Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Instalacja OS X 10.10 Yosemite - krok po kroku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
398 odpowiedzi w tym temacie

#21 cosby

cosby
  • Members
  • 72 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 23:47

Żeby pobrać system wystarczy założyć konto apple id. Nośnik snowa to takie legalizowanie tego pobrania z appstore najnowszej wersji choć by ją pobrać wcale nie trzeba mieć systemu OS.

Asus P8P67 Pro V 1.01, i5-2500K, LAN: Intel 82579V, Realtec ALC892, Gigabyte GTX 770 OC 2GB, 2x4GB Corsair XMS3, Samsung 840Evo 250GB i inne...


#22 pudlox

pudlox
  • Members
  • 66 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 23:48

Co jest wymagane żeby założyć kontoID? To tak jak konto google, że każdy może założyć, czy trzeba podać jakiś numer licencji z opakowania?



#23 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1152 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 02 listopad 2014 - 00:03

Co jest wymagane żeby założyć kontoID? To tak jak konto google, że każdy może założyć, czy trzeba podać jakiś numer licencji z opakowania?

musisz zalozyc konto , apple nie ma kluczy do swoich systemow


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#24 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 listopad 2014 - 10:29

Tak, płytka zostaje zafoliowana.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#25 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 02 listopad 2014 - 11:32

Mały update poradnika: dodałem więcej zdjęć, dzięki czemu jest on bardziej przejrzysty.


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#26 Darkfutur

Darkfutur
  • Members
  • 11 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 12:23

Wszystko ładnie poszło wg opisu. Zrobiłem 2 peny, jeden z systemem i drugi z cloverem i na standardowych ustawieniach clovera wszystko się zainstalowało i uruchomiło. OSX smiga jednak narazie jeszcze bez audio i lanu, ale to juz potem się pobawię.

Tylko teraz jak zainstalować clovera na dysku żeby był już na stałe ? osx bez pena z cloverem komputer się nie uruchamia.

Robię wszystko wg opisu z pkt. 7 czyli tworze partycje EFI na dysku a potem kopiuje cała zawartość katalogu EFI z pena z cloverem  zmianiajac całą zawartość , ale po resecie i wyjęciu pena z cloverem komp się nie bootuje. Mam płytę z biosem UEFI asrock H81M



#27 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1710 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 05 listopad 2014 - 12:47

Odpalasz Clovera z pena przechodzisz do Clover Boot options i dodajesz do menu UEFI


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#28 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 05 listopad 2014 - 19:11

@Darkfutur - dodałem rozwiązanie w poradniku, zobacz :)

 

PS. Dodałem małe ułatwienie w instalacji Clovera :-)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#29 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1710 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 05 listopad 2014 - 19:52

Poprawiłem apostrofy i przede wszystkim interpunkcje (pierwszy raz widzę takie błędy w stawianiu przecinka, dzielisz zdania współrzędne). Przynajmniej nikt nowy nie podchwyci tych zwyczajów :)


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#30 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 05 listopad 2014 - 20:01

Poradnik robi się coraz bardziej przejrzysty :) Właśnie czegoś takiego brakowało na tym forum, co prawda, jak się poszuka, to się znajdzie, ale, jak ktoś jest początkujący, to sobie odpuści i pomyśli "e tam, zainstaluję OS Xa za pomocą UniBeasta - będzie mi prościej" :P


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#31 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 06 listopad 2014 - 16:53

Dodany sposób na przygotowanie pena z poziomu Windowsa!!!


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#32 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1710 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 06 listopad 2014 - 17:02

1.1g jest generalnie do poprawy. wystrzegajmy się podawania tego typu stron. 


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#33 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 06 listopad 2014 - 17:08

Heh, zrobiłem błędną numerację, poprawione ;) Teraz jest to punkt 1i.

 

Co do podawania stron, to trochę nie rozumiem, czemu nie można ich podawać, przecież nie dałem bezpośredniego linku do pobrania.

Anyway, poprawię ten punkt tak, aby nie podać tej strony :)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#34 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1710 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 06 listopad 2014 - 17:14

To jak dawanie przyzwolenia do korzystania z tego typu stron. Przemyśl to głębiej. Wystarczyło po prostu "do znalezienia w Google".


10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#35 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 listopad 2014 - 20:18

A ja bardzo dziękuję wszystkim którym się chce takie poradniki napisać... Łatwo krytykować, ale niech ktoś stworzy i zobaczy ile trzeba czasu i czasami testów wykonać aby coś opisać, to się przekona ile to pracy kosztuje.

 

Szlifuj poradnik, jak będziesz miał pytania to pytaj, zawsze coś podpowiemy.


  • arnon i irrs lubią to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#36 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 06 listopad 2014 - 20:20

@314TeR

Cieszę się, że komuś się podoba :)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#37 Drakulose

Drakulose
  • Members
  • 80 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 20:27

no i tez arnon gratulacje dzieki Tobie zainstalowalem wreszcie Yosemite :D Działa Wszystko (procz dzwięku )



#38 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 listopad 2014 - 20:31

arnon bazujesz na mojej metodzie zrobienia instalatora yose pow windowsem ale paczka tych plików jest jeszcze z 10.10 DP1 ! Trzeba te pliki zaktualizować o te z 10.10 final.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#39 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 06 listopad 2014 - 20:32

@Oswaldini

a gdzie mogę je znaleźć?

 

@Drakulose

Dźwięk odpalisz dzięki 314TeRowi i jego super kextowi:

http://hamac.pl/topi...szych-systemów/

 

Skoro Ci się udało zainstalować, to widzę, że pomoc na GG się przydała ;-) Bardzo się cieszę, że Ci pomogłem ;-)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#40 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 listopad 2014 - 20:35

Zrób pena z Yose przez createinstall... pokaż ukryte pliki i wyciąg te same co masz w mojej paczce.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych