Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#21 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 15 czerwiec 2016 - 11:39

Ręczna zmiana źródeł i kompilacja kexta.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#22 oknow

oknow
  • Members
  • 108 postów
  • LocationRadom

Napisano 15 czerwiec 2016 - 12:24

@oswaldini; Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Daruj moje dyletantcwo, ale nie łapię tekstu 'Ręczna zmiana źródeł'. Napisz też o kompilacji, bo ja to robiłem dawno i pod Linuxem. Trzeba wprowadzać jakieś flagi? I wystarczy XCode?

Dobra, skompilowałem na domyślnych ustawieniach------> nie pomogło! (przebudowałem casche).


Smbios Mac Pro4.1, Retail 10.10.5 10.11.6 Clover 3330, P55-GD85, Intel Xeon Quad-Core X3440, GTX 970, ALC 889, RTL 81xx.


#23 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 15 czerwiec 2016 - 14:10

Panie ściągasz źródła z linku z pierwszego postu, otwierasz w XCode projekt, odszukujesz pliki odpowiedzialne za Twój kodek, szukasz bzdetów, które się pokazują i je edytujesz na własny ciąg znaków, zmieniasz w XCode aby kext był budowany w wersji release, żeby nie pluł w konsoli.

 

PS: jeżeli ciągi są w zlibach to musisz je rozpakować skryptem zlib.pl (z poleceniem inflate i deflate, opis bedzie w googlach). Po edycji podmieniasz pliki w źródłach.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#24 oknow

oknow
  • Members
  • 108 postów
  • LocationRadom

Napisano 16 czerwiec 2016 - 22:12

Przeszukałem wszystko, żadnych krzaczków niet! W zlibach też czysto... Może to jakieś kodowanie?


Smbios Mac Pro4.1, Retail 10.10.5 10.11.6 Clover 3330, P55-GD85, Intel Xeon Quad-Core X3440, GTX 970, ALC 889, RTL 81xx.


#25 arnon

arnon
  • Members
  • 1275 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 18 czerwiec 2016 - 15:27

Potwierdzam działanie AppleALC na najnowszym El Capitan 10.11.5 :) bez żadnych problemów


Mój hackintosh:

ASRock Z87 PRO 3 | Intel Core i5-4590 | MSI GeForce GTX 660 Twin FrozR | 2x4GB RAM DDR3 (1600MHz) | WD Red 1TB + WD Blue 1TB | TP-LINK TL-WN881ND
…i oczywiście OS X 10.11.6 blackapple.gif:)

 

Nie pomagam na PW, od tego jest forum!

 

FlagaPL.gif Staram się pisać poprawnie po polsku!


#26 drzewko_r

drzewko_r
  • Members
  • 5 postów

Napisano 30 czerwiec 2016 - 14:25

Witam,

MSI B85-G43, kodek ALC 892 OSX 10.11.5 - dźwięk działa.

Mam inne pytanie: mam grafikę Nvidia GT 610. Czy tą metodą da radę uruchomić dźwięk przez HDMI? Na razie udało mi się to z VoodooHDA tylko, a właśnie tegoż VoodooHDA chciałbym się pozbyć i już do niego nie wracać.



#27 Szarlej

Szarlej
  • Members
  • 92 postów
  • LocationMikołów

Napisano 03 lipiec 2016 - 18:09

A u mnie zniknął mikrofon wbudowany, pojawiło się wejście liniowe i dupa, dźwięk słyszę ale co z tego jak żadnego mikrofonu nie podłącze.


: Lenovo z560 intel i3 380m | 8gb ram | nvidia 310m 1024 vram | Wifi ralink 2800 D-link awake | Mac OSX 10.12 |

: intel Q6600 3.0 ghz (rev.G0) | 4gb ram DDR3 1330 Mhz | geforce  460 gtx Palit | Azalia Audio | Mac OSX 10.10.3 |

PcGame : AMD Fx 8350 | 8gb ram | 2 x nvidia 780 gtx | creative soundblaster X-fi | Windows 7 / Ubuntu 14 | wifi edimax |

>>Tworzenie aplikacji na IOS w obj-c oraz swift<<


#28 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15572 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 04 lipiec 2016 - 07:23

Wetknij a zobaczysz że działa.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#29 Szarlej

Szarlej
  • Members
  • 92 postów
  • LocationMikołów

Napisano 04 lipiec 2016 - 21:01

No właśnie wtykałem i nie działa niestety. Dźwięk to jedyna bolączka mojego hacka - niby wszystko jest ale w panelu dźwięku nie mam wbudowanego majka a tylko line in po podłączeniu do line in majka ze słuchawek dalej cisza. Niestety Conexant 20585 nie jest najlatwiejszą kartą do zrobienia.


: Lenovo z560 intel i3 380m | 8gb ram | nvidia 310m 1024 vram | Wifi ralink 2800 D-link awake | Mac OSX 10.12 |

: intel Q6600 3.0 ghz (rev.G0) | 4gb ram DDR3 1330 Mhz | geforce  460 gtx Palit | Azalia Audio | Mac OSX 10.10.3 |

PcGame : AMD Fx 8350 | 8gb ram | 2 x nvidia 780 gtx | creative soundblaster X-fi | Windows 7 / Ubuntu 14 | wifi edimax |

>>Tworzenie aplikacji na IOS w obj-c oraz swift<<


#30 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 740 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 lipiec 2016 - 21:14

Przy ALC 662 działa, jednak nieprawidłowo. Mam głośniki w obudowie i oczywiście wyjście tylne (i przednie na słuchawki - to jest midi tower). Przy Voodoo działały wewnętrzne i zewnętrzne, a przy kexcie ALC działają tylko zewnętrzne w preferencjach nazwane jako wewnętrzne. Czyli głośniki w obudowie milczą. Poza tym dźwięk jest cichy. Zastosowałem ID 5 według

https://github.com/vit9696/AppleALC/wiki/Supported-codecs
Z tym, że te podane ID służą chyba do OSX 10.9 (mogę się mylić oczywiście).

Jakie podpowiedzi?


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#31 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 lipiec 2016 - 21:17

Sprawdź ID 7: https://github.com/v...esources/ALC662

Źródło dźwięku wybierasz w preferencjach systemowych / audio. Sprawdziłeś czy któreś wyjście nie gra na głośniku wbudowanym ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#32 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 740 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 lipiec 2016 - 21:32

Sprawdź ID 7: https://github.com/v...esources/ALC662

Źródło dźwięku wybierasz w preferencjach systemowych / audio. Sprawdziłeś czy któreś wyjście nie gra na głośniku wbudowanym ?

Sprawdzałem przy 7 - nie działa. W preferencjach nie mam wyboru mam tylko "wyjście cyfrowe" i "głośniki wewnętrzne", które tak naprawdę dają sygnał na wyjściu zewnętrznych (tylnych).
P.s.
Jeszcze raz spróbuję 7. Przy okazji w Clover config. w sekcji Acpi mam zaznaczone "FixHDA" i "AddDTGP", a w zakładce "New Way" zafajkowane "AddHDMI". Tak ma być?

----EDIT----

Przy ID 7 nie działa zupełnie.

Jednak fixy w cloverze działają na BIOS komputera! 

Moje manipulacje wyłączyły mi po prostu głośniki wewnętrzne. Teraz nie mam nawet piszczenia protestu biosu gdy przy starcie trzymam uparcie klawisz F2/12. Poprzednio piszczał jak cholera. Miałem podobny numer ze złym kextem dla karty sieciowej. Wyłaczył zupełnie tą z płyty. Dopiero włożenie, uruchomienie na karcie PCI, potem wyjęcie i ponowne włączenie (po likwidacji kexta) przywróciło działanie tej z płyty.

Spróbuję pod Windows... :(
P.s.
Wyłączenie i włączenie głośników w BIOS nie pomaga.
Pod Windows 10 zadziałały ale dopiero po paru kombinacjach. Całe szczęście. Na razie zostaję pod Win bo trzeba pozarabiać na życie. :) Potem zobaczę czy BIOS ożył z dźwiękiem. :)


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#33 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15572 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 lipiec 2016 - 08:41

Lepiej zobacz czy nie masz jakiegoś nowszego BIOSu do tego kompa - raczej kextem takiego zachowania nie sposób osiągnąć... ;)


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#34 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 740 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 lipiec 2016 - 10:34

Lepiej zobacz czy nie masz jakiegoś nowszego BIOSu do tego kompa - raczej kextem takiego zachowania nie sposób osiągnąć... ;)

Hehehe - poszukam, ale wątpię czy coś będzie.
Swoją drogą - jeżeli restartuje z Windows, to bios się drze/piszczy, a jak restartuję z OSX to milczy jak zaklęty. Cóż - zapewne cuda, cuda. :)

Kext ALC - przeprowadziłem chyba wszystkie możliwe próby i jednak nie widzi głośników w obudowie (jak pisałem Voodoo grał na nich). 
Możliwe, że gdzieś coś ustawiłem nie tak. Wydaje mi się, że zgodnie z poradnikiem z pierwszego postu, ale...
Jak mogę zdiagnozować przyczynę?


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#35 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 lipiec 2016 - 16:22

No to po prostu ta wersja kexta nie posiada układu przewidzianego pod Twój konkretny model, zostaje Ci się bujać z VoodooHDA albo znaleźć odpowiedni AppleHDA i poprosić o implementację do AppleALC.


  • bogdanh lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#36 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1152 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 24 lipiec 2016 - 20:58

Na z87 gryphon dziala az milo :)


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#37 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 05 sierpień 2016 - 14:53

Dodałem nowy changelog oraz kexta w wersji 1.0.13. O dziwo changelog jest nawet do 1.0.14 a takowej wersji nie widzę...


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#38 gulios

gulios
  • Members
  • 4 postów

Napisano 12 sierpień 2016 - 12:05

Witam, to mój pierwszy post, także witam wszystkich ;)

 

Czy ktoś mógłby krok po kroku napisać jak budujecie AppleALC.kext ?

Ściągnąłem źródła z https://github.com/v...aster/Resources

następnie zawartość ALC668(pasuje do mojej karty) wrzuciłem do AppleALC.kext(plik w załączniku).

 

Czy to wystarczy? czy też trzeba w inny sposób wygenerować tego kexta(xcode? jeśli tak, to jak)

 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

 

Załączone pliki



#39 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10199 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 sierpień 2016 - 14:38

Ale po co ?? Nie działa Ci ten kext, że musisz kompilować swoją wersję ? Jak coś podeślij pliki w temacie na insanelymac i poproś o dodanie do kexta.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#40 gulios

gulios
  • Members
  • 4 postów

Napisano 13 sierpień 2016 - 04:51

Ok, pogrzebałem trochę i udało się odpalić audio na Asus G551JX za pomocą AppleALC.kext bez grzebania w S/L/E ;)

 

Co prawda nie działa po sleepie(próbowałem z EAPDFix.kext) ale to już inny temat.

 

 

Swoją drogą audio działa na 10.11.6 lecz na Sierra PB4 już nie.

 

Dzięki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych