Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Instalacja OS X 10.11 El Capitan - krok po kroku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
123 odpowiedzi w tym temacie

#81 Drakulose

Drakulose
  • Members
  • 80 postów

Napisano 23 grudzień 2015 - 21:34

 

UWAGA


ZAKAZ Dyskusji o problemach z uruchomieniem na własnym sprzęcie, nie działa mi, nie mogę uruchomić, etc. Proszę zakładać swoje wątki w stosownych działach.


W tym poradniku jedynie dyskutujemy na temat poradnika, np co poprawić, bo jest niezrozumiałe, co do niego dodać, co zmienić, jak ulepszyć.

 

UWAGA


Wszelkie posty niezwiązane z ulepszaniem poradnika lądują z premedytacją od razu w koszu.

Po raz ostatni uprzedzam, każdy następny post niezwiązany z poradnikiem ląduje w koszu wraz z ostrzeżeniem dla autora. 

 



#82 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 71 postów
  • LocationTry City

Napisano 01 styczeń 2016 - 11:48

Witam

 

Dla zainteresowanych chcę poinformować, iż udało mi się zainstalować EL Capitan 10.11.2 na płycie Asus Z170-K z procesorem i5 6600 i grafiką Asus GTX 970 Strix OC 4GB

 

Kombinowałem od wielu tygodni, sypało błędami zanim doszło do prosesu instalacji i przerywało go. Przełomem okazał sie wpis w tym wątku http://www.tonymacx8...gtx-980-ti.html na którym bazowałem w znacznym stopniu,dostosowałem potrzebne pkiki pod siebie i dziła , musze doszlifować jeszcze sleepa bo raz działa lepiej raz gorzej. Poniżej krótki opis instalacji i konfiguracji:

 

Wszystko należy rozpocząć od przygotowania klucza USB z el capitan i z cloverem, bądź dwóch osobnych jak kto woli, poradników w sieci jest wiele nawet na tym forum , dlatego też nie będę sie na ten temat rozpisywał.

 

Po przygotowaniu klucza USB należy na niego skopiować folder EFI z załączonego pliku nadpisując istniejące pliki, należy tylko pamiętać o tym aby wejść w folder kexts i wykasować wszystkie foldery poza Other.

 

Należy również pamiętać o odpowiednich ustawieniach w UEFI (wersja UEFI zalecana to 0601 na wcześniejszych nie działa) ważne zamieszczam poniżęj:

 

Advanced
System Agent / Graphics Configuration/Primary Display PCIE
USB Configuration / Legacy USB Support Disabled
USB Configuration / XHCI Hand-Off Enabled
Onboard Devices Configuration / Serial Port Configuration/Serial Port Off


Boot
CSM / Launch CSM Disabled
Secure Boot / OS Type Other

 

 

zapisujemy ustawienia i restarujemy komputer

 

Po zainstalowaniu systemu u mnie nie wstało Audio, z resztą u autora wskazanego tematu również, wykorzystać należu Multibeast 8.0.1 i zainstalowac sterownik ALC887 / 888B (dla zainteresowanych mogę dołączyć kext dla audio w celu wykonania instalacji z owym kextem skopiowanym do katalogu kexts na USB celem weryfikacji czy audio odpali od razu po instalacji czy też nie) , należy zainstalować Sterowniki WEB dla Nvidia w celu prawidłowego działania karty graficznej, w moim przypadku to ASUS gtx 970.

 

Zainstalować Clover na partycji EFI przekopiować foldery kexts, drivers64UEFI, ACPI  i plik config.plist do właściwych folderów. ( zamontować patycję EFI ja użyłem clover configurator w tym celu)
Następnie w config.plist usuwamy flagi:  dart =0; nv_disable = 1.  Restarujemy komputer w UEFI ustawiamy bootowanie z właściwego dysku jeśli jest ich kilka i dalej to już chbya wszystko oczywiste.

 

oczywiście o tym aby wygenerować swój Smbios nie muszę mówić i ustawić w nim włąściwą ilość i taktowania pamięci RAM

 

 

Życzę powodzenia, nie ponoszę odpowiedzialności za szkody mogące wyniknąć podczas wykonywania powyższych czynności

 

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  EFI.rar   6,37 MB   83 Ilość pobrań

        iMac 18.3 | OSX 10.13.5 | ASUS Z170-PRO | i7 7700K 4,2 GHz | 32 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#83 arnon

arnon
  • Members
  • 1320 postów

Napisano 01 styczeń 2016 - 15:17

@up pomocne informacje, natomiast trzeba było założyć własny temat w tym dziale, a nie pisać tu ;)


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
MacOS 10.12.6 Sierra blackapple.gif

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#84 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 71 postów
  • LocationTry City

Napisano 01 styczeń 2016 - 15:40

Wątek jest ogólnie o instalacji El Capitana, mowa jest w nim o różnych konfiguracjach sprzętowych stąd i taka decyzja. jeżeli ktoś uzna o, że jest konieczność przeniesienia postu do nowego wątku to na pewno to zrobi, dział o którym wspominasz dotyczy projektów hamac.pl a to jest jedynie opis konfiguracji a nie projekt, ale może i opis instalacji pod konkretną konfigurację powinien mieć swoj osobny wątek, pewnie było by czytelniej i łatwiej odszukać.


        iMac 18.3 | OSX 10.13.5 | ASUS Z170-PRO | i7 7700K 4,2 GHz | 32 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#85 chief

chief
  • Members
  • 10 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 15:02

Instalacja nie chce się włączyć. Próbowałem z dwoma pendrive'ami, starałem się nawet wgrać ponownie.

Wyskakuje komunikat, który już wcześniej ktoś miał w tym temacie: 

ERROR!!! Recovery Image verification fail with status [0x800000000000000e]

PS. Już nie wiem czy zakładać temat do tego błędu, więc na razie zostawiam mój post.

 

Wpisuję się do tematu z tym problemem: http://hamac.pl/topi...ification-fail/

Mam nadzieję, że można to naprawić.

 

 

Dodam, że to nie jest problem pendrive, gdyż instalator z tego poradnika się odpala: http://hamac.pl/topi...cji-os-x/page-1


Użytkownik chief edytował ten post 02 styczeń 2016 - 16:41

ASUS P7H55 | Core i5-650 | GTX460

- pozostałe specyfikacje -


#86 arnon

arnon
  • Members
  • 1320 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 17:27

Wątek jest ogólnie o instalacji El Capitana, mowa jest w nim o różnych konfiguracjach sprzętowych stąd i taka decyzja. jeżeli ktoś uzna o, że jest konieczność przeniesienia postu do nowego wątku to na pewno to zrobi, dział o którym wspominasz dotyczy projektów hamac.pl a to jest jedynie opis konfiguracji a nie projekt, ale może i opis instalacji pod konkretną konfigurację powinien mieć swoj osobny wątek, pewnie było by czytelniej i łatwiej odszukać.

Ale właśnie w tamtym dziale są opisy instalacji pod daną konfigurację, poczytaj przykładowe tematy.


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
MacOS 10.12.6 Sierra blackapple.gif

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#87 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 71 postów
  • LocationTry City

Napisano 03 styczeń 2016 - 00:47

Instalacja nie chce się włączyć. Próbowałem z dwoma pendrive'ami, starałem się nawet wgrać ponownie.

Wyskakuje komunikat, który już wcześniej ktoś miał w tym temacie: 

ERROR!!! Recovery Image verification fail with status [0x800000000000000e]

PS. Już nie wiem czy zakładać temat do tego błędu, więc na razie zostawiam mój post.

 

Wpisuję się do tematu z tym problemem: http://hamac.pl/topi...ification-fail/

Mam nadzieję, że można to naprawić.

 

 

Dodam, że to nie jest problem pendrive, gdyż instalator z tego poradnika się odpala: http://hamac.pl/topi...cji-os-x/page-1

 

ale nigdzie nie wspomniałem że to ma być instalacja z recovery, ja osobiście zrobiłem instalację z jednego pena na którym były dwie partycje, jedna z cloverem a druga z pełnym systemem, z ustawieniami w biosie i cloverze zgodnie z opisem, instalację wykonałe w sumie trzy krotnie i za każdym razem bezproblemowo dobiegła do końca, pendrive instalacyjny wykonany za pomocą BDU, czyli najpierw wgrywany jest clover i przy okazji tworzona pusta partycja, po czym na nia wgrywam pliki z pełnego obrazu systemu a nie z obrazu recovery, następnie na partycję clovera kopiuje pliki zamieszczone we wcześniejszym poście i przystąpiłem do instalacji

 

jeśli nikt nie wniesie sprzeciwu mogę dorzucić linka do obrazu mojego pena (32 GB - wielkość pena, pliki zajmują mniej miejsca) ale nie wiem jak będzie z przywróceniem na mniejszy rozmiar, do przywrócenia za pomocą USB Image Tool


        iMac 18.3 | OSX 10.13.5 | ASUS Z170-PRO | i7 7700K 4,2 GHz | 32 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#88 gam3f0rg3

gam3f0rg3
  • Members
  • 1 postów

Napisano 16 styczeń 2016 - 23:17

Mimo posiadanego 7zip 9.2 0.hfs nie mozna namierzyć :)



#89 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 71 postów
  • LocationTry City

Napisano 16 styczeń 2016 - 23:31

może jest coś takiego jak 2.hfs lub  5.hfs,gdzieś na tym forum była już o tym mowa, że w el capitan chyba właśnie tak nazywa się ten plik


        iMac 18.3 | OSX 10.13.5 | ASUS Z170-PRO | i7 7700K 4,2 GHz | 32 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#90 jermo22

jermo22
  • Members
  • 1 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 19:55

Czy wgrywając OS X wg tego poradnika mogę zostawić Windowsa?



#91 ludzik82r

ludzik82r
  • Members
  • 99 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:40

U mnie nie działa coś , wczytuje na tle jabłuszka ale następuje reset i tak w kółko 


i7 4790k na Asus Z97-p , gtx 1070  , 16gb ramu ... 


#92 bartasp

bartasp
  • Members
  • 17 postów

Napisano 21 luty 2016 - 10:43

Proszę o wytłumaczenie paru kwestii ponieważ nie działa mi ten sposób.

 

1. Po zrobieniu Clovera jak w instrukcji od razu po zbotowaniu Pena dostaję Czarny Ekran.( Ustawiam oczywiście UEFI secure boot off i on ten sam błąd ). Nie chce pokazać się menu clovera.
Mam już przygotowany Pendrive z instalacją OSX El Capitan. 
2. Czy partycjęc dysku głónego musze mieć wyczyszczoną? Mam teraz zainstalowanego Win10.
3. Jak sądzicie  czy na tym sprzęcie wszytko powinno mi działać po zainsalowaniu OSXa? http://hamac.pl/topi...25-dell-xps-14/

 

 

Nie rozumiem tego:

 

1.

3c. Wybieramy naszego pena z  UniBootX, jeśli bootujemy w UEFI, to przed jego nazwą musi być dopisek "UEFI:"!

 gdzie dopisać?

 

2.

W którym configu musi być ten plik?

<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x3</string>
</dict>


#93 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 22 luty 2016 - 19:57

1.

3c. Wybieramy naszego pena z  UniBootX, jeśli bootujemy w UEFI, to przed jego nazwą musi być dopisek "UEFI:"!

 gdzie dopisać?

Nigdzie nie dopisywać, tylko przy wyborze nośnika startowego z listy, przed nazwą pendrive powinno być UEFI: (czy podobnie).

 

2.

W którym configu musi być ten plik?

W tym, który jest akurat używany. Czyli w zależności od sytuacji albo główny config.plist, albo w odpowiednim katalogu w OEM.


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#94 radek97

radek97
  • Members
  • 83 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 18:14

Niestety tej komendy nie wykonamy na SNOW LEOPARD. Ale do utworzenia USB instalacyjnego z użyciem SNOW Leopard można wykorzystać ten poradnik. (nie wykonujemy komendy ale tworzymy klucz ręcznie).  
http://osxarena.com/...llation-method/


i5-750|p55a-ud3|8gb Ram|9500 GT| Sierra


#95 Marcin1933

Marcin1933
  • Members
  • 6 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 20:59

Męczę się już z tym cały dzień, i nie mam pomysłu jak to pchnąć dalej. Robię wszystko tak jak w/w poradniku. I do momentu stworzenia USB z UniBootX, podmienienia nazwy folderu "ASUS P5Q series ALC1200" na P6T SE bo taką mam płytę główną. Nastpęnie dopisania do config.plist komendy:
 <key>RtVariables</key><dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x3</string>
</dict>
 
Wchodzę do BIOSa zmieniam kontroler na AHCI, bootowanie na pendrive-a. Restartuję komputer i wchodzę do Clovera do wyboru mam 3 opcje OPTIONS ; INFORMATIONS ; RESTART CLOVER ; EXIT CLOVER. Daję Exit Clover i wchodzę do Bootloadera. Tam wybieram Boot Pendrive 1 i widzę czarny ekran. Gdzie popełniam błąd ? Ktoś jest w stanie mi coś doradzić ?   


#96 robert999

robert999
  • Members
  • 243 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 21:51

A samą instalkę OSX masz na drugim pendrive? Czy jej wcale nie masz? Gdy uruchomi się Clover to powinieneś mieć do wyboru również pena z instalką.


  • Sierra 10.12.6

#97 Marcin1933

Marcin1933
  • Members
  • 6 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 22:57

Teraz po włożeniu 2 pendrive-a z HD Recovery (wiem, wiem nic nie mów). Pojawia mi się do wyboru nad opcjami Clover-a Pomarańczowa ikona Pendrive-a wchodzę w nią i mam do wyboru różne opcje Pierwsza z nich to Boot OS X. Wybieram ją i po chwili wyświetla mi się:
 

ERROR !! Recovery image verfication fail with status [0x800000000000e] ...

później ładują się pliki ... i wracam do menu głównego Clover z Pomarańćzową ikoną pendrive-a. 



#98 dabor9th

dabor9th
  • Members
  • 10 postów
  • LocationBiała Podlaska

Napisano 28 kwiecień 2016 - 12:09

 

Męczę się już z tym cały dzień, i nie mam pomysłu jak to pchnąć dalej. Robię wszystko tak jak w/w poradniku. I do momentu stworzenia USB z UniBootX, podmienienia nazwy folderu "ASUS P5Q series ALC1200" na P6T SE bo taką mam płytę główną. Nastpęnie dopisania do config.plist komendy:

 

Czy w tym wypadku nie należy wybrać configu na chipset P55 ?


ASUS P5Q, Q9400 Quadro FX4800
Retail 10.6.8


#99 BananGates

BananGates
  • Members
  • 2 postów
  • LocationKrotoszyn

Napisano 19 maj 2016 - 10:41

Ja tam instrukcji nie rozumiem do Yosmite jest w porządku.  :?:  #-o



#100 Maidenman

Maidenman
  • Members
  • 170 postów

Napisano 08 czerwiec 2016 - 22:15

Witam, czy jest możliwość aby za pomocą tego poradnika zainstalować El Capitan na platformie z procesorem AMD? Czy może wymaga to zbyt dużo zmian i muszę założyć nowy wątek?


High Sierra 10.13.6, Intel i7 4790K 4.0 GHz, ASUS Z-97 PRO GAMER, SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5, Kingston DDR3 24GB CL9, SanDisk Ultra II 240GB SSD + Seagate ST1000DM003 1TB 64MB SATA3





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych