Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Program do klonowania partycji jak i całego dysku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 barylatko

barylatko
  • Members
  • 646 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 10:41

Witajcie
Mam pytanie jak w temacie. Dotarł do mnie SSD i chciałbym sklonować dysk z OS X. Zostawić miejsce i doinstalować windowsa 7 . Co możecie polecić

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10854 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 marzec 2015 - 10:54

Sam OS X carbon copy cloner albo z poziomu narzędzia dyskowego instalatora/recovery hd.

Cały dysk/partycje niezależnie od formatu/schematu - clonezilla.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | 2x mSATA SSD 32GB RAID0 (64GB) + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 barylatko

barylatko
  • Members
  • 646 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 10:57

Szukałem clonezilla ale to jest pod linuxa prawda

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10854 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 marzec 2015 - 11:11

To jest live cd. Robi kopie dysk/partycja -> dysk/partycja, dysk/partycja -> obraz, obraz -> dysk/partycja.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | 2x mSATA SSD 32GB RAID0 (64GB) + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 barylatko

barylatko
  • Members
  • 646 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 11:24

Ok to jest interesujące . Dzięki za podpowiedz

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17099 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 marzec 2015 - 12:46

Clonzilla OK - często sam używam, aczkolwiek jest jeden haczyk... nie sklonuje Ci dysku np 1GB na dysk 256GB bez małej sztuczki, nawet jak partycje z danymi przyciąłeś aby nie były większe niż dysk docelowy.

 

W Twoim wypadku jak masz na tym dysku TYLKO OS X, to clonzilla jest zupełnie zbędna.

 

Napisz bardzo dokładnie jaki masz obecnie HDD/SSD, jaki docelowy i co masz na źródle a co chcesz osiągnąć na docelowym.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 robert999

robert999
  • Members
  • 243 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 14:47

Jeśli chciałbyś zrobić klon dysku pod Windowsem, to polecam EaseUS Todo Backup Free. Robiłem nim klon dysku z Mavericksem i zrobił to bardzo dobrze.


  • Sierra 10.12.6

#8 barylatko

barylatko
  • Members
  • 646 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 15:08

Obecnie mam 160 GB dysk z yosemite. I drugi z windowsem. Chciałbym sklonować OS X na SSD o wielkości 256 GB. Ale chciałbym aby reszta czyli te 100 GB było jako wolne miejsce bym mógł na drugiej partycji postawić windę .

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10854 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 marzec 2015 - 15:16

Carbon Copy Cloner, na dysku SSD robisz 2 partycje w narzędziu dyskowym, jedna HFS+ druga puste miejsce. Kopie robisz na tej partycji z formatem HFS a następnie instaluejsz winde na pustym miejscu NIE FORMATUJĄC TEGO RĘCZNIE !


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | 2x mSATA SSD 32GB RAID0 (64GB) + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17099 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 marzec 2015 - 15:28

Jest tylko jedno ale... Carbon Coppy Clonner nie skopiuje MBR itp itd... Clovera masz na dysku systemowym, jeśli tak, to paradoksalnie najprościej będzie użyć Clonezilla Live:

http://clonezilla.or...ezilla-live.php

 

Ściągasz ISO płytki, wypalasz na CD lub przerabiasz na USB (ja mam np netboot PXE z niej zrobiony) i wykonujesz najprostszy klon device - device w trybie beginner. Przewali Ci ona wszystkie dane łącznie z partycją EFI, bootloaderem itp itd. Po takiej operacji powinieneś bez problemu odpalić system z SSD, a w wolne miejsce możesz wtedy doinstalować windows. Przy czym windows polecam postawić w trybie UEFI odpalając instalację z menu Clovera.


  • krzyssp lubi to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10854 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 marzec 2015 - 15:32

Zgadza się, przy mojej propozycji wystarczy dograć Clovera z paczki i zostawić swoje pliki.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | 2x mSATA SSD 32GB RAID0 (64GB) + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17099 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 marzec 2015 - 16:35

Pod warunkiem, że instalator Clovera nie strzeli focha przy instalacji MBRa PBRa...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 barylatko

barylatko
  • Members
  • 646 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 21:11

Dzięki Panowie. Operacja się udała i nawet pacjent przeżył ::) Proponuję temat podpiąc by inni w razie czego nie musieli pytać.

P.S.

Nawet na sata 2 jest duzo szybciej


Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17099 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 marzec 2015 - 21:29

Jest i nawet na SATA 1 by było szybciej... to co daje największego kopa to nieporównywalnie krótszy czas dostępu i gigantycznie większa ilość IOPS. Paradoksalnie transfer ciągły ma mniejsze znaczenie w codziennym użytkowaniu, ponieważ rzadko się zdarza aby jednym ciągiem wczytywać czy zapisywać po parę GB danych.

 

W końcu użyłeś CCC czy Clonzilli?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 barylatko

barylatko
  • Members
  • 646 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 21:42

Clonezilli. Jeszce raz dzięki !!!


Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#16 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 698 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 14:05

A jak wygląda kopiowanie większego dysku (z wolnym miejscem) na mniejszy? Ma ktoś jakieś doświadczenia? 


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#17 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17099 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 14:31

A jak wygląda kopiowanie większego dysku (z wolnym miejscem) na mniejszy? Ma ktoś jakieś doświadczenia? 

 

Wszystko w sumie zależy co chcesz i gdzie skopiować.

 

Ogólnie w takich wypadkach robiłem to clonezillą, tylko wcześniej zmniejszałem rozmiar danych źródłowych, aby wszystkie partycje z dysku źródłowego zmieściły się na docelowym. Następnie przy klonowaniu wybiera się advanced i jedną z opcji jest pominięcie sprawdzania wielkości dysku docelowego, wtedy clonezilla kopiuje tabelę partycji z dysku źródłowego, oraz wszystkie partycje.


  • music lubi to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#18 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 698 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 14:41

Sytuacja dość standardowa, bo chcę sklonować dysk HDD z Windowsem na SSD tak żeby włożyć i działał. Spróbuję w takim razie tak jak mówisz, rozumiem że powinienem ręcznie w Windowsie zmniejszyć rozmiar partycji? 


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#19 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17099 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 15:28

Jakoś musisz zmniejszyć partycje, tak aby wszystkie były poniżej granicy nowego dysku SSD. W przypadku Windows, po zmianie wielkości partycji programy zostawiają znacznik wymuszający sprawdzenie danych przez checkdisk. Jak tego nie zrobisz clonezilla nie skopiuje Ci takiej partycji. Dotyczy to wszystkich partycji zmniejszanych i/lub przesuwanych.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych