Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 maj 2016 - 12:47

Obsługa audio bez konieczności modyfikowania plików systemowych, wszystko wstrzykiwane z zewnątrz, działa z Clovera.
Oryginalny temat: http://www.insanelym...lehda-patching/
 
Wystarczy ustawić injekcję ID w Cloverze. Aby dowiedzieć się jaki ID jest ustawiony dla danych kodeków zaglądnijcie do źródeł: https://github.com/vit9696/AppleALC a dokładniej do odpowiedniego katalogu w Resources: https://github.com/v...aster/Resources dla przykładu dla ALC1150 dostępne ID to 1,2,3,5 i 7. Możecie też przeglądnąć poniższy changelog.
Tu następne źródło informacji o dostępnych ID: https://github.com/v...upported-codecs
 
 
Załączony plik  Zrzut ekranu 2016-05-17 13.45.15.png   67,94 KB   36 Ilość pobrań
 
Załączony plik  1.0.17.RELEASE.zip   565,69 KB   48 Ilość pobrań
 
Strona ze skompilowanymi kextami:
https://github.com/v...pleALC/releases
 
Changelog:

Spoiler

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 maj 2016 - 14:30

No i pięknie... wreszcie coś nowego... 

 

Krótkie how-to co musi być spełnione aby ten kext zadziałał:

 

  • Your AppleHDA.kext MUST be clean (vanilla)
  • HDEF section in your DSDT (or clover fix FixHDA_8000->True)
  • Layout-id specified in your DSDT (or clover Audio->Inject)
  • Remove ALL patches for audio from your config.plist KextsToPatch
  • Remove DummyHDA.kext from S/L/E (if exists)
  • Remove VoodooHDA.kext and AppleHDADisabler.kext (if exists)
  • Intel HDMI Audio on HD4000/HD4600 - use clover key UseIntelHDMI->True

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#3 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 122 postów

Napisano 17 maj 2016 - 17:53

Witam Wszystkich,

 

Potwierdzam działanie zamieszczonego kexta przez oswaldiniego z moją płytką GA-Q87TN z ALC 887  pierwotnie miałem zrobiony dźwięk wg opisu http://hamac.pl/topi...hda-dla-alc887/następnie dzisiaj wywaliłem DummyHDA_ALC887_1.kext z S/L/E i wsadziłem do clovera AppleALC.kext

 

dla pewności przebudowałem wszystko kextwizzaredem reset i dźwięk jest .....

 

Pozdrawiam MK

 

Mały updejcik ...

 

zrobiłem to na os x 10.11.4 zaktualizowałem do 10.11.5 i wszystko działa. Nareszcie chyba mamy bardzo czystą metodę uzyskania dźwięku bez jakiegokolwiek ingerowania w system. Wszywko można załatwić CLOVEREM i instalować system


[Clover & Yosemite] - ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | 4x8GB DDR3 1600Mhz | Toshiba 2GB | MacPro G5 mini-atx mod case

[Clover & Yosemite] - MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K| 2x8GB DDR3 1600Mhz | Seagate 1GB | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case

[Clover & Mavericks] - Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | 2x8 GB DDR3 1600Mhz | Seagate 1GB | Mac G3 mini-atx mod case


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 maj 2016 - 20:12

Na moim ALC887 tak samo działa bajka. Rewelacyjne rozwiązanie !


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 180 postów

Napisano 17 maj 2016 - 20:39

U mnie na Alc1150 po sleep nie działa niestety czy inject id ma znaczenia ja dałem na 1


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB , HDD 500GB  I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3

I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 maj 2016 - 20:43

To czy audio jest po sleep to nie jest temat tego wątku. Jeżeli audio odpala tą metodą to OK. Brak audio po sleepie i tak skutkuje koniecznością zabawy z EAPDFix albo CodecCommander więc nie mylić zagadnień !

 

EDIT: dodałem do pierwszego postu wersję 1.0.7 gdzie jest inny kodek dla IDT92HD91BXX (ID 12) ponieważ na 1.0.11 (ID 3) nie działał mi dźwięk.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 180 postów

Napisano 17 maj 2016 - 20:58

To czy audio jest po sleep to nie jest temat tego wątku. Jeżeli audio odpala tą metodą to OK. Brak audio po sleepie i tak skutkuje koniecznością zabawy z EAPDFix albo CodecCommander więc nie mylić zagadnień !

EAPDFix załatwił sprawę, dzięki super rozwiązanie.


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB , HDD 500GB  I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3

I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 maj 2016 - 21:03

No i wszystko siedzi w Cloverze, czyste SLE !! To jest to o co się tyle czasu walczyło :)

Tak naprawdę mamy tylko walkę z ciężko odpalającym iMessages i brakiem FVII.


  • music lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 180 postów

Napisano 17 maj 2016 - 21:12

No i wszystko siedzi w Cloverze, czyste SLE !! To jest to o co się tyle czasu walczyło :)

Tak naprawdę mamy tylko walkę z ciężko odpalającym iMessages i brakiem FVII.

Na razie testowałem  tylko  na Yosemite jutro spróbuje El Capitan. Zauważyłem że nie ma znaczenia jakie Inject ID ustawię i na 1 i na 7 działa, ma to jakieś znaczenie ? 


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB , HDD 500GB  I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3

I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 maj 2016 - 21:38

To jest w zasadzie tak jak z kextami - różne kexty od różnych osób na różnych ID - to jest jeden mega kext. Tak ma znaczenie bo różne ID mają różny układ. Kexty od Mirone lecą na ID 3, 5, 7 i 9, poniżej wytłumaczenie:

1 - Layout_ID 3 =  For Laptop's.
2 - Layout_ID 5 =  3 ports supported (Pink, Green, Blue)
3 - Layout_ID 7 = 5/6 ports supported (Grey, Black, Orange, Pink, Green, Blue)
4 - Layout_ID 9 = 5/6 ports supported (Grey, Black, Orange, Pink, Green, Blue, CodecAddress: 2)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 SirMate

SirMate
  • Members
  • 36 postów

Napisano 18 maj 2016 - 15:17

 

No i pięknie... wreszcie coś nowego... 

 

Krótkie how-to co musi być spełnione aby ten kext zadziałał:

 

  • Your AppleHDA.kext MUST be clean (vanilla)
  • HDEF section in your DSDT (or clover fix FixHDA_8000->True)
  • Layout-id specified in your DSDT (or clover Audio->Inject)
  • Remove ALL patches for audio from your config.plist KextsToPatch
  • Remove DummyHDA.kext from S/L/E (if exists)
  • Remove VoodooHDA.kext and AppleHDADisabler.kext (if exists)
  • Intel HDMI Audio on HD4000/HD4600 - use clover key UseIntelHDMI->True

 

Wpis 'FixHDA_8000->True' jest wymagany?

Bez niego mi działa, a z nim KP wywala :)


iMac 14,2Core i7-4790K | ASUS Z97-PRO GAMER | 16GB DDR3 1600 CL9 | R9 280X | Maya U5 + ALC1150 | 10.11.4

ASUS G750JM | Core i7-4700HQ | Intel HM87 | 8GB DDR3 1600 CL11 | GTX 860M + HD 4600 | ALC282

 

#12 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 maj 2016 - 15:55

To jak Ci działa bez niego to sobie sam odpowiedziałeś :)


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#13 borysbass

borysbass
  • Members
  • 4 postów

Napisano 18 maj 2016 - 16:03

Asus X99 deluxe z ALC 1150 - działa.

Msi X79 8D z ALC892 - działa.



#14 SirMate

SirMate
  • Members
  • 36 postów

Napisano 18 maj 2016 - 16:27

W takim razie nie jest wymagany, ewentualnie może pomóc, jeśli komuś nie działa.

Mylące było zdanie, że muszą być spełnione te punkty. I już literka po literce sprawdzałem praktycznie cały config, bo może coś pozostało po forumowej metodzie:D hah


iMac 14,2Core i7-4790K | ASUS Z97-PRO GAMER | 16GB DDR3 1600 CL9 | R9 280X | Maya U5 + ALC1150 | 10.11.4

ASUS G750JM | Core i7-4700HQ | Intel HM87 | 8GB DDR3 1600 CL11 | GTX 860M + HD 4600 | ALC282

 

#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 maj 2016 - 16:51

I dokładnie tam masz napisane. Sekcja HDEF w dsdt a jak nie ma to włączony np fix w clowerze.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#16 SirMate

SirMate
  • Members
  • 36 postów

Napisano 18 maj 2016 - 17:50

Dobra, ogarniam teraz. Mój błąd :P


iMac 14,2Core i7-4790K | ASUS Z97-PRO GAMER | 16GB DDR3 1600 CL9 | R9 280X | Maya U5 + ALC1150 | 10.11.4

ASUS G750JM | Core i7-4700HQ | Intel HM87 | 8GB DDR3 1600 CL11 | GTX 860M + HD 4600 | ALC282

 

#17 hottt

hottt
  • Members
  • 110 postów

Napisano 20 maj 2016 - 13:34

Czy mogą występować patche do audio hdmi (hd4600) czy ten kext w SLE załatwia wszystko? Nie ma konfliktu? Bo napisaliście, że 

Remove ALL patches for audio from your config.plist KextsToPatch

Reasumując, kext to S/L/E, inject w cloverze i musi latać? Bez patchy? Nie wierzę…



#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 maj 2016 - 16:27

O czym Ty mówisz ?? Kext działa z Clovera, nie musi być w SLE. Patche usuwasz tak jak jest w info.

Patche do HD4000 czy HD4600 są w kextcie - przeglądnij changelog.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#19 Filemon

Filemon
  • Members
  • 29 postów

Napisano 22 maj 2016 - 11:39

potwierdzam działa na msi b85i gaming 1150 (7), choc mam wrazenie ze dziwnie cicho graja sluchawki w porownaniu np do glosnosci na windows.


MSI B85I Gaming / i7 4790k / Radeon MSI R9 280 / 8GB Ram 


#20 oknow

oknow
  • Members
  • 108 postów
  • LocationRadom

Napisano 15 czerwiec 2016 - 10:14

Załączony plik  Dźwięk.png   64,47 KB   2 Ilość pobrań

 

Kext działa na Capitanie i moim HDA889, ale urządzenia wyjścia wyglądają tak jak na obrazku. Da się coś z tym zrobić?


Smbios Mac Pro4.1, Retail 10.10.5 10.11.6 Clover 3330, P55-GD85, Intel Xeon Quad-Core X3440, GTX 970, ALC 889, RTL 81xx.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych