Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Modyfikacja SL do instalacji na MBR i wypalenia na DVD 4,7GB


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16033 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 05 październik 2010 - 21:05

Panowie a czy da się opatentować tak żeby na tyle wykastrować retaila żeby jeszcze na płytce znalazł się kompletny update do 10.6.4 ?

Po co? za miesiąc wyjdzie 10.6.5, a za następny 10.6.6... takie "sklecanie" nie wnosi żadnego pożytku. Jak masz Retail'a to umiesz i wiesz jak zainstalować update.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#22 ruomlig

ruomlig
  • Members
  • 4 postów

Napisano 13 październik 2010 - 20:47

Bede instalowal snow leopard retail (wg. instrukcji oswaldini) na plytach DVD DL(relatywnie drogich).
Moje watpliwosci wzbudzily pkt.23 i 24

23. W Rip.sparseimage klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako źródło"
24. W Mac OS X Install DVD.dmg klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako jako źródło"




Prosze o potwierdzenie czy we fragmentach-,,ustal jako zrodlo,, i ,,ustal jako jako zrodlo,, nie ma pomylki

#23 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10487 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 październik 2010 - 20:57

Poprawilem opis, przepraszam za pomylke.

Można sie posilkować wersja EN
http://tonymacx86.blogspot.com/2010/01/fit-mac-os-x-snow-leopard-on-single.html

PS: Niestety totalnie brakuje mi czasu, juz dawno mialem przedstawic metode instalacji z BootCD, z ktorym nie trzeba modyfikowac plyty DVD :/

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#24 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 13 październik 2010 - 21:10

Dziwne po takiej, przedstawionej w tym wątku kastracji mój obraz nie ma 4,61 GB tylko 4,75 i nie ma szans na zmieszczenie go na zwykłym DVD. Zaznaczam, że robię wszystko po raz 5, tutka znam już prawie na pamięć. Jakieś propozycje?

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#25 witucha0

witucha0
  • R.E.D.
  • 1523 postów

Napisano 13 październik 2010 - 21:13

Dziwne po takiej, przedstawionej w tym wątku kastracji mój obraz nie ma 4,61 GB tylko 4,75 i nie ma szans na zmieszczenie go na zwykłym DVD. Zaznaczam, że robię wszystko po raz 5, tutka znam już prawie na pamięć. Jakieś propozycje?

Spróbuj ją nagrać na DVD. Zapomniałeś że Snow "Liczy" inaczej pojemności? Wg niego 500GB to 500GB :P
OS X Mavericks 10.9.4 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
OS X Mountain Lion 10.8.3 on Mac Mini Mid 2007 | Intel Core 2 Duo 2,16Ghz | 4GB SDRAM | Intel X3100
OS X Mavericks 10.9.4 on MacBook Pro 15' Mid 2010 | i5-520M 2.4Ghz | 4GB DDR3 | NVidia GeForce GT330M
iPhone 5 64GB White iOS 7.1.2 JB | ASUS RT-N16 + Tomato K26
| NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#26 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 13 październik 2010 - 21:22

Hmm nie pomyślałem o tym. Spróbuję!

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#27 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10487 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 październik 2010 - 21:24

Moj obraz tez ma 4,60 GB w Mac OS :) Wszystko jest OK. Wielkosc na dysku to 4602921137 czyli po przeliczeniu 4.2868 GB

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#28 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 13 październik 2010 - 21:39

Mój ma 4,76 nie ma szans na wypalenie może za mało usuwałem. Według zaleceń usunięte pliki dają mi 4,75. Zastanawia mnie czy tu nie ma błędu :

23. W Rip.sparseimage klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako dysk docelowy"
24. W Mac OS X Install DVD.dmg klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako jako źródło"

nie powinno być odwrotnie w końcu w ripie grzebię i to jest źródło a nie w czystym.

Oto wykastrowany packages:

Dołączona grafika

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#29 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 15 październik 2010 - 12:07

Ma ktoś jakieś propozycje bo widze ,że temat lekko umarł a chciałem sobie zrobić snołka na zwykłym DVD.

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#30 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 15 październik 2010 - 12:45

Ale którą wersję kastrujesz? Bo są dwie wersje retaila, 10.6 oraz 10.6.3.
Na 100% da się to zrobić z 10.6, ale nie jestem pewny czy z 10.6.3 też.

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#31 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 15 październik 2010 - 12:48

No to już mam odpowiedź. 10.6.3 widocznie się nieda bo właśnie taką kasowałem. Dzięki.

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#32 ruomlig

ruomlig
  • Members
  • 4 postów

Napisano 15 październik 2010 - 16:35

http://tonymacx86.blogspot.com/2010/01/fit-mac-os-x-snow-leopard-on-single.htm
l


Na trzecim zdjeciu od gory jest zaznaczony do kasacji plik AdditionalSpeechVoices.pkg ,
o tym pliku nie wspomina ani tonymacx86 ani oswaldini
ja ten plik wyrzucilem i weszlo bez problemu na plyte 4.7


Ale ja mam inny problem

#33 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 15 październik 2010 - 21:30

No ba też myślałem o tym by wykasować coś jeszcze. Dzięki takim informacjom mam snoła na zwykłym DVD.

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#34 herkules

herkules
  • Members
  • 400 postów

Napisano 21 listopad 2010 - 19:06

Witam .

Wykastrowałem 10.6.3 i instalacja zatrzymuje sie na okienku przygotowanie instalacji :( pasek sie animuje i tyle w temacie. Ktoś miał podobny przypadek ?

edit.

Wypalone 5 dvd i lipa. Musze się z tym przespać :cry:
Compal FL90 | Intel Core 2 Duo T7300 | NVIDIA GeForce 8600M GT 256 | Asus WL-270N MiniPCI-E | ST9500325AS SATA 3Gb/s 500GB 5400 |
System:OSX Lion 10.7.1

#35 regedarek

regedarek
  • Members
  • 7 postów

Napisano 29 styczeń 2011 - 16:29

Modyfikacja Snow Leoparda do instalacji na MBR i wypalenia na DVD 4,7GB (2-in-1)

21. Tworzymy nowy czysty obraz: Plik/Nowy/Pusty obraz dysku

Zapisujemy go wg schematu:
Zapisz jako: Mac OS X Install DVD
Nazwa: Mac OS X Install DVD
Pojemność: 4,6GB DVD-R/DVD-RAM
Format: Mac OS Extended
Szyfrowanie: brak
Partycje: Pojedyńcza partycja - mapa partycji Apple
Format obrazu: obraz dysku do odczytu i zapisuNowo utworzony dysk powinien pojawić sie w pasku bocznym "Narzędzia dyskowego", jeśli nie uruchamiamy je ponownie.

22. Po automatycznym zamontowaniu nowego czystego obrazu (4,6GB) Mac OS X Install DVD.dmg, klikamy na niego prawym klawiszem i wybieramy opcje "Odtwórz"
23. W Rip.sparseimage klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako dysk docelowy"
24. W Mac OS X Install DVD.dmg klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako jako źródło"
25. Odznaczamy "Wymaż dysk docelowy"
26. Klikamy w przycisk "Odtwórz" i wprowadzamy hasło
27. Wsadzamy czysty nośnik DVD
28. Klikamy prawym na spreparowany obraz Mac OS X Install DVD.dmg (4,6GB) i wybieramy Wypal "Mac OS X Install DVD.dmg"
29. Wypalamy DVD z najmniejszą możliwą prędkością aby uniknąć błędów


Nie powinno być czasem odwrotnie ? Bo mi nie zapisuje.

23. W Rip.sparseimage klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako dysk źródło"

24. W Mac OS X Install DVD.dmg klikamy prawym na Mac OS X Install DVD i wybieramy: "Ustal jako jako docelowy"
1. Gigabyte Technology, P35-DS3L | 2. Intel Core 2 Duo E8200 @ 2.66GHz SSE(1,2,3,3S,4.1)MMX | 3. Chipset Intel P35/G33/G31 | 5. NVIDIA GeForce 8800 GTS 512 | 6. Realtek ALC888 | 7a.Karta sieciowa Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)
9. Seagate 500gb ST3500320SV ATA

#36 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10487 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 styczeń 2011 - 16:39

Owszem, poprawiam. Nie wiem jakim cudem nikt tego nie zauważył przez rok - błąd po edycji opisu !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#37 balawejder01

balawejder01
  • Members
  • 305 postów

Napisano 08 luty 2011 - 20:21

Takie moje pytanie: czyli napewno się nie da "wykastrować" 10.6.3 bo pena mam 7.45GB i się nie mieści :-/ ??

Lion 10.7.5: Acer Emachines E510: C2D T6600, ICH8-M, 3GB DDR2, X3100, SAMSUNG 250 SATA, ALC268, DVD ATA, LAN BCM5906M, WLAN BCM4311,
Lion 10.7.5: Acer Aspire 5738G: C2D P8600, ICH9-M, 4GB DDR2, HD4570, WDS 500 SATA, ALC888s, DVD SATA, LAN BCM5784, WLAN AR928X,

Lion 10.7.5: GA-945P-S3, C2D E4300, ICH7, 2,5GB DDR2, GF 7900GS, WDC 250 SATA, ALC883, DVD ATA, LAN RTL8111/8168B


#38 lenny

lenny
  • Members
  • 45 postów

Napisano 01 kwiecień 2011 - 23:37

Czy teorytycznie można install dvd odchudzić by zajmował mniej niż 4GB?

Lenovo y50-70 || HM86 Express || Core i7-4710HQ Haswell || 16 GB Ram || fHDres HD4600 //[GTX 860M 4GB Maxwell] || ALC283 || LAN RTL8111+USB EW7811un || SSHD 1TB/8GB OS X El Cap.


#39 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10487 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:29

Nie, to co przedstawiłem to max jaki można uzyskać.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#40 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10487 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 03 kwiecień 2011 - 13:43

Do Panów, którzy kastrowali instalke i usuwali additionalspeechvoices.pkg

Do not delete additionalspeechvoices.pkg that causes the message "Mac OS X Install data is incomplete"


Tony wspominał o tym wyraźnie ruomlig. Potwierdzają to także userzy w komentarzach.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych