Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Problemy ze sleepem na kartach ATI/AMD Radeon R9 270X/280X i innych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 834 postów

Napisano 10 październik 2015 - 12:25

Na insanelymac piszą, że ten trick nie działa. Być może to zależy jeszcze od jakichś innych czynników.


Obecny:  10.11.5, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#42 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 10 październik 2015 - 14:04

Dobra wiadomość. Działa usypianie jeżeli mamy włączoną na płycie głównej grafikę intela trzeba pamietać aby ustawić GPU wbudowane jako primary display w ustawieniach (asus ma taką opcje)  w UEFI. Luxmark widzi dalej R9 i oblicza z ich pomocą. Testowane tylko na Z97-Pro Gamer

ps. działa nawet usypianie na r9  jeżeli wyświetlacz jest podłączony pod grafikę. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że nie wyświetla sie uefi, start systemu. 

Co ciekawe CMS jak jest włączony to wybudzanie grafiki działa.

Foto

Luxmark

Dokladnie tak ustawialem na moim gryphonie z87 i niestety ciemnosc :)


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#43 Krymton

Krymton
  • Members
  • 41 postów

Napisano 10 październik 2015 - 14:13

U mnie ten trik zadziałał, CMS włączony, grafika intela włączona monitor podpięty pod r9 przy starcie systemu widzę ciemność ale usypianie przynajmniej działa. 

 

Jeżeli jestem podpięty kablem pod intela to widzę UEFI i start systemu.  Clover dalej rozpoznaje prawidłowe rozdzielczości dla monitora. 


haMac | Asus Z97-Pro Gamer | Intel Core i3 4330@3,5Ghz | AMD R9 280x| FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | 


#44 Najrad

Najrad
  • Members
  • 554 postów
  • LocationPodhale

Napisano 11 październik 2015 - 09:13

U mnie po wybudzeniu nadal ciemność. Znalazłem jakiś stary wątek gdzie admin pisał, iż na Asusie Z68 ( poza wersją deluxe) nie działają obie karty na raz.  Odpala mi się Intel HD 3000 ale ma jedynie 3MB RAM. Mniejsza z tym... po odpaleniu na intelu, w raporcie systemowym widać Radeona, ale po wybudzeniu, nadal jest ciemność.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X DCU II; Top; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  Sierra 10.12.4

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; HIS 6870; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB; Yosemite 10.10.5

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#45 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 11 październik 2015 - 17:55

U mnie ten trik zadziałał, CMS włączony, grafika intela włączona monitor podpięty pod r9 przy starcie systemu widzę ciemność ale usypianie przynajmniej działa. 

 

Jeżeli jestem podpięty kablem pod intela to widzę UEFI i start systemu.  Clover dalej rozpoznaje prawidłowe rozdzielczości dla monitora. 

u mnie CMS wylaczony byl podczas testu sprawdze z wlaczonym.


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#46 wujek_bogdan

wujek_bogdan
  • Members
  • 834 postów

Napisano 01 listopad 2015 - 13:23

Pojawiło się wyjaśnienie czemu ustawienie iGPU jako podstawowej karty graficznej w UEFI "rozwiązuje" problem. Nadal brak prawdziwego rozwiązania. 


Obecny:  10.11.5, Asrock Z87 Pro4, i7-4790k, 16GB DDR3@1600, MSI GTX 960, Audigy 2 ZS

Poprzedni: 10.10.4, ASUS P7P55D-E LX, i7-870, 8GB DDR3@1600, Saphire HD5770 1GB


#47 marcinsa

marcinsa
  • Donator
  • 81 postów

Napisano 31 maj 2016 - 17:48

Trochę czasu minęło, jest jakiś postęp ze tym sleepem?


10.10.5 | P8Z68 Deluxe/Gen3 | i7-2600k |HD6850 | 850 PRO 256 – MBP Retina 15


#48 reyder

reyder
  • Members
  • 302 postów

Napisano 01 czerwiec 2016 - 11:27

Nie, nadal to samo i nic nie zapowiada na to aby się zmieniło. Sleep będzie działał tylko trzeba się pogodzić z blind bootem. 


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | (Samsung Eco Green Sata II 500GB + Samsung 840 Pro SSD) Fusion Drive | Maxtor 160GB <-- Windows 10 | 3x4GB 1600MHz | Radeon 280X Asus | Sierra 10.12 | Clover


#49 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16109 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 czerwiec 2016 - 20:00

Albo - jak niektórzy donoszą - odpalić wbudowaną w CPU kartę graficzną obok ATI/AMD. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#50 marcinsa

marcinsa
  • Donator
  • 81 postów

Napisano 29 październik 2016 - 19:47

Odgrzebię... czy na Sierra dalej występuje problem ze sleepem? 


10.10.5 | P8Z68 Deluxe/Gen3 | i7-2600k |HD6850 | 850 PRO 256 – MBP Retina 15


#51 Najrad

Najrad
  • Members
  • 554 postów
  • LocationPodhale

Napisano 29 październik 2016 - 21:21

Odgrzebię... czy na Sierra dalej występuje problem ze sleepem? 

tak


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X DCU II; Top; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  Sierra 10.12.4

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; HIS 6870; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB; Yosemite 10.10.5

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#52 marcinsa

marcinsa
  • Donator
  • 81 postów

Napisano 29 październik 2016 - 22:03

tak

 

No to pora na na jakiegoś gtx'a. 


10.10.5 | P8Z68 Deluxe/Gen3 | i7-2600k |HD6850 | 850 PRO 256 – MBP Retina 15


#53 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 30 październik 2016 - 10:50

Z GTX też zaczęły się jazdy w OS X... poczytaj temat admina, może miał pecha na swojej karcie. Ja nie sprawdziłem jak wygląda u mnie sytuacja z dwoma moniami w 10.12.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#54 Najrad

Najrad
  • Members
  • 554 postów
  • LocationPodhale

Napisano 30 październik 2016 - 11:54

Zależy "co kto i do czego" potrzebuje. Ja w zasadzie tylko pod FCPX, a tam AMD jest chyba "the Best". Mam do wyboru, albo pogodzić się z bezsennością, albo z ciemnym ekranem podczas startu sytemu. 


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X DCU II; Top; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  Sierra 10.12.4

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; HIS 6870; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB; Yosemite 10.10.5

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#55 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16109 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 30 październik 2016 - 14:17

Albo odpalić pokładową VGA jak ktoś ma sensową... np HD4000 lub HD4600 i mieć i sleep i Radeona.

 

Ja natknąłem się na problem niedziałania mojej GTX 980 Ti na dwóch monitorach, stawiam na skopane stery systemowe i/lub system. Tak samo nie mam  jak na radeonach, nawet z jednym monitorem komputer ze sleep wstaje z czarnym ekranem a do tego system jest zawieszony. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#56 marcinsa

marcinsa
  • Donator
  • 81 postów

Napisano 03 listopad 2016 - 21:54

Albo odpalić pokładową VGA jak ktoś ma sensową... np HD4000 lub HD4600 i mieć i sleep i Radeona.

 

 

Z HD3000 chyba nie da rady? Zresztą nie widzę w BIOSie takiej możliwości. Mam jedynie ustawienie jako pierwsza karta PCIe/PCI. Chyba, że źle patrzę bo w sumie system widzi obie i radka i wbudowaną ;) Ma ktoś może doświadczenie z p8z68 i Radeonem i sleepem od capitana w górę?


10.10.5 | P8Z68 Deluxe/Gen3 | i7-2600k |HD6850 | 850 PRO 256 – MBP Retina 15


#57 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16109 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 03 listopad 2016 - 22:36

Twoja płyta nie ma wyjścia do podłączenia monitora. Na Twojej płycie nie odpalisz w ogóle HD3000. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#58 piker

piker
  • Members
  • 29 postów

Napisano 10 listopad 2016 - 14:17

Przestudiowałem wczoraj (i częściowo dziś - ehhh te zarwane noce) temat, chyba wszystkie anglojęzyczne fora o hackach i muszę się podzielić przemyśleniami.

 

Przede wszystkim - ciekawym jest, że do wybudzenia Radeona potrzeba iGPU. Poniekąd można to wyjaśnić tym, że w iMakach Apple stosuje iGPU do wewnętrznych obliczeń a w Hackach często były one wyłączane. Ok, ale w Maku Pro 6,1 nie ma przecież integry a Radeony się wybudzają. Pojawiły się opinie, że Apple już od kilku lat planowało przebudować power management i zawarli na mobo chip GCON, do którego się odwołuje sterownik zamiast do iGPU. Ok, jestem skłonny w to uwierzyć, choć jakiś NieWiadomoPoCoGCON.kext raczej już wcześniej zostałby wykryty.

 

Poza tym - czemu wybudzają się nawet Radeony z serii HD7xxx, i to pecetowe, na Makach Pro 3,1 z 2008 roku?! To obala wszystkie wcześniejsze teorie - one ani zintegrowanego GPU nie mają, ani tym bardziej mitycznego chipu GCON. 

 

Konkluzja jest taka - funkcja musiała zostać zaimplementowana w EFI i tego już clover zemulować nie potrafi. W zeszłym roku bodajże Apple puściło aktualke efi do wszystkich nowszych Maków, no właśnie, ale do starych MP nie... 

 

Jedno jest pewne - Apple temat mocno przemyślało i jeżeli nvidie też zostają objęte nową polityką zarządzania energią to może być nieciekawie...


MacBookPro9,2 | Core i5-3210m | 2x2GB DDR3-1600MHz | HD4000 | 240GB SSD Goodram Iridium Pro | macOS 10.12.2

(Hackintosh) iMac14,2 | Core i3-4330 | ASRock Z87 Pro3 | 2x4GB DDR3-1600MHz | HD4600 + HD5830 | 500GB HDD WD Black | macOS 10.12.2


#59 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16109 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 listopad 2016 - 16:07

Drobna uwaga co do MacPro6,1 - tam też jest pogmatwane, są dwa GPU, z czego wyprowadzenia obrazu są fizycznie zrobione z GPU #2, a GPU #1 jest fizycznie nigdzie nie podłączony poza zasilaniem i magistralą PCI-E. Stąd też są dodatkowe wpisy w policy AGPolicy. 

 

Inna kwestia to sterowniki - o ile te nvidii są na tyle dobrze napisane i są względnie uniwersalne, to sterowniki ATI/AMD zawsze były skopane w OS X, miały connectory, frame buffery i wszędzie zawarte definicje wyjątków. Jak miałeś ATI/AMD o identycznym układzie wyjść obrazu i tak samo podłączone one były logicznie do GPU, to miałeś sporą szansę aby karta PC działała poprawnie w Maczku. 

 

Jak np chcesz podmienić VGA w starszym maczku, np MacPro 1,1-2,1 na jakąś nowszą aby działała z nowszym macOS i był bootscreen, to bootscreen jesteś w stanie osiągnąć jedynie na kartach o identycznym układzie wyjść, do których jesteś w stanie przeportować sekcję EFI biosów macowych kart. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#60 piker

piker
  • Members
  • 29 postów

Napisano 11 listopad 2016 - 02:25

O tym podwójnym GPU wiem. W ogóle tutaj ujawnia się cecha OSX'a, o której nie miałem pojęcia, a jest szokująca (z perspektywy wieloletniego użytkownika okienek). Otóż dla jabłkowego systemu nie jest ważne gdzie fizycznie znajduje się wyjście obrazu, bo OSX niejako oddziela funcje renderowania od wyjścia wideo. Jeden z użytkowników forum insanelymac podłączył jeden monitor do integry HD4600, zaś drugi do jakiegoś radeona z serii R9 - i co się okazało - przy przemieszczaniu okna benchmarku między monitorami nie było żadnej zmiany framerate (w Windows okno na iGPU mało kilka razy niższy framerate)! Niezależnie który GPU wyświetlał obraz, renderingiem zajmował się radeon. Jeżeli to prawda, to może uderzyć w tę stronę? Monitor podpinać pod integre a Radeon jako blind GPU? To by też wyjaśniało dlaczego mój hackbook z optimusem (oba GPU obsługiwane natywnie, oba widoczne w raporcie systemowym) zdawał się korzystać z nvidii, mimo, że obraz na ekran puszczał HD3000 - bo tak to właśnie działa w oryginalnych Macbookach - dyskretne GPU jest wpięte tylko do PCIExpress i zasilania.... 

 

Co do wymiany kart - ok, zgadzam się, wszystko jest tak jak piszesz. Tylko dlaczego wybudzanie, które nie działa na prawie żadnym hacku działa na macu pro, nawet tym, który od lat nie dostał aktualizacji efi i był projektowany w czasach, gdy radeonów serii 6 i wyżej jeszcze nie było? 

 

Obstawiam, że diabeł tkwi w jakiejś nie do końca zrozumianej funkcji SMC. Ale podkreślam, wszystko to tylko moje rozważania i analiza tego, co udało mi się zaobserwować... 


MacBookPro9,2 | Core i5-3210m | 2x2GB DDR3-1600MHz | HD4000 | 240GB SSD Goodram Iridium Pro | macOS 10.12.2

(Hackintosh) iMac14,2 | Core i3-4330 | ASRock Z87 Pro3 | 2x4GB DDR3-1600MHz | HD4600 + HD5830 | 500GB HDD WD Black | macOS 10.12.2





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych