Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Clover i FileVault II


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 październik 2016 - 17:30

W legacy działa, z PS2 przerąbane na razie. Ja u siebie sprawdziłem AptioInputFix i klawa mi działa ale nieładnie pluje i niszczy grafikę bo ma debuga odpalonego chyba.

 

Edit: Sprawdziłem właśnie 3884 z AptioInputFix i grafika się już nie psuje, na ładowaniu Clovera jest tylko debug. Jak na razie FV II działa cudownie !

 

Aktualizacja bootloadera:

Clover_v2.3k_r3884 3884
Ostatnia aktualizacja 29 paź 2016 17:58

 

Kilka dodatkowych driverów EFI

Załączony plik  AptioInputFix.efi.zip   8,9 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  AppleKeyMapAggregator-IM171.zip   2,08 KB   9 Ilość pobrań


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#22 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 660 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 30 październik 2016 - 10:11

Clover zaaktualizowany, podczas aktualizacji zaznaczyłem w Drivers64 "UsbKbDxe" - FV2 włączony i działa, chociaż pewnie wyłączę w najbliższym czasie bo na stacjonarnym komputerze to mi do szczęścia potrzebne nie jest - potestuję w najbliższym czasie na laptopie w legacy.

 

Ciekawostka, po włączeniu FV2 Steam "zgubił" bibliotekę gier (znajdującą się na dysku na dane) - na szczęście wystarczyło mu ją ponownie wskazać w ustawieniach i wszystko działa:) 

 

EDIT: Znalazłem kolejny problem, po dłuższym uśpieniu komputer się wyłącza (tzn zostawiam komputer uśpiony, wracam do wyłączonego, nie wiem co się dzieje pomiędzy). 

 

EDIT 2: próbując odszyfrować dysk wyskoczył mi Kernel Panic podczas uruchomienia, pierwszy raz od... kiedy pamiętam (tzn od czasu kiedy przerzuciłem się na Clover). Pomogły flagi -x oraz nv_disable=1 (raczej ta pierwsza). Dysk się obecnie rozszyfrowuje. 


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#23 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 listopad 2016 - 01:25

Sprawa sleepu (u mnie działa), hibernacji, klawiatury, core storage, etc jeszcze jest szlifowana. W załączniku nowy driver klawy.

— fixed numpad keys (might require enabled numlock in bios);
— added a workaround for keyrepeat and missed keys, should work with Clover's AppleKeyAggregator now (will require at least Partial Usb Initialisation in Fast Boot section);
— fixed rare system startup freezes;
— improved z87 mouse behaviour.

Załączony plik  AptioInputFixB2.efi.zip   12,25 KB   14 Ilość pobrań


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#24 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 listopad 2016 - 09:22

Działa już hibernacja z Cloverem 3905, jest kilka obostrzeń: http://www.insanelym...ions/?p=2313627


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#25 Seba

Seba
  • Members
  • 30 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 grudzień 2016 - 12:04

Jedno z obostrzeń brzmi "FakeSMC.kext version 3.4.x only!".

Gdzie można znaleźć taką wersję?

Przyznam się, że szukałem ale nie mogłem znaleźć.


haMac Asus Maximus VI Hero | Core i5-4690K | 16 GB DDR3 2400MHz | Samsung 840 EVO 250GB SSD x2 | WD RED 2TB | GTX 760 | ALC 1150 OS X 10.11.5 + Windows 10

HTPC Asus H81I-Plus | Celeron G1840T | 8 GB DDR3 1600MHz | Goodram C50 60GB SSD | Intel HD Graphics | SOtM tX USB PCI-e | M2Tech HiFace DAC | M2Tech HiFace Two VortexBox + XBMC + Xpenology VM

NAS ASRock N3150DC-ITX | Celeron N3150 | 8 GB DDR3 1600MHz CL9 | WD RED 2TB x2  XPenoboot + DSM 5.2 

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#26 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 grudzień 2016 - 13:49

Ale tylko przy hibernacji !


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#27 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16044 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 grudzień 2016 - 19:22

Nie testowałem, nie sprawdzałem FVII - ale czy przypadkiem nie musi być minimum FakeSMC 3,4? I jak to się ma do FakeSMC z HWSensors: http://www.hwsensors.com/


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#28 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10495 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 grudzień 2016 - 11:10

Ja używam FVII z HWSensors


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#29 Seba

Seba
  • Members
  • 30 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 grudzień 2016 - 14:03

Ja instalowałem HWSensors 3.x ale wróciłem do nowego - dużo więcej widać.

FVII odpalę, kiedy już całkowicie zmigruję na Sierrę i zrobię pełną kopie na TM.


haMac Asus Maximus VI Hero | Core i5-4690K | 16 GB DDR3 2400MHz | Samsung 840 EVO 250GB SSD x2 | WD RED 2TB | GTX 760 | ALC 1150 OS X 10.11.5 + Windows 10

HTPC Asus H81I-Plus | Celeron G1840T | 8 GB DDR3 1600MHz | Goodram C50 60GB SSD | Intel HD Graphics | SOtM tX USB PCI-e | M2Tech HiFace DAC | M2Tech HiFace Two VortexBox + XBMC + Xpenology VM

NAS ASRock N3150DC-ITX | Celeron N3150 | 8 GB DDR3 1600MHz CL9 | WD RED 2TB x2  XPenoboot + DSM 5.2 

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych