Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Dualboot Clover: Mac OS X i Windows w UEFI na jednym dysku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10340 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 maj 2015 - 10:35

Przedmiotem poradnika będzie instalacja systemu Mac OS X oraz Windows przez Clovera na jednym dysku w trybie UEFI. Instrukcja dotyczy sprzętu zarówno z UEFI jak i klasycznym BIOSem.

 

:arrow: Co potrzebujemy:

1. skonfigurowany klucz USB z Cloverem oraz instalacją OS X lub działający OS X- nie jest to temat tego poradnika, proszę nie zadawać pytań dotyczących tej czynności.

2. płyta z Windowsem 7/8/8.1 - może być wykonany pendrive z instalką za pomoca programu Rufus: https://rufus.akeo.ie/

 

:arrow: Kolejność postępowania w przypadku instalacji "od zera"

1. Uruchamiamy instalator Mac OS X

2. W Narzędziu Dyskowym zaznaczamy dysk na systemy, wybieramy zakładkę partycję, z "Układ partycji" wybieramy "partycji: 2" klikany na "Opcje..." i wybieramy "Tablica partycji GUID". Zaznaczamy pierwszą utworzoną partycję, nadajemy jej nazwę (np.: Macintosh) oraz wybieramy format "Mac OS X Extended (kronikowany)". Zaznaczamy drugą partycję przeznaczoną na windowsa i wybieramy dla niej format "Wolne miejsce".

3. Zatwierdzamy zmiany, zamykamy narzędzie dyskowe i instalujemy OS X na partycji nr 1 (np.: Macintosh)

4. Po zainstalowaniu uruchamiamy instalację Windowsa

  • na sprzęcie z UEFI instalację uruchamiamy bezpośrednio z UEFI płyty głównej (klikamy F8/F11/F12 i wybieramy "UEFI: nazwa napędu z windowsem")
  • na sprzęcie z klasycznym BIOSem najpierw uruchamiamy Clovera, następnie wybieramy napęd z instalką windowsa (UWAGA ! W config.plist Clovera należy wyłączyć obsługę systemów legacy !)

5. Po załadowaniu instalatora windowsa wskazujemy puste miejsce na dysku do instalacji i klikamy "Dalej/Instaluj" - bardzo ważne jest aby tego miejsca nie formatować samodzielnie ponieważ instalator zepsuje układ partycji i wszystko trzeba będzie wykonać od początku !

6. Po zainstalowaniu windowsa w komputerach z UEFI na pierwszym miejscu bootowania pojawi się Windows Boot Manager, należy go przesunąć na dalsze miejsca bootowania za Cloverem lub wyłączyć całkowicie (w przypadku wielu płyt Asusa) ponieważ czasem blokuje on bootowanie Clovera.

 

:arrow: Kolejność postępowania w przypadku działającego OS X

1. Uruchamiamy narzędzie dyskowe

2. Na dysku z OS X przechodzimy na zakładkę "Partycje" i klikamy na znaczek "+" dodając nową partycję dla Windowsa. Tak jak wyżej wybieramy format "Wolne miejsce" i zatwierdzamy zmiany. Reszta instalacji wygląda jak wyżej od pkt. 4

 

 

Instrukcja co prawda bez obrazków ale mam nadzieje, że jest przejrzysta i zrozumiała. W razie uwag proszę pisać.

 

Uprzedzam pytania czy nie ma innej metody instalacji systemów w UEFI albo czy można zainstalować tak aby nie popsuć istniejącego windowsa - raczej nie. Dlaczego raczej - nie bawiłem się w przeformatowywanie w GParted, narzędzie dyskowe OS X i narzędzie z windowsa sobie nie radzi. OS X robi partycję EFI 200MB, windows robi EFI 128MB, Recovery 300MB i jeszcze jedną partycję bodaj 100MB. Przedstawiony sposób jest bezpieczny i sprawdzony.

 

Mała uwaga dla osób, które trzymają w ww. układzie Clovera na partycji EFI - NIE USUWAJCIE WSZYSTKICH PLIKÓW Z PARTYCJI EFI ponieważ w katalogu EFI są pliki startowe windowsa. W razie konieczności usuwajcie tylko katalogi zrobione przez Clovera czyli BOOT i CLOVER znajdujące się w katalogu EFI.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 pablo_bios

pablo_bios
  • Members
  • 9 postów

Napisano 29 lipiec 2015 - 00:30

Przy instalacji Windows 8.1 obok stojącego już OSX 10.10(http://hamac.pl/topi...-po-instalacji/) mam problem z błędem 0xc0000005, który kończy instalację w momencie gdy rusza, a raczej próbuje ruszać kopiowanie plików w instalatorze. Na początku myślałem, że mam walniętą instalkę Windy, ale próbuję już piątej z kolei(dwa razy win 8.1, raz win 8, raz 7, raz 10 beta) i dalej to samo, więc błąd tkwi raczej gdzieś u mnie na dysku, a dokładniej chyba w dostępie do niego, bo czytałem, że ten błąd bierze się właśnie z błędu w uprawnieniach do dysku, tylko co konkretnie to powoduje? Ma ktoś jakiś pomysł? Ja jestem całkowicie bezsilny :(

#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 29 lipiec 2015 - 07:59

W poradnikach dyskutujemy tylko na temat poradnika a nie własnych problemach. Załóż własny wątek w odpowiednim dziale, opisz dokładnie co i jak masz zainstalowane, pokaż listingi partycji itp itd... 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#4 tomasz

tomasz
  • Members
  • 184 postów

Napisano 02 sierpień 2015 - 20:08

Uwaga! W narzędziach dyskowych dla 10.11 El. Capitan nie ma opcji pozostawienia wolnego miejsca na dysku. Cały obszar musi być sformatowany.
Retail El Capitan 10.11  | Maximus VI Gene |  Magic Mouse iOS 9  | iPhone 6 |

#5 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10340 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 sierpień 2015 - 21:10

To robicie 2 partycje HFS+, w instalatorze windowsa usuwacie drugą partycję pod Win, zaznaczacie puste miejsce po partycji i klikacie "Dalej".


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#6 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 214 postów

Napisano 21 sierpień 2015 - 10:24

Witam, mam pytanie jak przy dwóch systemach poprawnie przenieść katalog EFI z Cloverem na główny dysk i z niego bootować. 


Sierra 10.12 + Clover ->> Intel i7 4790K + Asus Maximus VI Hero Z87 + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + G.Skill 16Gb 2400 Cl10 + Chieftec Be Smart 700W + Samsung Evo 840 SSD 240gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10340 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 sierpień 2015 - 12:41

Masz w zasadzie napisane, do katalogu EFI na partycji EFI kopiujesz pliki Clovera tzn katalog BOOT i CLOVER.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 214 postów

Napisano 21 sierpień 2015 - 12:49

ale tam już jest katalog Boot od Windowsa....

 

Dodatkowa informacja: Nie ma opcji przy wyborze bootowania aby dysk zbootować w UEFI a pendrive'a można w UEFI, czy to oznacza że mam przygotować inny boot pod clovera ?

 

MAC OS jak i windows instalowane były w UEFI


Sierra 10.12 + Clover ->> Intel i7 4790K + Asus Maximus VI Hero Z87 + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + G.Skill 16Gb 2400 Cl10 + Chieftec Be Smart 700W + Samsung Evo 840 SSD 240gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10340 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 sierpień 2015 - 12:57

Pisz we własnym temacie, ten nie jest od tego.

 

 

PS: winda robi bodaj /EFI/Microsoft/Boot a nie /EFI/Boot/Microsoft więc nie ma problemu z /EFI/BOOT i /EFI/Microsoft/Boot


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 Jacinto

Jacinto
  • Members
  • 75 postów

Napisano 02 październik 2015 - 19:48

Instalka Windowsa 7 wyrzuca mi, że partycja jest GPT i nie może zainstalować systemu. :/


Hackintosh: MSI H81M-P33 v2 | Intel Core i3-4160 | Gainward GTS 450 512MB (przejściowy) | Goodram DDR3 4GB 1600MHz CL11 | Seagate Barracuda 1TB SATA3 | TP-Link TL-WN821N


#11 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 październik 2015 - 19:54

Instalka Windowsa 7 wyrzuca mi, że partycja jest GPT i nie może zainstalować systemu. :/

 

To znaczy, że odpaliłeś windowsa w trybie legacy, a nie UEFI.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#12 Jacinto

Jacinto
  • Members
  • 75 postów

Napisano 02 październik 2015 - 20:04

To znaczy, że odpaliłeś windowsa w trybie legacy, a nie UEFI.

Windowsa 7 z tego co wiem nie da się zbootwać w trybie UEFI.


Hackintosh: MSI H81M-P33 v2 | Intel Core i3-4160 | Gainward GTS 450 512MB (przejściowy) | Goodram DDR3 4GB 1600MHz CL11 | Seagate Barracuda 1TB SATA3 | TP-Link TL-WN821N


#13 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 październik 2015 - 21:04

Jak nie jak tak... 

 

Warunek - musisz mieć oryginalne ISO 64 bit i tyle. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10340 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 03 październik 2015 - 10:29

Oraz włączony CSM albo FastBoot - nie pamiętam ! Win 7 bez tego nie poleci w UEFI, dopiero Win 8 i nowsze sobie radzą. Gdyby windowsa 7 nie dało się postawić w UEFI po co pisałbym poradnik :)


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 03 październik 2015 - 19:30

FastBoot na czas instalacji zawsze powinien być wyłączony.

 

Jak wyłączysz CSM to uruchomisz win7 w uefi, ale nie zobaczysz trybu graficznego. Co ciekawe, można jak się zna/pamięta skróty to wyłączyć, więc system działa, a jedynie nic nie widać. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#16 DawidXT

DawidXT
  • Members
  • 121 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 11 listopad 2015 - 19:41

 

6. Po zainstalowaniu windowsa w komputerach z UEFI na pierwszym miejscu bootowania pojawi się Windows Boot Manager, należy go przesunąć na dalsze miejsca bootowania za Cloverem lub wyłączyć całkowicie (w przypadku wielu płyt Asusa) ponieważ czasem blokuje on bootowanie Clovera.

 

 

Ten punkt, nie do końca jest dla mnie jasny. Jak zmienić kolejność (priorytet) ładowania się bootloadera ? w tym momencie ładuje mi się windowsowy, zamiast Clovera.

Dodam, że jak usunę całkiem z EFI/ boot windowsa, Winda nie startuje przy pomocy Clovera. 


MB: MSI B85-G43 Sc | CPU: I5-4570 | RAM: Corsair Vengeance Pro 16GB | GPU: HD4600 | Audio: ALC892 AppleALC | HDD: Seagate 1TB | PWS: SilentiumPC Deus 600W | CASE: CM Cosmos S Modded - Black
OS: 10.12 Sierra Retail using Clover in UEFI Mode

#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10340 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 listopad 2015 - 19:58

Ustawienia w biosie.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#18 DawidXT

DawidXT
  • Members
  • 121 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 11 listopad 2015 - 20:23

@oswaldini - to laptop. Tam jedynie mam USB / CD / HDD. Jeżeli chodzi o boot load order. 

Ale w sumie spoko, nie będę robił offtopiku. Po prostu chciałem dopytać o szczegóły związane z poradnikiem.


MB: MSI B85-G43 Sc | CPU: I5-4570 | RAM: Corsair Vengeance Pro 16GB | GPU: HD4600 | Audio: ALC892 AppleALC | HDD: Seagate 1TB | PWS: SilentiumPC Deus 600W | CASE: CM Cosmos S Modded - Black
OS: 10.12 Sierra Retail using Clover in UEFI Mode

#19 dnee

dnee
  • Members
  • 88 postów

Napisano 26 listopad 2015 - 18:42

Mam jedną partycję HFS+ (z EFI) oraz pustą przestrzeń pod instalację Windowsa 8.1 Pro w trybie UEFI, wszystko w GUID. Podczas instalacji wyskakuję mi błąd:
"System Windows wykrył, że partycja systemowa EFI została sformatowana jako NTFS. Sformatuj partycję systemową EFI w systemie FAT32 i ponownie uruchom instalację."

 

Pendrive przygotowany Rufusem w FAT32 zgodnie z poradnikiem. Dysk 128 GB SSD pod SATA 3.

Jak ktoś mi wyjątkowo odpowie, to będę wdzięczny :)


Mój problem z Kernel Panic podczas logowania. Jak masz czas i chęci, będę wdzięczny za pomoc.

 

OS X Yosemite Retail | Clover v2.3k UEFI | i5-4460 | ASRock H97 PRO4: ALC-892, Intel I218-V | XFX R9 280X DD


#20 Bryk

Bryk
  • Members
  • 54 postów

Napisano 01 listopad 2016 - 16:23

Witam.

Ja zapytam w tym wątku o rozwiązanie ponieważ niezbyt to już działa to co jest napisane w tym poradniku.

Stawiałem system od nowa , najpierw instalacja na czystym dysku osx(sierra) , zrobiłem 2 partycje na jednej osx na drugiej partycja z exFat .

Później chciałem postawić windows 10 (insider najnowszy) formatuje partycje na której miał stać ale już widzę komunikat : ten dysk jest sformatowany w systemie mbr system windows jest uruchomiony w trybie uefi i nie może być instalowany na tym dysku.

Sprawdzałem dwa razy i dysk mam na pewno sformatowany w guid, nie mam pojęcia jak teraz postawić windows.

Pozdrawiam i oczekuje na porady w sprawie instalacji dwóch systemów na jednym dysku w trybie uefi .


Asus Z97-A-USB31 I7 4790k 8 GB RAM MSI R280x 250SDD 2x1TB HDD Asus Xonar U5

Asrock B85 Pro4  I7-4790k 8 GB ram Asus DCU II GTX 960  R280x 250 SDD+ 1000 HDD audio Asus Xonar U5

Lenovo T420 I5 4GB 320HDD

Lenovo 17 " Y70-70 I5 4200H HD4600 NVIDIA GTX860 8 GB RAM

MSI Z77A-G43 || I5-2500K (OC 4.5) || 2X4 GB RAM || GTX 560 (EFI) & HD 3000 (nie działa) || SDD 128 HDD 2X500 1X1 TB || USB BT || AUDIO USB DELOCK

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych