Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

[Windows] Przygotowanie klucza z Recovery HD do instalacji OS X 10.11

Lion Mavericks Yosemite El Capitan Obraz Systemu Instalacja Recovery HD Obraz Instalacyjny

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#21 Synonim

Synonim
  • Members
  • 2 postów

Napisano 23 październik 2015 - 13:45

Witam,

 

Jaki jest sens zakładania konta w itunes w pkt. 2 skoro bez posiadania na koncie zakupu tego systemu ta metoda wogóle się nie sprawdzi?

 

Propozycja zmiany :

W pkt. 1 Dopisać - Konto iTunes z zakupionym systemem

W pkt 2.2 Przygotowanie klucza w BootDiskUtility z UnibootX i Recovery HD

W pkt 2.2.2 Zaznaczyć opcję Not Install, nie ma sensu ściągać i instalować Clovera jak zaraz po tym go kasujemy.



#22 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 październik 2015 - 15:54

Kolego opis powstał zanim wyszedł oficjalny El Capitan i wtedy był poprawny. Kiedy wychodzi nowy system to stary znika z App Store, ponowne pobranie starego systemu możliwe jest tylko kiedy mieliśmy go wcześniej zakupionego.

 

Co do El Capitana - nie ma problemu, pobieramy bez jego posiadania w zakupionych.

 

Zmian nie robię w pkt 1 bo tutek został przeniesiony do działu El Capitan.

Kolejne zmiany też nie potrzebne, przeczytaj CAŁY tytek. pkt 2.3 to instalacja samego Recovery HD.

 

2.2 Przygotowanie klucza w BootDiskUtility z Cloverem i Recovery HD (jeżeli potrzebujesz tylko Recovery HD przejdź do pkt. 2.3)

 


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#23 Synonim

Synonim
  • Members
  • 2 postów

Napisano 23 październik 2015 - 16:06

Spoko myślałem że dalej jest tak że wymagany jest w historii zakupów.

 

A z tym punktem 2.2 i 2.2.2 dalej wydaje mi się to nie logiczne.

 

Chcę mieć bootloader i recovery HD więc stosuję się do punktu 2.2 ale w instrukcji najpierw pobieram Clover a następnie go usuwam żeby wgrać UnibootX, nie uważasz że to bezcelowe?



#24 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 październik 2015 - 16:10

O ile pamiętam jest tak, że jak nie dasz install to nie zrobią się 2 partycje, sprawdzę w wolnej chwili, jeżeli zrobi się partycja pomimo wszystko to poprawię instrukcję. 


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#25 Roliii

Roliii
  • Members
  • 29 postów
  • LocationRuda Śląska

Napisano 29 październik 2015 - 01:08

"Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." hm? 



#26 wiktor.pietruszka

wiktor.pietruszka
  • Members
  • 21 postów

Napisano 05 listopad 2015 - 20:45

mam ten sam problem :/

#27 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 593 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 listopad 2015 - 01:09

Rozumiem, że jeżeli nie mam przypisanego Mavericksa (10.9) do swojego Apple ID to w ten sposób nie uda mi się go w ten sposób zainstalować, nawet przy odpowiednim SMBIOSie? 


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#28 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 listopad 2015 - 11:12

Dokładnie, zakup musi być na naszym koncie.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#29 wiktor.pietruszka

wiktor.pietruszka
  • Members
  • 21 postów

Napisano 11 listopad 2015 - 16:12

Dobrze, że nie czekałem i zainstalowałem spowrotem Windowsa :D A czy jest możliwość zainstalowania osx na pc bez posiadania zakupionej wersji OSX na naszym koncie? 



#30 grzesiek811

grzesiek811
  • Donator
  • 175 postów

Napisano 14 listopad 2015 - 15:14

Zawsze jest możliwość wykonania czystej instalacji, nie z recovery, ale pełnego obrazu. Można to wszystko zrobić bez dostępu do osx. Właśnie zainstalowałem El Capitana po dwóch latach przerwy i bez dostępu do systemu osx. Z instalacją z recovery też miałem problem. Jestem zdziwiony, że są tylko poradniki do instalacji z recovery. Z pełnym obrazem jest mniej problemów.


OS X El Capitan 10.11.1 | Windows 10
MSI Z87I | Intel Core i3 4130T | Intel HD4400 | 8 GB DDR3 | ALC892 | 2 x LAN Realtek 8111G | WiFi Intel Wireless-N 2230

ASUS Maximus Ranger VIII | Intel Core i5 6600K | Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB G1 | 16 GB DDR4 3000MHz Corsair | ALC1150 | LAN Intel I219V


#31 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 14 listopad 2015 - 22:48

Jestem zdziwiony, że są tylko poradniki do instalacji z recovery.

??

 

http://hamac.pl/topi...-krok-po-kroku/


  • PolishApple lubi to

Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#32 okaj

okaj
  • Members
  • 29 postów
  • LocationOlsztyn

Napisano 28 grudzień 2015 - 17:11

Dodano nową wersję BDU, jest już link do poprawnej wersji Recovery HD pod El Capitana.

Bzdura nic nie ma. Męczę się już drugi tydzień i nic mi nie wychodzi.



#33 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 grudzień 2015 - 18:49

Ogarnij się, troszkę grzeczniej, coś Ci nie wychodzi to się zapytaj. Apple zmienia linki po każdej aktualizacji RecoveryHD. Odpal BDU żeby zrobił się BootDiskUtility.ini, otwórz ten plik w notatniku, znajdź linijkę zaczynającą się: "EL_CAPITAN =" i zamień ją na poniższy kod: 

EL_CAPITAN = http://swcdn.apple.com/content/downloads/08/58/031-45768/yy0xr85ltis3a7mxuqf3zgaw7sovupckd7/RecoveryHDUpdate.pkg

Zawsze możesz użyć innego tutka, gdzie podałem link do mojego obrazu RecoveryHD i info jak go odtworzyć na klucz USB - http://hamac.pl/topi...-krok-po-kroku/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#34 Prezes

Prezes
  • Members
  • 1 postów

Napisano 09 styczeń 2016 - 16:57

Witam. Mam mały problem. Robiłem tak jak w tym poradniku, oraz jeszcze w jednym innym. Nie mogę przejść jednego etapu. Czy to z wersją El Capitan czy z wersja Y..., mianowicie wszystko jest ok do momentu gdy dojdę do etapu przywracania kopi zapasowej. Problem polega na tym że nie odnajduje mi jej wogole instalator. A jesli wybiore opcję instalacji na nowo, nie mam polaczenia z internetem pomimo ze kabel jest podlaczony. Czy robie cos nie tak, czy to kwestia komputera, biosu? Pozdrawiam i z gory dziękuję.



#35 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 593 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 styczeń 2016 - 18:31

Do internetu potrzebujesz mieć odpowiedni sterownik - podaj konfiguracje sprzętu albo chociaż nazwę płyty głównej to Ci pomożemy :)


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#36 szwagier

szwagier
  • Members
  • 1 postów

Napisano 01 luty 2016 - 16:59

Witam. Mam mały problem. Robiłem tak jak w tym poradniku, oraz jeszcze w jednym innym. Nie mogę przejść jednego etapu. Czy to z wersją El Capitan czy z wersja Y..., mianowicie wszystko jest ok do momentu gdy dojdę do etapu przywracania kopi zapasowej. Problem polega na tym że nie odnajduje mi jej wogole instalator. A jesli wybiore opcję instalacji na nowo, nie mam polaczenia z internetem pomimo ze kabel jest podlaczony. Czy robie cos nie tak, czy to kwestia komputera, biosu? Pozdrawiam i z gory dziękuję.

 

Mam podobny problem :/ Moja wersja płyty GA-B85M-D3H



#37 ludzik82r

ludzik82r
  • Members
  • 56 postów

Napisano 18 luty 2016 - 19:13

mam problem , po uruchomieniu z usb , mam menu z dyskami ale nie mogę zapisać konfiguracji przez F2 i nie mogę dalej ruszyć z instalacją :( 


i7 4790k na Asus Z97-p , gtx 960  , 16gb ramu ... 


#38 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 luty 2016 - 19:28

F2 nic nie zapisuje, w GUI Clovera zmiany są tylko czasowe, bez zapisywania. Musisz to zrobić ręcznie. F2 robi preboot.log.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#39 ludzik82r

ludzik82r
  • Members
  • 56 postów

Napisano 18 luty 2016 - 19:57

To już nie wiem co mam zrobić . Nie mam opcji instalacji .

 

 

Udało się pojawił się dysk z systemem mac ale pokazuję się jabłuszko reset i spowrotem menu z dyskami


i7 4790k na Asus Z97-p , gtx 960  , 16gb ramu ... 


#40 lud3ik

lud3ik
  • Members
  • 46 postów

Napisano 03 maj 2016 - 12:41

Poradnik jest ok ale niestety mam problem z poprawnie napisanym smbios. Czytając wszystkie posty zrozumiałem że muszę w cloverze wcisnąć F2 i spisać numery seryjne płyty itp. a następnie wprowadzić to do config.plist w sekcji smbios ?

ASUS Z170 PRO GAME
INTEL I7 6700K
RAM DDR4 CORSAIR 2133
GPU ASUS GTX970 STRIX OC

DELL ULTRASHARP U2715H 1440P

 






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Lion, Mavericks, Yosemite, El Capitan, Obraz Systemu, Instalacja, Recovery HD, Obraz Instalacyjny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych