Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Aktualizacja OSX Yosemite - 10.10.4


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#21 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 05 lipiec 2015 - 13:20

oswaldini, dałoby się to obejść, aby przy każdej aktualizacji aby nie zmieniać wpisów?

http://hamac.pl/topi...03/#entry105527


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#22 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 05 lipiec 2015 - 13:46

Patch w Cloverze do DSDT z zamianą PEGP(lub inny wpis w zależności od Twojego DSDT) na GFX1. Odpalasz IORegistryExplorer, patrzysz w jakiej linii jest grafika (np PEGP) i robisz patcha. Na ostatniej X79 od MSI, którą robiłem było akurat NPE3:

			<key>Patches</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>NPE3 - GFX1</string>
					<key>Find</key>
					<data>TlBFMw==</data>
					<key>Replace</key>
					<data>R0ZYMQ==</data>
				</dict>
			</array>

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#23 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 885 postów

Napisano 05 lipiec 2015 - 14:19

Mi jak zwykle po update ubiło dźwięk, ale na moim dziadziusiu umiem sobie radzić :)


HaMaK1: Asus P5Q, Intel C2D E8400, GF GTX460 , 4GB RAM----OSX 10.10.4
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#24 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 05 lipiec 2015 - 14:32

Patch w Cloverze do DSDT z zamianą PEGP(lub inny wpis w zależności od Twojego DSDT) na GFX1. Odpalasz IORegistryExplorer, patrzysz w jakiej linii jest grafika (np PEGP) i robisz patcha. Na ostatniej X79 od MSI, którą robiłem było akurat NPE3:

Spoiler

 

 

 

Nie rozumiem :\

Tzn wiem co mam zrobić i jak ale nie wiem jakiej wartości mam szukać?

 

Zrzut_ekranu_2015_07_05_o_15_29_07.jpg


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#25 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 05 lipiec 2015 - 14:48

Grafikę masz pod PEGP, koniec tematu.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#26 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 06 lipiec 2015 - 07:39

_SB.PCI0.PEGP0

 

Dobra, ale i tak nie wiem co i jak :)

Więc zastanawiam się czy prosta metoda zamiany (naokoło) zadziała.

<dict>
 <key>Comment</key>
 <string>iMac15,1 black display fix</string>
 <key>Find</key>
 <string>Config2</string>
 <key>InfoPlistPatch</key>
 <true/>
 <key>Name</key>
 <string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
 <key>Replace</key>
 <string>none</string>
 </dict>

haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#27 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 lipiec 2015 - 08:17

Nie zadziała bo zamieniany ciąg musi mieć tą samą długość, ponadto są bugi w Cloverze. Razem z 314TeR już się nakombinowaliśmy i dupa blada...

 

Za pomocą dekodera ( http://base64.online...4-convertor.php ) zamieniasz text to base64. U mnie szukany ciąg czyli NPE3 to TlBFMw== więc analogicznie dla Ciebie PEGP po przekonwertowaniu z text na base64 to UEVHUA==

 

Zamieniasz tylko ciąg szukany w podanym przeze mnie przykładzie bo R0ZYMQ== to GFX1.


  • Marucins lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#28 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1585 postów
  • LocationWrocław

Napisano 06 lipiec 2015 - 16:47

Działa wam teraz radio beats 1? Kurcze działało od początku i dzisiaj przestało.


  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad X220 | i5 2520m 2.50Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Wrócił do łask

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 OSX  10.11.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#29 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 08 lipiec 2015 - 14:55

Nie słucham radia - ale możliwe że to chwilowa przycinka.

Skorzystałem z 3 miesięcznej jazdy, aby posłuchać utworów sugerowanych moim preferencjom, które w każdej chwili mogę zmienić albo cofnąć i posłuchać raz jeszcze :)


haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#30 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15572 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 lipiec 2015 - 15:25

 

Apple pozwala na trim na wszystkich SSDkach, w terminalu wystarczy wklepać:

sudo trimforce enable

 

 

Sprawdziłem na moim macbooku i działa... nareszcie...

 

Notabene wymaga restartu - podejrzewam że coś gdzieś podmienia w kextach systemowych lub flagi w plistach... trzeba by poszukać...

 

PS Notabene dopiero wraz z 10.10.4 przeszedłem Yosemite na mich kompach...

PSS Jaki ten system brzydki...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#31 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1585 postów
  • LocationWrocław

Napisano 08 lipiec 2015 - 17:03

Nie słucham radia - ale możliwe że to chwilowa przycinka.

Skorzystałem z 3 miesięcznej jazdy, aby posłuchać utworów sugerowanych moim preferencjom, które w każdej chwili mogę zmienić albo cofnąć i posłuchać raz jeszcze :)

Faktycznie był to chwilowy problem.


  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad X220 | i5 2520m 2.50Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Wrócił do łask

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 OSX  10.11.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#32 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1585 postów
  • LocationWrocław

Napisano 08 lipiec 2015 - 17:04

Sprawdziłem na moim macbooku i działa... nareszcie...

 

Notabene wymaga restartu - podejrzewam że coś gdzieś podmienia w kextach systemowych lub flagi w plistach... trzeba by poszukać...

 

PS Notabene dopiero wraz z 10.10.4 przeszedłem Yosemite na mich kompach...

PSS Jaki ten system brzydki...

To El Captain bedzie dla ciebie paskudny :>


  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad X220 | i5 2520m 2.50Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Wrócił do łask

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 OSX  10.11.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#33 silvarus

silvarus
  • Members
  • 44 postów
  • LocationLUBIN, DS

Napisano 22 lipiec 2015 - 12:04

U mnie po aktualizacji system bardzo ale to bardzo zwolnił :( zakładam że problemem jest grafika bo niby mam Intel HD4400 ale przed aktualizacją ładnie wszystko śmigało w ustawieniach miałem monitor 15,6 cala a po aktualizacji mam 22 cale i kursor skacze jak na pokazie slajdów :( a już o płynności systemu nie wspomnę.

 

Jest na to jakaś rada?


 Acer V15 Nitro VN7-571G | i5-5200U | 8GB RAM | Broadwell | Intel HD 5500 | Nvidia GTX950 4GB


#34 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1701 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 22 lipiec 2015 - 12:28

Aktualizacja pewnie zabiła ci GPU, jeśli patchowałeś kexty to musisz to zrobić ponownie, najlepiej załóż osobny temat i dogłębnie opisz problem 


10.11.6 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|4GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum

#35 silvarus

silvarus
  • Members
  • 44 postów
  • LocationLUBIN, DS

Napisano 23 lipiec 2015 - 09:54

OS Xa botuje z pendriva a na nim mam kexty. Ale z tego co pamietam to nie mam na nim kexta do grafiki intela.


 Acer V15 Nitro VN7-571G | i5-5200U | 8GB RAM | Broadwell | Intel HD 5500 | Nvidia GTX950 4GB


#36 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1585 postów
  • LocationWrocław

Napisano 23 lipiec 2015 - 10:09

OS Xa botuje z pendriva a na nim mam kexty. Ale z tego co pamietam to nie mam na nim kexta do grafiki intela.

Instalowałeś z retail'a czy użyłeś jakiejś dystrybucji. Czy patchowałeś lub siągałeś kexty do grafiki? W clover możesz ustawic fake id dla hd 4400 i unikniesz patchowania kextów


  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad X220 | i5 2520m 2.50Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Wrócił do łask

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 OSX  10.11.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#37 misqkrk

misqkrk
  • Members
  • 81 postów
  • LocationSEO/SEM

Napisano 24 lipiec 2015 - 14:49

Witam, po aktualizacji do 10.10.4 mam pewien problem z mDNS, każdorazowo po starcie systemu muszę odpalać: 

launchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.mDNSResponder.plist

jest jakiś ludzki sposób by to załadowało zawsze?


Hamac - OS X 10.10.4 (3241 UEFI) i7 3770k (OC 4.2GHz), MSI Z77A-G45, Corsair 4x4GB 1600MHz 1.5V (OC 2000MHz), SSD Samsung 830 128GB, Intel HD4000 +NVIDIA GeForce GTX 750, 2x Monitor, 1x Projektor

Macbook Air 13" - OS X 10.10 i5 1.7GHz, 4GB

Air Time Capsule 2 TB ac

iPhone 5s - iOS 8.4, 16GB


#38 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 24 lipiec 2015 - 15:32

Opłaca się wg was aktualizować? Bo nie za bardzo mi się chce :P ale jak się opłaca (lepsze działanie systemu itp) to się pokuszę o aktualizację :-P


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#39 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15572 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 lipiec 2015 - 11:31

misqkrk - nigdy nie spotkałem sie z takim problemem. Podejrzewam że rozsypał Ci sie system. Mozesz spróbować przeinstalowac combo 10.10.4, moze cos załata.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#40 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1585 postów
  • LocationWrocław

Napisano 26 lipiec 2015 - 15:59

Opłaca się wg was aktualizować? Bo nie za bardzo mi się chce :P ale jak się opłaca (lepsze działanie systemu itp) to się pokuszę o aktualizację :-P

Różnicy w wydajności nie widać. No ale przynajmniej nie ma powiadomienia z AppStore o aktualizacji


  • arnon lubi to

  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad X220 | i5 2520m 2.50Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Wrócił do łask

 OSX 10.11.2 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 OSX  10.11.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych