Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

AppleGraphicsDevicePolicy - patch na czarny ekran MP6,1 iMac15.x 17.x etc


Najlepsza odpowiedź oswaldini , 20 kwiecień 2017 - 11:13

No i mamy rozwiązanie w postaci  Lilu.kext + NvidiaGraphicsFixup.kext: https://sourceforge....agraphicsfixup/

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2016 - 13:34

Znalazłem nowy patch na czarny ekran przy identyfikacjach iMac15,x i nowszych oraz MacPro6,1

 

Źródło: http://www.insanelym...y-clover-patch/

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Brumbaer's GDP Patch 1</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				RURJRAA=
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				RURJSQA=
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Brumbaer's GDP Patch 2</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				dW5sb2FkAA==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				dW5sb2FlAA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Brumbaer's GDP Patch 3</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				RGVmYXVsdAA=
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				bm9uZQAAAAA=
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Brumbaer's GDP Patch 4</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				Q29uZmlnTWFwAA==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				Q29uZmlnTWFxAA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>Brumbaer's GDP Patch 5</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				RmVhdHVyZUNvbnRyb2wA
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				RmVhdHVyZUNvbnRyb20A
				</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
</dict>
</plist>

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 316 postów

Napisano 27 październik 2016 - 15:56

Jest jeszcze jedna metoda (nie testowałem, sprawdzę w weekend jedną i drugą): https://pikeralpha.w...tip-of-the-day/

 

Obie metody przydadzą się też przy innych identyfikacjach, np. iMac12,1 też ma problem z łyknięciem kart Nvidii.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS Sierra 10.12

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS Sierra 10.12

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 10


#3 karl9955

karl9955
  • Members
  • 5 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 11:54

Elegancko działa, dzięki!



#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 listopad 2016 - 00:52

Można ponoć zastosować jeszcze patch do DSDT w Cloverze:

	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Patches</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>GFX0 [to] GFX2</string>
					<key>Find</key>
					<data>
					R0ZYMA==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					R0ZYMg==
					</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>PEGP [to] GFX1</string>
					<key>Find</key>
					<data>
					UEVHUA==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					R0ZYMQ==
					</data>
				</dict>
			</array>
		</dict>
	</dict>

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15944 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2016 - 11:58

 

Można ponoć zastosować jeszcze patch do DSDT w Cloverze:

 

Pamiętać trzeba, że może to zadziałać pod warunkiem, że tak nazywają się urządzenia w DSDT. Ale warto by przetestować ten pomysł. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 listopad 2016 - 15:04

Fakt to prawda. Ja już testowałem kiedyś podobne rozwiązanie na X79 ale nie chciało działać.

Pierwszy patch widziałem, że działa niemal u każdego.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15944 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2016 - 20:21

Bo tę łatkę do DSDT to trzeba wpierw przeorać DSDT i zobaczyć pod jaką gałąź jest podpięty port PCI-E... może to być równie dobrze np P0P2 itp itd... 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 listopad 2016 - 21:04

Mi nie tłumacz, tak to robiłem :)


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 a7g8

a7g8
  • Members
  • 22 postów

Napisano 10 grudzień 2016 - 12:40

Witam

Czy jest jakaś istotna różnica w sposobie działania pomiędzy agdpfix a wpisem w clover.

Powyższa metoda u mnie nie działa a agdpfix bez problemu

Msi Z97 Gaming 5 | i7 4790K | 2x 4GB 1866 MHz Hyper X | WIFI + BT Apple BCM94360CD | EVGA SSC GTX 960 4GB | SSD Crucial BX200 240GB | Sierra 10.12.4 | Clover | BenQ 27'' 2K


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15944 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 grudzień 2016 - 14:00

Jak widać, jeden działa zawsze ale wymaga patchowania kextów, a drugi miał działać a nie działa.

 

Nie mniej - Ty masz Z97 - użyj identyfikacji iMac14.x a nie będziesz musiał w ogóle używać w/w patcha. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 grudzień 2016 - 16:08

Ja miałem problem tylko na X79, na Z170 było OK, dzisiaj albo jutro potwierdzę jak złożę kompa.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 a7g8

a7g8
  • Members
  • 22 postów

Napisano 10 grudzień 2016 - 19:16

Mimo iż mam i7 4970k mogę używać symbios iMac 14,2 i nie będę potrzebował ani wpisu w clover ani pacha agdpfix ?

Msi Z97 Gaming 5 | i7 4790K | 2x 4GB 1866 MHz Hyper X | WIFI + BT Apple BCM94360CD | EVGA SSC GTX 960 4GB | SSD Crucial BX200 240GB | Sierra 10.12.4 | Clover | BenQ 27'' 2K


#13 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15944 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 grudzień 2016 - 19:23

Tak, ważna jest generacja CPU a nie sam konkretny model. Haswell był montowany i w iMax 14.x i 15.x przy czym w 14.x występowały jeszcze nvidie i dlatego nie ma skopanego AGDP, natomiast 15.x były już tylko vga AMD i tam popychane są przez właśnie AGDP. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#14 a7g8

a7g8
  • Members
  • 22 postów

Napisano 10 grudzień 2016 - 19:39

Dziękuję za odpowiedź. Zmieniam w takim razie smbios i przywracam oryginalny AppleGraphicsControl.kext


Msi Z97 Gaming 5 | i7 4790K | 2x 4GB 1866 MHz Hyper X | WIFI + BT Apple BCM94360CD | EVGA SSC GTX 960 4GB | SSD Crucial BX200 240GB | Sierra 10.12.4 | Clover | BenQ 27'' 2K


#15 Traqedia

Traqedia
  • Members
  • 5 postów

Napisano 18 marzec 2017 - 12:45

Dzięki Panowie... jesteście WIELCY. Bujałem się długo z tym, że Sierra nie startowała z WEBowych sterowników NVidia. Kombinowałem i nic, a wystarczyła tak jak powiedzieliście powyżej zmienić SMBios z 15.1 na 14.2. :) Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.



#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 kwiecień 2017 - 11:13   Najlepsza odpowiedź

No i mamy rozwiązanie w postaci  Lilu.kext + NvidiaGraphicsFixup.kext: https://sourceforge....agraphicsfixup/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#17 BrT

BrT
  • Members
  • 358 postów
  • LocationGorlice

Napisano 20 kwiecień 2017 - 11:55

A Lilu.kext po co jest? Wrzuciłem sam NvidiaGraphicsFixup.kext i działa u mnie na MacPro6,1.

 

W AppleGraphicsDevicePolicy.kext jest:

<key>Mac-F60DEB81FF30ACF6</key>
<string>none</string>

I nie wiem, czy jakimś cudem przetrwał instalację czy wystarczy sam NvidiaGrphicsFixup.kext (na to wygląda).


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (Intel Series 530 480 GB + WB Black 1 TB) | macOS 10.12.5

MacBook Air 13,3" Early 2014 | macOS 10.12.5

MacBook Pro 15,4" MD103 | macOS 10.12.5
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 kwiecień 2017 - 11:58

Lilu to kext wspomagający - został "wyodrębniony" z kextów (AppleALC, shiki) aby się nie dublował. Rózne kexty mogą używać lilu do patchowania plików systemowych stąd pomysł na osobny kext.

Może lilu jest w pluginach NvidiaGraphicsFixup dlatego działa, może zostawiłeś też zmodowane pliki w systemie - musi być czysty.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#19 BrT

BrT
  • Members
  • 358 postów
  • LocationGorlice

Napisano 20 kwiecień 2017 - 12:42

Zainstalowałem aktualizację sterowników i dorzuciłem NvidiaGraphicsFixup do Clovera. Za każdą aktualizacją ten plik się nadpisywał nowym, oryginalnym.

 

AppleALC mam to, może z nim jakoś działa...

A nie ważne, ważne że działa.


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (Intel Series 530 480 GB + WB Black 1 TB) | macOS 10.12.5

MacBook Air 13,3" Early 2014 | macOS 10.12.5

MacBook Pro 15,4" MD103 | macOS 10.12.5
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych