Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Modyfikacja SL do instalacji na MBR i wypalenia na DVD 4,7GB


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 styczeń 2010 - 23:27

Modyfikacja Snow Leoparda do instalacji na MBR i wypalenia na DVD 4,7GB (2-in-1)


Potrzebny nam działający OS X, może być postawiony na VMWare wg poradnika Zet120'a:

http://hamac.pl/topics4/instalacja-mac-osx-leopard-snow-1062-na-vmware-vt1252.htm
Do samej podmiany plików odpowiedzialnych za instalacje na MBR wystarczy nam obraz SL, Windows oraz program TransMac

Część 1: Utworzenie obrazu do modyfikacji

1. Wsadzamy do napędu Mac OS X 10.6 Retail DVD lub montujemy jego obraz
2. Włączamy Programy/Narzędzia/narzędzie dyskowe
3. Tworzymy nowy czysty obraz: Plik/Nowy/Pusty obraz dysku

Zapsiujemy go wg schematu:
Zapisz jako: Rip
Nazwa: Mac OS X Install DVD
Pojemność: 8.3GB DVD+R DL
Format: Mac OS Extended
Szyfrowanie: brak
Partycje: Brak mapy partycji
Format obrazu: Skrócony obraz dyskuNowo utworzony dysk powinien pojawić sie w pasku bocznym "Narzędzia dyskowego", jeśli nie uruchamiamy je ponownie.

4. Po automatycznym zamontowaniu nowego czystego obrazu na biurku, klikamy na niego prawym klawiszem i wybieramy opcje "Informacje"
5. Na samym dole klikamy na kłódkę (tak aby była w pozycji otwartej) i wprowadzamy nasze hasło kiedy zostaniemy o nie poproszeni
6. Odznaczamy opcję: "Ignoruj prawa własności na tym woluminie"
7. Zaznacz Rip.sparseimage w pasku bocznym i kliknij "Odtwórz"
8. Kliknij prawym klawiszem na zamontowany obraz zródłowy Mac OS X Install DVD w pasku bocznym i wybieramy: "Ustal jako źródło"
9. Kliknij prawym klawiszem na nowy czysty obraz Mac OS X Install DVD w pasku bocznym i wybieramy: "Ustal jako dysk docelowy"
10. Odznaczamy "Wymaż dysk docelowy"
11. Klikamy w przycisk "Odtwórz" i wprowadzamy hasło
12. Wyciągamy z napędu/odmontowujemy źródłowy obraz ze Snow Leopardem

Część 2: Modyfikacja (kastracja) spreparowanego obrazu

13. Pobieramy program ShowAllFiles

http://gotoes.org/sales/ShowHiddenFilesMacOSX/

14. Włączamy program i wybieramy opcje "SHOW"
15. Używajać findera (najwygodniej) wchodzimy na spreparowany przez nas Mac OS X Install DVD (ten z Rip.sparseimage)
16. Usuwamy TYLKO I WYŁĄCZNIE pliki:
# Z katalogu Instrukcje/: Welcome to Snow Leopard.pdf
# Z katalogu Instalacje opcjonalne/Packages/: WSZYSTKIE pliki
# Z katalogu System/Installation/Packages/:
- Wszystkie pliki drukarek (HP, Lexmark, Brother, Epson, Canon)
- pliki językowe ZA WYJĄTKIEM AsianLanguagesSupport.pkg i ew Polish.pkg[/list]17. Opróżniamy kosz

Część 3: Podmiana plików odpowiedzialnych za instalacje na MBR

18. Pobieramy plik "10A432 v2.zip" z załącznika i rozpakowujemy
19. Podmieniamy pliki:

OSInstall.mpkg kopiujemy i podmieniamy w:
/System/Installation/Packages/

OSInstall kopiujemy i podmieniamy w:
/System/Library/PrivateFrameworks/Install.framework/Frameworks/OSInstall.framework/Versions/A/

Jeśli zostaniemy poproszeni o hasło, podajemy je i zatwierdzamy

Rip.sparseimage powinien teraz zajmować 4,61GB dlatego będziemy w stanie wypalić go na DVD SL, jeśli coś nam będzie potrzebne z wywalonych rzeczy zawsze możemy to doinstalować z posiadanego obrazu lub płyty !!

Część 4: Przygotowanie nowego obrazu do wypalenia

20. Przechodzimy do Programy/Narzędzia/narzędzie dyskowe
21. Tworzymy nowy czysty obraz: Plik/Nowy/Pusty obraz dysku

Zapisujemy go wg schematu:
Zapisz jako: Mac OS X Install DVD
Nazwa: Mac OS X Install DVD
Pojemność: 4,6GB DVD-R/DVD-RAM
Format: Mac OS Extended
Szyfrowanie: brak
Partycje: Pojedyńcza partycja - mapa partycji Apple
Format obrazu: obraz dysku do odczytu i zapisuNowo utworzony dysk powinien pojawić sie w pasku bocznym "Narzędzia dyskowego", jeśli nie uruchamiamy je ponownie.

22. Po automatycznym zamontowaniu nowego czystego obrazu (4,6GB) Mac OS X Install DVD.dmg, klikamy na niego prawym klawiszem i wybieramy opcje "Odtwórz"
23. W Rip.sparseimage klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako źródło"
24. W Mac OS X Install DVD.dmg klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako dysk docelowy"
25. Odznaczamy "Wymaż dysk docelowy"
26. Klikamy w przycisk "Odtwórz" i wprowadzamy hasło
27. Wsadzamy czysty nośnik DVD
28. Klikamy prawym na spreparowany obraz Mac OS X Install DVD.dmg (4,6GB) i wybieramy Wypal "Mac OS X Install DVD.dmg"
29. Wypalamy DVD z najmniejszą możliwą prędkością aby uniknąć błędów

!! UWAGI !!

Jeśli nie chcemy kastrować Retaila to podmieniamy tylko pliki odpowiedzialne za zapis na MBR i w punkcie 21 tworzymy pusty obraz o pojemności 8,3GB zamiast 4,6GB. Natomiast jeśli nie chcemy podmieniać plików do instalacji na MBR a wykonać tylko "kastracje" nie wykonujemy punktów 18 i 19.

Podmieniamy pliki koniecznie na te z załącznika ponieważ w internecie jest sporo tych pliczków ale nie wszystkie działają !! Zamieszczone pliki są typowo do SL 10.6 10A432.

!! ZRÓDŁA, Z KTÓRYCH CZERPAŁEM WIEDZĘ !!

http://tonymacx86.blogspot.com/2010/01/fit-mac-os-x-snow-leopard-on-single.html
http://prasys.co.cc/2009/08/installing-snow-leopard-for-osx86/

!! RECZNA MODYFIKACJA OSInstall.mpkg !!

http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/MBR_Support
[list][/list]

Załączone pliki


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 styczeń 2010 - 00:50

Super! Bardzo fajny poradnik...

#3 Mortus

Mortus
  • Members
  • 20 postów

Napisano 16 luty 2010 - 00:33

mam pytanie czy muszę się tak bawić czy mogę wykastrować obraz używając transmac...?

#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 luty 2010 - 07:42

Sa to pliki ukryte których nie zobaczysz w windowsie nawet dzieki MacDrive itp, dlatego ta zabawa

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 Mortus

Mortus
  • Members
  • 20 postów

Napisano 16 luty 2010 - 12:53

może lookniesz bo ja odkryłem nie widoczne pliki owym transmac i widzę pliki z System/Installation/Packages/ itp.
Dołączona grafika

#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 luty 2010 - 13:11

No popatrz :) Zaden program wszeniej nie pokazywał mi ukrytych pliczkó∑. W takim razie owszem możesz te pliczki wywalic, pytanie tylko czy obraz automatycznie zmieni rozmiar... Na macu samo wywalenie plików nic nei daje ponieważ obraz ma całyc zas tą samą pojemność. Zrób sobie najpierw kopie obrazu i na niej kombinuj :) Jeśli zmieni rozmiar to jesteś w domu i powyższy poradnik ulegnie modyfikacji - zostanie dodana wersja edycji na windowsie :)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 Mortus

Mortus
  • Members
  • 20 postów

Napisano 16 luty 2010 - 13:31

jak miło ^^ ale ja już postawiłem maca na virtualnej maszynie a i tak transmac pozwala na stworzenie nowego obrazu .dmg ale tutaj chyba pozostaje kwestia "boot sectora" płyty :>

#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 luty 2010 - 13:42

Bede miał czas to sprawdze i uaktualnie tutek. Jeszcze jeden exam... :)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 Mortus

Mortus
  • Members
  • 20 postów

Napisano 16 luty 2010 - 14:02

niestety można tylko podglądać przerzucać na dysk z win ale usuwać nie można to zabieram się za kastrowanie obrazu :P pod mac os x

edit:
jednak da się modyfikować ale po wcześniejszej konwersji na iso

#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 luty 2010 - 14:28

Własnie miałem to napisać bo własnie przetestowałem :)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 Mortus

Mortus
  • Members
  • 20 postów

Napisano 16 luty 2010 - 17:02

niestety po przerobieniu wielkość obrazu się nie zmienia :P już mam dość tych zabaw jutro skoczę po płytę dl i nagram oryginalny obraz (oczywiście z modem na mbr) :P

#12 relative

relative
  • Members
  • 6 postów

Napisano 23 luty 2010 - 14:13

ja mam problem ze znalezieniem pliku OSInstall /System/Library/PrivateFrameworks/Install.framework/Frameworks/OSInstall.framework/Versions/A/ bo plik OSInstall.mpkg podmienilem bez problemów :) a tamten niet ech...
 10.6.2 | P5Q P45 | Q8200 2.33Mhz | 4x1GB 667MHz | 7300GS | HDD x2 HD103SI, HD753LJ |PIONEER DVD-RW DVR-216D| TC ELECTRONIC Desktop Konnekt 6

#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 luty 2010 - 14:34

Czy twoja wersja systemu to 10.6 10A432 ?

Czy ścieżkę napewno dobrze sprawdzasz? Może sie pomyliłeś gdzieś przy wchodzeniu do kolejnego katalogu.

A jeśli w ostateczności nic nie znajdziesz po prostu wrzuć ten plik do tej lokalizacji i wypal DVD, na pewno nie zaszkodzi

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 02 marzec 2010 - 20:46

Witam!
Jak przerobić dmg na ten format mozliwy do edycji?
Po zamontowaniu dmg mam takie cos:
Dołączona grafika

Pozdrawiam!

 Mac OS X 10.9.5 iMac 21.5" | 2,5 GHz Intel Core i5 | RAM: 8 GB 1333MHz DDR3 | Plextor M5M 128GB + Intel 330 120GB

 Mac OS X 10.6.8 Asrock E350M1  2x1,60 GHz AMD E350 | RAM: 4 GB 1333MHz DDR3 Intel 320 120GB

 Mac OS X 10.4.11 eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 marzec 2010 - 20:54

Wszystko jak byk jest opisane krok po kroku nie wiem co Ci jeszcze mogę powiedzieć

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#16 Romeo17

Romeo17
  • Members
  • 226 postów

Napisano 02 marzec 2010 - 21:11

Dlaczego mam ten błąd ktory jest na poprzednim screenie?

EDIT:
Dzięki już wiem w czym problem,uruchamialem Mac OS X Installer,czy cos takiego a musze OSInstall.pkg :P
Zaraz zaczynam instalowac.

#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10537 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 marzec 2010 - 21:19

Jeśli chcesz instalowac SL ze zmodyfiokwanego obrazu z pod działającego OSX korzystaj z tego tutka:

http://hamac.pl/topics4/snow-1062-z-apple-retail-dvd-w-15-30-minut-by-rzooff-vt1082.htm

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#18 ese

ese
  • Members
  • 6 postów

Napisano 02 październik 2010 - 15:29

stworzonego w ten sposób obrazu nie mogę nagrać pod windowsem ani przekonwertować na ISO (próbowałem używając UltraISO), a na wirtualnej maszynie nie mam możliwości obsługi nagrywarki..

znalazłem komendę do konwersji .dmg na ISO
hdiutil convert /ścieżka/do/pliku.dmg -format UDTO -o /ścieżka/do/tworzonego.iso
.. konwersja w trakcie.

17:06
konwersja ok, z tymże plik dostaje rozszerzenie .cdr, które trzeba zmienić na .iso
...burning.
Dołączona grafikaR540-JA02PL | Intel PM55 i3-350M 2.27GHz | Intel HD Graphics 64MB+ VRAM | HDD 500 GB SATA AHCI | ODD Teac DV-W28S-V SATA | Realtek HDA ALC269 | LAN Yukon 88E8040 | WLAN Atheros AR9285
iPhone 3G 4.1 JB Orange PL

#19 holkov

holkov
  • Donator
  • 215 postów
  • Locationspawacz

Napisano 05 październik 2010 - 15:59

Panowie a czy da się opatentować tak żeby na tyle wykastrować retaila żeby jeszcze na płytce znalazł się kompletny update do 10.6.4 ?
 OSX 10.9.1 ASUS P5G41T M LX|| Q6600 || G41/ICH7 || ALC 887-VD || DDR3 4GB ||GeForce GTX 460|| Maxtor 500 GB SATA || DVD SATA ||
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#20 witucha0

witucha0
  • R.E.D.
  • 1523 postów

Napisano 05 październik 2010 - 16:34

Panowie a czy da się opatentować tak żeby na tyle wykastrować retaila żeby jeszcze na płytce znalazł się kompletny update do 10.6.4 ?

Na płycie DVD-R nie, ale da się wykastrować, wsadzić update i posadzić na DVD-DL

Pozdrawiam
OS X Mavericks 10.9.4 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
OS X Mountain Lion 10.8.3 on Mac Mini Mid 2007 | Intel Core 2 Duo 2,16Ghz | 4GB SDRAM | Intel X3100
OS X Mavericks 10.9.4 on MacBook Pro 15' Mid 2010 | i5-520M 2.4Ghz | 4GB DDR3 | NVidia GeForce GT330M
iPhone 5 64GB White iOS 7.1.2 JB | ASUS RT-N16 + Tomato K26
| NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych