Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja ElCapitan problem, Gigabyte B85M-HD3

pomocproblem gigabyte nvidia intel elcapitan unibootx clover

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 10 wrzesień 2016 - 21:26

Witam, od kilku tygodni próbuje zainstalować OS X na moim komputerze, jednak nigdy mi się nie udało i postanowiłem stworzyć ten wątek. 

Korzystając z poradnika: http://hamac.pl/topi...nstalacji-os-x/ wszystko idzie dobrze aż do punktu 2.2.12. Pomimo tego że wszystko robiłem identycznie jak w poradniku to przy próbie uruchomienia UniBootX Clover z pendriva pokazuje się tylko czarny ekran i mrugająca podłoga w rogu ekranu.

 

Płyta Główna: Gigabyte B85M-HD3

Procesor: Intel Core I5-4460

Karta Graf.: Nvidia GeForce GTX 960

 

Przepraszam za ten może głupi problem ale jestem w tym nowicjuszem  :roll:



#2 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 12 wrzesień 2016 - 10:44

Zatrzymuje się jeszcze przed załadowaniem Clovera, czy już po załadowaniu i wybraniu systemu?


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#3 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 10:48

Przed. Właściwie to nic się nie ładuje, bo odrazu przy próbie uruchomienia komputera z pendriva pokazuje się czarny ekran i tylko w rogu mruga: _

#4 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 12 wrzesień 2016 - 11:11

UniBootX odpowiednio dostosowałeś (sprawdzenie nazwy płyty OEM, zmiana nazwy podkatalogu w OEM najbliższego naszej konfiguracji, itp.), czy problem jest przy pierwszym uruchomieniu UniBootX, w celu sprawdzenia tych informacji?


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#5 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 11:32

Tak :)

#6 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 11:34

Nawet nie mogę go uruchomić w celu sprawdzenia tych informacji. ;(

#7 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 12 wrzesień 2016 - 11:39

Sprawdź, czy masz wyłączone CSM (Compatibility Support Module) w ustawieniach UEFI.


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#8 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 11:41

Dobra ,jak będe w domu to sprawdzę.

#9 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 18:14

Ok, w ustawieniach UEFI opcję CSM mogę ustawić na "never", ale tylko przy włączonej opcji "Windows 8 features". Jednakże, system Windows został zainstalowany u mnie przy ustawieniu "Other OS" a zmienienie opcji na Windows 8 powoduje to że UEFI nie znajduje dysku i komputer się nie uruchamia, a UniBootX Clover i tak nie działa. Próbowałem majstrować przy opcji "Boot Mode" lecz wybranie trybu innego niż "UEFI + Legacy" lub "Legacy only" powodowało to że system Windows się nie uruchamiał. Oczywiście UniBootX nie działa przy żadnym z tych ustawień :/

 

UPDATE: Wypróbowałem "zwykły" Clover nie UniBootX i magia, uruchomił się! Jednak wybranie opcji by zainstalować MAC OS X wyświetla przez około 5 sekund logo Apple, po czym komputer się restartuje. :(



#10 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 17 wrzesień 2016 - 23:17

OK, w takim razie zrobimy inaczej. Znajdź na UniBootX w głównym config.plist (w katalogu EFI/CLOVER) sekcję

<key>DisableDrivers</key>
<array>
    ...
</array>

I sprawdź, czy znajduje się w niej CsmVideoDxe, jak nie - dodaj. Boot Mode ustaw na UEFI + Legacy i Clovera z pendrive'a startuj w trybie UEFI. To samo będzie musiało znaleźć się później w config.plist w odpowiednim dla Twojego sprzętu podkatalogu OEM.

 

Inna sprawa, że gdybyś później zamierzał używać OS X na dłuższą metę, i tak trzeba będzie Windowsa postawić w trybie UEFI, inaczej będzie niewygodnie/mogą być problemy z jego uruchomieniem.

Swoją drogą, w żaden sposób nie mogę zrozumieć instalowania w legacy czegokolwiek od siódemki w górę na komputerach z UEFI. A w ten sposób nieraz nawet w serwisach robią...


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#11 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 18 wrzesień 2016 - 10:34

Udało mi się uruchomić Clovera :))

Mogę wybrać opcję "Install Mac os X from..." po niej pojawia się logo Apple i leci jakiś pasek, gdy dojdzie do prawie końca komputer się restartuje i tek w kółko. Muszę coś zrobić z tym SmBIOS, tak?

Skoro tak to proszę o pomoc co. :)



#12 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 19 wrzesień 2016 - 21:32

Krok ze sprawdzeniem nazwy OEM płyty i zmianą na nią nazwy odpowiedniego dla swojej konfiguracji katalogu już wykonałeś? Jeżeli nie, to zrób to i spróbuj uruchomić jeszcze raz instalator. Jeżeli tak, uruchom instalator w trybie verbose (spacja w menu Clovera i odpowiednia pozycja) - wtedy system będzie przy ładowaniu wyświetlał komunikaty i można sprawdzić, w jakiej sytuacji następuje restart.


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#13 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 20:25

Ok, instalator uruchamia się aż do momentu "Service exited with abnormal code: 255" potem po około dwóch minutach komputer się restartuje. Krok ze sprawdzeniem OEM płyty wykonałem i zmieniłem nazwę katalogu najbardziej zgodnego z moją konfiguracją na odpowiednią nazwę.



#14 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 20 wrzesień 2016 - 23:55

Spróbuj zrobić zdjęcie tego komunikatu, nie kojarzę, w którym momencie może się on pojawić (a sam niewiele mi mówi).


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#15 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 19:49

Proszę o to zdjęcie, instalacja zatrzymuje się tutaj i po kilku minutach komputer się restartuje.

20160921_195347.jpg



#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 wrzesień 2016 - 12:04

Instalator odpal z nv_disable=1 - ewidentnie nie odpala tryb graficzny.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#17 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 22 wrzesień 2016 - 22:12

Niestety dodanie tego parametru nie pomaga.



#18 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 23 wrzesień 2016 - 10:59

Jeszcze jedna sugestia, też podawana kiedyś przez oswaldiniego. Sprawdź, czy w UEFI masz ustawioną jako domyślną grafikę PCIe.


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#19 Caier

Caier
  • Members
  • 11 postów

Napisano 23 wrzesień 2016 - 11:40

Tak mam.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pomocproblem, gigabyte, nvidia, intel, elcapitan, unibootx, clover

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych