Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

MSI PC Mate B85-G41 modyfikacja BIOSu.

MSI Problem Instalacja

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cebul

Cebul
  • Members
  • 12 postów

Napisano 11 luty 2015 - 15:48

Witam, mam przygotowany pendrive bootowalny z OSx Yosemite już od kilku dni męczę się bezskutecznie z instalacją, po wczytaniu serii kex'ów komputer rebootuje się, słyszałem że wymaga to spatchowania BIOS'u jednak nawet nie wiem jak się za to zabrać i jaki BIOS (UEFI) wybrać. Dodam również że zgodnie z poradnikami jakie znalazłem w internecie wyłączyłem wirtualizację intela ale mój bios nie posiada możliwości wyłączenia CFG - Lock. Jakie kroki jeszcze powinienem podjąć? Czy flashowanie/patchowanie biosu to faktycznie rozwiązanie tego problemu. Z góry dziękuję za odpowiedź ^ ^ zależy mi na instalacji tego systemu jednak dopiero stawiam pierwsze kroczki w temacie.

 

UPDATE

 

Już rozumiem ideę patchowania i udało mi się znaleźć PMPatch jednak żaden z BIOS'ów które próbowałem spatchować (od najstarszego 2.0 do najnowszego 2.8) nie chciał dać się zpatchować

PMPatch 0.5.12
PowerManagement modules not found.
AMI nest modules not found.
Phoenix nest modules not found.
CpuPei module at 00FA5700 not patched: Patch pattern not found. 


#2 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1547 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 11 luty 2015 - 17:36

U mnie na H81 pomogło jedynie patchowanie BIOSu, to cloverowe było nieskuteczne. Jeśli PmPatch go nie rusza to może UEFIpatch, następca PmPatcha ruszy?


  • Cebul lubi to
macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB

#3 Cebul

Cebul
  • Members
  • 12 postów

Napisano 11 luty 2015 - 18:13

U mnie na H81 pomogło jedynie patchowanie BIOSu, to cloverowe było nieskuteczne. Jeśli PmPatch go nie rusza to może UEFIpatch, następca PmPatcha ruszy?


No i tutaj pojawia sie kolejny problem, ponieważ widziałem UEFIpatch ale to chyba mniej automatyczny a bardziej manualny patcher niż PmPatch. Mógł bys mi udzielić jakichś wskazówek odnośnie tego jak za jego pomocą zpatchowac bios?

#4 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1547 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 11 luty 2015 - 18:17

Patchuje się w ten sam sposób co PmPatchem, w linii poleceń Windows (cmd) po przejściu do katalogu z programem:

uefipatch /ścieżka/do/oryginału /ścieżka/do/spatchowanego

macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB

#5 Cebul

Cebul
  • Members
  • 12 postów

Napisano 11 luty 2015 - 18:28

Patchuje się w ten sam sposób co PmPatchem, w linii poleceń Windows (cmd) po przejściu do katalogu z programem:

uefipatch /ścieżka/do/oryginału /ścieżka/do/spatchowanego
A czy w UEFI patchu nie trzeba było przypadkiem wprowadzać jakichś bitów czy hexów do podmiany? Czy on tez automatycznie wyszukuje patterny? Sprawdzę czy mi to pomoże i dam znać, bo w przypadku gdyby UEFIpatch tez nie dał rady to znajduje sie gdzieś na dole pleców czy są jeszcze jakieś nadzieje?

#6 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1547 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 11 luty 2015 - 18:37

Musi go ruszyć. Swój BIOS patchowałem jeszcze PmPatchem rok temu, ale kumplowi niedawno UEFIpatchem na MSI H81M-E35 i poszło bez problemu.


macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB

#7 Cebul

Cebul
  • Members
  • 12 postów

Napisano 11 luty 2015 - 18:45

Musi go ruszyć. Swój BIOS patchowałem jeszcze PmPatchem rok temu, ale kumplowi niedawno UEFIpatchem na MSI H81M-E35 i poszło bez problemu.


A też miałeś problem tej rangi że instalator się wogóle nie bootował i komputer sie resetował? Może coś źle w biosie poustawiałem jeszcze?

#8 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1547 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 11 luty 2015 - 19:10

Przeważnie kernel panic zanim w ogóle pojawił się instalator i po chwili restart.


macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB

#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 luty 2015 - 19:26

imac:~ grune$ /Applications/PMPatch-5.13 /Users/grune/Desktop/7850v28/E7850IMS.280 /Users/grune/Desktop/7850v28/E7850IMS-MOD.280
PMPatch 0.5.13
PowerManagement modules not found.
PowerMgmtDxe/PowerManagement2.efi module at 00AC6578 patched.
AMI nest modules not found.
Phoenix nest modules not found.
CpuPei module at 00FB2500 not patched: Patch pattern not found.
Output file generated.
imac:~ grune$ 

https://dl.dropboxus...IMS-MOD.280.zip

 

Na MSI trzeba było używać bodaj KernelPm aby obejść patchowanie BIOSu.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#10 Cebul

Cebul
  • Members
  • 12 postów

Napisano 11 luty 2015 - 19:37

Przeważnie kernel panic zanim w ogóle pojawił się instalator i po chwili restart.

 

 

imac:~ grune$ /Applications/PMPatch-5.13 /Users/grune/Desktop/7850v28/E7850IMS.280 /Users/grune/Desktop/7850v28/E7850IMS-MOD.280
PMPatch 0.5.13
PowerManagement modules not found.
PowerMgmtDxe/PowerManagement2.efi module at 00AC6578 patched.
AMI nest modules not found.
Phoenix nest modules not found.
CpuPei module at 00FB2500 not patched: Patch pattern not found.
Output file generated.
imac:~ grune$ 

https://dl.dropboxus...IMS-MOD.280.zip

 

Na MSI trzeba było używać bodaj KernelPm aby obejść patchowanie BIOSu.

 

Ślicznie dziękuję ^ ^ to teraz jeśli jeszcze mógł bym spytać, tak dla własnej ciekawości na przyszłość. w UEFIPatch wypluwa mi błąd "patches.txt file not found or can't be read" gdzie należy umieścić ten plik jeśli nie w folderze z patcherem? albo jak go zdefiniować. Co do BIOSU za chwilę go wgram i dam znać, a co mogło być powodem że nie mogłem zpatchować go u siebie?



#11 glucio121

glucio121
  • Members
  • 147 postów
  • LocationMazury

Napisano 11 luty 2015 - 20:21

Polecałbym spatchować bios :) Mogę Ci podesłać mój config. Powinno ruszyć :)


Hamac #1 OS X 10.9.2
Intel Core I3 4130|MSI B85M G43|4GB GoodRam CL9 1600MHZ|GIGABYTE GTX560OC|Samsung F3 HD103SJ| Gembird 500W

#12 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 160 postów

Napisano 11 luty 2015 - 22:36

Ślicznie dziękuję ^ ^ to teraz jeśli jeszcze mógł bym spytać, tak dla własnej ciekawości na przyszłość. w UEFIPatch wypluwa mi błąd "patches.txt file not found or can't be read" gdzie należy umieścić ten plik jeśli nie w folderze z patcherem? albo jak go zdefiniować. Co do BIOSU za chwilę go wgram i dam znać, a co mogło być powodem że nie mogłem zpatchować go u siebie?

 

 

Jeśli masz wszystko w jednym katalogu UEFIPatch patches.txt i bios to spatchuje ci bez problemu ....


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 


#13 Cebul

Cebul
  • Members
  • 12 postów

Napisano 12 luty 2015 - 07:47

Dziękuje wszystkim za pomoc, zwłaszcza @javazlaz i @oswaldiniteraz wszystko działa jak marzenie ^ ^ także piszę już z OSx'a. Gdyby jeszcze żeby nie zaśmiecać forum ktoś powiedział mi od czego zacząć by mikrofon działał? Jakie kexy? słyszałem że coś z Voodoo trzeba.



#14 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1547 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 12 luty 2015 - 08:57

E tam... Jakie Voodoo... Pobierasz sobie stąd http://www.hackintos...osemite-alc887/ AppleHDA 10.10 Final.zip, instalujesz kext za pomocą Kext Wizarda do /S/L/E. Naprawiasz uprawnienia w KW. Dodajesz Audio Inject ID 99 w Cloverze. Restart i to wszystko.

Jeśli masz Mavericksa to tutaj: http://www.hackintos...da-1094-alc887/

 

EDIT: Jeśli chodzi o mikrofon na panelu przednim to musi być podpięty wtyk do płyty głównej HD Audio a nie AC '97 i tak samo ustawiona opcja dot. dźwięku w BIOSie.


macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB

#15 Cebul

Cebul
  • Members
  • 12 postów

Napisano 12 luty 2015 - 14:24

E tam... Jakie Voodoo... Pobierasz sobie stąd http://www.hackintos...osemite-alc887/ AppleHDA 10.10 Final.zip, instalujesz kext za pomocą Kext Wizarda do /S/L/E. Naprawiasz uprawnienia w KW. Dodajesz Audio Inject ID 99 w Cloverze. Restart i to wszystko.

Jeśli masz Mavericksa to tutaj: http://www.hackintos...da-1094-alc887/

 

EDIT: Jeśli chodzi o mikrofon na panelu przednim to musi być podpięty wtyk do płyty głównej HD Audio a nie AC '97 i tak samo ustawiona opcja dot. dźwięku w BIOSie.

Dzięki wrócę do domu i zobaczę czy działa, a co z kartą wifi pod pci-e? Raczej muszę lecieć po ethernecie albo zewnętrzne wifi usb? do kart Sweex'a nie ma żadnych kex'ów?

 

A jak je zainstalować jeśli mam chameleona zamiast Clovera? i czym jest to KW? w sensie jak się dostać do tego naprawiania permisji.



#16 Dark Raven

Dark Raven
  • Members
  • 42 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 12 luty 2015 - 14:53

 

 

Co do BIOSU za chwilę go wgram i dam znać, a co mogło być powodem że nie mogłem zpatchować go u siebie?

 

Użyłeś PMPatch w wersji 0.5.12. Na 0.5.13 wszystko śmiga ok ;)


  • Cebul lubi to

MSI Z87-G41 PC Mate | Intel Core i5-4570 | Sapphire Radeon R9 290 Tri-X | 2 x 4GB Kingston HyperX 1600Mhz DDR3 | Audigy 2 ZS & ALC887 | Crucial MX100 256GB & WD Blue 1 TB | Zalman R1 | El Capitan 10.11 & Windows 10 |


#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 luty 2015 - 10:54

Panowie nie robimy tasiemców, zaczęło się o biosie skończyło na audio. Nie robimy tematów zbiorczych ! Temat dzielę i zamykam.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: MSI, Problem, Instalacja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych