Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#81 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1108 postów
  • LocationZamość

Napisano 18 listopad 2016 - 16:10

Jeśli używa się AppleALC.kext to flaga boot: -alcbeta nie jest obowiązkowa, i tu moje pytanie co ta dodatkowa flaga daje? Poszukałem i 

 

-alcbeta - to enable AppleALC on unsupported systems (usually unreleased or old ones)

 

 

https://github.com/v...ation-and-usage


 10.12.3 + Clover 3974 config.plist -> http://pastebin.com/JxYnw2hm+ modyfikowane DSDT.aml |

Gigabyte GA-EP41-UD3L

Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) |

Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) |

LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) |

EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT+ NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)

<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#82 czacha79

czacha79
  • Members
  • 34 postów

Napisano 05 grudzień 2016 - 19:15

Kto ma czas i checi poprowadzic za raczke nooba i pomoc mu z dzwiekiem z ALC1150 pod Sierra? ;) Za cholere nie kumam tego o czym piszecie w tym watku a niby grafike udalo sie ogarnac z pomoca kolegi... ;)


OSX Sierra @ i7 6700K + GA-H170 G3 + GTX960

 


#83 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15700 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 05 grudzień 2016 - 20:24

A co tu prowadzić... 

 

Dziewicze /S/L/E - wszelkie wcześniejsze patche do dźwieku etc wywalone. Samo AppleALC w najnowszej wersji w kext/10.12 i włączony inject audio na 1 lub 3 lub 5 itp itd sprawdź jaki układ jest odpowiedni dla Twojego ALC1150.

 

Działa sprawdzałem na Maximusie Inpact, Z97-Pro Gamer.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#84 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1108 postów
  • LocationZamość

Napisano 09 grudzień 2016 - 11:23

U mnie na Sierra z układem ALC888 z najnowszym AppleALC.kext czasami działa dźwięk a innym razem nie (po ponownym uruchomieniu komputera). Taka loteria czy będzie dźwięk po uruchomieniu macOS. W ustawieniach systemowych i dźwięk, gdy jest ok to pokazuje "głośnik wewnętrzny" a ja jak nie ma dźwięku to "słuchawki". Z AppleALC na El Capitan nie było problemu takiego.

 10.12.3 + Clover 3974 config.plist -> http://pastebin.com/JxYnw2hm+ modyfikowane DSDT.aml |

Gigabyte GA-EP41-UD3L

Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) |

Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) |

LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) |

EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT+ NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)

<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#85 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1303 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 16 grudzień 2016 - 15:39

Jest już 1.0.18

Załączone pliki


W domu: macOS 10.12.3 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Palit GTX 750 Ti StormX OC 2GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TBIntel I218-V Dell DW1510 | Asus USB-BT400ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium
 
W pracy: macOS 10.12.3 - Dell OptiPlex 960 SFF | Core 2 Duo E8400 | Hynix 8GB DDR2 800MHz CL6 1.8V | Sapphire HD6450 1GB LP | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82567LM-3 | AD1984A
 
Przenośny: Windows 7 Pro - Lenovo ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | GoodRAM 8GB DDR3L 1333MHz CL9 1.35V | HD Graphics (Arrandale) | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82577LM | Intel 6200AGN | CX20585

#86 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1303 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 17 grudzień 2016 - 11:05

Mam pytanko, bo może coś robię źle... Mam płytę Asusa Z97-C, na BIOSie 2403, sprawdzałem również na 27xx. Zainstalowany OS X 10.11.6 z SU 2016-003, AppleHDA niemodyfikowany oczywiście. Testowane na AppleALC w wersjach 1.0.13, 1.0.17 i 1.0.18.

ID: 1, 2, 4 - gra ok, do momentu uśpienia i wybudzenia, wtedy zamiast dźwięku z głośników wydobywa się "pierdzenie"

ID: 3, 5, 7 - "pierdzi" od początku, usypianie, rebooty nic nie dają

Depop w BIOSie włączony. Gdy wyłączę, słychać zniekształcenia, metaliczne trzaski podczas odtwarzania dźwięku. Kabelek od głośników wpięty w zielone wyjście na tylnym panelu.

 

EDIT: Dorzucenie CodecCommander wydaje się, że pomogło. Już trzecie wybudzenie, a dźwięk zawsze poprawny. Czyli na zniekształcony dźwięk też pomaga. Szkoda tylko, że Z97-C wymaga popchania CC, a miała tego nie potrzebować :(


W domu: macOS 10.12.3 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Palit GTX 750 Ti StormX OC 2GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TBIntel I218-V Dell DW1510 | Asus USB-BT400ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium
 
W pracy: macOS 10.12.3 - Dell OptiPlex 960 SFF | Core 2 Duo E8400 | Hynix 8GB DDR2 800MHz CL6 1.8V | Sapphire HD6450 1GB LP | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82567LM-3 | AD1984A
 
Przenośny: Windows 7 Pro - Lenovo ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | GoodRAM 8GB DDR3L 1333MHz CL9 1.35V | HD Graphics (Arrandale) | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82577LM | Intel 6200AGN | CX20585

#87 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 887 postów

Napisano 22 luty 2017 - 22:06

Asus P6T Deluxe 

Intel Core i7 920

Audio ADI2000B

 

Nie będę opisywał wszystkich innych bebechów bo wszystko działa oprócz tego nieszczęsnego ADI. Możliwe layouty to 5 i 7, oba nie działają. Czysta instalacja sierra 10.12.3. Może gdyby ktoś bardziej gramotny ode mnie rzucił okiem na moje DSDT i config.plist byłbym wdzięczny.

Załączone pliki


HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#88 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15700 postów
  • LocationWarszawa

Napisano wczoraj, 01:46

W załączniku czyste DSDT? Z dupu z clovera przez F4? 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#89 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 887 postów

Napisano wczoraj, 16:56

Nie ponieważ przy próbie zapisu wyskakuje jakaś masa krzaczków na ekranie i nic się nie dzieje. To jest taka moja twórczość ale słaba jak nie wiem co.


HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych