Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

LENOVO Z710 - Yosemite 10.10.1 + Win 8.1 + Ubuntu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 19 grudzień 2014 - 15:16

Witam

 

Chciałbym przedstawićYosemite + Win 8.1 + Ubuntu na laptopie Lenovo Z710.

Załączony plik  yose1.jpg   124,5 KB   32 Ilość pobrań

Poniżej jego specyfikacja.

 

Intel Core i7 4700MQ 2.4-3.4Turbo Haswell

Intel HD 4600 + GF 745 (Optimus)

Chipset 8 Series HM86

RAM 8 Gb1600 MHz ( 2x 4Gb)

Crucial 240 Gb SSD  + 1TB HDD (w kieszeni napędu DVD)

1920 x 1080 LED

2xUSB 2.0 + 2xUSB 3.0

Audio : IDT 92HD95

LAN:Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet

WiFi : Intel 7260 + BT 4.0 + USB Ralink RT2870 + USB BT 4.0 Orico

Clover UEFI :10.10.1 + Win 8.1 + Ubuntu 14

http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/lenovo/z-series/z710/#tab-specyfikacja

Z racji tego iż laptop kupiłem bez systemu i w domyśle z zamiarem instalacji na nim OSX dokupiłem SSD i potrzebne akcesoria tj. Kieszeń na drugi dysk w miejsce napędu, Wifi i BT na USB. Jak poradziłem sobie z USB pokażę później.

 

Dysk SSD przygotowałem pod OSX-em w GPT. Podział na partycje wg planu jaki sobie przyjąłem to 110 Gb na WIN 8, 70 Gb na OSX, 4 Gb Home , 4 Gb SWAP i 10 Gb na system Ubuntu. Wszystkie partycje w HFS – przy instalowaniu Win 8.1 usuwamy i tak partycję pod niego a pod Ubuntu podczas instalacji formatujemy na EXT.

 

Laptop posiada procesor Haswell więc konieczny patch w Cloverze – KernelPM.

Dodatkowo patch HD 4600 mobile pod Yosemite. Na czas instalacji można wyłączyć w biosie Nvidię ale nie koniecznie.

Potrzebne DSDT,SSDT-6 i SSDT – 8 – dla grafiki i CPU. Dopracowanie tabel trochę mi zajęło i tak jeszcze nie dałem rady wyłączyć nvidii –ale nad tym obecnie pracuję J.

DSDT + SSDT:

https://www.dropbox.com/sh/43kwk36ybouei9f/AAAY-mtofksySDuduFL0AsdDa?dl=0

Na początku start Clovera z pendriva z FakeSmc i VoodooPS2Controller w folderze 10.10.

Flagi : -v -gux_defer_usb2 – do tej drugiej doszedłem potem bo były problemy z USB i Sleep.

Mój config.plist:

https://www.dropbox.com/s/zjfhn0jmx02q51q/config.plist?dl=0

Instalacja Yosemite przebiegła wzorowo. Następnie instalka Clovera na ESP w UEFI. Kopiujemy z pena DSDT i SSDT do ACPI / Patched nie zapominając o kextach i Config.plist.  Przy kolejnym rozruchu Clovera z USB dodajemy go do listy boot w UEFI laptopa. Wyłączamy laptopa żeby wejść do Bios (w Lenovo trzeba uruchomić go oddzielnym przyciskiem) i tam ustawiamy boot Clovera na pierwszym miejscu. Po tym wyciągamy pena, restart, i Clover startuje już z dysku.

 

Czas na Windows – przygotowujemy Pendriva np. Rufusem. Musi być przygotowany dla komputerów z UEFI i dysków GPT.

Ja instaluję Windows pod Cloverem ale może się zdarzyć, że nie mamy do wyboru rozruchu z UEFI na pendrivie. Ja wyszedłem z Clovera i z opcji boot wybrałem „boot from file”. Przechodzimy na pendriva z Windows i tam do folderu Efi/ boot/ Bootx64.efi.

Po tym zabiegu instalka wystartowała, przy wyborze partycji usuwamy wcześniej utworzoną w OSX i zostawiamy jako nieprzydzielone miejsce i klikamy dalej – instalator Windows sam sobie utworzy i sformatuje potrzebne partycje.

Ubuntu – proces przebiega podobnie jak przy Windows –pen z Ubuntu również przygotowywałem w Rufusie. Podczas instalacji wybieramy instalację użytkownika odnośnie przydziału partycji. W menagerze partycji formatujemy przygotowane partycje pod Linuxa i boot dla Gruba na partycję gdzie zamierzamy zainstalować Ubuntu „ / „.

 

Z racji tego, że laptop jest na gwarancji i nie ma jeszcze modyfikowanego Biosu bez Whitelist zdecydowałem się na WiFi i BT na USB.

Wybrałem Ralink RT2870 i BT Orico 4.0. W laptopie są 4 gniazda USB czyli dwa już mam zajęte do tego mysz bezprzewodowa i tracę trzecie. Oto jak rozwiązałem ten problem.

Kupiłem HUB USB czteroportowy jak najmniejszy, rozebrałem wtyczkę usb i spiłowałem ją do minimalnych wymiarów ale tak żeby dało się przylutować kabelki. Delikatnie poluzowałem śrubki od spodu laptopa tak aby wprowadzić przez szczelinę kabelek do środka (w razie czego można to usunąć bez śladu). Tam przylutowałem HUB-a. Ostatecznie mam zajęte jedno gniazdo z boku laptopa i cztery wolne w środku – tam wpiąłem WiFi, BT i nadajnik myszki.

 

Załączony plik  USB2.jpg   39,74 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  HUB2.jpg   69,78 KB   14 Ilość pobrań
 

Wracamy do Yosemite. Kexty potrzebne to:

https://www.dropbox.com/sh/86zl928b9uhxisx/AAA7I6vql0HW_fwqkkwr1VQoa?dl=0

FakeSMC

VoodooPS2Controller

AppleHDA pod IDT 92HD95

ACPIBatteryManager

Sterownik D-Link do RT2870 – Driver od Ralinka nie działa pod Yosemite.

GenericUSBXHCI

 

Kexty instalujemy KextWizardem a panel Dlinka kopiujemy do   \System\Library\PreferencePanels\ - naprawiamy uprawnienia .

 

Dodatkowo dołożyłem dysk 1TB, który był oryginalnie w laptopie do kieszeni w miejsce DVD. W razie potrzeby podłączam napęd przez adapter SATA-USB.

 

Wiem, że opisałem to dosyć apatycznie ale w razie potrzeby służę pomocą.

Link do wszystkich plików i większej ilości zdjęć:

https://www.dropbox.com/sh/5unse5mcwlw0vpb/AADp3fmKygJBrbk-Nfs9-jwLa?dl=0

Koval


  • lyckantropen lubi to

| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17092 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 grudzień 2014 - 13:39

Bardzo fajnie opisane. Przenosze do poradników.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 lyckantropen

lyckantropen
  • Members
  • 3 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 16:11

Witaj,

 

Super, że trafiłem na Twój post. Mam parę pytań...

Jaki konkretnie model adaptera WiFi kupiłeś? Większość ma taką ogromną antenke, czy Twój jest zamknięty w środku?

Czy doszedłeś do czegoś w sprawie whitelistu BIOSa?

 

Pozdrawiam,

Karol



#4 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 06 styczeń 2015 - 15:05

Cześć.

Teraz już nie jestem w stanie określić jaki to był konkretnie model. Aukcji już nie mam w wiadomościach a i maile pokasowałem.

 

Na aukcji było napisane, że jest zgodna z Mavericks 10.9. więc wziąłem :).  Chip Ralink RT2870

 

Tak jak widać na zdjęciu moja wifi jest bez dokręcanej antenki i wpięta do Huba schowanego w obudowie.  

 

Widziałem że pod moim postem na bios-mods napisałeś swój post - w sumie racja SLIC można odpuścić ważna Whitelista.

 

Próbowałem samodzielnie zdjąć whitelist wzorując się na blogu Donovan6000 ale to przerasta moje siły a głównie brak czasu żeby wszystko ogarnąć :)

 

 

W razie potrzeby służę pomocą przy instalacji OSX. 


| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#5 lyckantropen

lyckantropen
  • Members
  • 3 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 12:17

Cześć.

Teraz już nie jestem w stanie określić jaki to był konkretnie model. Aukcji już nie mam w wiadomościach a i maile pokasowałem.

 

Na aukcji było napisane, że jest zgodna z Mavericks 10.9. więc wziąłem :).  Chip Ralink RT2870

 

Tak jak widać na zdjęciu moja wifi jest bez dokręcanej antenki i wpięta do Huba schowanego w obudowie.  

 

Widziałem że pod moim postem na bios-mods napisałeś swój post - w sumie racja SLIC można odpuścić ważna Whitelista.

 

Próbowałem samodzielnie zdjąć whitelist wzorując się na blogu Donovan6000 ale to przerasta moje siły a głównie brak czasu żeby wszystko ogarnąć :)

 

 

W razie potrzeby służę pomocą przy instalacji OSX. 

Jakby co, to w sprawie Whitelista jest już pewien postęp, zobacz na forum :) Edit: widzę, że próbowałeś, cóż, trudno.



#6 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 07 styczeń 2015 - 12:45

Jakby co, to w sprawie Whitelista jest już pewien postęp, zobacz na forum :) Edit: widzę, że próbowałeś, cóż, trudno.

Próbowałem i poszedłem jeszcze dalej. Niestety już mam po gwarancji ale zaprogramowałem chip biosu i już nie mam Whitelisty. 

Laptop startuje z obojętnie jaką kartą WiFi.


| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#7 lyckantropen

lyckantropen
  • Members
  • 3 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 14:56

Próbowałem i poszedłem jeszcze dalej. Niestety już mam po gwarancji ale zaprogramowałem chip biosu i już nie mam Whitelisty. 

Laptop startuje z obojętnie jaką kartą WiFi.

Wrzucisz jakieś zdjęcia chipa po przeróbce, gdzie się on znajduje i jak do niego dotrzeć?



#8 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 07 styczeń 2015 - 18:39

Wrzucisz jakieś zdjęcia chipa po przeróbce, gdzie się on znajduje i jak do niego dotrzeć?

Aby dotrzeć do kości biosu trzeba niestety rozkręcić całego laptopa. Scalaki znajdują się od góry płyty głównej po lewej stronie od touchpada.
 
Oznaczenia na kostkach biosu:
 
KBC - 2048 KB -  W25Q16BV
PCH - 4096 KB - W25Q32BV - zrobiłem backup za pomocą universal backup tool - wprowadziłem zmiany, które podał BDMaster i następnie wgrałem programatorem.

5481489def69.jpg

ca94781b208c.jpg
  • lyckantropen lubi to

| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#9 Tadeus

Tadeus
  • Members
  • 1 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 07:18

Dear Koval,

i need your help. I tried the same with my Z710. Yosemite is working well, but i cant get any Dualboot. I installed yosemite first and could choose Clover from BIOS. After installing Windows Clover was gone from BIOS (only Windows Boot Manager), even after trying to add it via Clover Boot-Options from Clover-USB there is only Windows Boot Manager. How did you do that? Our BIOS is very shitty, we cant add any entry manually:cry: What are ur BIOS settings?

 

PS: Did you create new DSDT from the new BIOS-Update? I saw your posted DSDT is based on older BIOS-Version.

 

Thank you very much, greetings from Germany.

 

Taddy



#10 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 28 styczeń 2015 - 11:13

Dear Koval,

i need your help. I tried the same with my Z710. Yosemite is working well, but i cant get any Dualboot. I installed yosemite first and could choose Clover from BIOS. After installing Windows Clover was gone from BIOS (only Windows Boot Manager), even after trying to add it via Clover Boot-Options from Clover-USB there is only Windows Boot Manager. How did you do that? Our BIOS is very shitty, we cant add any entry manually:cry: What are ur BIOS settings?

 

PS: Did you create new DSDT from the new BIOS-Update? I saw your posted DSDT is based on older BIOS-Version.

 

Thank you very much, greetings from Germany.

 

Taddy

Hi Teddy

 

After install Windows I boot notebook from usb device with Clover then add boot option from the SATA disk  to the Uefi boot list. You must add correct boot from Your SATA disk not from USB.


| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#11 Frag

Frag
  • Members
  • 16 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 23:15

Posiadam taki sam model laptopa i jak ty chciałbym zainstalować Win 8.1 / OS X / Xubuntu, mógłbyś wysłać kexty pod OS X do tego modelu?

Do tego mam dodatkowy monitor podpięty pod złącze VGA, czy są potrzebne jakieś pliki dodatkowe żeby zadziałał?

 

Mógłbyś zarzucić folder EFI z pendrive z potrzebnymi patchami/kextami do domyślnych sprzętów tego lapka?

 

Z góry dzięki za pomoc



#12 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 24 czerwiec 2015 - 13:47

Posiadam taki sam model laptopa i jak ty chciałbym zainstalować Win 8.1 / OS X / Xubuntu, mógłbyś wysłać kexty pod OS X do tego modelu?

Do tego mam dodatkowy monitor podpięty pod złącze VGA, czy są potrzebne jakieś pliki dodatkowe żeby zadziałał?

 

Mógłbyś zarzucić folder EFI z pendrive z potrzebnymi patchami/kextami do domyślnych sprzętów tego lapka?

 

Z góry dzięki za pomoc

Cześć

W tej chwili myślę o aktualizacji poradnika ponieważ są nowe Kexty od Rehabman do uruchomienia HD 4600.

Jeśli dobrze zrobisz DSDT i SSDT to kextów za dużo nie ma.

Dołączam archiwum z kextami których używam i wybranymi folderami z Clovera (żeby zmniejszyć wielkość pliku)

Załączone pliki


| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#13 Frag

Frag
  • Members
  • 16 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 06:54

Cześć

W tej chwili myślę o aktualizacji poradnika ponieważ są nowe Kexty od Rehabman do uruchomienia HD 4600.

Jeśli dobrze zrobisz DSDT i SSDT to kextów za dużo nie ma.

Dołączam archiwum z kextami których używam i wybranymi folderami z Clovera (żeby zmniejszyć wielkość pliku)

możesz napisać jak odblokowałeś bios, czy potrzebne ci było do tego jakieś urządzenie dodatkowe? za ile i jaki programator biosu kupiłeś



#14 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 03 sierpień 2015 - 08:04

Skontaktuj się, może obejdzie się bez programatora : http://hamac.pl/topi...aptopów-lenovo/


| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#15 Frag

Frag
  • Members
  • 16 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 11:57

Skontaktuj się, może obejdzie się bez programatora : http://hamac.pl/topi...aptopów-lenovo/

Niestety, tylko programator



#16 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 20 sierpień 2015 - 23:30

No to musisz się pojawić u mnie to zrobimy tylko nie zapomnij o browarach \:D/=P~


  • PolishApple lubi to

| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 


#17 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1618 postów
  • LocationWrocław

Napisano 21 sierpień 2015 - 04:58

Ew. spróbujcie przez recovery flash. 


  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 OSX 10.13 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Nowa płyta główna

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad X220 | i7 2715qe 2.10Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - No tego... Wpadł pod pociąg :P

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 macOS 10.12 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | GTX 1070 |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#18 juniorjpdj

juniorjpdj
  • Members
  • 91 postów
  • Location/home/juniorjpdj

Napisano 27 październik 2015 - 21:17

Posiadam tego laptoka wlasnie, pierwszy moj laptohack bedzie, jakich patchy DSDT i SSDT uzyc?

Jakies konkretne porady na poczatek oprocz tuta?

Boje sie tego DSDT i SSDT troche (nie wiem czemu).



#19 kewner

kewner
  • Members
  • 7 postów

Napisano 19 luty 2017 - 18:44

Witam

Niestety linki wygasły, czy istnieje możliwość ich aktualizacji?



#20 Koval78

Koval78
  • Members
  • 53 postów
  • LocationRadom

Napisano 21 luty 2017 - 10:23

Dziś wieczorem zaktualizuję jak znajdę bo już sprzedałem lapka.


| ALIENWARE 17R3 | Intel® Core™ i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz |8GB DDR3 2133 MHz | Intel HD 530 + GF GTX 970M (Optimus)| Chipset INTEL 100 Series | SSD - SAMSUNG MZ7TE 256 GB | 1920x1080 LED | 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.1 | Audio Sound Blaster Recon3Di | WiFi: DELL 1560 + BT 4.0 | 10.13.1+ WIN 10 PRO |

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych