Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Clover (boot) + systemowy dysk Windows 10


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 741 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 listopad 2016 - 18:41

Za cholere nie mogę uwidocznić dysku startowego z WIndows 10 na głównym panelu clovera.

Dyski z OSX identyfikuję w konfiguracji po ich UUID i działa.

UUID dysku startowego z WIndows nie potrafię lub sie nie da odczytać, więc wpisuje nazwę jaka dyktuje duskutil info.

W efekcie nie widać tego dysku w panelu przy starcie clovera.

Poniżej kawałek kodu:


<key>Entries</key>
<array>
......

<dict>
<key>CustomLogo</key>
<string>Theme</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>FullTitle</key>
<string>Windows 10</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Ignore</key>
<false/>
<key>Type</key>
<string>Windows</string>
<key>Volume</key>
<string>Win10a</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Internal</string>
</dict>
.....
</array>

---EDIT---

Jeżeli w bloku "key Scan" ustawię Legacy na true to clover pokazuje wszystkie dyski i partycje Windows ale z nazwami "boot Windows from legacy HD1...4". Czyli dalej nie widzi wpisu z powyższego przykładu.


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#2 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 741 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 listopad 2016 - 16:06

W Clover Configurator już wykorzystałem wszystkie opcje i efekt jak w poprzednim poście.

Czyli albo widzę jedynie OSX i Recovery, albo wszystkie partycje na dwóch dyskach NTFS (4).

Uwaga: boot Clovera przebiega z BIOS w trybie legacy - niestety tak mam zainstalowany Windows, a reinstalacja na razie nie wchodzi w rachubę.

Mieszam w config.plist na potęgę ale bez efektu. Od wielu dni poszukuję rozwiązania na różnych forach, ale większość pisze o dual boot na tym samym dysku, a ja mam na osobnych OSX i Windows.

Mam wrażenie, że gdybym był w stanie podać "Volume" dysku z Windows, to sprawa był aby zamknięta, bo sama nazwa z diskutil nie wystarcza.

Niestety, chyba OSX nie przewiduje przydzielenia ID/Volume dla dysku z NTFS.


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#3 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 listopad 2016 - 19:29

W windowsie w CMD odpal polecenie:

bcdboot C:\Windows /s C: /f uefi

Po tym w Cloverze Win będzie widoczny jak zainstalowany w UEFI a będzie legacy, pomimo tego na 100% odpali już z Clovera.

Żeby windows w legacy był widoczny w Cloverze w config.plist musi być włączona opcja legacy.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#4 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 741 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 listopad 2016 - 20:42

W windowsie w CMD odpal polecenie:

bcdboot C:\Windows /s C: /f uefi

Po tym w Cloverze Win będzie widoczny jak zainstalowany w UEFI a będzie legacy, pomimo tego na 100% odpali już z Clovera.

Żeby windows w legacy był widoczny w Cloverze w config.plist musi być włączona opcja legacy.

Zrobione powtórnie (już kiedyś robiłem).
Jeżeli w Cloverze włączę opcję Legacy (Custom), to widac wszystkie partycje na dyskach z NTFS (jak pisałem) - "boot Windows from legacy HD1...4".
Jedynie partycje OSX widać tak jak są opisane w Cloverze.
Pomimo ukrycia dwóch partycji NTFS też je widać.
Poniżej aktualne ustawienie w Clover:
<key>GUI</key>
<dict>
<key>Custom</key>
<dict>
<key>Entries</key>
<array>
<dict>
<key>CustomLogo</key>
<string>Theme</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>FullTitle</key>
<string>OSX</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Ignore</key>
<false/>
<key>NoCaches</key>
<false/>
<key>Type</key>
<string>OSX</string>
<key>Volume</key>
<string>82390093-686B-4B7D-ACCC-E840C3AB80B3</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Internal</string>
</dict>
<dict>
<key>CustomLogo</key>
<string>Theme</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>FullTitle</key>
<string>Recovery OSX</string>
<key>Hidden</key>
<false/>
<key>Ignore</key>
<false/>
<key>NoCaches</key>
<false/>
<key>Type</key>
<string>OSXRecovery</string>
<key>Volume</key>
<string>4376D741-E6E7-4F59-BBA7-CDC583578BAA</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Internal</string>
</dict>
<dict>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>FullTitle</key>
<string>Windows 10</string>
<key>Ignore</key>
<false/>
<key>Type</key>
<string>Windows</string>
<key>Volume</key>
<string>Win10a</string>
<key>VolumeType</key>
<string>Internal</string>
</dict>
</array>
</dict>
<key>Hide</key>
<array>
<string>Zapas1</string>
<string>Zapas3-1TG</string>
</array>

Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#5 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 listopad 2016 - 23:56

preboot.log albo boot.log poproszę.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#6 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 741 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 listopad 2016 - 08:19

preboot.log albo boot.log poproszę.

Preboot.log

Załączony plik  preboot.log.txt   23,89 KB   2 Ilość pobrań


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 listopad 2016 - 16:52

Custom entry 2 FullTitle:"Windows 10" Path:"\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi" Options:"-s -h" Type:7 Flags:0x0 matching Volume:"Win10a"

 

Wykryty z Custom Entries. Wywal z Config.plist sekcję do windowsa, ukryj legacy i odpal Clovera, zrób nowy preboot.log i zobacz czy startuje winda.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 741 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 listopad 2016 - 18:41

Custom entry 2 FullTitle:"Windows 10" Path:"\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi" Options:"-s -h" Type:7 Flags:0x0 matching Volume:"Win10a"

Wykryty z Custom Entries. Wywal z Config.plist sekcję do windowsa, ukryj legacy i odpal Clovera, zrób nowy preboot.log i zobacz czy startuje winda.

W załączeniu plik preboot bez sekcji Windows, bez legacy

P.s.
Co znaczy pierwsza linia?

Path:"\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi" - nie mam na partycji EFI w /EFI/ katalogu WIndows... Może o to chodzi?

 

Przepraszam, ale moje pytania to nie brak szacunku dla Twojego czasu, a jedynie brak wiedzy...

Załączony plik  preboot.log.txt   22,18 KB   2 Ilość pobrań


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 listopad 2016 - 19:33

Ta linijka odpowiada wpisowi w custom i jest szukana po dyskach. Po wykonaniu komendy w CMD w win (którą podałem wyżej) na dysku C: robi się katalog EFI z bootloaderem i to znajduje Clover.

 

Po wywaleniu wpisów Clover widzi winde / odpala winde ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 bogdanh

bogdanh
  • Members
  • 741 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 listopad 2016 - 20:13

Ta linijka odpowiada wpisowi w custom i jest szukana po dyskach. Po wykonaniu komendy w CMD w win (którą podałem wyżej) na dysku C: robi się katalog EFI z bootloaderem i to znajduje Clover.

Po wywaleniu wpisów Clover widzi winde / odpala winde ?

Nie - dalej widać tylko OSX i Recovery.

Nie wiem jak sprawdzić czy komenda w CMD utworzyła katalog EFI na dysku C.

Załączam config.plist

Załączony plik  config-kopia.plist.txt   5,09 KB   4 Ilość pobrań


Mac Pro 3.1 - Sierra/Windows 10





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych