Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#41 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 sierpień 2016 - 09:18

Bo musisz ustawić -alcbeta w config.plist (w Arguments) dla sierry.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#42 rysiekxperia

rysiekxperia
  • Members
  • 4 postów

Napisano 13 sierpień 2016 - 14:24

Prośbę mam. W latach 70 nie było w szkołach angielskiego, tylko rosyjski, a teraz za stary dziadek jestem abym sie dał rady jeszcze nauczyć. Czy można prosic o ktrótka lecz łopatologiczny sposób instalacji tego. mam als 887, pobrałem paczke z 1 linka, keksta wrzuciłem do efi do folderu z kektami mojego systemu, dałem detect w clover configurator, do okna obok wkleilem, nie wiem czy dobrze, taki ciąg:

<dict>
<key>Comment</key>
<string>Toleda ALC887</string>
<key>Id</key>
<integer>1</integer>
<key>Path</key>
<string>layout1.xml.zlib</string>
</dict>

Niestety, dźwięku brak.

Proszę się nie denerwować i nie krzyczeć, ze zadałem tak banalne pytanie, ale nie poradziłem sobie sam z tym.


MB Asus P8H61-M LE/USB3; Intel Core i3-2100; NVIDIA GeForce 9500 GT; Realtek ALC887; Karta sieciowa Realtek PCIe GBE Family Controller


#43 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 sierpień 2016 - 15:22

Pierwszy i drugi post masz opisane.

To co dokleiłeś do kosza.

 

Tylko odpowiedni ID:

	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>7</string>
		</dict>
	</dict>

  • rysiekxperia lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#44 gulios

gulios
  • Members
  • 4 postów

Napisano 13 sierpień 2016 - 15:44

Bo musisz ustawić -alcbeta w config.plist (w Arguments) dla sierry.

Super, wielkie dzięki, flaga zadziałała 8-)

 

Audio po uśpieniu także już działa(zmieniłem HDEF w DSDT oraz dorzuciłem CodecCommander.kext) i jest bardzo dobrze na 10.11.6 jak i 10.128-)

 

No to pozostał problem z AsusFNBKeys kext na 10.12



#45 rysiekxperia

rysiekxperia
  • Members
  • 4 postów

Napisano 14 sierpień 2016 - 20:28

Poddałem się, trzy dni kombinowania w każdą możliwą stronę i zero efektów.

To moj pierwszy MHack

Jeżeli zechce ktos pomóc, bede wdzięczny, jezeli nie, chetnie poczytam o podrecznikach doskonałej instrukcji jak instalować itp.

Kexta z AppleALC_01082016_1.0.13.zip czyli AppleALC.kext wrzuciłem do EFI\CLOVER\kext\10.11

Postarałem sie usunąc z systemu wszystkie wskazane w opisie kexty, mialem tylko Intela hda

Ustawiłem clovera zgodnie z instrukcją

próbowałem wszelkich mozliwych Inieckcji

 

Bez rezultatu

 

oto mój config:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
    <key>ACPI</key>
    <dict>
        <key>DSDT</key>
        <dict>
            <key>Debug</key>
            <false/>
            <key>DropOEM_DSM</key>
            <dict>
                <key>ATI</key>
                <false/>
                <key>Firewire</key>
                <false/>
                <key>HDA</key>
                <false/>
                <key>HDMI</key>
                <true/>
                <key>IDE</key>
                <false/>
                <key>IntelGFX</key>
                <false/>
                <key>LAN</key>
                <false/>
                <key>LPC</key>
                <false/>
                <key>NVidia</key>
                <false/>
                <key>SATA</key>
                <false/>
                <key>SmBUS</key>
                <false/>
                <key>USB</key>
                <false/>
                <key>WIFI</key>
                <false/>
            </dict>
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>AddDTGP_0001</key>
                <true/>
                <key>AddHDMI_8000000</key>
                <true/>
                <key>AddIMEI_80000</key>
                <true/>
                <key>AddPNLF_1000000</key>
                <true/>
                <key>DeleteUnused_400000</key>
                <true/>
                <key>FIX_ACST_4000000</key>
                <true/>
                <key>FIX_ADP1_800000</key>
                <true/>
                <key>FIX_RTC_20000</key>
                <true/>
                <key>FIX_S3D_2000000</key>
                <true/>
                <key>FIX_TMR_40000</key>
                <true/>
                <key>FIX_WAK_200000</key>
                <true/>
                <key>FixHDA_8000</key>
                <true/>
                <key>FixHPET_0010</key>
                <true/>
                <key>FixRegions_10000000</key>
                <true/>
                <key>NewWay_80000000</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>Name</key>
            <string>DSDT.aml</string>
            <key>ReuseFFFF</key>
            <false/>
        </dict>
        <key>DropTables</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>SSDT</string>
                <key>TableId</key>
                <string>Cpu0Ist</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>DMAR</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>SSDT</string>
                <key>TableId</key>
                <string>CpuPm</string>
            </dict>
        </array>
        <key>HaltEnabler</key>
        <true/>
        <key>SSDT</key>
        <dict>
            <key>DropOem</key>
            <false/>
            <key>EnableC2</key>
            <true/>
            <key>EnableC4</key>
            <true/>
            <key>EnableC6</key>
            <true/>
            <key>EnableC7</key>
            <true/>
            <key>Generate</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>Boot</key>
    <dict>
        <key>Arguments</key>
        <string>-v kext-dev-mode=1 rootless=0</string>
        <key>CustomLogo</key>
        <false/>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>DefaultVolume</key>
        <string>MacHDD</string>
        <key>Legacy</key>
        <string>PBR</string>
        <key>Secure</key>
        <false/>
        <key>Timeout</key>
        <integer>8</integer>
        <key>XMPDetection</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>CPU</key>
    <dict>
        <key>UseARTFrequency</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>Devices</key>
    <dict>
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>7</string>
        </dict>
        <key>FakeID</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>IMEI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>IntelGFX</key>
            <string>0x0</string>
            <key>LAN</key>
            <string>0x0</string>
            <key>NVidia</key>
            <string>0x0</string>
            <key>SATA</key>
            <string>0x0</string>
            <key>WIFI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>XHCI</key>
            <string>0x0</string>
        </dict>
        <key>USB</key>
        <dict>
            <key>AddClockID</key>
            <true/>
            <key>FixOwnership</key>
            <true/>
            <key>Inject</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>DisableDrivers</key>
    <array>
        <string>Nothing</string>
    </array>
    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>Hide</key>
        <array>
            <string>Windows</string>
            <string>BOOTX64.EFI</string>
        </array>
        <key>Language</key>
        <string>pl:0</string>
        <key>Mouse</key>
        <dict>
            <key>DoubleClick</key>
            <integer>500</integer>
            <key>Enabled</key>
            <true/>
            <key>Mirror</key>
            <false/>
            <key>Speed</key>
            <integer>8</integer>
        </dict>
        <key>Scan</key>
        <dict>
            <key>Entries</key>
            <true/>
            <key>Legacy</key>
            <true/>
            <key>Linux</key>
            <false/>
            <key>Tool</key>
            <true/>
        </dict>
        <key>Theme</key>
        <string>embedded</string>
    </dict>
    <key>Graphics</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <false/>
            <key>Intel</key>
            <true/>
            <key>NVidia</key>
            <true/>
        </dict>
        <key>NvidiaSingle</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>KernelAndKextPatches</key>
    <dict>
        <key>AppleRTC</key>
        <true/>
        <key>AsusAICPUPM</key>
        <true/>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>KernelCpu</key>
        <false/>
        <key>KernelHaswellE</key>
        <false/>
        <key>KernelLapic</key>
        <false/>
        <key>KernelPm</key>
        <true/>
        <key>KextsToPatch</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>External icons patch</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                RXh0ZXJuYWw=
                </data>
                <key>Name</key>
                <string>AppleAHCIPort</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                SW50ZXJuYWw=
                </data>
            </dict>
        </array>
    </dict>
    <key>RtVariables</key>
    <dict>
        <key>BooterConfig</key>
        <string>0x28</string>
        <key>CsrActiveConfig</key>
        <string>0x67</string>
    </dict>
    <key>SMBIOS</key>
    <dict>
        <key>BiosReleaseDate</key>
        <string>04/22/11</string>
        <key>BiosVendor</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>BiosVersion</key>
        <string>IM121.88Z.0047.B0A.1104221555</string>
        <key>Board-ID</key>
        <string>Mac-942B5BF58194151B</string>
        <key>BoardManufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>BoardType</key>
        <integer>10</integer>
        <key>ChassisAssetTag</key>
        <string>iMac-Aluminum</string>
        <key>ChassisManufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>ChassisType</key>
        <string>13</string>
        <key>Family</key>
        <string>iMac</string>
        <key>Manufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>ProductName</key>
        <string>iMac12,1</string>
        <key>SerialNumber</key>
        <string>C02J26RRDHJT</string>
        <key>Trust</key>
        <false/>
        <key>Version</key>
        <string>1.0</string>
    </dict>
    <key>SystemParameters</key>
    <dict>
        <key>InjectKexts</key>
        <string>Detect</string>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
    </dict>
</dict>
</plist>

Jeżeli ktoś zechce spojrzeć, ok, jeśli nie, trudno

 

Podając fragmenty plików konfiguracyjnych w poście używaj funkcji kod!

MKjanek32


MB Asus P8H61-M LE/USB3; Intel Core i3-2100; NVIDIA GeForce 9500 GT; Realtek ALC887; Karta sieciowa Realtek PCIe GBE Family Controller


#46 pasazer13

pasazer13
  • Members
  • 15 postów

Napisano 17 sierpień 2016 - 22:00

Czy działa wam dźwięk po HDMI? Mam integrę Intel HD 4600, w 'system report/Audio' widzę 'HDMI / DisplayPort Output', aczkolwiek w Ustawieniach nie ma do wyboru HDMI. Męczę się z tym od kilku dni i nie za bardzo wiem jak temu zaradzić. 

 

 

 

GSg3KJd.pngFTLSbcz.png


#47 rysiekxperia

rysiekxperia
  • Members
  • 4 postów

Napisano 17 sierpień 2016 - 23:18

Poddałem się, trzy dni kombinowania w każdą możliwą stronę i zero efektów.

To moj pierwszy MHack

Jeżeli zechce ktos pomóc, bede wdzięczny, jezeli nie, chetnie poczytam o podrecznikach doskonałej instrukcji jak instalować itp.

Kexta z AppleALC_01082016_1.0.13.zip czyli AppleALC.kext wrzuciłem do EFI\CLOVER\kext\10.11

Postarałem sie usunąc z systemu wszystkie wskazane w opisie kexty, mialem tylko Intela hda

Ustawiłem clovera zgodnie z instrukcją

próbowałem wszelkich mozliwych Inieckcji

 

Bez rezultatu

 

oto mój config:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
    <key>ACPI</key>
    <dict>
        <key>DSDT</key>
        <dict>
            <key>Debug</key>
            <false/>
            <key>DropOEM_DSM</key>
            <dict>
                <key>ATI</key>
                <false/>
                <key>Firewire</key>
                <false/>
                <key>HDA</key>
                <false/>
                <key>HDMI</key>
                <true/>
                <key>IDE</key>
                <false/>
                <key>IntelGFX</key>
                <false/>
                <key>LAN</key>
                <false/>
                <key>LPC</key>
                <false/>
                <key>NVidia</key>
                <false/>
                <key>SATA</key>
                <false/>
                <key>SmBUS</key>
                <false/>
                <key>USB</key>
                <false/>
                <key>WIFI</key>
                <false/>
            </dict>
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>AddDTGP_0001</key>
                <true/>
                <key>AddHDMI_8000000</key>
                <true/>
                <key>AddIMEI_80000</key>
                <true/>
                <key>AddPNLF_1000000</key>
                <true/>
                <key>DeleteUnused_400000</key>
                <true/>
                <key>FIX_ACST_4000000</key>
                <true/>
                <key>FIX_ADP1_800000</key>
                <true/>
                <key>FIX_RTC_20000</key>
                <true/>
                <key>FIX_S3D_2000000</key>
                <true/>
                <key>FIX_TMR_40000</key>
                <true/>
                <key>FIX_WAK_200000</key>
                <true/>
                <key>FixHDA_8000</key>
                <true/>
                <key>FixHPET_0010</key>
                <true/>
                <key>FixRegions_10000000</key>
                <true/>
                <key>NewWay_80000000</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>Name</key>
            <string>DSDT.aml</string>
            <key>ReuseFFFF</key>
            <false/>
        </dict>
        <key>DropTables</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>SSDT</string>
                <key>TableId</key>
                <string>Cpu0Ist</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>DMAR</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>SSDT</string>
                <key>TableId</key>
                <string>CpuPm</string>
            </dict>
        </array>
        <key>HaltEnabler</key>
        <true/>
        <key>SSDT</key>
        <dict>
            <key>DropOem</key>
            <false/>
            <key>EnableC2</key>
            <true/>
            <key>EnableC4</key>
            <true/>
            <key>EnableC6</key>
            <true/>
            <key>EnableC7</key>
            <true/>
            <key>Generate</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>Boot</key>
    <dict>
        <key>Arguments</key>
        <string>-v kext-dev-mode=1 rootless=0</string>
        <key>CustomLogo</key>
        <false/>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>DefaultVolume</key>
        <string>MacHDD</string>
        <key>Legacy</key>
        <string>PBR</string>
        <key>Secure</key>
        <false/>
        <key>Timeout</key>
        <integer>8</integer>
        <key>XMPDetection</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>CPU</key>
    <dict>
        <key>UseARTFrequency</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>Devices</key>
    <dict>
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>7</string>
        </dict>
        <key>FakeID</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>IMEI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>IntelGFX</key>
            <string>0x0</string>
            <key>LAN</key>
            <string>0x0</string>
            <key>NVidia</key>
            <string>0x0</string>
            <key>SATA</key>
            <string>0x0</string>
            <key>WIFI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>XHCI</key>
            <string>0x0</string>
        </dict>
        <key>USB</key>
        <dict>
            <key>AddClockID</key>
            <true/>
            <key>FixOwnership</key>
            <true/>
            <key>Inject</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>DisableDrivers</key>
    <array>
        <string>Nothing</string>
    </array>
    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>Hide</key>
        <array>
            <string>Windows</string>
            <string>BOOTX64.EFI</string>
        </array>
        <key>Language</key>
        <string>pl:0</string>
        <key>Mouse</key>
        <dict>
            <key>DoubleClick</key>
            <integer>500</integer>
            <key>Enabled</key>
            <true/>
            <key>Mirror</key>
            <false/>
            <key>Speed</key>
            <integer>8</integer>
        </dict>
        <key>Scan</key>
        <dict>
            <key>Entries</key>
            <true/>
            <key>Legacy</key>
            <true/>
            <key>Linux</key>
            <false/>
            <key>Tool</key>
            <true/>
        </dict>
        <key>Theme</key>
        <string>embedded</string>
    </dict>
    <key>Graphics</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <false/>
            <key>Intel</key>
            <true/>
            <key>NVidia</key>
            <true/>
        </dict>
        <key>NvidiaSingle</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>KernelAndKextPatches</key>
    <dict>
        <key>AppleRTC</key>
        <true/>
        <key>AsusAICPUPM</key>
        <true/>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>KernelCpu</key>
        <false/>
        <key>KernelHaswellE</key>
        <false/>
        <key>KernelLapic</key>
        <false/>
        <key>KernelPm</key>
        <true/>
        <key>KextsToPatch</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>External icons patch</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                RXh0ZXJuYWw=
                </data>
                <key>Name</key>
                <string>AppleAHCIPort</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                SW50ZXJuYWw=
                </data>
            </dict>
        </array>
    </dict>
    <key>RtVariables</key>
    <dict>
        <key>BooterConfig</key>
        <string>0x28</string>
        <key>CsrActiveConfig</key>
        <string>0x67</string>
    </dict>
    <key>SMBIOS</key>
    <dict>
        <key>BiosReleaseDate</key>
        <string>04/22/11</string>
        <key>BiosVendor</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>BiosVersion</key>
        <string>IM121.88Z.0047.B0A.1104221555</string>
        <key>Board-ID</key>
        <string>Mac-942B5BF58194151B</string>
        <key>BoardManufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>BoardType</key>
        <integer>10</integer>
        <key>ChassisAssetTag</key>
        <string>iMac-Aluminum</string>
        <key>ChassisManufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>ChassisType</key>
        <string>13</string>
        <key>Family</key>
        <string>iMac</string>
        <key>Manufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>ProductName</key>
        <string>iMac12,1</string>
        <key>SerialNumber</key>
        <string>C02J26RRDHJT</string>
        <key>Trust</key>
        <false/>
        <key>Version</key>
        <string>1.0</string>
    </dict>
    <key>SystemParameters</key>
    <dict>
        <key>InjectKexts</key>
        <string>Detect</string>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
    </dict>
</dict>
</plist>

Jeżeli ktoś zechce spojrzeć, ok, jeśli nie, trudno

 

Podając fragmenty plików konfiguracyjnych w poście używaj funkcji kod!

MKjanek32

O Boże. jakżesz mi pomogłeś ;) Krata piw


MB Asus P8H61-M LE/USB3; Intel Core i3-2100; NVIDIA GeForce 9500 GT; Realtek ALC887; Karta sieciowa Realtek PCIe GBE Family Controller


#48 kovisoy

kovisoy
  • Members
  • 9 postów

Napisano 23 sierpień 2016 - 20:10

k53sv  -  kext  1.0.12 -  layot  3  - śmiga super   



#49 Emde

Emde
  • Members
  • 19 postów

Napisano 17 wrzesień 2016 - 21:22

Kombinuję ciągle z odpaleniem dźwięku tą metodą, niestety bezskutecznie. Mam pecha czy robię coś źle?

 

Wgrałem kext tam gdzie trzeba i wygląda na to, że się ładuje:

Hackintosh:~ dzieni$ sudo kextstat | grep ALC
   22    0 0xffffff7f82216000 0xbb000    0xbb000    as.vit9696.AppleALC (1.0.16) A2176A8D-0B84-3DEC-884D-4F94324ABD91 <7 5 4 3 2 1>

Injectuję różne layouty zgodnie z tą listą: https://github.com/v...upported-codecs

 

Przykładowo:

		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>1</string>
		</dict>

Niestety żaden z tych numerów mi nie działa (nie testowałem tylko "0x100302", bo to chyba nie wartość layoutu :P). Znalazłem takiego patcha do sekcji DSDT w config.plist:

				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename HDAS to HDEF</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					UEVHUA==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					R0ZYMA==
					</data>
				</dict>

Przetestowałem nim wszystkie layouty i dalej cisza...

 

Realtek ALC892 (płyta MSI Z170-A PRO)

 

A tutaj cały config.plist: http://wklej.org/hash/16cff775a65/



#50 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 579 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 wrzesień 2016 - 21:32

Emde, na pewno spełniasz wszystkie wymogi? 

 

 

 

No i pięknie... wreszcie coś nowego... 

 

Krótkie how-to co musi być spełnione aby ten kext zadziałał:

 

  • Your AppleHDA.kext MUST be clean (vanilla)
  • HDEF section in your DSDT (or clover fix FixHDA_8000->True)
  • Layout-id specified in your DSDT (or clover Audio->Inject)
  • Remove ALL patches for audio from your config.plist KextsToPatch
  • Remove DummyHDA.kext from S/L/E (if exists)
  • Remove VoodooHDA.kext and AppleHDADisabler.kext (if exists)
  • Intel HDMI Audio on HD4000/HD4600 - use clover key UseIntelHDMI->True

 


  • Emde lubi to
Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#51 Emde

Emde
  • Members
  • 19 postów

Napisano 17 wrzesień 2016 - 23:15

Emde, na pewno spełniasz wszystkie wymogi? 

 

FixHDA_8000 pomógł :). Kurde, zasugerowałem się tym, że na oficjalnej stronie AppleALC nic o tym nie ma, a SirMate w tym wątku stwierdził, że u niego działa bez.

 

Dzięki!

 

PS. Dla tej płyty layout nr 1 jakby co :P



#52 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 wrzesień 2016 - 21:19

OS X nie ma analogowego 5.1, trzeba zrobić wyjście zespolone, szukaj bo jest gdzieś na forum tutek autorstwa 314TeR.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#53 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 230 postów

Napisano 30 wrzesień 2016 - 20:14

Witam. Znacie jakiś sposób na odpalenie ALC280 na Sierra 10.12? appleALC działało mi na 10.11, po postawieniu czystego softu audio nie rusza.
audio_cloverALC-120_v1.0b0 na 10.12 na chwilę obecną nie wspiera ALC280.


 

OS X 10.11 : MSI Z97m GAMING l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8  l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l DELL RK906

OS X 10.11 : HP 720 G2             l i5 5200u   l 4GB RAM                           l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

           

 


#54 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 30 wrzesień 2016 - 20:30

A na co piszesz o innych rozwiązaniach w temacie o AppleALC ? Załóż proszę własny tema.

AppleALC wspiera ALC280 na ID 3 i 4.

 

JAK COŚ NIE DOTYCZY AppleALC proszę o tym nie pisać!


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#55 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 230 postów

Napisano 01 październik 2016 - 09:43

Problem w tym, że na ID 3 lub 4 nie ma reakcji (nie wykrywa dźwięku). 
Przypomnę że w tej samej konfiguracji AppleAlc na 10.11 odpalało bez problemu.


 

OS X 10.11 : MSI Z97m GAMING l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8  l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l DELL RK906

OS X 10.11 : HP 720 G2             l i5 5200u   l 4GB RAM                           l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

           

 


#56 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 październik 2016 - 12:21

Najnowsza wersja zastosowana ? Patrz pierwszy post na tej stronie.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#57 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 230 postów

Napisano 01 październik 2016 - 12:51

Dokładnie tak, najnowsza wersja zastosowana. 


 

OS X 10.11 : MSI Z97m GAMING l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8  l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l DELL RK906

OS X 10.11 : HP 720 G2             l i5 5200u   l 4GB RAM                           l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

           

 


#58 BrT

BrT
  • Members
  • 320 postów
  • LocationGorlice

Napisano 01 październik 2016 - 21:33

Najnowsza to 1.0.16, poprawili kompatybilność ze Sierrą.


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#59 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 230 postów

Napisano 01 październik 2016 - 23:08

Próbowałem, pozytywnych efektów w alc280 brak.


 

OS X 10.11 : MSI Z97m GAMING l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8  l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l DELL RK906

OS X 10.11 : HP 720 G2             l i5 5200u   l 4GB RAM                           l BCM94352Z   l Samsung SSD  128GBl

           

 


#60 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10319 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 październik 2016 - 20:52

Sprawdzał ktoś ALC892 pod kątem mikrofonu ? Na gryphonie pod 10.12 tylko Line In i to nie działajace, brak mic.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych