Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

UniBootX Clover - MSI Z77A-G43 Z77A-G45 Z77MA-G45 H77MA-G43 ZH77A-G45


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#61 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 grudzień 2016 - 21:58

Domyśl się skoro napisałem wyżej.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#62 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 22 grudzień 2016 - 23:19

Dziwna sprawa bo jak bootuje z najnowszego UNIBOOTX lub z Twojej paczki to nie widzi Pendrive z OSX El Capitan i tak samo z Sierra, w czym tkwi problem? Bootowalne Pendrivy robiłem przy użyciu TRANSMAC


haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#63 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 grudzień 2016 - 08:12

To problem leży po stronie przygotowanego pena. Weź zrób sobie recovery jak w tutkach instalacyjnych i instalator pobierzesz z poziomu recovery.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#64 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 24 grudzień 2016 - 14:23

To problem leży po stronie przygotowanego pena. Weź zrób sobie recovery jak w tutkach instalacyjnych i instalator pobierzesz z poziomu recovery.

Dzięki Oswaldini, ale w tym momencie wszystko pięknie działa, uruchamia się instalacją czy to Mavericksam czy to Yosemite czy El Capitan, ale po logowaniu do apple pokazuje, że "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." Jest to zanim zacznę pobierać system. Nie mogę tego przejść, próbowałem logować się na 2 różne konta apple :(

Nie idzie zrobić pod windowsem klucza z systemem ale takim pełnym, a nie tryb recovery do pobierania przez neta?

 

JAK KTOŚ MI POMOŻE ZROBIĆ TAKI KLUCZ ABY NIE TRZEBA BYŁO POBIERAĆ OSX PRZEZ NETA TO PRZELEWAM 10ZŁ NA KONTO :)


haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#65 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 579 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 24 grudzień 2016 - 15:49

Najprościej - przez maszynę wirtualną (są dziesiątki poradników na YT), potem metoda przygotowania klucza jak do prawdziwego Maca: http://www.macworld....ller-drive.html


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#66 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 24 grudzień 2016 - 16:36

Najprościej - przez maszynę wirtualną (są dziesiątki poradników na YT), potem metoda przygotowania klucza jak do prawdziwego Maca: http://www.macworld....ller-drive.html

Przez VirtualBoxa nic nie mogłem zrobić, nie miałem nawet neta. Teraze będę walczył z VMware.

EDIT:
Przygotowałem klucz pod OSX Sierra w VMware i niestety Clover nie widzi pendrive z osx :( - klucz USB przygotowywałem DISKMAKER X do Sierry i niestety w cloverze nie mam pendrive do wyboru :(
Najśmieszniejsze to jest to, że nie mogę pobrać spod sierry EL CAPITAN i innych starszych :( Co mogę zrobić?

Edit2:
Udało się zrobiłem klucz przy użyciu innej apki. Pięknie sie uruchomiła Sierra, potem zainstalowałem Oswaldiniego Macmaker czy jakoś tak i uruchomiłem ponownie.
Po 3min cały pasek pod jabłkiem przelecial i potem czarny ekran... ehh
Mama gtx660. Jak uruchomic w safe mode? Wkurza już mnie to... to jest wszystko masakrycznie trudne i czasochłonne.
Ten problem wynikał z tego, że zainstalowałem osx przy użycia narzedzia od Tonego a potem uruchamialem z clovera. Przy użyciu narzedzia od tonego do rozruchu to działa.
Ale jak chce zainstalować cloverem Sierre to po jabłku mam szare tlo i kreci sie w górnym lewym narożniku trójkolorowe kółko juz od 10min i nic... nie przechodzi do instalacji...

Edit3
Clover nie widzi czystego klucza ze sierrą :( a ten klucz sierry zrobiony za pomoca programu tonego jest widoczny, ale ma problem z instalacja przez clovera :(

haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#67 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 25 grudzień 2016 - 09:39

Krzyssp podaj na priva nr konta i imię i nazwisko to Ci przeleję obiecane 10zl bo w sumie to pomogłeś

haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#68 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15701 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 grudzień 2016 - 11:43

Jeśli do konta AppleID nie miałeś przypisanego starszego systemu jak 10.10 czy 10.11 to po wydaniu 10.12 już go NIE pobierzesz z poziomu recovery. Wtedy możesz instalować jedynie aktualną wersję systemu.

 

Jak nie odpala nvidia, to uruchamiaj z np nv_disable=1m, jak masz dwa monitory podłączone zostaw tylko jeden, ewentualnie pozbądź się VGA i spróbuj z pokładowa jak masz HD4000. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#69 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 579 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 grudzień 2016 - 13:00

Krzyssp podaj na priva nr konta i imię i nazwisko to Ci przeleję obiecane 10zl bo w sumie to pomogłeś

 

Etam kolego, forum istnieje po to żeby sobie pomagać, odpłatna pomoc to na giełdzie. Wesołych świąt :D 


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#70 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 25 grudzień 2016 - 13:37

Etam kolego, forum istnieje po to żeby sobie pomagać, odpłatna pomoc to na giełdzie. Wesołych świąt :D

Dzieki :D

Spróbuje jeszcze zainstalować clovera na sierze w vmware i utworzyć jeszcze raz klucz usb. Bo z unibeast poszla instalacja bez problemu. Ale nie mam kextow chyba poinstalowanych, mimo ze zainstalowalem paczke od Oswaldiniego. Jak zainstaluje kext wizard to jakie kexty powinienem zainstalować? Z77a-g43 i i3 3220, gtx660. Zintegrowaną mam hd2500 w tym procku.

haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#71 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 25 grudzień 2016 - 13:39

Jeśli do konta AppleID nie miałeś przypisanego starszego systemu jak 10.10 czy 10.11 to po wydaniu 10.12 już go NIE pobierzesz z poziomu recovery. Wtedy możesz instalować jedynie aktualną wersję systemu.

Jak nie odpala nvidia, to uruchamiaj z np nv_disable=1m, jak masz dwa monitory podłączone zostaw tylko jeden, ewentualnie pozbądź się VGA i spróbuj z pokładowa jak masz HD4000.

Aha kumam. Ale jak moge zrobić klucz usb sierry w trybie recovery? Ponieważ w tym programie jest max do El Capitan.
Co powinienem dodac w configu aby zrobić aby pobrało sierre?

haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#72 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 25 grudzień 2016 - 20:11

Udało mi się w końcu zainstalować, ale nie mam internetu... jaki kext muszę zainstalować do LAN na z77a-g43? Próbowałem fakesmc i nic... ehh a już tak ładnie działało i mam rozdziałke 2k :)

haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#73 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 25 grudzień 2016 - 20:17

Proponuję zapoznać się z tematem ! FakeSMC to nie sterownik lanu, paczkę z driverami możesz wziąć z obecnego tematu - czytaj post nr 1 tam masz opisane.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#74 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 25 grudzień 2016 - 21:32

Zainstalowałem kexty, był net. Uruchomiłem system, zrobiło jakąs aktualizację i już nie ma neta.. jak instaluje kexty ponownie to nadal niem. Masakra
Proszę o pomoc :(
Ogólnie Oswaldini przy pomocy Twojej paczki nie mogę na tym postawić sierry, zawiesza się podczas ładowania instalacji. Jak postawię czystym cloverem to idzie ok ale brak mi paru sterowników. Z kolei jak próbuje bootowac z twojej paczki to mam black screen :(


haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#75 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 27 grudzień 2016 - 12:52

Widzę, że problem u mnie wynika ze złej konfiguracji clovera, ta paczka od Oswaldiniego mi robi black screen, Unibeast mi podaję złą rozdziałkę, a na czystym cloverze nie mam netu :)

Proszę o pomoc z konfiguracją, instalowanie sterowników pod moją płytę główną nic nie daje, nadal nie mam netu :(


haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 


#76 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 grudzień 2016 - 15:39

Powiem niestety tyle co ostatnio - pobierasz paczkę ode mnie i aktualizujesz tylko Clovera, do tego kopiujesz w odpowiednim katalogu OEM katalog 10.11 do 10.12 aby sierra załadowała sterowniki. Żadna filozofia.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#77 Pulek

Pulek
  • Members
  • 69 postów

Napisano 27 grudzień 2016 - 20:15

DZIĘKUJĘ OSWALDINI! Śmieszna sprawa, ale po prostu nie rozumiałem na czym polega Clover i że odpowiada on za wgrywanie sterowników :)

Przekopiowałem sterowniki do folderu 10.12 z folderu z moim modelem płyty głównej i zainstalowałem jeszcze raz Sierrę i teraz instalacja przeszła gładko :)

TAKŻE DZIĘKUJĘ i pozdrawiam.

Teraz nawet po aktualizacji jest net :)

Jedno tylko pytanko, jak przełączyć dźwięk z kabla display port i głośników monitora na zintegrowaną kartę dźwiękową? 


haMac i3: Core i3 3gen 3220 2x 3,3Ghz| MSI Z77A-G43| Corsair XMS3 2x 2GB Dual DDR3 1600Mhz | MSI Nvidia Geforce GT640 DDR3 2GB 128Bit | Seagate 500GB Sata2 | Dual Boot Clover OSX Mavericks 10.9.1 UEFI + Windows 7 Pro UEFI
haBook 5,1:
DELL E6400 | C2D P8700 2x 2,53Ghz | Hynix 2x 2GB Dual DDR2 800Mhz | Nvidia Quadro NVS 160M | 14,1" LED 1440x900 | 160GB 7200rpm | Dual Boot Chameleon OSX Mavericks 10.9.1 + Windows 7 Pro

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych