Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Aktualizacja OSX El Capitan - 10.11.3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 565 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 styczeń 2016 - 22:33

Wyszła dzisiaj aktualizacja do 10.11.3, poprawek praktycznie brak - czyli standardowo bezpieczeństwo ale poza tym... nic :D Aktualizacja u mnie bez problemu ALE polecam posiadaczom kart nVidii jeszcze chwilę poczekać - póki co brak webowych driverów. 

PS można prosić o przeniesienie tego do działu "nowości ze świata OS X" (nie mam uprawnień :( ). 


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#2 zalons

zalons
  • Members
  • 15 postów

Napisano 20 styczeń 2016 - 07:32

Pospieszyłem się i grafika nvidi padła, czekam na nowe sterowniki.


ASUS P8Z77-V DELUXE | i7-2600K | 2x4GB 1600MHz | GTX970 OS X 10.11.3 blackapple.gif


#3 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 565 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 styczeń 2016 - 08:43

Beta juz sa http://www.insanelym...pdate-01042016/
Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#4 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 45 postów
  • LocationTry City

Napisano 23 styczeń 2016 - 21:14

ja tez zaktualizowałem do 10.11.3 i nVidia leży, sterowniki Beta jak i final niestety nie rozwiązują problemu ktoś ma jakiś pomysł ?


 iMac 17,1 | OSX 10.12 | ASUS Z170-K | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX970 STRIX OC 4GB


#5 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 565 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 24 styczeń 2016 - 13:17

Bootujesz z flagą nvd_drv=1 ?


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#6 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 45 postów
  • LocationTry City

Napisano 24 styczeń 2016 - 14:06

tak bootuje z nvda_drv=1 i niestety czarny ekran, jak uzyje nv_disable=1 to osx startuje ale bez nvidii i chodzi jak nie powiem co na 10.11.2 było ok po aktualizacji sie coś skopało


 iMac 17,1 | OSX 10.12 | ASUS Z170-K | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX970 STRIX OC 4GB


#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 24 styczeń 2016 - 15:35

Czekaj na aktualizację sterowników, lub jest też metoda zmuszenia do działania starszych sterowników. Nie podam Ci linka bo nie mam, ale jest, poszukaj na insanelymac. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 styczeń 2016 - 17:13

W ubiegłą środę robiłem update 10.11.3 na Z170-Deluxe z GTX980Ti i wszystko przebiegło OK.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 BrT

BrT
  • Members
  • 313 postów
  • LocationGorlice

Napisano 24 styczeń 2016 - 18:05

Na hamacu było okej z GTX 660. Co ciekawe update uwalił mi MacBooka Pro. System już nie wstał, Disk Utility widzi, że jest błąd ale nie może go naprawić.

Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 styczeń 2016 - 18:23

Bo zapewne miałeś włączony applowy trim, tez tak kiedyś uwaliłem mbp ale na yosemite. Admin miał ten sam przypadek.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 24 styczeń 2016 - 19:09

Na hamacu było okej z GTX 660. Co ciekawe update uwalił mi MacBooka Pro. System już nie wstał, Disk Utility widzi, że jest błąd ale nie może go naprawić.

 

To nie update rozwalił, a zapewne błędy na dysku lub masz padający hdd... 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#12 BrT

BrT
  • Members
  • 313 postów
  • LocationGorlice

Napisano 24 styczeń 2016 - 19:09

Mozliwe nie pamietam już. I tak miałem robić reinstalacje teraz mam okazje. Jak mam Fusion Drive to używać Appplowego trim czy mogę użyć tego "innego"?

EDIT:
Sprawdzę dyski mam ssd intela 480GB i... Seagete SSHD, to mnie trochę martwi

Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#13 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 45 postów
  • LocationTry City

Napisano 24 styczeń 2016 - 20:10

Czekaj na aktualizację sterowników, lub jest też metoda zmuszenia do działania starszych sterowników. Nie podam Ci linka bo nie mam, ale jest, poszukaj na insanelymac. 

 

Po powrocie w Smbios do ustawień jako iMac 14,2 Nvidia działa jak należy, przy ustawieniu jako iMac 17,1 niestety problem ze sterownikami web nie startują, na tę chwilę zostaję na iMac 14,2 jak znajdę rozwiązanie to się nim podzielę


 iMac 17,1 | OSX 10.12 | ASUS Z170-K | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX970 STRIX OC 4GB


#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 styczeń 2016 - 20:41

U mnie identyfikacja iMac17,1 i wszystko OK z patchem w config.plist od Pike'a.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#15 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 45 postów
  • LocationTry City

Napisano 24 styczeń 2016 - 21:29

na 10.11.2 patch zadziałał po aktualizacji do 10.11.3 i odpaleniu OSX wstał z informacją, że sterownik jest nieaktualny do tej wersji systemu i czy go zaktualizować, oczywiście zatwierdziłem i aktualizacja poszła, restart kompa i już problem, system startuje z -v widzę wszystko, ok do momentu przejścia w tryb graficzny- czarny ekran, odinstalowałem sterownik zrestartowałem system z flagą nv_disable=1 zainstalowałem sterownik ponownie i po restarci niestety dalej to samo nvidia nie wstaje - niestety nie mam koncepcji na tę chwilę

 

 

~oswaldinimoże załączysz fragment swojego configu z KernelAndKextPatches porównam ze swoim może mi coś umknęło 

 

edit:

 

po którejś kolejnej próbie i wyrzuceniu wpisu o wyłączeniu driverów zaskoczyło, nie wiem jeszcze co dokładnie było powodem takiego stanu rzeczy ale ważne, że działa i ponownie mam identyfikację na iMac 17,1


 iMac 17,1 | OSX 10.12 | ASUS Z170-K | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX970 STRIX OC 4GB





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych