Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Aktualizacja OSX Yosemite - 10.10.3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15945 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 kwiecień 2015 - 08:50

Jest już do pobrania.

 

Najważniejszą nowością w 10.10.3 jest aplikacja Photos zastępująca dotychczasowe iPhoto i Aperature.

 

Poniżej pełna lista zmian po Angielsku:

 

The OS X Yosemite 10.10.3 update includes the new Photos app and improves the stability, compatibility, and security of your Mac.

With Photos you can:

  Browse your photos by time and location in Moments, Collections, and Years views
  Navigate your library using convenient Photos, Shared, Albums, and Projects tabs
  Store all of your photos and videos in iCloud Photo Library in their original format and in full resolution
  Access your photos and videos stored in iCloud Photo Library from your Mac, iPhone, iPad, or iCloud.com with any web browser
  Perfect your photos with powerful and easy-to-use editing tools that optimize with a single click or slider, or allow precise adjustments with detailed controls
  Create professional-quality photo books with simplified bookmaking tools, new Apple-designed themes, and new square book formats
  Purchase prints in new square and panoramic sizes

It’s easy to upgrade your iPhoto library to Photos - just launch the app to get started. To learn more about Photos, please visit: http://www.apple.com/osx/photos/

This update also includes the following improvements:

  Adds over 300 new Emoji characters
  Adds Spotlight suggestions to Look up
  Prevents Safari from saving website favicon URLs used in Private Browsing
  Improves stability and security in Safari
  Improves WiFi performance and connectivity in various usage scenarios
  Improves compatibility with captive Wi-Fi network environments
  Fixes an issue that may cause Bluetooth devices to disconnect
  Improves screen sharing reliability

 

 

Aktualizację można poprać z Mac App Store lub w formie pliku do aktualizacji offline stąd:

Combo: https://support.appl...04?locale=pl_PL

Delta: https://support.appl...05?locale=pl_PL


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#2 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 316 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 14:44

Ciekawa sprawa, bo na systemowych driverach schrzaniło się wykrywanie mojej karty graficznej. Zamiast GTX 650 1024 MB mam NVIDIA Chip Model 256 MB, ale QE/CL działa. Oczywiście na web driverach wszystko jest OK. Przy wcześniejszych wersjach systemu problemu nie zauważyłem.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS Sierra 10.12

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS Sierra 10.12

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 10


#3 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 183 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 15:50

Ciekawa sprawa, bo na systemowych driverach schrzaniło się wykrywanie mojej karty graficznej. Zamiast GTX 650 1024 MB mam NVIDIA Chip Model 256 MB, ale QE/CL działa. Oczywiście na web driverach wszystko jest OK. Przy wcześniejszych wersjach systemu problemu nie zauważyłem.

Na gtx660 też tak miałem. Niby działała ale tylko 30fps w cinebench więc nie do końca jednak.


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB , HDD 500GBI DVD-RW I Seasonic X-850 KM3

I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 kwiecień 2015 - 15:58

Na Asusowym GT640 w 10.10.2 miałem taką akcję ostatnio - NVIDIA Chip Model 256 MB - po załadowaniu driverów NV wszystko OK.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 16:14

Na gtx660 też tak miałem. Niby działała ale tylko 30fps w cinebench więc nie do końca jednak.

A na Web Driverach jest ok (chodzi mi o Cinebench)? Bo też mam GTX 660 i jeszcze nie zaktualizowałem systemu.

Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#6 barylatko

barylatko
  • Members
  • 580 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 19:04

Potwierdzam co napisał Oswaldini po instalacji webdriver problem znikł

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#7 Marv

Marv
  • Members
  • 66 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 20:22

Aktualizacja poszła bezproblemowo. Z GTX 650ti ASUSa też nie było w/w problemu - nadal rozpoznaje jak trzeba na natywnych sterownikach.


 OSX El Capitan 10.11.5 / Haswell i5-4570 / ASUS Gryphon Z87 / GTX 970 / 20 GB DDR3 / SSD Samsung 850 Evo


#8 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 11 kwiecień 2015 - 11:54

Moja 770 po aktualizacji do 10.10.3 i sterowników od "zielinych" odpowiada czarnym ekranem.

Masakra!

Jestem zwyczajnie wściekły bo zrobiłem aktualizacje na głównym a nie na kopii zapasowej aby upewnić się czy wszystko działa.
Męczą mnie już te aktualizacje. Niby jest ok, niby sprzęt odpowiedni aż pojawia się 10.10 i wszystko szlak trafia.
Odtwarzam z TM...
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#9 oknow

oknow
  • Members
  • 108 postów
  • LocationRadom

Napisano 11 kwiecień 2015 - 15:47

Prawdopodobnie mało kto już używa platformy P55, ale piszę co się dzieje po updacie... Ponieważ używam QE-CI Exotic patcha via Clover i VoodooHDA, nie muszę nic grzebać po uaktualnieniu. System zrobił się szybki i responsywny i wszystko działa. Uruchamia się i zamyka szybciej. Być może ma na to wpływ nowy Clover (3193), który przy okazji zainstalowałem. Po instalacji i konfiguracji, okazało się że mam ethernet builtin=yes, a to oznacza że wreszcie mogę logować się w AppStore! Przy okazji ciekawostka: nowy Clover nie chciał uruchamiać kextów z EFI/CLOVER/kexts. Po zmianie w config.plist, domyślnego wpisu: SystemParameters/InjectsKexts---->String---->Detect na: SystemParameters/InjectKexts---->Boolean---->YES, kexty zaczęły się uruchamiać! Wiem że ludzie mieli z tym problem, a ktoś napisał że że takie wpisy, to tylko w starym Cloverze. Jak widać jest to nieprawda.


Smbios Mac Pro4.1, Retail 10.10.5 10.11.6 Clover 3330, P55-GD85, Intel Xeon Quad-Core X3440, GTX 970, ALC 889, RTL 81xx.


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 kwiecień 2015 - 15:51

Kilka dni temu pisałem:

 

<key>InjectKexts</key>
<string>Detect/Yes/No</string> or <true/> or <false/>


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 11 kwiecień 2015 - 18:50

Ulepszenie jakie niesie 10.10.3 https://forums.creat...thread/3/954595

A ja się dziwię dlaczego po restore Premiere Pro wyleciał w kosmos.

 

 

//edytowano

Faktycznie. Ślepak ze mnie.

Zdenerwowanie wzięło górę.


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15945 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2015 - 02:18

Może ja cos nie rozumiem, ale piszą o 10.9.3 a nie 10.10.3.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 oknow

oknow
  • Members
  • 108 postów
  • LocationRadom

Napisano 12 kwiecień 2015 - 08:12

@oswaldini; no dobra, napisałeś, a ja przeczytałem i dlatego to napisałem: jeżeli przyjąć że 'or' znaczy 'albo' to jest to nieprawda! Bo u mnie, 

 

<key>InjectKexts<key>

<string>Detect/YES</string>  

 

nie zadziałał, a

 

<key>InjectKexts<key>

<true/>  

 

zadziałał... 'or' można różnie zinterpretować i dlatego mając hamaca, trzeba kombinować na różne sposoby. A taki "drobiazg" może mieć wpływ na podstawowe działanie Clovera. Koniec offtopicu, amen.


Smbios Mac Pro4.1, Retail 10.10.5 10.11.6 Clover 3330, P55-GD85, Intel Xeon Quad-Core X3440, GTX 970, ALC 889, RTL 81xx.


#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 kwiecień 2015 - 11:13

U mnie to samo GTX770 i black screen, ładnie zrobili kurde tą aktualizację.

 

/System/Library/Extensions/AppleGraphicsControl.kext/Contents/PlugIns/AppleGraphicsDevicePolicy.kext/Contents/Info.plist
Mac-F60DEB81FF30ACF6 = Config1 zmienić na Mac-F60DEB81FF30ACF6 = none

 

To jest id dla MacPro6,1.

 

EDIT: Poniżej identyfikacje, które mają przypisany ConfigX, zmieniamy tą wartość na "none"

			<key>ConfigMap</key>
			<dict>
				<key>Mac-00BE6ED71E35EB86</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-031B6874CF7F642A</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-189A3D4F975D5FFC</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-27ADBB7B4CEE8E61</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-35C1E88140C3E6CF</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-42FD25EABCABB274</key> - iMac15,1
				<string>Config2</string>
				<key>Mac-4B7AC7E43945597E</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-77EB7D7DAF985301</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-7DF21CB3ED6977E5</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-81E3E92DD6088272</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-C3EC7CD22292981F</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-C9CF552659EA9913</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-F221BEC8</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-F221DCC8</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-F42C88C8</key>
				<string>none</string>
				<key>Mac-F60DEB81FF30ACF6</key> - MacPro6,1
				<string>Config1</string>
				<key>Mac-FA842E06C61E91C5</key> - iMac15,2
				<string>Config2</string>
				<key>Mac-FC02E91DDD3FA6A4</key>
				<string>none</string>
			</dict>

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#15 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 13 kwiecień 2015 - 18:51

Dzięki, sprawdzę w wolnej chwili.


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 kwiecień 2015 - 18:56

Działa bo już robiłem.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#17 robert999

robert999
  • Members
  • 241 postów

Napisano 23 kwiecień 2015 - 16:18

W App Store jest aktualizacja "uzupełniająca aktualizację 10.10.3".

"Uaktualnienie rozwiązuje problem ze sterownikiem wideo, który mógł uniemożliwiać uruchamianie Maca z zainstalowanymi niektórymi programami do przechwytywania wideo".

 

Czy ktoś już to zainstalował? Nie powoduje problemów ze sterami webowymi?

 

Instalować? Czy lepiej odpuścić?;)


  • Sierra 10.12.1

#18 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15945 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 24 kwiecień 2015 - 12:03

Poszukaj tej aktualizacji ręcznie w sekcji download, a następnie rozgrzeb przez pacifista, etc... jak są kexty do grafik i kernel, to na 100% zamieszają w webowych sterownikach.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#19 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 kwiecień 2015 - 12:30

Nic się nie rozwala, na GTX970 i identyfikacji iMac14,x jest OK.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#20 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 316 postów

Napisano 24 kwiecień 2015 - 14:58

robert999 pisze o aktualizacji sprzed kilku dni, która faktycznie wywalała web drivery, ale nvidia zaraz po niej wypuściła nową wersję. Można śmiało instalować.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS Sierra 10.12

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS Sierra 10.12

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 10





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych