Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

[w budowie] UniBootX Clover - ASUS Z97 Maximus VII Ranger

asus maximus ranger corsair benq

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 JBrown

JBrown
  • Members
  • 75 postów
  • Location/

Napisano 19 listopad 2015 - 17:00

Witam. W nawiązaniu do tego postaszukam pomocy w utworzeniu klucza USB specjalnie pod moją maszynę. Chciałbym aby wyglądało to tak jak w innych tematach na forum, ale jest też kilka rzeczy które musiałbym dodać osobno. 

 

Mój sprzęt:

MOBO: Asus Z97 Maximus VII Ranger

CPU: i5 4690K

RAM: Corsair Vengeance 2133MHz

GPU: Asus GTX970 Strix

PSU: Corsair RM650

Monitor: Benq XL2720Z 144Hz

SSD: Samsung 850 EVO 250GB

-posiadam obecnie Win10, chciałbym go wyczyścić ze wszystkich zbędnych partycji systemowych itp - tylko pod OsX, aby to wszystko fajnie współgrało (rozumiem że W10 może być bez problemu na innym HDD?). 

-posiadam noname Bluetooth Stick - fajnie by było gdyby działał. 

 

Zintegrowane:

Dźwięk: Realtek ALC1150

LAN: Intel Ethernet Connection I218-V (ven_8086 dev_15A1)

 

 

Zależy mi na tym, aby pamięć RAM była wykrywana jako 2133 oraz żeby monitor działał w 144hz na pulpicie. Dodatkowo wygładzanie czcionek powinno być przynajmniej takie jak na Win8/10. Miałem Yosemite i wiem ze były z tym problemy, konieczne było wyłączanie jakichś domyślnych ustawień w OsX co już było podejrzane:)

 

Posiadam utworzonego pendrive z Yosemite za pomocą UniBeast - poradnik. Jednak jak pisałem we wcześniejszym poście, po czasie pojawił się kernel panic prawdopodobnie przy aktualizacji iTunes. Teraz chciałbym, o ile to możliwe wykorzystać potencjał sprzętu oraz emulować w 100% komputer Mac dla nowego systemu (aktualizacje, programy, synchronizacja). 

Doradźcie mi co mam zrobić, aby wszystko miało ręce i nogi. Jestem dostępny 18 godzin na dobę do niedzieli włącznie:)

Od czego zacząć? Postawić swój obraz i w nim grzebać? Czy zacząć wszystko od nowa na innym pendrive (tylko wtedy ciężko o czysty obraz w sieci)? Może skorzystać z któregoś rozwiązania dostępnego na forum i je zmodyfikować. Jeśli tak to które? 

Czy jak system będzie już zainstalowany i skonfigurowany, to można podkręcać procesor i dokonywać innych zmian w UEFI? 

Z tego co zauważyłem Wyszedł El capitan, czy wystarczy postawić Yosemite i aktualizacja przejdzie bez problemu przez itunes? W przyszłości również?

 

Będę edytował tego posta w miarę postępów, do formy jaką mają inne tematy w tym dziale. 

 

 

//EDIT:

 

Wszystko w ostatnim poście: 


| Intel i5 4690K | Asus Maximus Ranger VII | Corsair Vengeance 8GB |

 


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17320 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 listopad 2015 - 20:37

W dziale UniBootX zamieszczamy gotowe zestawy przetestowane i sprawdzone przez autora. Jeśli szukasz pomocy w utworzeniu configu pod swój sprzęt, to nie ten dział. Jak będziesz miał sprawdzone i gotowe rozwiązanie to wtedy je opublikuj. 

 

Na razie przenoszę temat do właściwego działu. Jak doszlifujesz config, to przeniosę wątek. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 JBrown

JBrown
  • Members
  • 75 postów
  • Location/

Napisano 19 listopad 2015 - 20:49

Zrobiłem update posta, może potrafiłbyś popchnąć to dalej?=P~

 

 

//EDIT:

 

Rozwiązane, reszta w ostatnim poście:


| Intel i5 4690K | Asus Maximus Ranger VII | Corsair Vengeance 8GB |

 


#4 arnon

arnon
  • Members
  • 1317 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 20 listopad 2015 - 12:25

z kextów to tam masz do audio (http://hamac.pl/topi...l-capitan-1011/), FakeSMC.kext, AppleIntelE1000e.kext, fix do usb (http://www.insanelymac.com/forum/topic/306777-guide-usb-fix-el-capitan-1011/). Wszystko do wygooglowania. Nie używaj shitu od tonymacx86, czyli unibeast i mulitbeast.


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
MacOS 10.13 High Sierra blackapple.gif

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#5 JBrown

JBrown
  • Members
  • 75 postów
  • Location/

Napisano 20 listopad 2015 - 12:31

Już mam zainstalowany system, ale nie potrafię podmienić danych: serial no, mac itp. Edytuję config plist na usb z cloverem (ten w folderze z nazwą swojej płyty) no i nie podmienia mi numerów, w 'Ten Mac' pokazuje się nadal jakiś inny. Dodatkowo nie mam dźwięku, przebudowałem kexty tą uniwersalną metodą dla 1150 i nie działa, ale to później. Chciałbym po kolei najpierw te numery zmienić, ale już wysiadam po 7 krotnej instalacji systemu...

 

Pobrałem Clover Configurator, wybrałem RT Variables dałem generate i nie podmienia mi nic w config plist. Ręcznie też próbowałem zmieniać wygenerowane numery przez Apple MAC Hack, ale w 'Ten Mac' nadal to co było na początku. 

 

 

 

 

 

 

// Edit:

 

Uruchomiłem Clover Configurator, wybrałem swój config.plist kliknąłem RT Variables, wygenerowałem klucze i dałem Save.

Później w zakładce SMBIOS wybrałem tę magiczną różdżkę, pola się wypełniły i również dałem save. Po uruchomieniu komputera i odczytu danych przez iMessageDebug dane się zmieniły!!! Czy ta część konfiguracji jest zakończona i w pełni poprawna? 

Apple Wsparcie Techniczne rozpoznaje Maca (nie wiem czy to jakakolwiek weryfikacja). 

 

 

 

 

 

 

Tutaj mój config po przepuszczeniu przez clover configurator i wygenerowaniu smbios (nie wiem czy robie to dobrze), może ktoś zerknie?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Debug</key>
			<false/>
			<key>DropOEM_DSM</key>
			<false/>
			<key>ReuseFFFF</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>DropTables</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>DMAR</string>
			</dict>
		</array>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>-v kext-dev-mode=1</string>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>haMac HD</string>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>10</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>10</string>
		</dict>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>FixOwnership</key>
			<false/>
			<key>Inject</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>DisableDrivers</key>
	<array>
		<string>DataHubDxe</string>
		<string>CsmVideoDxe</string>
		<string>OsxAptioFixDrv</string>
		<string>PartitionDxe</string>
		<string>FSInject</string>
		<string>#VBoxHfs</string>
		<string>OsxLowMemFixDrv</string>
		<string>EmuVariableUefi</string>
	</array>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>CustomIcons</key>
		<true/>
		<key>Language</key>
		<string>pl:30788:0</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>DoubleClick</key>
			<integer>500</integer>
			<key>Enabled</key>
			<true/>
			<key>Mirror</key>
			<false/>
			<key>Speed</key>
			<integer>2</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<true/>
			<key>Legacy</key>
			<false/>
			<key>Tool</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>Theme</key>
		<string>bootcamp</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<true/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>NvidiaSingle</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleRTC</key>
		<false/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<false/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>ForceKextsToLoad</key>
		<array>
			<string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string>
		</array>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelHaswellE</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelPm</key>
		<false/>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>t1-HD4600_HDMI_Audio-1of2</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				PQsMAAA=
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDAController</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				PQwMAAA=
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>t1-HD4600_HDMI_Audio-2of2</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				PQwKAAA=
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDAController</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				PQwMAAA=
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>TRIMM Enabler</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				QVBQTEUgU1NEAA==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>IOAHCIBlockStorage</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAAAAAAAAAAAAA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>t1-AppleHDA/Resources/xml&gt;zml</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				eG1sLnps
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				em1sLnps
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>t1-10.11-AppleHDA/Realtek ALC...</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				gxnUEQ==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAAAAA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>t1-10.9-10.11-AppleHDA/Realtek ALC1150</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				ixnUEQ==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAnsEA==
				</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>BooterConfig</key>
		<string>0x28</string>
		<key>CsrActiveConfig</key>
		<string>0x67</string>
		<key>ROM</key>
		<string>UseMacAddr0</string>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>09/03/2013</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM142.88Z.0118.B00.1309031249</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-27ADBB7B4CEE8E61</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>13</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>Memory</key>
		<dict>
			<key>Channels</key>
			<integer>0</integer>
		</dict>
		<key>Mobile</key>
		<false/>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac14,2</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>C02LGE6UF8JC</string>
		<key>Trust</key>
		<false/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Yes</string>
	</dict>
</dict>
</plist>

| Intel i5 4690K | Asus Maximus Ranger VII | Corsair Vengeance 8GB |

 


#6 JBrown

JBrown
  • Members
  • 75 postów
  • Location/

Napisano 20 listopad 2015 - 14:05

Poprzedni punkt pozostaje otwarty, ale próbowałem uruchomić dźwięki i nie działa.

Metoda z tego poradnika:

http://hamac.pl/topi...szych-systemów/

oraz to:

https://github.com/t...110.command.zip

nic nie daje. Dźwięku jak nie było tak nie ma. Czy to S/L/E to system libary extensions? Wrzuciłem tam kext z pierwszego linka (wersję 2.0) i to też nic nie dało. 


| Intel i5 4690K | Asus Maximus Ranger VII | Corsair Vengeance 8GB |

 


#7 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 699 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 listopad 2015 - 15:28

Kextów do S/L/E się nie "wrzuca", trzeba je zainstalować - najłatwiej za pomocą Kext Wizard 


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#8 JBrown

JBrown
  • Members
  • 75 postów
  • Location/

Napisano 20 listopad 2015 - 16:31

Kextów do S/L/E się nie "wrzuca", trzeba je zainstalować - najłatwiej za pomocą Kext Wizard 

 

W żaden sposób nie potrafię zrobić tego dźwięku.

Robiłem wszystko z tego tematu i nic...

http://hamac.pl/topi...aximus-vi-hero/


| Intel i5 4690K | Asus Maximus Ranger VII | Corsair Vengeance 8GB |

 


#9 JBrown

JBrown
  • Members
  • 75 postów
  • Location/

Napisano 20 listopad 2015 - 18:50

Do usunięcia, problem rozwiązany.


| Intel i5 4690K | Asus Maximus Ranger VII | Corsair Vengeance 8GB |

 






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: asus, maximus, ranger, corsair, benq

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych