Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Instalacja Mac OSX Snow Leopard oraz Lion na VMware


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#21 sebus1996

sebus1996
  • Members
  • 11 postów
  • Locationuczeń

Napisano 02 maj 2010 - 19:57

zainstalowałem Mac OS X snow leopard normalnie bez grzebania w tych opcjach dostosowywania (czyli tylko dalej>dalej>instaluj) i nie mam żadnych rozdzielczości do wyboru tylko jedna taka mniejsza ;/ dlaczego?
Ognia! powiedział Bonaparte zapalając fajkę

#22 sucat

sucat
  • Members
  • 9 postów

Napisano 02 maj 2010 - 22:19

kolego: tutaj poczytaj

#23 sebus1996

sebus1996
  • Members
  • 11 postów
  • Locationuczeń

Napisano 03 maj 2010 - 13:06

jakieś to dziwne to... po zainstalowaniu miał się zobić restart ale pojawiło się takie szare okieno z pięcioma napisami w różnych językach żeby wyłączyć komputer. po wyłączeniu (wciśnięcie czerwonego kwadracika) i ponownemu uruchomnieniu(odpalenie z darwin_snow.iso) cały czas się ładuje i ładuje i nie może przestać ;/
Ognia! powiedział Bonaparte zapalając fajkę

#24 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 03 maj 2010 - 13:13

Nikt, nigdzie nie napisał, że to musi i powinno działać.
Z drugiej strony na wielu różnych konfiguracjach działa i to działa całkiem sprawnie.
Zatem szukaj rozwiązania...., a zacznij od autora tego "całego zamieszania".
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=172474

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#25 sebus1996

sebus1996
  • Members
  • 11 postów
  • Locationuczeń

Napisano 03 maj 2010 - 13:17

od razu mówię, że instalowałem tą wersję 'retail' z iso. Może instalacja tej wersji jakoś inaczej powinna przebiegać niż w poradniku?
PS no dobra... po kilku restartach pojawił się ekran i konfiguracja . po zainstalowaniu tego oprogramowania z darwin_snow.iso trzeba było zrobić restart... kliknąłem i znowu ten taki szary ekran no dobra.., wyłączyłem czerwonym kwadracikiem i teraz znowu musze robić fafnaście restartów i raz cały czas się ładuje a raz pojawia się tapeta i zamiast myszki ta tzw. plażowa piłka
Ognia! powiedział Bonaparte zapalając fajkę

#26 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 03 maj 2010 - 13:39

instalowałem tą wersję 'retail' z iso

A skąd wziąłeś wersję Retail w ISO?
Przerobiłeś z dmg na iso czy jak?

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#27 sebus1996

sebus1996
  • Members
  • 11 postów
  • Locationuczeń

Napisano 03 maj 2010 - 15:00

ściągnąłęm z torrentów od razu taką wersję ale to nie ma nic do rzeczy. właśnie w tym folderze co jest ten darwin_snow.iso jest taki plik do przeczytania w którym jest napisane:
"Installing Snow Leopard in Vmware Workstation 7
Prerequisites...
Patience
VMware Workstation 7
Basic knowledge of OS X and the terminal
Previous boot-132 experience
Retail Snow Leopard 29.99 DVD (as an ISO)
A pre-made Snow Leopard VMX (included)
dariwn_snow.iso (included)
Intel Based Processor
----- Step 1 -----
preparing the image
Open VMware, load the vmx that came with this pkg
edit the vmware settings to match your needs
set the darwin_snow.iso as the cdrom media.
save your settings
----- Step 2 -----
Installing
Start up your OS X VM
once at the darwin boot prompt eject the darwin_snow.iso and load your Snow Leopard ISO
Install Snow Leopard as normal
reboot**
**note:
FakeSMC causes kernel panics on reboot in Snow Leopard for some reason. Just ignore the Kernel panics.
---- Post Install ----
TAKE A SNAPSHOT before updating or making any other chages to the VM.
Use Apple Software Update
Reboot
Take a Snapshot
Install Vmware Tools
Reboot
---- Caveats ----
It seems that for some reason it takes about 10 reboots before Snow Leopard will boot normally into the VM. you will get stuck at the apple logo for about 3-4 reboots, then you will get to the dekstop but only get the beachball of death. Keep rebooting and eventually you will get to the registration form, once the registration form loads you will be smooth sailing from now on.
You will always need to use the darwin_snow.iso to boot your vm but this is a small price to pay for having Snow Leopard in a vm right?
-P|astikman
Thanks to PolishOX for forcing me to do this the right way
"
PS. przed pojawieniem się tego szarego ekranu z napisami o wyłączeniu komputera pojawia mi się informacja z Vm: The CPU has been disabled by the guest operating system. You will need to power off or reset the virtual machine at this point.
Ognia! powiedział Bonaparte zapalając fajkę

#28 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 03 maj 2010 - 15:11

ściągnąłęm z torrentów od razu taką wersję ale to nie ma nic do rzeczy

Wręcz przeciwnie, w tej materii jest to najbardziej istotne.
Moje doświadczenia obejmują tylko i wyłącznie instalację jednej dystrybucji czyli wersji Mac OS X Snow leopard Universal v3.6 (10.6.2) oraz instalację z oryginalnego fizycznego nośnika czyli z wersji Retail inaczej sklepowej.
Taką też wersję do instalacji zaleca autor dodatkowych sterowników, zatem spróbuj...
Czy uda się uruchomić to co masz tego nie wiem.

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#29 sebus1996

sebus1996
  • Members
  • 11 postów
  • Locationuczeń

Napisano 03 maj 2010 - 15:26

ściągnąłęm z torrentów od razu taką wersję ale to nie ma nic do rzeczy

Wręcz przeciwnie, w tej materii jest to najbardziej istotne.
Moje doświadczenia obejmują tylko i wyłącznie instalację jednej dystrybucji czyli wersji Mac OS X Snow leopard Universal v3.6 (10.6.2) oraz instalację z oryginalnego fizycznego nośnika czyli z wersji Retail inaczej sklepowej.
Taką też wersję do instalacji zaleca autor dodatkowych sterowników, zatem spróbuj...
Czy uda się uruchomić to co masz tego nie wiem.


Różni się czymś to Mac OS X Snow leopard Universal v3.6 (10.6.2) od wersji retail?
Ale jak bym miał zainstalować tego macOSx'a z rozszerzeniem DMG? vm też zalicza to jako obraz pliku? To jest pewnie zwykła wersja taka sama jak ta dmg tylko ma zmienione rozszerzenie
kurde... no już chyba dziesiąty raz próbuje go uruchomić i zawsze stoi tylko na ciągłym ładowaniu z logiem apple... czy to normalne?
Ognia! powiedział Bonaparte zapalając fajkę

#30 smk

smk
  • Members
  • 8 postów

Napisano 22 maj 2010 - 22:14

ten sam problem co u "rybak17"
"Mac OS X is not supported with software virtualization. To run Mac OS X you need a host on which VMware Workstation supports hardware virtualization."
tylko na AMD 4000+
workbench 3.9, win7 64, XP 32, ubuntu NetBook Remix

#31 xrn

xrn
  • Members
  • 25 postów

Napisano 05 sierpień 2010 - 17:51

Hej mam problema :P
stawiam wszystko tak jak należy wkładam płytkę wpisuje wartość C żeby czytał instalke retaila z DvD (wersja retaila to 10.6.4) przeznaczam około 2k ramu i jak dam C wywala mi błąd.

"The CPU has been disabled by the guest operating system. You will need to power off or reset virtual machine at this point."

Jakieś pomysły ?

Okno wygląda następująco

Drawin/x86 boot v5.0.132_r74_vmware
2051 memory
VESA v2.0 16MB (V M ware, Inc. VBE support 2.0)

Loading Drawin/x86
Invalid front-side bus frequency 66000000 Hz.
Disabling the CPU...

ZWIECHA

Dodam procek e8400 :D

#32 sebasx

sebasx
  • Members
  • 1 postów

Napisano 14 sierpień 2010 - 20:02

dolaczam sie do pytania

#33 zwi

zwi
  • Members
  • 3 postów

Napisano 18 sierpień 2010 - 11:55

Taka sama sytuacja jak u xrn.
"The CPU has been disabled by the guest operating system. You will need to power off or reset virtual machine at this point."

Płyta GigaByte H55M-S2H - obsługuje wirtualizacje, bios w najnowszej wersji.
Procesor Intel G6950 - na stronie intela twierdzą również, że obsługuje VT.


Zobaczcie inne dystrybucje, iDeneb 1.4 działa poprawnie, cpus=1 i poszła instalka.

#34 Patyczak1

Patyczak1
  • Members
  • 4 postów

Napisano 23 sierpień 2010 - 12:47

Dzięki za świetny poradnik zainstalowałem retaila przy użyciu vmware player 3.1.1 i wszystko działa świetnie, szkoda że tradycyjna instalacja na dysku nie idzie tak łatwo i bezproblemowo. :)
Jak udaje się za pierwszym razem, jest nudno. ;)

#35 Kajak

Kajak
  • Members
  • 36 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 18:25

Ja mam taki problem po wpisaniu -v mam tak
http://ifotos.pl/zobacz/Beztytulu_waqaah.png/

linki zewnetrzne podajemy w code, bardzo prosze zapoznac sie z regulaminem ! warn

#36 MateuSzzzzz

MateuSzzzzz
  • Members
  • 50 postów

Napisano 06 wrzesień 2010 - 22:58

Hej mam problema :P
stawiam wszystko tak jak należy wkładam płytkę wpisuje wartość C żeby czytał instalke retaila z DvD (wersja retaila to 10.6.4) przeznaczam około 2k ramu i jak dam C wywala mi błąd.

"The CPU has been disabled by the guest operating system. You will need to power off or reset virtual machine at this point."

Jakieś pomysły ?

Okno wygląda następująco

Drawin/x86 boot v5.0.132_r74_vmware
2051 memory
VESA v2.0 16MB (V M ware, Inc. VBE support 2.0)

Loading Drawin/x86
Invalid front-side bus frequency 66000000 Hz.
Disabling the CPU...

ZWIECHA

Dodam procek e8400 :D


Miałem to samo. Żeby zadziałało, musiałem w biose włączyć wirtualizację na processorze, bo inaczej raczej Ci nie ruszy nic. Bodajże w Intelu ma to skrót VT w biosie. U mnie schowane było w zakładce Security.

#37 eclip

eclip
  • Members
  • 4 postów

Napisano 20 wrzesień 2010 - 19:20

Witam,
u mnie zatrzymuje się instalacja:
http://femtokomorka.com.pl/vmware.jpg 

komp:
Abit Ip35e
q6600 3Ghz
2GB ram

iPC_OSx86_10.5.6

Co jest nie tak ?

Pozdrawiam.

#38 ese

ese
  • Members
  • 6 postów

Napisano 28 wrzesień 2010 - 11:00

wygląda na to, że na VMware nie da się postawić retaila 10.6.3. Próbowałem na win 7 oraz na xp pro, niestety maszyna się resetuje po mignięciu jabłkiem.
iAtkos S3 v2 bez problemu idzie..
Dołączona grafikaR540-JA02PL | Intel PM55 i3-350M 2.27GHz | Intel HD Graphics 64MB+ VRAM | HDD 500 GB SATA AHCI | ODD Teac DV-W28S-V SATA | Realtek HDA ALC269 | LAN Yukon 88E8040 | WLAN Atheros AR9285
iPhone 3G 4.1 JB Orange PL

#39 qura12

qura12
  • Members
  • 18 postów

Napisano 28 październik 2010 - 17:33

Dzisiaj gdy próbowałem odpalić wirtualną maszynę z OSX'em wyskoczył mi błąd: 'The VMware Authorization Service is not running.' Co może być tego powodem i jak to naprawić? Dodam, że nic nie grzebałem, nic nie kombinowałem, wszystko jest tak jak było.

edit: Wystarczyło otworzyć jako administrator...

#40 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 październik 2010 - 17:35

Przeczytaj:
http://communities.vmware.com/thread/88396?start=0&tstart=0
...gdzieś tam chyba jest solucja.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych