Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Obsługa iGPU Skylake (HD530 i inne)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1756 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 26 marzec 2016 - 08:08

Będzie krótko, w ostatecznej kompilacji 10.11.4 pojawiły się przebudowane kexty do grafik Intela na architekturze Skylake. HD 530 wydaje się działać bez problemów, zachęcam też do własnych testów posiadaczy tej grafiki. Ubolewam wciąż nad HD 510 bo pluje dziś czymś takim:

25.03.2016 23:37:04,000 kernel[0]: [IGPU] Will fallback to host-side scheduling if graphics firmware fails to load
25.03.2016 23:37:04,000 kernel[0]: [IGPU] Chose to use graphics firmware based on platform
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] *****************************************************************************
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Failed to initialize graphics firmware.  Falling back to host-side scheduling
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Scheduler interface revision = 1: Default EL Scheduler
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] *****************************************************************************
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Graphics accelerator is using scheduler interface revision 1: Default EL Scheduler
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Scheduler: Multiple channel indexes per command streamer
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Scheduler: Process CSB using HWS.
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Scheduler: PM notify enabled
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Graphics Address: PPGTT, Separate Address Space
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] MultiForceWake Enabled: Using 3D Driver
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] CoarsePowerGating Disabled
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] Scheduler Throttle Cap = 100ms.
25.03.2016 23:37:06,000 kernel[0]: [IGPU] startGraphicsEngine: hwCaps compromised fNumSubSlices: 2 fExecUnitCount: 0.

Zatem zachęcam do testowania iGPU w tym wątku i podzielenia się wynikami z konsoli, może wpadnę na pomysł jak ugryźć w końcu ten układ 


10.13|BitFenix Phenom M |Intel Core i5 8400|MSI B360M Martar |8GB RAM DDR4|Asus Expedition RX570|Samsung NVMe 960 EVO 250 GB|ADATA SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|AOC Q2577PWQ

Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#2 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1756 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 28 marzec 2016 - 18:08

Panowie, cuda na kiju, log jest jak najbardziej ok, po załadowaniu sterownika ubija się windowserver i jest kicha, usunięcie AppleIntelSKLGraphicsGLDriver.bundle zabija QE ale przepuszcza serwer, bootuje do desktopu, reszta kextów ładnie się ładuje i dostajemy coś takiego:

Załączony plik  Zrzut ekranu 2016-03-28 o 18.47.34.png   2,28 MB   2 Ilość pobrań

Drugą drogą jest wymuszenie rozpoznawania karty jako HD 530 za pomocą FakePCIID ale wymaga on chyba przeróbek, przynajmniej na moje oko, a że na kompilowaniu tego dziadostwa, nie mówiąc o modyfikacji, się nie znam to jest ciężko, ale póki i3 nie kupię to walczyć dla was będę drogie ludki :)


  • PolishApple lubi to

10.13|BitFenix Phenom M |Intel Core i5 8400|MSI B360M Martar |8GB RAM DDR4|Asus Expedition RX570|Samsung NVMe 960 EVO 250 GB|ADATA SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|AOC Q2577PWQ

Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#3 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1179 postów
  • LocationZamość

Napisano 31 marzec 2016 - 22:33

Zobacz na blog Pike's OS X 10.11.4 Build 15E65 and Skylake graphics support  https://pikeralpha.w...aphics-support/


 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4169 config.plist -> https://pastebin.com/LTvFM7xV + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext); Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001); LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String); EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext); kexty: NightShiftUnlocker, CPUSensors, GPUSensors, LPCSensors, iMessage OK
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok

#4 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1756 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 01 kwiecień 2016 - 21:15

Byłem rozmawiałem, no za kogo mnie masz ;) Przynajmniej problem u kogoś się replikuje a  to dobry znak ;) 


10.13|BitFenix Phenom M |Intel Core i5 8400|MSI B360M Martar |8GB RAM DDR4|Asus Expedition RX570|Samsung NVMe 960 EVO 250 GB|ADATA SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|AOC Q2577PWQ

Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#5 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1756 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 17 kwiecień 2016 - 15:46

Chwile mnie nie było bo cały czas grzebie w HD 510, doszedłem do punktu z którego już chyba nie można już nic zrobić 

Załączony plik  PHOTO_20160417_125232.jpg   215,59 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  PHOTO_20160417_125338.jpg   247,92 KB   1 Ilość pobrań

QE/CI odpalone ale są potężne artefakty. Metoda? FakePCIID . Winowajcą jest GLDriver.kext, który nie posiada wsparcia dla każdego dev id chociaż stawiam piwo o to że nie tylko. Póki co w maju wymienię procesor na i3 6100 i chyba z bólem serca będę odradzał pentiumy chociaż może problemy jakie napotykam przy okazji samego CPU to kwestia przedpotopowej HD 5450 z którą się rozstaje i czekam na i3 


10.13|BitFenix Phenom M |Intel Core i5 8400|MSI B360M Martar |8GB RAM DDR4|Asus Expedition RX570|Samsung NVMe 960 EVO 250 GB|ADATA SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|AOC Q2577PWQ

Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych