Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

BCM94360CD nie działa na ASRock Z87 Pro4


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 01 grudzień 2016 - 19:24

Niestety, WiFi nie działa, jedynie Bluetooth.Sytuacja jednakowa dla OSX-a i Windowsa. System nie widzi karty wifi w windowsie. Dcpi manager wywala błąd o konflikcie sprzętowym i wychodzi z pulpitu. Sprzęt jak w stopce.


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#2 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 593 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 grudzień 2016 - 20:32

Też to miałem, pomógł downgrade biosu, taki problem Asrocków niestety :/ U mnie musiałem do 1.00, więc pewnie lepiej jak zaczniesz od najstarszych. Kartę możesz sprawdzać w biosie za pomocą System Browser, na nowszych biosach w ogóle źle ją wykrywa, na starych będzie elegancko oznaczona jako Broadcom Wireless Cośtam - jakoś tak :) 


Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#3 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 grudzień 2016 - 21:14

Może ale nie koniecznie, sam mam jedna sztukę z uwalonym WiFi i działającym BT ale na ASRockach faktycznie był ten problem.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 grudzień 2016 - 21:17

Wszystkie karty przed wysyłką zostały sprawdzone, wifi i BT na wszystkich kartach które wysyłam jest sprawne w 100%. Też mam jedną kartę w której WIFI jest wykrywane ale nie działa, dlatego wszystkie karty przed wysyłką sprawdzam aby nikt nie dostał kartofla. 

 

Wiele asrocków ma skopane BIOSy - należy cofnąć się w wersjach trochę w dół. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 grudzień 2016 - 21:27

Eeee jak to karta od admina to 1000% sprawna, trzeba tak było do razu.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#6 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 01 grudzień 2016 - 21:30

Niestety, zmiana na niższy nr biosu nic nie dała. Karty wifi fizycznie nie widać .Jeszcze niższe biosy są bez MSR-u czyli wracamy do podstaw :(


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 grudzień 2016 - 21:38

MSR w niczym nie przeszkadza, jest Clover.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 01 grudzień 2016 - 22:00

MSR w niczym nie przeszkadza, jest Clover.

 

Z jakim parametrem? Bo z marszu nie wchodzi?

 

PS.

Można ten wątek przenieść do innego działu :)


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#9 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 grudzień 2016 - 01:24

W który slot PCI-E 1x włożyłeś kartę? Sprawdzałeś w obu? 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 grudzień 2016 - 07:15

W Cloverze KernelPm bodaj na true.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 07:55

Sprawdziłem kartę w obu slotach, na biosach: 1.50;1.70;1.90;2.0;2.30. Płyta nie rozpoznaje karty. Widać, że diody świecą się na zielono, jedynie co OSX i Windows przyjmuje z tego zestawu to bleutooth. No to mam kłopot :( DPCImanager pokazuje:

Załączone pliki


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#12 krzyssp

krzyssp
  • Moderators
  • 593 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 grudzień 2016 - 07:57

Sprawdź na najstarszym biosie jaki znajdziesz
Mac 14,2: Asrock z97 Extreme 4, Intel 4790k, Nvidia 970

#13 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 07:58

Właśnie 1.50 to najstarszy bios.


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 grudzień 2016 - 09:22

Włóż jeszcze w slot PCI-E 16x. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 wokie

wokie
  • Members
  • 315 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 19:02

Włóż jeszcze w slot PCI-E 16x. 

To rozwiązanie zadziałało. Moduł wifi pracuje, bluetooth także. Musiałem obniżyć jeszcze wersję biosu o jedno oczko - do wersji 2.00.


10.10.5/10.11.6 HaMac: Intel Core i5-4670K | ASRock Z87 Pro4 rev.C1| 2x8GB DDR3-1600 Crucial Balistic CL9 |SB Audigy2 ZS Gold| PX-128M5Pro |2x ST2000DM001 | iHAS124 |Pioneer BRD-208|Logitech -K750 MAC | BCM 94321MC| Asus R9 270X


#16 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 grudzień 2016 - 19:55

Wygląda na mocno skopany BIOS... 

 

A popatrz czy nie masz jakiś magicznych ustawień, że np kontroler SATA czy USB 3.0 wycina port PCI-E.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych