Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Instalacja Mac OSX Snow Leopard oraz Lion na VMware


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#41 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 18:19

Wszystkie moje dotychczasowe próby uruchomienia Mac OSX na VMware jak dotąd kończyły się uruchomieniem systemu w 32bitach.
Ale właśnie znalazłem w sieci gotowca zresztą świetnie przygotowanego (sieć działa, dźwięk działa, kilkanaście rozdzielczości do wyboru) przez naszych kolegów za wschodniej granicy bazującego na wersji Retail 10.6.3 plus update do 10.6.4 który uruchamia się tak:

Dołączona grafika

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#42 qura12

qura12
  • Members
  • 18 postów

Napisano 10 listopad 2010 - 22:53

Wiem, że to może naiwne z mojej strony ale właśnie ściągam update do 10.6.5... Zobaczymy czy ruszy na VMware :)


O dziwo działa elegancko, można instalować :P

#43 MrPr0h

MrPr0h
  • Members
  • 7 postów

Napisano 30 listopad 2010 - 21:17

Wiadomo czy na tym szarym tle z jabłkiem ma się chwilę zatrzymać? U mnie mieli i mieli i coś nie może nic zdziałać. Kręci się tylko na dole to kółeczko Applowskie i tyle.

Ok, pospieszyłem się - moja wina. Poszło :) Dzięki!
Core2Quad Q9400 - 4GB DDR2 - 640GB HDD - GF 9800GT

#44 kjawo

kjawo
  • Members
  • 3 postów

Napisano 06 grudzień 2010 - 14:05

Zrobiłem wszystko według instrukcji, system się zainstalował, niestety nie chce działać.
Po restarcie wskakuje komunikat "Operating system not found"
Przy wyborze bootowania z DVD (darwin_snow.iso) wywala się: please insert the CD
jeśli jeszcze raz podłączę DVD to wyświela się:
"You should eject this CD and insert an OS X disc
Do you want to continue booting this CD (probably won't work)?"

//Cały czas ustawione jest przy DVD "Connect at Power ON"
//
Acer 3820TG
i5-450M
RAM 4GB
Grafika Radeon 5650M i Intel GMA HD
IDE ATA/ATAPI Intel 5 Series 4 Port SATA AHCI
Atheros AR5B93 Wireless
Atheros AR8151 Gigabit Ethernet
Mostek Intel 82801 PCI - 2448
Klawiatura PS2
Mysz USB
Brak DVD
Windows 7 Home Premium

#45 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:38

Z lenistwa naściągałem różne gotowe "dyski" ze snow (10.6.2/4) jak i 10.5.x pod VMware ale wszystkie kończą się przy uruchomieniu. System wstaje po czym po kilku sekundach na pulpicie mam zwis a VMware częstuje mnie tym oto komunikatem.

Dołączona grafika

Co się dzieje? Wiecie co jest nie tak?
Czy to może być wina tego iż odpalam to pod OSX gdzie obrazy były robione pod Windowsowską wirtualizację?

Cała zabawa będzie jest dedykowana dla koleżanki pod XP'ka.
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#46 witucha0

witucha0
  • R.E.D.
  • 1523 postów

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:50

Przyłączam się do pytania, mam dokładnie ten sam komunikat przy starcie jakiegokolwiek MacOS X'a. Oczywiście VT-x włączone :)
OS X Mavericks 10.9.4 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
OS X Mountain Lion 10.8.3 on Mac Mini Mid 2007 | Intel Core 2 Duo 2,16Ghz | 4GB SDRAM | Intel X3100
OS X Mavericks 10.9.4 on MacBook Pro 15' Mid 2010 | i5-520M 2.4Ghz | 4GB DDR3 | NVidia GeForce GT330M
iPhone 5 64GB White iOS 7.1.2 JB | ASUS RT-N16 + Tomato K26
| NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#47 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:53

A próbowaliście zainstalować OS X jako opcję Mac OS X Server w VMware Fusion?
Ja niestety nie mam jak tego sprawdzić, bo mój CPU nie ma VT-x...

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#48 witucha0

witucha0
  • R.E.D.
  • 1523 postów

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:56

A próbowaliście zainstalować OS X jako opcję Mac OS X Server w VMware Fusion?

Tak, co do zabezpieczeń to je złamałem (wystarczyło zrobić prostą komendę w terminalu), ale potem nie wiadomo dlaczego japco zmienia się na znak stop (nie wygląda jak klasyczny Still waiting for root device ;) ), a trybu verbose się wymusić nie da :\
OS X Mavericks 10.9.4 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
OS X Mountain Lion 10.8.3 on Mac Mini Mid 2007 | Intel Core 2 Duo 2,16Ghz | 4GB SDRAM | Intel X3100
OS X Mavericks 10.9.4 on MacBook Pro 15' Mid 2010 | i5-520M 2.4Ghz | 4GB DDR3 | NVidia GeForce GT330M
iPhone 5 64GB White iOS 7.1.2 JB | ASUS RT-N16 + Tomato K26
| NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#49 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 08 styczeń 2011 - 21:04

Zaczynam testy nowego VirtualBox'a 4.0. Może tam konkretnie ruszy...
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#50 xwolvie7

xwolvie7
  • Members
  • 1 postów

Napisano 15 styczeń 2011 - 09:35

Witam wszystkich,
Mam problem z uruchomieniem MAC OS X Leoparda w wersji 10.5.5.
Jest to obraz płyty do uruchomienia poprzez program VMware.
No więc ustawiłem opcje uruchomienia, przypisałem 2gb ramu, procesor, 30 gb miejsca do dyspozycji na dysku.
I gdy uruchamiam to zatrzymuję się na logo szarym logo Apple'a i nic dalej się nie dzieje.
Wiecie o co może chodzić?
Mój konfig :
Intel Core 2 Quad 2.5 GHz
4gb Ram
GeForce GTS 250
Win 7 Ultimate x64
Dysk 320 gb

#51 shadov

shadov
  • Members
  • 205 postów
  • LocationTrener Porno

Napisano 15 styczeń 2011 - 09:48

Pobrałeś pliki konfiguracyjne?
http://dl.dropbox.com/u/3739707/OSX_tutek/Snowy_Vmware_files.tbz2

iHack |Retail 10.6.6 + Ubuntu 10.04 + Win_7| Ga-p55m-ud2 # Core i5 750 # Chieftec 650 W # Zotac GTX 260 AMP! 2 # 2 Gb DDR 3 1600 MHz # Segate 500 Gb SATA II #
Hackbook 17,3" (Acer 7750G) |Retail 10.6 + Ubuntu 11.04 | HM 65 # Core i5 2410M # HD6650m (no QE/CI) # 4 Gb DDR 3 1066 MHz # HDD: 500 Gb #
Galaxy Nexus Prime | Android Ice Cream Sandwich 4.0.4 |


#52 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 15 styczeń 2011 - 10:57

Kolega mówi o Leo, niestety nie doczytałem ostatnio i źle go skierowałem, za co przepraszam.
xwolvie7, ja bym sobie darował 10.5.5. Zrób sobie 10.6.x na podstawie tego poradnika. Zadziała od kopa. No chyba że musisz mieć Leo.

Co do leo - zaglądnij tutaj:
http://www.hackint0sh.org/f200/36029.htm
http://bush1do.deviantart.com/art/How-to-Leopard-on-VMWare-79611416
http://forums.afterdawn.com/thread_view.cfm/487158

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#53 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 23 styczeń 2011 - 22:14

Wraz z pojawieniem się wersji 7.1 znacznemu uproszczeniu uległa metoda instalacji zatem dopisałem do pierwszego posta kilka dodatkowych informacji tym samym aktualizując poradnik.

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#54 userpasta

userpasta
  • Members
  • 1 postów

Napisano 19 luty 2011 - 10:13

Witam. Odpaliłem na VMware MAC OSX Snow Leopard 10.6.5. Mam następujące pytanie: czy będą jakieś kłopoty albo problem, żeby zainstalować SDK i pisać aplikacje na Iphona? Mogę to wszystko robić na wirtualnej maszynie?

#55 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 luty 2011 - 09:10

Jak odpaliłeś OSX to spróbuj zamiast pytać ;)
Powinno się dać.

#56 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 07 marzec 2011 - 16:24

Kolejna aktualizacja tym razem na tapecie instalacja Liona. ;-)

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#57 bosd

bosd
  • Members
  • 45 postów

Napisano 11 marzec 2011 - 10:33

MAC OSX 10.7 zna ktoś sposób na postawienie tego systemu na wirtualnej maszynie ?

#58 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 marzec 2011 - 11:46

Pierwszy post jest uaktualniony o Lion'a. Wystarczyło przeczytać post wyżej !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#59 J-23

J-23
  • Members
  • 2 postów

Napisano 09 kwiecień 2011 - 19:54

Witam, czy są zauważalne różnice w szybkości działania MAC OS X na dwóch różnych maszynach wirtualnych, tj. VMware workstation i VMware playerze? Niestety, virtualbox to porażka jeżeli chodzi o szybkość.

#60 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 09 kwiecień 2011 - 20:09

OS X na wirtualnych maszynach tak po prostu działa. Nie nadaje się do normalnego, codziennego używania.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych