Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

GTX seria 900, 1000, Sierra 10.12.x - czarny ekran dwóch i więcej monitorach


Najlepsza odpowiedź 314TeR , 18 maj 2017 - 20:27

Poprzedniego rozwiązania nie testowałem. 

 

Przetestowałem inne - kupiłem aktywną przejściówkę LogiLink® DisplayPort 1.2 to HDMI Adapter podłączyłem za pomocą jej jeden monitor w port DP, a drugi wpiąłem w port HDMI i bingo - dwa monitory zadziałały z CSM na off. Jest tylko jeden szkopuł, tylko dwa porty DP z trzech działają prawidłowo. 

 

 

Moja VGA ma taki układ wyjść. Jeden monitor mam zawsze podłączony w HDMI, drugi monitor podpinam pod pozostałe porty. I tak, porty oznaczone na czerwono NIE działają z HDMI, a oznaczone na zielono tak. 
 
 
Podsumowując, jak ktoś ma problem z uruchomieniem więcej niż jednego monitora na nvidiach pod macOS Sierra, to na tę chwilę są sprawdzone dwa rozwiązania:
 
1. CSM -> on i wtedy działają wszystkie porty w dowolnej konfiguracji.
2. CMS -> off + znalezienie właściwych portów monitora (DP/HDMI) jak powyżej*
 
* Jakbym miał oba monitory na DP, to pewnie nawet bym nie zauważył tego problemu, ale mam niestety oba na DVI i/lub HDMI.
Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16857 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 październik 2016 - 14:08

No i mnie osobiście też dopadły problemy... Zakręciłem się jak naleśnik i nie wiem OCB... 

 

Mam EVGA GTX 980 Ti - sztuka wyjątkowo udana, bo odpala w VESA bez sterowników webowych, dzięki czemu nie muszę przy rozruchu nawet dodawać nv_disable=1. Karta działa na webowych sterach doskonale w 10.10 jak i 10.11. Wczoraj za byka chciałem wziąć mój podstawowy sprzęt i zaktualizować do Sierry a tu taki zonk. Instalacja sierry w VESA OK, instaluję stery webowe, dodaję nową sekcję do clovera, bo flagi nvda_drv=1 Sierra nie przyjmuje:

<key>SystemParameters</key>
  <dict>
 <key>NvidiaWeb</key>
      <true/>
  </dict>

I kupa - po restarcie czarny ekran... tzn klasyka gatunku w przejściu z trybu konsolowego w tryb graficzny, monitory idą w sleep. Problem mam zarówno wo 10.12.0 16A323 jak i 10.12.1 16B2555.

 

Ktoś coś trafił, wie... 

 

PS Czym nowszy macOS tym większe bagno... 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16857 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 październik 2016 - 18:24

Znalazłem... 

 

Info dla innych... Nie wiem czy to kwestia mojej 980Ti czy sterów webowych, czy Sierry, czy jakiś kombinacji ich, ale przyczyną główną dla której nie miałem obrazu jest podpięcie jednoczesne dwóch monitorów. Na jednym monitorze wstaje. Odpaliłem dla testów HD4600 i jeden z monitorów wylądował na HD4600 a drugi na GTX980Ti i aby wystartować w ogóle system podstawowym monitorem musi być HD4600, co mi osobiście się nie uśmiecha. 

 

Drugą bolączką jaką wychwyciłem to sprzęt po sleep mi nie wstaje... tzn budzi się, ale zostaje czarny ekran... standardowa bolączka radeonów... 

 

Ja na razie dziękuję za Sierrę do pracy na co dzień. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 685 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 30 październik 2016 - 21:05

Miałem podobny problem dopóki nie wyłączyłem Power Nap, choć może to nie mieć nic wspólnego gdyż korzystam tylko z jednego monitora. 


iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16857 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 31 październik 2016 - 00:26

Mówisz, że pomogło na wybudzanie czy czarny ekran? 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 685 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 31 październik 2016 - 00:38

Na czarny ekran po wstaniu.

iMac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970


#6 MADRAFi

MADRAFi
  • Members
  • 40 postów

Napisano 01 listopad 2016 - 18:26

U mnie na plycie glownej bez wyjsc dla kart intela, wstaje z 1 monitorem w trybie VESA ( niestety nie moge zainstalowac driverow webowych Nvidii)


ASUS MAXIMUS VI HERO | i7-4770K | Corsair H60 | Corsair 16GB DDR3 2400 (2x8GB) | Samsung SSD 840 EVO 250GB + Seagate 2TB + Crucial SSD MX100 256GB | LG BH16NS40RB | GeForce GTX 970 EVGA SSC |  OSX 10.12.1 & Windows 10


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10674 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 30 grudzień 2016 - 22:19

Właśnie oblatałem problem, odpalenie CSM w biosie naprawia problem. Workaround ale zawsze.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 hubrr

hubrr
  • Members
  • 69 postów

Napisano 02 styczeń 2017 - 16:26

GTX750Ti + sterowniki webowe i najnowsza sierra 10.12.2(16C68). Brak jakiegkolwiek sygnału na wszystkich wyjściach. Karta od ASUSa. Sprawdzałem wszystkie wyjścia czyli 2x DVI-D, HDMI i VGA. Na Żadnym wyjściu nie mam sygnału. Sterowniki webowe, wywalone nvdisable i NVidia Web driver zaznaczone w clover configuratorze, inject nvidia na off.


|Jestem początkujący w tych sprawach, przepraszam za wszystkie błędy|

|Obecnie pracuje nad:|Samsung NP300E5C|Intel® Core™ i3-2370M CPU|HM75|SATA-Hitachi HTS547550A9E384|Realtek ALC269|HD3000/OPTIMUS NVIDIA GT610M(nie do odpalenia)|Mouse/Keyboard:USB|Atheros AR9485 Wireless Network Adapter PCI|Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI|

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#9 mariodj

mariodj
  • Members
  • 11 postów

Napisano 04 styczeń 2017 - 08:52

Na dniach instalowałem swojego pierwszego hacka, asus z170 pro gaming i5 6600k plus gigabyte gtx980.

Instalowałem co prawda z multibeast bo z uniboot nie dałem rady ale gtx pracuje poprawnie przed i po instalacji web driverów.

 

Jedynie dźwięku z płyty nie mogę zainstalować ale używam rme babyface na usb i karta pracuje poprawnie.



#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10674 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 styczeń 2017 - 09:09

Problem dotyczy GTX980Ti. Multishit nie komentuje. Audio: http://hamac.pl/topi...ów-systemowych/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 mariodj

mariodj
  • Members
  • 11 postów

Napisano 13 styczeń 2017 - 20:53

Problem dotyczy GTX980Ti. Multishit nie komentuje. Audio: http://hamac.pl/topi...ów-systemowych/

 

Z najnowszym uniboot poszło jak po maśle jedyny obecnie problem to komp nie wyłącza sie. Nie za każdym razem ale w 80% przypadków.

Co można tu zaradzić ?



#12 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1479 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 26 styczeń 2017 - 18:16

Sierra 10.12.3 + Palit GTX 750Ti - to samo. Działa tylko z jednym monitorem lub jednym pod HD 4600, a drugim pod GeForcem.

macOS 10.13.1 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Dell DW1510 | Asus USB-BT400 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium

iPhone SE 16GB Space Gray
 

Spoiler

#13 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16857 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 luty 2017 - 22:00

Kolejne starcie moje z Sierrą. 

 

Dziś za radą Oswaldiniego spróbowałem odpalić 10.12.3 z włączonym CSM. Desktop zaskoczył na 2 monitorach i jest to jakieś obejście problemu... niezbyt eleganckie, ale jest... 

 

Oj coś czuję, że w Sierra zmienili więcej niż nam się wydaje, może paradoksalnie to podobny problem co czarny screen z AMD po sleep. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10674 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 luty 2017 - 22:27

Boję się ze mamy powoli schyłek hacków przez grafiki... no nie ma żywcem co łożyć. Apple tworzy coraz bardziej hermetyczny system bardzo związany ze sprzętem. 


  • Z10m lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10674 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 04 maj 2017 - 10:59

Mamy rozwiązanie podobnego problem na GTX1080: http://www.insanelym...scal/?p=2411729

Koleś włączył injekcję i ustawił VideoPorts. U innego usera nie zadziałało, warto jednak przetestować co to warte....


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#16 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16857 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 maj 2017 - 20:27   Najlepsza odpowiedź

Poprzedniego rozwiązania nie testowałem. 

 

Przetestowałem inne - kupiłem aktywną przejściówkę LogiLink® DisplayPort 1.2 to HDMI Adapter podłączyłem za pomocą jej jeden monitor w port DP, a drugi wpiąłem w port HDMI i bingo - dwa monitory zadziałały z CSM na off. Jest tylko jeden szkopuł, tylko dwa porty DP z trzech działają prawidłowo. 

 

 

Moja VGA ma taki układ wyjść. Jeden monitor mam zawsze podłączony w HDMI, drugi monitor podpinam pod pozostałe porty. I tak, porty oznaczone na czerwono NIE działają z HDMI, a oznaczone na zielono tak. 
 
Załączony plik  geforce-gtx-980-ti-ports.png   145,09 KB   0 Ilość pobrań
 
Podsumowując, jak ktoś ma problem z uruchomieniem więcej niż jednego monitora na nvidiach pod macOS Sierra, to na tę chwilę są sprawdzone dwa rozwiązania:
 
1. CSM -> on i wtedy działają wszystkie porty w dowolnej konfiguracji.
2. CMS -> off + znalezienie właściwych portów monitora (DP/HDMI) jak powyżej*
 
* Jakbym miał oba monitory na DP, to pewnie nawet bym nie zauważył tego problemu, ale mam niestety oba na DVI i/lub HDMI.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych