Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

UniBootX Clover - MSI Z77A-G43 Z77A-G45 Z77MA-G45 H77MA-G43 ZH77A-G45


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#21 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 04 październik 2015 - 14:53

Nie wina configu, a karty graficznej. Znajdź w necie uefi gop bios dla twojej karty, wgraj go i wyłącz CSM, problem minie. Miałem to samo, moja karta to GTX 660 od MSI. A i pamiętaj, że ten uefi gop bios musi być do twojego modelu twojej firmy. Nie możesz użyć np. uefi gop biosu dla asus gtx 660 jeśli masz kartę msi gtx 660. I nawet u tego samego producenta często są różne modele, np. u MSI tak było, ale napisałem na ich forum i mi dali do downloadu, wgrałem i jest git.


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#22 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 październik 2015 - 15:08

De Facto do el capitana muszę zrobić update Clovera w paczce. Nie wiem czy znajdę jeszcze dzisiaj czas.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#23 kaefpe

kaefpe
  • Members
  • 64 postów
  • Location/Users/kaefpe

Napisano 04 październik 2015 - 18:14

Dzięki @arnon to chyba sobie odpuszczę to uefi gop bigos, bo zakładam że flashowanie tylko pod windowsem - nie mam :( co do samej grafiki to ja mam Gigabyte chyba z tego co pamietam.

Poczekam jeszcze na paczkę ze zaktualizowanym Cloverem.

P.S próbowałem zainstalować 10.11, ale wywala mi błąd
Załączony plik  image.jpeg   219,29 KB   0 Ilość pobrań

iPhone 6s Silver (64GB) | Nike+ FuelBand SE | Fitbit Charge HR | Fitbit Aria | OSX 10.11.1

Hackintosh: - Intel Pentium G2030 - 3GHz | MSI Z77A-G43 | 8GB DDR3 - 1600MHz - GeForce GTX 660 OC 2048MB | Seagate 2TB / 7200rpm, SATAIII, 64M cache


#24 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 październik 2015 - 21:15

GOP BIOS możesz walnąć z DOSa. Dopiero wróciłem do domu - miałem w końcu weekend dla siebie i żony - więc nie zrobiłem updateu jeszcze.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#25 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 04 październik 2015 - 21:31

Ale żeby walnąć z dosa, trzeba nagrać na pena spod Windy


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#26 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 październik 2015 - 21:34

Można odpalić LiveCD WinXP Mini z Hirens Boota... albo wirtualka w OS X na szybko.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#27 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 04 październik 2015 - 22:08

No można ;)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#28 kaefpe

kaefpe
  • Members
  • 64 postów
  • Location/Users/kaefpe

Napisano 06 październik 2015 - 17:35

Oswaldini, jest jakaś szansa na zaktualizowaną paczkę przed weekendem?

Można zrobię samemu podmienić pliki z nowego Clovera i to wystarczy czy w Twojej paczce coś było zmieniane w nim?

iPhone 6s Silver (64GB) | Nike+ FuelBand SE | Fitbit Charge HR | Fitbit Aria | OSX 10.11.1

Hackintosh: - Intel Pentium G2030 - 3GHz | MSI Z77A-G43 | 8GB DDR3 - 1600MHz - GeForce GTX 660 OC 2048MB | Seagate 2TB / 7200rpm, SATAIII, 64M cache


#29 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 październik 2015 - 18:12

Postaram się ale mam małe zmiany osobiste i przez to urwanie głowy.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#30 kaefpe

kaefpe
  • Members
  • 64 postów
  • Location/Users/kaefpe

Napisano 10 październik 2015 - 19:40

Zainstalowałem 10.11 na Cloverze 3280 z kextami i configiem z twojej paczki - w configu zmieniłem tylko dawcę do iCloud/iMessage na swojego.

 

Niestety przy wybudzaniu ze sleep'a restertuje system :(


iPhone 6s Silver (64GB) | Nike+ FuelBand SE | Fitbit Charge HR | Fitbit Aria | OSX 10.11.1

Hackintosh: - Intel Pentium G2030 - 3GHz | MSI Z77A-G43 | 8GB DDR3 - 1600MHz - GeForce GTX 660 OC 2048MB | Seagate 2TB / 7200rpm, SATAIII, 64M cache


#31 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 październik 2015 - 19:50

Nie mam już tego sprzętu i Ci tego nie zweryfikuję.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#32 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 październik 2015 - 18:12

Zaktualizowano do Rev 3292.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#33 BrT

BrT
  • Members
  • 332 postów
  • LocationGorlice

Napisano 18 październik 2015 - 19:32

Dla MSI-Z77A-G45 (MS-7752) Audio ID powinno być 7, w tej chwili jest 12. Wystarczy zmienić i dźwięk działa na Universal Kext 1.4 od Admina.


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#34 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 październik 2015 - 19:59

Paczka jest gotowa i kompletna, razem z instalatorem dla systemu. Chcecie modyfikować bawcie się sami.

Dodany jest nowy binpatch (ALC892-3) aby działało audio pod El Capitanem. ALC892-1 oraz ALC892-3 są obligatoryjne, ALC892-2 można by pominąć ale nie mam już sprzętu do testów.

 

Drivery audio to pierwsze drivery Admina przerobione przeze mnie pod DummyHDA.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#35 BrT

BrT
  • Members
  • 332 postów
  • LocationGorlice

Napisano 18 październik 2015 - 20:03

Chyba, źle napisałem... Chodzi mi o to, że w Twoim configu dla MSI Z77A-G45 Audio ID jest ustawione na 12 a powinno być na 7, dla ALC892.


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#36 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 październik 2015 - 20:35

Kolego nie ucz mnie robić hacków. Wiem, że ID jest 12 i takowe ma być, jak wyżej napisałem jest tam DummyHDA, które zrobiłem już dawno w oparciu o stare kexty Admina, w których tak właśnie było. Nie mów mi, że ma być ID 7 i inny driver aby działało audio bo nie masz racji. Chcesz robić zmiany na nowsze drivery to rób, wtedy trzeba postępować oczywiście wg informacji z tutka admina.

 

I jeszcze jedno, aby było audio pod El Capitanem musi być dodany trzeci binpatch.

 

Pakiet działa w pełni na modelach MSI, które podałem - łącznie z audio.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#37 quba666

quba666
  • Members
  • 1 postów

Napisano 18 październik 2015 - 23:53

Zainstalowałem 10.11 na Cloverze 3280 z kextami i configiem z twojej paczki - w configu zmieniłem tylko dawcę do iCloud/iMessage na swojego.

 

Niestety przy wybudzaniu ze sleep'a restertuje system :(

 

Udało Ci się rozwiązać problem? U mnie to samo - po uśpieniu przy próbie wybudzenia jest reset

 

 pmset -g log | grep -i failure pokazuje

 

Drivers Failure panic during wake due to PEG0(NVDA NVDA NVDA NVDA),EHC2(EHC2),HDEF(AppleHDAController),RP02(RTL8111),EHC1(EHC1),SAT0(AppleIntelPchSeriesAHCI)



#38 WokieZeppelin

WokieZeppelin
  • Donator
  • 198 postów
  • LocationJarosław

Napisano 22 listopad 2015 - 18:10

Problem z restartującym się systemem rozwiązałem w taki sposób. Brakowało mi załadowanego AppleLPC.kext - zmodyfikowałem kext, dodając dev-id H77MA-G43 kontrolera LPC, następnie w DSDT dodałem poprawny dev-id tego kontrolera. Udało się AppleLPC odpalone. Sleep jeszcze nie zaczął wtedy działać, ale... Pobierając VoodooTSCSync.kext udało się rozwiązać problem z sleepem. Teraz w moim przypadku system bez problemu wstaje po wybudzeniu i nie restartuje się :) Póki co nie znalazłem innego rozwiązania (a mam zainstalowane sterowniki Nvidii)


 || FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! || i3-3220 || Crucial Ballistix 2x4GB 1600MHz || MSI H77MA-G43 || Gigabyte GTX660 GV-N660OC-2GD || ALC892 ||  Sierra || Windows 10 || UEFI ||

 || Lenovo ThinkPad x250 || i5-5300U || 8GB DDR3L 1600MHz || 180GB SSD INTEL ||  Sierra (wkrótce) ||


#39 eliminati007

eliminati007
  • Members
  • 312 postów
  • LocationKonin

Napisano 26 styczeń 2016 - 03:55

Mam pytanie odnośnie iMessage w configu do Z77A-G45 w sekcji SMBIOS zmieniam tylko numer seryjny który generuje CW i podczas włączenia przekazywania nie wyświetla mi się powiadomienie na haMacu ? 


OS X 10.12.3| i5 3350P |MSI Z77A-G45| 6GB DDR3 CL9 | MSI GTX 650Ti | 400S8 | C40 120GB | Zalman Z3+ | iPhone 6+ |


#40 bartulasdtv

bartulasdtv
  • Members
  • 57 postów

Napisano 22 luty 2016 - 19:34

Postawienie El Capitana dzięki  oswaldiniemu to bajka :)  

Od kiedy postawiłem Mavericksa to nie zaglądałem  na forum, jakies 1,5 roku. Wczoraj lektura, dziś do dzieła i El Capitan posadzony . Pięknie dziękuję. Mistrzostwo świata oswaldini


HaMacHome: El Capitan on MSI H77MA-G43 | i3-2100 | 4GB RAM | ATI Radeon HD6450 | ST3500312CS WDC WD10EZEX-22BN5A0

MACBook Unibody A1342 | 8GB RAM





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych