Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Mac Mini 4,1 - nieaktywna karta muzyczna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 20 listopad 2016 - 00:48

Ostatnio kolega poprosił mnie, żebym obejrzał jego Maca Mini. Objaw - po twardym wyłączeniu (przytrzymanie przycisku zasilania) i uruchomieniu od nowa nie działała karta dźwiękowa. Nie było nic słychać ani na poziomie EFI, ani po wystartowaniu systemu (macOS 10.12.1 Sierra) - zarówno na wbudowanym głośniku, jak i na jacku.

 

Trochę czasu pokombinowałem i pogrzebałem w sieci, i ostatecznie częściowo udało mi się rozwiązać problem przez reset SMC. Po tym zabiegu pojawił się boot beep, ale dźwięku w systemie nie było dalej (kartę macOS wykrywał prawidłowo), na wszelki wypadek wykonałem jeszcze reset NVRAM, ale też nic to nie zmieniło. Do końca problem rozwiązała ponowna instalacja aktualizacji 10.12.1 ręcznie z pkg, ale jak się później dowiedziałem, problem jeszcze tego samego dnia wrócił. Kolega sam wtedy powtórzył ręczną instalację aktualizacji i od tego czasu (tydzień) dźwięk działa prawidłowo.

 

Spotkaliście się może z tego typu problemem i wiecie coś więcej odnośnie przyczyn?


Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#2 bynio

bynio
  • Members
  • 145 postów
  • Locationzmc

Napisano 23 listopad 2016 - 16:51

Może w konfiguratorze midi format się przestawia po podłączeniu jakiegoś urządzenia audio i ubija dźwięk.


Mac Mini Late 2012/ 16 Gb Ram / 240 Gb SSD + 1TB HDD / i5 / macOS Sierra,

Macbook Pro 9.2 / 16 Gb Ram / 240 Gb SSD / i5 / macOS Sierra

PC Ryzen 5 1600 @ 3800 / 16 Gb Ram @ 3060 / 120 Gb SSD + 2 TB HDD / GTX 1050 Ti / Win 10 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych