
  <true/>
</dict>

Jeśli tego nie masz, to koniecznie dopisz to do config.plist (możesz użyć Clover Configuratora - prostszy sposób dla mniej zaawansowanych użytkowników).
5b. Restartujemy komputer, przechodzimy do UEFI i wyłączamy CSM, lub wgrywamy do naszej karty graficznej UEFI Gop Bios.
5c. Restartujemy komputer, bootujemy z pena z Cloverem i przechodzimy do zakładki "Clover Boot Options".
5d. Zaznaczamy "Add Clover boot options for all enteries".
5e. Restartujemy komputer, przechodzimy do UEFI i w zakładce Boot, jako Boot Option 1, wybieramy Clover OS X Boot (czy coś w ten deseń, piszę z pamięci).
5f. Restartujemy komputer, teraz Clover powinien się poprawnie uruchomić z dysku :)

 

Lepszą alternatywą dla włączania CSM jest wgranie Uefi Gop Bios do naszej karty graficznej (najpierw sprawdźcie, czy wasza ma takowy do pobrania z neta, bo być może go nie ma i jedyną opcią jest włączenie CSM), ponieważ u mnie po włączeniu CSM, UEFI oraz Clover nie były rozciągnięte na pełny ekran, a, kiedy wgrałem Uefi Gop Bios i wyłączyłem CSM, to pięknie UEFI oraz Clover są na pełnym ekranie w rozdzielczości 1920x1080 ;)

To koniec szczegółowego poradnika instalacji OS X Yosemite na PC. Mam nadzieję, że się Wam spodobał :) Jeśli macie jakiekolwiek uwagi, piszcie śmiało!
Kto pomagał przy robieniu poradnika:
- Oswaldini: praktycznie prawie cały punkt 2., oraz odkrycie metody przygotowania pena z poziomu Windowsa (chodzi tu głównie o paczkę z punktu o przygotowywaniu potrzebnych rzeczy dla Windowsa)

- adiq: formatowanie jednej partycji z poziomu Windowsa (wcześniej trzeba było uruchamiać LiveCD programu GParted)

- Matt85: obsługiwanie partycji HFS+ spod Windowsa (mój patent się niestety nie do końca sprawdził).

EDIT: dodałem nowy, lepszy sposób na robienie pena z poziomu Windowsa, więc metoda od Matt85 już jest nie aktualna, ale i tak fajnie, że mi pomógł ;-)

 

Jeśli powyższy poradnik Ci się spodobał, kliknij przycisk "Lubię to"! To nic nie kosztuje, a motywuje mnie do dalszej pracy!   


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#2 piotr097

piotr097
  • Members
  • 131 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 18:17

W linku z punktu 7a jest dodany na końcu nawias i nie działa.


Samsung NP300E5C | HM75 | Intel Core i3-2370M | 6GB RAM | HD3000 | HDD 500GB |

MacBook Pro |15 inch | 2009 mid |


#3 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 18:19

@up poprawione ;)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#4 eliminati007

eliminati007
  • Members
  • 308 postów
  • LocationKonin

Napisano 01 listopad 2014 - 18:30

Bez urazy ,ale to wszystko jest na stronie wystarczy poszukać .


OS X 10.11.2| G860 |MSI Z77A-G45| 6GB DDR3 CL9 | MSI GTX 650Ti | 400S8 | C40 120GB | Zalman Z3+ | iPhone 6+ |


#5 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 18:31

Ale nie jest aż tak szczegółowo opisane. Ten poradnik jest dobry dla mało zaawansowanych użytkowników. Poza tym, wszystko skleiłem w całość i nie trzeba przekopywać całego forum, aby coś znaleźć.


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#6 cosby

cosby
  • Members
  • 72 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 19:05

Dzięki ale to faktycznie tu jest - tyle dobrze że wreszcie ktoś to skleja w całość. Ale już na wstępie lamer jak ja ma pytania:

 

4e. Kliknij "Dostosuj" i wybierz składniki potrzebne do uruchomienia Clovera na Twoim kompie.

 

 

Skąd lamer ma wiedzieć jakie składniki ma wybrać?

 

Wcześniej piszesz - kontynuuj, kontynuuj a tymczasem by uzyskać odpalenie w EFI należy taki tryb instalacji wybrać - standardowo instaluje się inny.

 

Podobne pytanie dotyczące kextów - skąd wiadomo który kext jest potrzebny a który zbędny - skąd ma to wiedzieć początkujący?

 

Dlaczego inni podają że instalację clovera EFI należy wykonać na osobnej partycji lub innym pendraku a ty piszesz że można na tym z systemem? Mnie taki pen w EFI nie chciał się uruchomić... Posadziłem to na Fat32 i jest ok. Coś więc tu nie tak.

 

To tak na szybko. Miło że to zacząłeś i mam nadzieję kiedyś to tutaj zaowocuje stworzeniem prawdziwego poradnika...


Asus P8P67 Pro V 1.01, i5-2500K, LAN: Intel 82579V, Realtec ALC892, Gigabyte GTX 770 OC 2GB, 2x4GB Corsair XMS3, Samsung 840Evo 250GB i inne...


#7 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 19:10

Skąd lamer ma wiedzieć jakie składniki ma wybrać?

Dla trybu legacy:

 

ECm8aEm.jpg

 

Dla trybu UEFI:

XQGW0p1.jpg

 

 

Podobne pytanie dotyczące kextów - skąd wiadomo który kext jest potrzebny a który zbędny - skąd ma to wiedzieć początkujący?

 

 

Popatrz na swoją konfigurację sprzętową i będziesz wiedział.

 

 

Dlaczego inni podają że instalację clovera EFI należy wykonać na osobnej partycji lub innym pendraku a ty piszesz że można na tym z systemem? Mnie taki pen w EFI nie chciał się uruchomić... Posadziłem to na Fat32 i jest ok. Coś więc tu nie tak.

 

Clovera można zainstalować na innym penie sformatowanym pod fat32, lub na penie z systemem. To już zależy od Twojego kaprysu :P


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#8 cosby

cosby
  • Members
  • 72 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 20:12

Z tego poradnika wynika że to proste jak futerał na cepy. Niby mój konfig też idealnie na hacka się nadaje. A jednak dokładnie tak jak powyżej nijak nie idzie u mnie instalka Yosemite. W takim układzie jak powyższy dochodzi do tego że pendrak miga i miga, ekran po 3 minutach wygasa, pednrak miga i tak 10 min. Potem już cisza...komp chodzi... Wiele w życiu się uczyłem ale tak prosta czynność mnie przerasta.


Asus P8P67 Pro V 1.01, i5-2500K, LAN: Intel 82579V, Realtec ALC892, Gigabyte GTX 770 OC 2GB, 2x4GB Corsair XMS3, Samsung 840Evo 250GB i inne...


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 listopad 2014 - 20:35

arnon instalatol clovera jest trochę upierdliwy. Instalację można przeprowadzić różnie:

1. Bootowanie w UEFI z klucza USB

1a. klucz w formacie FAT32 w MBR, instalacja jak dla trybu legacy (nie zaznaczasz UEFI ONLY bo dysk MBR nie ma partycji EFI i instalator się wywali), bootujesz w biosie w trybie UEFI

1b. klucz w formacie GUID <4GB, rodzaj partycji FAT32 NIE możesz zaznaczyć w instalatorze UEFI ONLY bo dla dysku <4GB nie zrobi się partycja EFI

1c. klucz w formacie GUID >4GB, rodzaj partycji nie ważny, możesz zaznaczyć w instalatorze UEFI ONLY

 

2. Bootowanie w legacy

2a. boot0af, pen MBR FAT32

2b. boot0af, pen GUID <4GB FAT32

2c. boot0af, pen GUID >4GB format obojętny, możesz zaznaczyć install in ESP

 

Jest tak dużo możliwości, że ciężko to określić wszystko.

 

Cosby, jakie kexty mają być a jakie nie - prostszej rzeczy nie ma, musisz najpierw poznać swój sprzęt, każdy chipset, a potem pod każdy szukać kexta, interesuje Cię kontroler: Audio, LAN, WiFi, USB3. Zawsze potrzebujesz FakeSMC.Znaleziomy kontroler wpisujesz w szukajce forum, w google dodając kext lub mac os x.


  • Vibro lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1701 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 01 listopad 2014 - 20:46

Widzę szczególnie duże zagęszczenie błędnego apostrofu na metr kwadratowy. Ucieszyłbym się gdybyś opisał nie instalacje crapowego distro w pierwszej części a zrobienie wirtualnej maszyny z czystym systemem. Generalnie proste i niezawodne. A kiedy już ktoś dysponuje naprawdę słabym pecetem to może pozwolić sobie na 10.8 i zrobienie instalatora spod Windowsa 


10.11.6 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|4GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum

#11 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 20:51

Jak dla mnie, robienie pena na normalnym systemie jest po prostu wygodniejsze. Każdy może robić według uznania oczywiście. Niektórzy nie mają również wsparcia wirtualizacji, czy coś w tym rodzaju i wtedy nici.

W sumie, instalacja na wirtualnej maszynie jest szybsza, zastanawiam się, czy nie zmienić instalacji Niresha na instalację na wirtualnej maszynie, ale… tak, jak pisałem, niektórzy nie mają również wsparcia wirtualizacji, czy coś w tym rodzaju i wtedy nici.

 

Co do błędnego apostrofu, ja tam żadnego dużego zagęszczenia nie widzę… ;-)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#12 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1701 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 01 listopad 2014 - 20:56

Jak dla mnie, robienie pena na normalnym systemie jest po prostu wygodniejsze. Każdy może robić według uznania oczywiście. Niektórzy nie mają również wsparcia wirtualizacji, czy coś w tym rodzaju i wtedy nici.

W sumie, instalacja na wirtualnej maszynie jest szybsza, zastanawiam się, czy nie zmienić instalacji Niresha na instalację na wirtualnej maszynie, ale… tak, jak pisałem, niektórzy nie mają również wsparcia wirtualizacji, czy coś w tym rodzaju i wtedy nici.

 

Co do błędnego apostrofu, ja tam żadnego dużego zagęszczenia nie widzę… ;-) Na prawdę, trochę się czepiasz.

Coś nie siedzisz w tym temacie, wsparcie dla sprzętowej wirtualizacji w cale nie jest potrzebne :)

Zagęszczenie jest i to błędne, mówię to chyba setny raz


10.11.6 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|4GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum

#13 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 20:57

To sam nie wiem, radzisz zmieniać instalację niresha na instalację na wirtualnej maszynie? Albo mogę dodać obydwa sposoby :P


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 listopad 2014 - 20:57

Najlepsze jest to ze pisałem już o najprostszej możliwej opcji jaka istnieje, nie potrzebujemy nic poza obrazem OS X, BdU i moją paczką Clovera.

Boot Disk Utility zrobi na penie 2 partycje, na 1szej Clover, na drugiej BdU odtworzy obraz OS X - obraz hfs wyciągamy z instalatora OS X za pomocą 7 zip. Bam robimy instalację na PC. Zaoszczędzone kilka godzin pracy w stosunku do tego poradnika.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#15 cosby

cosby
  • Members
  • 72 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 20:58

Ok, dzięki - coś tam wiem i doczytuję gdzie się da. Dobrze że wirtualna mi została bo po zabawie z terminalem niresh mi się wysypał i nie wstaje. Szukam kextów, zrobię jakimś cudem ssdt i zobaczymy. A i tak skończy się na tym że komuś to w końcu zlecę...


Asus P8P67 Pro V 1.01, i5-2500K, LAN: Intel 82579V, Realtec ALC892, Gigabyte GTX 770 OC 2GB, 2x4GB Corsair XMS3, Samsung 840Evo 250GB i inne...


#16 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 20:59

Najlepsze jest to ze pisałem już o najprostszej możliwej opcji jaka istnieje, nie potrzebujemy nic poza obrazem OS X, BdU i moją paczką Clovera.

Boot Disk Utility zrobi na penie 2 partycje, na 1szej Clover, na drugiej BdU odtworzy obraz OS X - obraz hfs wyciągamy z instalatora OS X za pomocą 7 zip.

No dobrze, ale jeśli ktoś nie ma dostępu do App Store (a co za tym idzie - dostępu do OS X'a), to ciężko gdziekolwiek dostać aplikację Install OS X Yosemite.app.


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#17 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1701 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 01 listopad 2014 - 21:02

No dobrze, ale jeśli ktoś nie ma dostępu do App Store (a co za tym idzie - dostępu do OS X'a), to ciężko gdziekolwiek dostać aplikację Install OS X Yosemite.app.

O ile mnie pamięć nie myli z BdU zrobimy maksymalnie 10.8


10.11.6 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|4GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum

#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 listopad 2014 - 21:02

Zakupi Snowa za 69zł, a pobierze obraz innego systemu 10.9/10.10 z dowolnego pasującego mu miejsca. Co ty myślisz że distra to nie są piraty ? W życiu nikomu nie polecę distra, najlepsze jest to że powstają już distra płatne, a to już jest bezczelność.

 

Dobrze mówisz max 10.8, ale potem aktualka do 10.9/10.10 lub robisz klucz w Win tak jak opisałem tu: http://hamac.pl/topi...lacji-yosemite/ - metoda działa na 10.9/10.10 tylko potrzebujesz paczkę plików z oryginalnego klucza, z tym nie ma problemu bo ktoś podrzuci z forum.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#19 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 21:05

Dodałem tutorial instalacji OS X'a na wirtualnej maszynie :)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#20 pudlox

pudlox
  • Members
  • 66 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 23:35

Super! Dziękuję Ci bardzo. Przede mą niedługo pierwsza instalacja OS X na nowym komputerze i sporo mi to rozjaśniło. 

 

 

Zakupi Snowa za 69zł, a pobierze obraz innego systemu 10.9/10.10 z dowolnego pasującego mu miejsca. 

Czyli kupuję Snow tylko po to, żeby mieć "oryginała", ale ta płytka nie będzie mi do niczego potrzebna i może pozostać zafoliowana?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych