Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

DummyHDA dla ALC887


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 marzec 2015 - 10:46

Dużo ludzi narzeka na brak driverów dla ALC887, jak już coś jest to są to spacyfikowane całe drivery (AppleHDA.kext).

Nadmieniam na sam początek, że nie jestem autorem driverów, tylko je przerobiłem aby działały jako DummyHDA.

 

:arrow: Wstęp:

Upewnij się że w /S/L/E masz oryginalne AppleHDA bez jakichkolwiek modyfikacji, usuń inne metody, VoodooHDA itp itd.

Drivery wgrywamy za pomocą Kext Wizarda ( http://hamac.pl/topi...77-kext-wizard/ ) do /System/Library/Extensions

Dla Yosemite 10.10 musimy dodać parametr startowy: kext-dev-mode=1 w innym wypadku DummyHDA nie zostanie załadowany.

	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>kext-dev-mode=1</string>
	</dict>

:arrow: Driver nr 1. Załączony plik  DummyHDA_ALC887_1.kext.zip   14,25 KB   145 Ilość pobrań

Zrobiony na podstawie driverów Toledy, testować z layoutem 1,2,3 (injekcja w Cloverze lub odpowiedni HDAEnabler). Z testowanych przeze mnie driverów najlepszy i odpalił najwięcej.

 

Enabler do Clovera:

	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>1</string>
		</dict>
	</dict>

Patch AppleHDA:

	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Realtek ALC887</string>
				<key>Find</key>
				<data>ixnUEQ==</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>hwjsEA==</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>

:arrow: Driver nr 2. Załączony plik  DummyHDA_ALC887_2.kext.zip   13,69 KB   53 Ilość pobrań

Niestety nie pamiętam na podstawie jakich driverów go robiłem, jeśli ktoś wie do kogo należy praca proszę dać znać, dodam info. Testować z layoutem 4 (injekcja w Cloverze lub odpowiedni HDAEbabler). Testowany na Asus B85M-E.

 

Enabler do Clovera:

	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>4</string>
		</dict>
	</dict>

Patch AppleHDA:

	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Realtek ALC887</string>
				<key>Find</key>
				<data>ixnUEQ==</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>hwjsEA==</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>

Odpowiednie HDAEnablery dołożę jak będę miał czas.

 

Pliki:

Załączony plik  DummyHDA_ALC887_1.kext.zip   14,25 KB   145 Ilość pobrań

Załączony plik  DummyHDA_ALC887_2.kext.zip   13,69 KB   53 Ilość pobrań


  • Yen lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 23:34

Witam!

 

Kext mi się załadował:

  XImnfHr.png

 

w zakładce "Audio" coś takiego:

XX5Vxqu.png

 

ale niestety dźwięku nie ma i brak jakichkolwiek urządzeń w Preferencjach Systemowych > Dźwięk.

 

Model płyty: MSI H81M-P33


 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#3 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 marzec 2015 - 16:54

Patchowanie applehda dodane do clovera? Sprawdź tak jak pisalem na innym layoutcie albo na innym kextcie.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#4 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 17:02

Tak, w Cloverze dodane 

<key>Audio</key>
<dict>
   <key>Inject</key>
   <string>1</string>
</dict>

i patch AppleHDA również.

 

Zaraz spróbuję z tym drugim kextem.

 

EDIT:

 

Próbowałem wszystkie layouty 1,2,3 z kextem numer 1 i layout 4 z kextem numer 2.

Ciągle brak urządzeń w Preferencjach systemowych.


 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#5 adam0148

adam0148
  • Members
  • 39 postów
  • LocationRybnik

Napisano 08 marzec 2015 - 21:37

Mi kext zadziałał od strzału :) dzięki.


 10.10.2 Core i5 3350P Asus P8Z77-V LX2 8GB RAM DDR3 Samsung SSD 840 EVO 250GB WD RED 1TB NVIDIA GeForce GTX 660


#6 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 11:33

Patchowanie applehda dodane do clovera? Sprawdź tak jak pisalem na innym layoutcie albo na innym kextcie.

 

A może jakiś HDAEnabler zamiast injekcji w Cloverze?


 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 marzec 2015 - 11:37

Nic nie da bo widać na screenach, że injekcja działa.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 17:41

Screen z programu DPCIManager, chyba jednak mam ALC888B:

 

NlX5tCQ.png


 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 marzec 2015 - 17:44

Kext powinien działać, po zainstalowaniu uruchom komputer dwukrotnie.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 17:56

Przywróciłem teraz wszystko do stanu pierwotnego i próbuję jeszcze raz.

 

Dorzucam jeszcze screena z IORegistryExplorer (w tym momencie tylko injecja w Cloverze):

 

0klD4Ka.png

 

EDIT:

 

Wrzuciłem kexta, naprawiłem uprawnienia i przebudowałem cache kextów, zrobiłem dwa restarty, ciągle brak dźwięku, znowu przebudowałem cache i naprawiłem uprawnienia i ciągle brak urządzeń w Preferencjach.


 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 marzec 2015 - 18:17

Wygląda jakby nie działał patch do AppleHDA w Cloverze, zweryfikuj czy się nie pomyliłeś.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 18:48

Wszystko wydaje się być ok:

 

Config.plist:

 

http://pastebin.com/raw.php?i=Svk7TsPM

 

To już czysto informacyjnie:

 

ssdt.aml wygenerowane przez ssdtPRgen i wrzucone do ACPI/patched
 
w kext/10.10 mam:
ACPISensors.kext, CPUSensors.kext, GPUSensors.kext, LPCSensors.kext, RealtekRTL8111.kext, kexty do PS2 oraz oczywiście FakeSMC.kext

 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 marzec 2015 - 10:53

Jeżeli wszystkie kroki zrobione dobrze to wygląda po prostu, że żaden kodek nie podchodzi na Twoją mobo - kurde nie chce mi się aż wierzyć...


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 Mathis

Mathis
  • Members
  • 16 postów

Napisano 08 sierpień 2015 - 21:14

Walczę od kilku godzin z ALC887 na moim mobo ASUS P8Z77-V LX, niestety żaden ze sposobów jakie znalazłem nie zadziałał :(
Kexty się ładują, w rozszerzeniach jest TAK, w sprzęcie istnieje Intel High Definition Audio, rozpiska wyjść ale Urządzenia jest już puste i brak urządzenia odtwarzającego.

Ktoś ma jakiś pomysł? Bo mi już pomysłów brakuje, a bez audio kiepsko :(



#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 sierpień 2015 - 08:56

Wygląda na brak binpatcha do AppleHDA.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#16 Mathis

Mathis
  • Members
  • 16 postów

Napisano 09 sierpień 2015 - 09:47

Cóż, niby wpisy są, ale coś czuje że cały config.plist nie jest najlepszy, co prawda wszystko prócz dźwięku działa.

Tak wygląda cały config:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Debug</key>
			<false/>
			<key>#DropOEM_DSM</key>
			<dict>
				<key>ATI</key>
				<true/>
				<key>Firewire</key>
				<true/>
				<key>HDA</key>
				<true/>
				<key>HDMI</key>
				<true/>
				<key>IDE</key>
				<true/>
				<key>IntelGFX</key>
				<true/>
				<key>LAN</key>
				<true/>
				<key>LPC</key>
				<false/>
				<key>NVidia</key>
				<false/>
				<key>SATA</key>
				<true/>
				<key>SmBUS</key>
				<false/>
				<key>USB</key>
				<true/>
				<key>WIFI</key>
				<true/>
			</dict>
			<key>Fixes</key>
			<dict>
				<key>AddDTGP_0001</key>
				<true/>
				<key>AddMCHC_0008</key>
				<false/>
				<key>FakeLPC_0020</key>
				<false/>
				<key>FixAirport_4000</key>
				<true/>
				<key>FixDarwin_0002</key>
				<true/>
				<key>FixDisplay_0100</key>
				<true/>
				<key>FixFirewire_0800</key>
				<true/>
				<key>FixHDA_8000</key>
				<true/>
				<key>FixHPET_0010</key>
				<true/>
				<key>FixIDE_0200</key>
				<false/>
				<key>FixIPIC_0040</key>
				<true/>
				<key>FixLAN_2000</key>
				<true/>
				<key>FixSATA_0400</key>
				<false/>
				<key>FixSBUS_0080</key>
				<true/>
				<key>FixShutdown_0004</key>
				<true/>
				<key>FixUSB_1000</key>
				<true/>
				<key>NewWay_80000000</key>
				<true/>
				<key>FIX_RTC_20000</key>
				<true/>
				<key>FIX_TMR_40000</key>
				<true/>
				<key>AddIMEI_80000</key>
				<false/>
				<key>FIX_INTELGFX_100000</key>
				<false/>
				<key>FIX_WAK_200000</key>
				<true/>
				<key>DeleteUnused_400000</key>
				<true/>
				<key>FIX_ADP1_800000</key>
				<true/>
				<key>AddPNLF_1000000</key>
				<true/>
				<key>FIX_S3D_2000000</key>
				<true/>
				<key>FIX_ACST_4000000</key>
				<true/>
				<key>AddHDMI_8000000</key>
				<true/>
				<key>FixRegions_10000000</key>
				<true/>
			</dict>
			<key>Name</key>
			<string>DSDT.aml</string>
			<key>#Patches</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Remove battery device from desktop</string>
					<key>Find</key>
					<data>W4IeQkFUMQhfSElEDEHQDAoIX1VJRAEUCF9TVEEApAA=</data>
					<key>Replace</key>
					<data></data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Add _SUN property for GIGE</string>
					<key>Find</key>
					<data>UFhTWAhfQURSAAhfUFJXEgYC</data>
					<key>Replace</key>
					<data>UFhTWAhfQURSAAhfU1VOCgQIX1BSVxIGAg==</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename GFX0 to IGPU</string>
					<key>Find</key>
					<data>R0ZYMA==</data>
					<key>Replace</key>
					<data>SUdQVQ==</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename HDEF to AZAL</string>
					<key>Find</key>
					<data>SERFRg==</data>
					<key>Replace</key>
					<data>QVpBTA==</data>
				</dict>
			</array>
			<key>ReuseFFFF</key>
			<false/>
			<key>#Rtc8Allowed</key>
			<false/>
			<key>#SuspendOverride</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>#DropMCFG</key>
		<false/>
		<key>DropTables</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>DMAR</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>SSDT</string>
				<key>TableId</key>
				<string>CpuPm</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>#Length</key>
				<integer>720</integer>
				<key>Signature</key>
				<string>SSDT</string>
				<key>TableId</key>
				<string>Cpu0Ist</string>
			</dict>
		</array>
		<key>HaltEnabler</key>
		<true/>
		<key>#PatchAPIC</key>
		<false/>
		<key>#ResetAddress</key>
		<string>0x64</string>
		<key>#ResetValue</key>
		<string>0xFE</string>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>#DoubleFirstState</key>
			<true/>
			<key>#DropOem</key>
			<true/>
			<key>Generate</key>
			<dict>
				<key>CStates</key>
				<true/>
				<key>PStates</key>
				<true/>
			</dict>
			<key>#MaxMultiplier</key>
			<integer>12</integer>
			<key>#MinMultiplier</key>
			<integer>8</integer>
			<key>#PLimitDict</key>
			<integer>1</integer>
			<key>#PluginType</key>
			<integer>0</integer>
			<key>#UnderVoltStep</key>
			<integer>1</integer>
			<key>#UseSystemIO</key>
			<false/>
			<key>#EnableC7</key>
			<false/>
			<key>#EnableC6</key>
			<true/>
			<key>#EnableC4</key>
			<false/>
			<key>#EnableC2</key>
			<false/>
			<key>#C3Latency</key>
			<string>0x03E7</string>
		</dict>
		<key>#smartUPS</key>
		<false/>
		<key>#SortedOrder</key>
		<array>
			<string>SSDT-3.aml</string>
			<string>SSDT-1.aml</string>
			<string>SSDT-2.aml</string>
		</array>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>#Arguments</key>
		<string>-v arch=i386 slide=0 darkwake=0</string>
		<key>Arguments</key>
		<string>kext-dev-mode=1</string> 
		<string>rootless=0</string>
		<key>DefaultLoader</key>
		<string>boot.efi</string>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>LastBootedVolume</string>
		<key>NeverHibernate</key>
		<false/>
		<key>Fast</key>
		<false/>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>#LegacyBiosDefaultEntry</key>
		<integer>0</integer>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>5</integer>
		<key>#XMPDetection</key>
		<string>-1</string>
	</dict>
	<key>CPU</key>
	<dict>
		<key>#BusSpeedkHz</key>
		<integer>133330</integer>
		<key>#FrequencyMHz</key>
		<integer>3140</integer>
		<key>#QPI</key>
		<integer>4800</integer>
		<key>#Type</key>
		<string>0x0201</string>
		<key>#SavingMode</key>
		<integer>7</integer>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>NoDefaultProperties</key>
		<false/>
		<key>#AddProperties</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Device</key>
				<string>NVidia</string>
				<key>Key</key>
				<string>AAPL,HasPanel</string>
				<key>Value</key>
				<data>AQAAAA==</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Device</key>
				<string>NVidia</string>
				<key>Key</key>
				<string>AAPL,Haslid</string>
				<key>Value</key>
				<data>AQAAAA==</data>
			</dict>
		</array>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			
			<key>Inject</key>
			<string>1</string>
		</dict>
		<key>FakeID</key>
		<dict>
			<key>#ATI</key>
			<string>0x67501002</string>
			<key>#IntelGFX</key>
			<string>0x01268086</string>
			<key>#LAN</key>
			<string>0x100E8086</string>
			<key>#NVidia</key>
			<string>0x11de10de</string>
			<key>#SATA</key>
			<string>0x25628086</string>
			<key>#WIFI</key>
			<string>0x431214e4</string>
			<key>#XHCI</key>
			<string>0x0</string>
			<key>#IMEI</key>
			<string>0x1e208086</string>
		</dict>
		<key>#InjectString</key>
		<false/>
		<key>UseIntelHDMI</key>
		<false/>
		<key>#ForceHPET</key>
		<false/>
		<key>#Properties</key>
		<string>7a00000001000000010000006e0000000200000002010c00d041030a0000000001010600001b7fff040028000000500069006e0043006f006e00660069006700750072006100740069006f006e00730000000800000001080100180000006c00610079006f00750074002d00690064000000080000000c000000</string>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>AddClockID</key>
			<true/>
			<key>FixOwnership</key>
			<true/>
			<key>HighCurrent</key>
			<false/>
			<key>Inject</key>
			<true/>
		</dict>
	</dict>
	<key>#DisableDrivers</key>
	<array>
		<string>CsmVideoDxe</string>
		<string>VBoxExt4</string>
	</array>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>#Custom</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<array>
				<dict>
					<key>AddArguments</key>
					<string>-v</string>
					<key>Arguments</key>
					<string>Kernel=mach_kernel</string>
					<key>Disabled</key>
					<true/>
					<key>Hidden</key>
					<false/>
					<key>Hotkey</key>
					<string>M</string>
					<key>InjectKexts</key>
					<false/>
					<key>NoCaches</key>
					<false/>
					<key>Path</key>
					<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
					<key>Title</key>
					<string>MyCustomEntry</string>
					<key>Type</key>
					<string>OSXRecovery</string>
					<key>Volume</key>
					<string>D68F1885-571C-4441-8DD5-F14803EFEF54</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Hidden</key>
					<false/>
					<key>InjectKexts</key>
					<false/>
					<key>NoCaches</key>
					<false/>
					<key>SubEntries</key>
					<array>
						<dict>
							<key>AddArguments</key>
							<string>-v</string>
							<key>Title</key>
							<string>Boot OS X 10.8.5 (12F36) Mountain Lion in Verbose Mode</string>
						</dict>
					</array>
					<key>Title</key>
					<string>OS X 10.8.5 (12F36) Mountain Lion</string>
					<key>Type</key>
					<string>OSX</string>
					<key>Volume</key>
					<string>454794AC-760D-46E8-8F77-D6EB23D2FD32</string>
				</dict>
			</array>
			<key>Legacy</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Disabled</key>
					<true/>
					<key>Hidden</key>
					<false/>
					<key>Hotkey</key>
					<string>L</string>
					<key>Title</key>
					<string>MyLegacyEntry</string>
					<key>Type</key>
					<string>Windows</string>
					<key>Volume</key>
					<string>89433CD3-21F2-4D3C-95FC-722C48066D3A</string>
				</dict>
			</array>
			<key>Tool</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Arguments</key>
					<string>-b</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Hidden</key>
					<false/>
					<key>Hotkey</key>
					<string>S</string>
					<key>Path</key>
					<string>\EFI\CLOVER\TOOLS\Shell64-v1.efi</string>
					<key>Title</key>
					<string>MyCustomShell</string>
					<key>Volume</key>
					<string>D68F1885-571C-4441-8DD5-F14803EFEF54</string>
				</dict>
			</array>
		</dict>
		<key>#CustomIcons</key>
		<false/>
		<key>#Hide</key>
		<array>
			<string>Windows</string>
			<string>BOOTX64.EFI</string>
		</array>
		<key>#Language</key>
		<string>ru:0</string>
		<key>#Mouse</key>
		<dict>
			<key>DoubleClick</key>
			<integer>500</integer>
			<key>Enabled</key>
			<true/>
			<key>Mirror</key>
			<false/>
			<key>Speed</key>
			<integer>2</integer>
		</dict>
		<key>#Scan</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<true/>
			<key>Legacy</key>
			<false/>
			<key>Tool</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>ScreenResolution</key>
		<string>1280x1024</string>
		<key>#ConsoleMode</key>
		<string>0</string>
		<key>#TextOnly</key>
		<false/>
		<key>Theme</key>
		<string>metal</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>#CustomEDID</key>
		<data>AP///////wAyDADfAAAAAAASAQOAIRV4CunVmVlTjigmUFQAAAABAQEBAQEBAQEBAQEBAQEB3iGgcFCEHzAgIFYAS88QAAAY3iGgcFCEHzAgIFYAS88QAAAAAAAA/gBXNjU3RwAxNTRXUDEKAAAA/gAjMz1IZYSq/wIBCiAgAJo=</data>
		<key>#DualLink</key>
		<integer>0</integer>
		<key>#FBName</key>
		<string>Makakakakala</string>
		<key>#Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<true/>
			<key>Intel</key>
			<false/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>#InjectEDID</key>
		<true/>
		<key>#LoadVBios</key>
		<false/>
		<key>#NVCAP</key>
		<string>04000000000003000C0000000000000A00000000</string>
		<key>#PatchVBios</key>
		<false/>
		<key>#NvidiaGeneric</key>
		<true/>
		<key>#NvidiaSingle</key>
		<false/>
		<key>#PatchVBiosBytes</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Find</key>
				<data>gAeoAqAF</data>
				<key>Replace</key>
				<data>gAeoAjgE</data>
			</dict>
		</array>
		<key>#VRAM</key>
		<integer>1024</integer>
		<key>#VideoPorts</key>
		<integer>2</integer>
		<key>#Connectors</key>
		<array/>
		<key>#display-cfg</key>
		<string>03010300FFFF0001</string>
		<key>#ig-platform-id</key>
		<string>0x01620005</string>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>#ATIConnectorsController</key>
		<string>6000</string>
		<key>#ATIConnectorsData</key>
		<string>000400000403000000010000210302040400000014020000000100000000040310000000100000000001000000000001</string>
		<key>#ATIConnectorsPatch</key>
		<string>040000001402000000010000000004040004000004030000000100001102010500000000000000000000000000000000</string>
		<key>AppleRTC</key>
		<true/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<false/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>#FakeCPUID</key>
		<string>0x010676</string>
		<key>KernelPm</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelHaswellE</key>
		<false/>
		<key>#KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Realtek ALC887</string>
				<key>Find</key>
				<data>ixnUEQ==</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>hwjsEA==</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Patch_to_not_load_this_driver</string>
				<key>Find</key>
				<string>0x04020000</string>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<true/>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDAController</string>
				<key>Replace</key>
				<string>0x44220000</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Find</key>
				<data>RXh0ZXJuYWw=</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleAHCIPort</string>
				<key>Replace</key>
				<data>SW50ZXJuYWw=</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>TRIM function for non-Apple SSDs</string>
				<key>Find</key>
				<data>QVBQTEUgU1NEAA==</data>
				<key>Name</key>
				<string>IOAHCIBlockStorage</string>
				<key>Replace</key>
				<data>AAAAAAAAAAAAAA==</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Second Stage patch 1</string>
				<key>Find</key>
				<data>hcB0XUg=</data>
				<key>Name</key>
				<string>IOGraphicsFamily</string>
				<key>Replace</key>
				<data>McB0W0g=</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Second Stage patch 2</string>
				<key>Find</key>
				<data>QYjE6wM=</data>
				<key>Name</key>
				<string>IOGraphicsFamily</string>
				<key>Replace</key>
				<data>QYjE6yM=</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>MLB</key>
		<string>C02032109R5DC771H</string>
		<key>ROM</key>
		<string>UseMacAddr0</string>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>#BiosReleaseDate</key>
		<string>05/03/10</string>
		<key>#BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>#BiosVersion</key>
		<string>MB11.88Z.0061.B03.0809221748</string>
		<key>#Board-ID</key>
		<string>Mac-F4208CC8</string>
		<key>#BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>#BoardSerialNumber</key>
		<string>C02032101R5DC771H</string>
		<key>#BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>#BoardVersion</key>
		<string>Proto1</string>
		<key>#ChassisAssetTag</key>
		<string>LatitudeD420</string>
		<key>#ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>#ChassisType</key>
		<integer>16</integer>
		<key>#Family</key>
		<string>MacBook</string>
		<key>#FirmwareFeatures</key>
		<string>0xC0001403</string>
		<key>#LocationInChassis</key>
		<string>MLB</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>#Memory</key>
		<dict>
			<key>Channels</key>
			<integer>2</integer>
			<key>Modules</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<integer>1333</integer>
					<key>Part</key>
					<string>C0001403</string>
					<key>Serial</key>
					<string>00001001</string>
					<key>Size</key>
					<integer>4096</integer>
					<key>Slot</key>
					<integer>0</integer>
					<key>Type</key>
					<string>DDR3</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Kingston</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<integer>1333</integer>
					<key>Part</key>
					<string>C0001404</string>
					<key>Serial</key>
					<string>00001002</string>
					<key>Size</key>
					<integer>4096</integer>
					<key>Slot</key>
					<integer>2</integer>
					<key>Type</key>
					<string>DDR3</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Kingston</string>
				</dict>
			</array>
			<key>SlotCount</key>
			<integer>4</integer>
		</dict>
		<key>#Mobile</key>
		<true/>
		<key>#ProductName</key>
		<string>MacBook1,1</string>
		<key>#SerialNumber</key>
		<string>4H629LYAU9C</string>
		<key>#SmUUID</key>
		<string>00000000-0000-1000-8000-010203040506</string>
		<key>#Trust</key>
		<true/>
		<key>#Version</key>
		<string>1.0</string>
		<key>#Slots</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Device</key>
				<string>ATI</string>
				<key>ID</key>
				<integer>1</integer>
				<key>Type</key>
				<integer>16</integer>
				<key>Name</key>
				<string>PCIe Slot 0</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Device</key>
				<string>WIFI</string>
				<key>ID</key>
				<integer>0</integer>
				<key>Type</key>
				<integer>1</integer>
				<key>Name</key>
				<string>Airport</string>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Detect</string>
		<key>#BacklightLevel</key>
		<string>0x0501</string>
		<key>#CustomUUID</key>
		<string>511CE201-1000-4000-9999-010203040506</string>
		<key>InjectSystemID</key>
		<true/>
	</dict>
</dict>
</plist>

Czy już po instalacji Yosemite, clover ładuje jakieś kexty ze swojego folderu? Wrzuciłem tam też AppleHDA, ale nic to nie pomogło.



#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10565 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 sierpień 2015 - 20:45

Oczywiście, konfig do kosza, łąduje poprawki do audio, które psują wszystko, do tego to jest śmietnik... Załóż własny topic do configu, nie śmieć tutaj.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych