Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

[Windows] Przygotowanie klucza z Recovery HD do instalacji OS X 10.11

Lion Mavericks Yosemite El Capitan Obraz Systemu Instalacja Recovery HD Obraz Instalacyjny

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 sierpień 2015 - 15:33

Przedmiotem poradnika będzie sposób przygotowania klucza USB z poziomu systemu Windows, zawierającego partycję Recovery HD potrzebną do instalacji systemu OS X bez dostępu do pełnego obrazu instalacyjnego.

 

1. Co potrzebujemy:

- Dostęp do systemu Windows

- Połączenie z internetem, najlepiej stały i szybki dostęp - BDU pobiera ok 1,3 GB, instalacja z Recovery HD kolejnych 6GB.

- Klucz USB min 2GB

- BootDiskUtility 

BootDiskUtility v2.1.2015 rev. 018b
Ostatnia aktualizacja 22 paź 2015 09:42

 

2. Kolejność postępowania:

 

2.1. Zakładanie konta Apple ID - jeżeli takowe posiadasz przejdź do pkt. 2

 

2.1.1 Pobieramy iTunes: http://www.apple.com...tunes/download/

 

2.1.2 Instalujemy iTunes

 

2.1.3 Zakładamy Apple ID w iTunes wg poradnika: https://support.appl.../pl-pl/HT204034 (koniecznie pobieramy darmową aplikację wg opisu !)

 

2.2 Przygotowanie klucza w BootDiskUtility z Cloverem i Recovery HD (jeżeli potrzebujesz tylko Recovery HD przejdź do pkt. 2.3)

 

2.2.1 Pobieramy i uruchamiamy BootDiskUtility
Załączony plik  2.PNG   11,25 KB   493 Ilość pobrań

 

2.2.2 Ustawiamy w preferencjach wielkość partycji dla Clovera Boot Partition Size np. na 256 MB
Załączony plik  1.PNG   13,84 KB   252 Ilość pobrań

 

2.2.3 Klikamy w głównym oknie na Format Disk - program przygotuje dwie partycje na kluczu USB: 256 MB na Clovera i pozostałą część na Recovery HD.
Załączony plik  2.PNG   11,25 KB   493 Ilość pobrań Załączony plik  5.PNG   11,64 KB   162 Ilość pobrań

 

2.2.4 W głównym oknie programu klikamy opcję DL HD Recovery i wybieramy interesujący nas system (Lion, Mavericks, Yosemite lub El Capitan, niestety brak Mountain Lion)
Załączony plik  6.PNG   3,89 KB   213 Ilość pobrań
Załączony plik  7.PNG   12,76 KB   160 Ilość pobrań Załączony plik  8.PNG   6,7 KB   140 Ilość pobrań

 

2.2.5 Po pobraniu plik znajdzie się na pulpicie, nazwa w zależności od wersji będzie się różnić, rozszerzenie będzie takie samo *.hfs, nazwa pliku dla Yosemite to 3.hfs

 

2.2.6 W głównym oknie programu zaznaczamy partycję Part2: FAT16 <NONAME> dla Recovery HD i klikamy Restore Partition, następnie wskazujemy pobrany plik z pulpitu (3.hfs dla Yosemite)

 

2.2.7 Program zacznie odtwarzać plik na kluczu USB
Załączony plik  11.PNG   12,11 KB   103 Ilość pobrań Załączony plik  10.PNG   3,25 KB   94 Ilość pobrań

 

2.2.8 Tak wygląda utworzony klucz z dwoma partycjami na Clovera i Recovery HD.
Załączony plik  12.PNG   11,63 KB   197 Ilość pobrań

 

2.2.9 Otwieramy eksplorator Windows, wchodzimy na pierwszą partycję na kluczu USB (CLOVER) i usuwamy wszystkie pliki.

 

2.2.10 Pobieramy UniBootX Clover i zapoznajemy się z gotowymi konfiguracjami w dziale Pliki: http://hamac.pl/file...e-użytkowników/


 

2.2.11 Rozpakowujemy pobrany UniBootX Clover, otwieramy plik ISO za pomoca programu 7-zip: http://7-zip.org.pl/ Kopiujemy zaznaczone na obrazku pliki na partycję CLOVER na kluczu USB. Instrukcja dostosowania UniBootX od pkt. 4 http://hamac.pl/topi...loader-hamacpl/

Załączony plik  13.PNG   26,74 KB   275 Ilość pobrań

 

2.2.12 Odpalamy hacka z klucza USB, w menu bootloadera wybieramy Recovery HD do startu. Po uruchomieniu instalatora w narzędziu dyskowym formatujemy odpowiednio dysk pod OS X i zaczynamy nową instalację. Instalator sprawdzi czy komputer jest zgodny z instalowaną wersją systemu (SMBIOS musi być dobrze skonfigurowany), a następnie poprosi nas o Apple ID i hasło, jeżeli wszystko się zgodzi zacznie się żmudny proces pobierania ok 6 GB systemu z internetu, następnie jego instalacja.

 

2.3 Przygotowanie klucza w BootDiskUtility z Recovery HD

 

2.3.1 Pobieramy i uruchamiamy BootDiskUtility
Załączony plik  2.PNG   11,25 KB   493 Ilość pobrań

 

2.3.2 W preferencjach zaznaczamy opcję Not Install oraz wyłączamy Boot Partition Size (MB)
Załączony plik  14.PNG   13,96 KB   50 Ilość pobrań

 

2.3.3 Klikamy w głównym oknie na Format Disk - program przygotuje partycje na kluczu USB na Recovery HD.
Załączony plik  15.PNG   10,84 KB   32 Ilość pobrań

 

2.3.4 W głównym oknie programu klikamy opcję DL HD Recovery i wybieramy interesujący nas system (Lion, Mavericks, Yosemite lub El Capitan, niestety brak Mountain Lion)
Załączony plik  6.PNG   3,89 KB   213 Ilość pobrań
Załączony plik  18.PNG   11,67 KB   24 Ilość pobrań Załączony plik  8.PNG   6,7 KB   140 Ilość pobrań

 

2.3.5 Po pobraniu plik znajdzie się na pulpicie, nazwa w zależności od wersji będzie się różnić, rozszerzenie będzie takie samo *.hfs, nazwa pliku dla Yosemite to 3.hfs

 

2.3.6 W głównym oknie programu zaznaczamy partycję Part1 dla Recovery HD i klikamy Restore Partition, następnie wskazujemy pobrany plik z pulpitu (3.hfs dla Yosemite)

 

2.3.7 Program zacznie odtwarzać plik na kluczu USB
Załączony plik  17.PNG   11,22 KB   34 Ilość pobrań Załączony plik  10.PNG   3,25 KB   94 Ilość pobrań

 

2.3.8 Tak wygląda utworzony klucz z Recovery HD.
Załączony plik  16.PNG   10,67 KB   85 Ilość pobrań

 

2.3.9 Odpalamy hacka z klucza/dysku na którym mamy już zainstalowany bootloader oraz podpinamy klucz USB z Recovery HD, w menu bootloadera wybieramy Recovery HD do startu. Po uruchomieniu instalatora w narzędziu dyskowym formatujemy odpowiednio dysk pod OS X i zaczynamy nową instalację. Instalator sprawdzi czy komputer jest zgodny z instalowaną wersją systemu (SMBIOS musi być dobrze skonfigurowany), a następnie poprosi nas o Apple ID i hasło, jeżeli wszystko się zgodzi zacznie się żmudny proces pobierania ok 6 GB systemu z internetu, następnie jego instalacja.

 

 

 

!! UWAGA !!

 

 

Apple zmienia linki do obrazów Recovery HD jeżeli nastąpiła ich aktualizacja. Aby pobrać obraz El Capitana należy uruchomić BDU aby stworzy się plik BootDiskUtility.ini na pulpicie. Zamykamy program, otwieramy plik ini, odszukujemy linijkę zaczynającą się "EL_CAPITAN =" i zamieniamy ją na poniższą wartość:

EL_CAPITAN = http://swcdn.apple.com/content/downloads/08/58/031-45768/yy0xr85ltis3a7mxuqf3zgaw7sovupckd7/RecoveryHDUpdate.pkg

Teraz możemy pobrać obraz Recovery HD El Cpitana.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 anna.z

anna.z
  • Members
  • 4 postów

Napisano 24 wrzesień 2015 - 13:54

"2.2.12 Odpalamy hacka z klucza USB, w menu bootloadera wybieramy Recovery HD do startu. Po uruchomieniu instalatora w narzędziu dyskowym formatujemy odpowiednio dysk pod OS X i zaczynamy nową instalację. Instalator sprawdzi czy komputer jest zgodny z instalowaną wersją systemu (SMBIOS musi być dobrze skonfigurowany), a następnie poprosi nas o Apple ID i hasło, jeżeli wszystko się zgodzi zacznie się żmudny proces pobierania ok 6 GB systemu z internetu, następnie jego instalacja."

 

W tym miejscu mnie zgubiles. Co to jest ten hack i skad go wziasc?



#3 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1605 postów
  • LocationWrocław

Napisano 24 wrzesień 2015 - 14:00

"2.2.12 Odpalamy hacka z klucza USB, w menu bootloadera wybieramy Recovery HD do startu. Po uruchomieniu instalatora w narzędziu dyskowym formatujemy odpowiednio dysk pod OS X i zaczynamy nową instalację. Instalator sprawdzi czy komputer jest zgodny z instalowaną wersją systemu (SMBIOS musi być dobrze skonfigurowany), a następnie poprosi nas o Apple ID i hasło, jeżeli wszystko się zgodzi zacznie się żmudny proces pobierania ok 6 GB systemu z internetu, następnie jego instalacja."

 

W tym miejscu mnie zgubiles. Co to jest ten hack i skad go wziasc?

:> Hack=Hackintosh=Komputer :>


  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad X220 | i7 2715qe 2.10Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Quad MOD :>

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 macOS 10.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#4 anna.z

anna.z
  • Members
  • 4 postów

Napisano 24 wrzesień 2015 - 15:04

Dzieki za odpowiedz PolishApple. Po restarcie i uruchomieniu z USB stick mam nastepujace opcje:

Boot Mac OS X from OS X Base System

Start UEFI shell 64
About CLover

Restart Clover

Exit CLover

nie ma opcji Revocery HD to start. Zle skonfigurowalam cos?



#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16044 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 24 wrzesień 2015 - 15:13

Wybierz tę:

Boot Mac OS X from OS X Base System

 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 wrzesień 2015 - 17:19

Koledzy mnie ubiegli, odpowiedzi już masz.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 październik 2015 - 22:24

UWAGA


 

ZAKAZ Dyskusji o problemach z uruchomieniem na własnym sprzęcie, nie działa mi, nie mogę uruchomić, etc. Proszę zakładać swoje wątki w stosownych działach.


W tym poradniku jedynie dyskutujemy na temat poradnika, np co poprawić, bo jest niezrozumiałe, co do niego dodać, co zmienić, jak ulepszyć.

 

 

UWAGA


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 Crackeeer

Crackeeer
  • Members
  • 6 postów

Napisano 04 październik 2015 - 19:48

Z tego co wiem to opcja dla El Capitan nie działą - czy w takim razie pobiorę go przez recovery od Yosemite? :o



#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 październik 2015 - 21:11

Nie testowałem dla El Capitana ale powinno działać bo już jest dostępny oficjalnie. Mogło nie działać jak była wersja beta.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 Crackeeer

Crackeeer
  • Members
  • 6 postów

Napisano 04 październik 2015 - 21:48

Error 404 i nie pobiera el capitana (walić to. najwyżej zaktualizuje po instalacji 10.10.5 :P)
Dla tego pytalem o yosemite itp itd.
Problem mam. W Cloverze wybieram pierwsza opcje to sie resetuje pc i wlacza sie windows (pierwsze urzadzenie bootujace - hdd)
co robie zle? w BDU part2 jest juz z restore 3.hfs (w nazwie tez ma hfs/hfs+ tak jak na screenie)
Btw. clovera mam tego najnowszego z BDU (3740 chyba? zaraz zobacze to na notebooku i dopisze) a nie z tego iso.

edit: clover 3270
na np350v5c czarny ekran po wybraniu pierwszej opcji (ale w config plist mialem nvidia na true) zaraz zobacze jeszcze raz.



#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 05 październik 2015 - 06:57

http://hamac.pl/topi...-os-x/?p=112921


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 exe909

exe909
  • Members
  • 14 postów

Napisano 08 październik 2015 - 16:41

Więc aby ta metoda działała musimy mieć kopię zapasową time machine? Opcja zainstaluj ponownie OS X niestety nie działa :/ Mój jeden kolega ma macbooka air a drugi ma hackintosha. Jest jakaś różnica od kogo wezme kopię time machine?

#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 październik 2015 - 18:01

Nie prawda.

 

Yosemite nie ma już w app store od momentu wydania oficjalnego el capitan, można go ponownie ściągnąć podczas instalacji jeśli był wcześniej zakupiony na naszym koncie apple id. Jeżeli nie masz nikogo kto dałby Ci dane do takiego konta to musisz kombinować inaczej. 


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 umbrella80

umbrella80
  • Members
  • 2 postów

Napisano 14 październik 2015 - 19:17

No i prawie się udało.
W ostatnim punkcie piszesz "Instalator sprawdzi czy komputer jest zgodny z instalowaną wersją systemu (SMBIOS musi być dobrze skonfigurowany"
Widać mój SMBIOS jest nieprawidłowy, bo krzyczy coś o niezgodności. Niby jak mam to skonfigurować? Jedyna znana mi możliwość to ustawienie SMBIOS przez Clover Configurator. No ale do tego sysyem musi być zainstalowany. Błędne koło....
Jest inny sposób konfiguracji przed instalacją?

#15 robert999

robert999
  • Members
  • 241 postów

Napisano 14 październik 2015 - 19:40

Niby jak mam to skonfigurować? Jedyna znana mi możliwość to ustawienie SMBIOS przez Clover Configurator. No ale do tego sysyem musi być zainstalowany. Błędne koło....
Jest inny sposób konfiguracji przed instalacją?

 

Można otworzyć plik config.plist na przykład w WordPadzie (pod Windowsem) i w nim wpisać wszystko ręcznie. Oczywiście trzeba znać numery pod swoją konfigurację.


  • Sierra 10.12.1

#16 umbrella80

umbrella80
  • Members
  • 2 postów

Napisano 14 październik 2015 - 21:08

Czyli ten poradnik niby dla wszystkich, ale tak naprawde jest tylko dla zaawansowanych, a więc dla 5-8% urzytkowników .... super.

A jak mogę odczytać te numery ? Jak je wpisać?

Dopółki nikt nie wytłumaczy wszystkim jak przygotować samemu config będziecie mieli pod każdym tutkiem tysiące pytań typu :
"robie wszystko jak napisane, ale u mnie nie działa"

#17 robert999

robert999
  • Members
  • 241 postów

Napisano 14 październik 2015 - 21:43

Bez przesady - wystarczy trochę poszukać na tym forum. Np.

 

http://hamac.pl/topi...rukcja-obsługi/

 

http://hamac.pl/topi...ssages/?p=94532

 

Poza tym w menu Clover'a możesz przejść do lokalizacji: options -> SMBIOS i odczytać nazwę płyty głównej i parę innych potrzebnych danych (numerów).

 

 

A poza tym tu:

 

http://clover-wiki.zetam.org/Home

 

http://clover-wiki.z...guration/SMBIOS


  • PolishApple lubi to
  • Sierra 10.12.1

#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 październik 2015 - 09:42

Dodano nową wersję BDU, jest już link do poprawnej wersji Recovery HD pod El Capitana.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#19 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1605 postów
  • LocationWrocław

Napisano 22 październik 2015 - 17:57

Czyli ten poradnik niby dla wszystkich, ale tak naprawde jest tylko dla zaawansowanych, a więc dla 5-8% urzytkowników .... super.

Ten bulwers, że ktoś poświęćił swój czas by przygotować poradnik jak dla idioty


  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad X220 | i7 2715qe 2.10Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Quad MOD :>

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 macOS 10.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#20 Krejzi

Krejzi
  • Members
  • 47 postów

Napisano 22 październik 2015 - 17:58

Myślalem, że sobie poradze ale jednak nie. 

Jakis czas temu napisalem tez poradnik na formu wtedy jeszcze o starej nazwie dla mojego lapka, ale ze to bylo daawno temu,

teraz mam PC a jako producent muzyczny w koncu chce sie prerzucic na OSX, jednak nie jestem wielbicielem Applowskeigo sprzetu. 

Do rzeczy, sciagnalem i pobralem Recovery El Capitan, udalo mi sie odaplic instalke jednak po zalogowaniu dostaje komunikat, że

produkt tymczasowo niedostepny "this item is temporarily unavailable".  Nie bardzo wiem co dalej, jakas sugestia ? 


Mac OS X Lion 10.7.1 & Snow Leopard 10.6.8 (Final) 64-bit on Sony VAIO VPC-EB1S1E | i7 Q720 1,6GHZ(Intel HM55) | 4GB DDR3 | ATI HD5650 mobility | WLAN Atheros AR9285 | LAN not working | HD Audio ALC269





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Lion, Mavericks, Yosemite, El Capitan, Obraz Systemu, Instalacja, Recovery HD, Obraz Instalacyjny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych