Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Buczenie z głośników.


Najlepsza odpowiedź BrT , 10 lipiec 2016 - 20:22

 AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych  

 

To najlepsza aktualnie metoda na dźwięk.

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 yobdab

yobdab
  • Members
  • 17 postów

Napisano 10 lipiec 2016 - 19:53

Udało mi się postawić bez większych problemów El Capitana w wersji 10.11.5 na płycie głównej Asus Z170 Gaming Pro. Dźwięk tutaj to ALC1150. 
Sam dźwięk zadziałał mi, gdy  zaraz po instalacji odpaliłem skrypt: https://github.com/t...110.command.zip

 

Jedyny problem jaki aktualnie mam, to fakt iż dopóki faktycznie nie odtwarzam żadnego dźwięku, głośniki po prostu buczą. W momencie gdy włączam jakiś dźwięk (np filmik z youtube) to jest wszystko super, po skończeniu filmiku przez chwile jest cisza, a następnie włącza się ciągłe buczenie. Ma ktoś, może jakiś pomysł co może być przyczyną? 

Nie wiem jakie szczegóły konfiguracyjne ewentualnie podać. (System stawiany z czystego obrazu z appstore + clover).

 

Przemek



#2 BrT

BrT
  • Members
  • 330 postów
  • LocationGorlice

Napisano 10 lipiec 2016 - 20:22   Najlepsza odpowiedź

 AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych  

 

To najlepsza aktualnie metoda na dźwięk.


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#3 yobdab

yobdab
  • Members
  • 17 postów

Napisano 11 lipiec 2016 - 16:31

Coś pięknego! :) Teraz działa idealnie.



#4 lud3ik

lud3ik
  • Members
  • 46 postów

Napisano 13 sierpień 2016 - 11:27

Pozwolę się dopisać

 

 AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych  

 

To najlepsza aktualnie metoda na dźwięk.

Zrobiłem i u siebie na tej samej mobo ale mam pewien problem czasami. Podczas ładowania systemu (w chwili ładowania biurka) mam pewien trzask w głośnikach. Taki sam trzask pojawia się np. gdy opróżniam kosz lub po dłuższej ciszy pojawia się dźwięk na wyjściu. Znalazłem częściowe obejście wyłączając dźwięki systemowe ale mimo wszystko jak chcę odpalić jakąś muzę z YT, to ten pierwszy moment zrywa umarłego.


ASUS Z170 PRO GAME
INTEL I7 6700K
RAM DDR4 CORSAIR 2133
GPU ASUS GTX970 STRIX OC

DELL ULTRASHARP U2715H 1440P

 


#5 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 sierpień 2016 - 13:47

Kwestia zarządzania energią - możesz w Cloverze włączyć AFGLowPowerState co wyłączy PM na audio. Daj znać czy nie wpłynęło negatywnie na działanie dźwięku np po sleepie bo taki jest skutek uboczny czasami.

<key>AFGLowPowerState</key>
<true/>

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#6 lud3ik

lud3ik
  • Members
  • 46 postów

Napisano 20 sierpień 2016 - 08:45

Pomogło. Już nie mam tego skoku dźwięku. Bardzo dziękuje :)


ASUS Z170 PRO GAME
INTEL I7 6700K
RAM DDR4 CORSAIR 2133
GPU ASUS GTX970 STRIX OC

DELL ULTRASHARP U2715H 1440P

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych