Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Gigabyte Z170x designare / i7-6700k / gtx780ti

gigabyte z170x designare i7-6700k gtx780ti

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 tehovsky

tehovsky
  • Members
  • 9 postów
  • Locationwebdesigner

Napisano 10 styczeń 2017 - 09:16

Hej, zabieram się za składanie hackintosha. Co myślicie o takim zestawie?

 

tak, tak wiem - Gigabyte jednak wybór padł na nią bo po prostu mogę ją kupić w dobrej cenie... pytanie czy jest do ruszenia... :)

 

MB: Gigabyte Z170x designare do wyboru mam jeszcze z170x ultra gaming

cpu: i7-6700k

gpu: GTX 780ti (pytanie jak wygląda sprawa stabilności, CUDA, OpenCL itd. generalnie ma być dobry support w premiere pro, AE, PS, FCPX)

ram: G.Skill Trident Z DDR4, 2x8GB, 3600MHz (lub ballistix sport lt)

hd: SSD samsung 850 evo 500gb + hdd 1tb prawdopodobnie seagate


[CPU] i7-6700k 4,6ghz + KRAKEN x41 | [GPU] GTX 980TI EVGA SC+ ACX 2.0+ 6GB | [RAM] 16GB DDR4 3600mhz / [SSD] SAMSUNG 850 PRO 500GB + SEAGATE 1TB | [MOBO] GIGABYTE Z170X DESIGNARE @ 10.12.2


#2 Bryk

Bryk
  • Members
  • 53 postów

Napisano 10 styczeń 2017 - 18:29

Z tego co wiem to w FCPX jak się już ktoś wypowiedział tutaj na forum, GTX owszem wyświetla obraz i tyle tylko robi.

A co do gigabyte skoro praktycznie każdy na tym forum pisze że jest przeważnie trudny do odpalenia to nie liczyłbym na wielką pomoc w konfiguracji.

A lepiej niech się wypowie troszkę bardziej obeznany w temacie będzie pewność że jest to opłacalny zakup lub nie :P

Ah jeszcze dopiszę testowałem gtx970 i mam r280x , w FCPX prowadzi bezapelacyjnie radek .


Asus Z97-A-USB31 I7 4790k 8 GB RAM MSI R280x 250SDD 2x1TB HDD Asus Xonar U5

Asrock B85 Pro4  I7-4790k 8 GB ram Asus DCU II GTX 960  R280x 250 SDD+ 1000 HDD audio Asus Xonar U5

Lenovo T420 I5 4GB 320HDD

Lenovo 17 " Y70-70 I5 4200H HD4600 NVIDIA GTX860 8 GB RAM

MSI Z77A-G43 || I5-2500K (OC 4.5) || 2X4 GB RAM || GTX 560 (EFI) & HD 3000 (nie działa) || SDD 128 HDD 2X500 1X1 TB || USB BT || AUDIO USB DELOCK

 


#3 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10202 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 styczeń 2017 - 19:41

Podsumowując temat - czasu na hacka ciężkie: problem z dostaniem VGA bo GTX9xx niedostępne, GTX1x00 nie wspierane, Radki RX4x0 też nie do końca palą... Na Skylake problem z NVRAM albo stabilnością ramu (patrz Asus).

 

Ogólnie 99% sprzętu odpalisz i tak samo będzie z Z170x designare.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#4 tehovsky

tehovsky
  • Members
  • 9 postów
  • Locationwebdesigner

Napisano 11 styczeń 2017 - 20:55

Z170x designare na 10.12.2 odpalone ;) audio, lan, USB3.0 jest. Nie bawię się nawet z glitchującym igpu bo i tak bedzię coś na pcie. 

 

A jak wygląda sprawa gtx780ti w adobe (PS,PP,AE) i generalnie pod Sierrą - mało jest informacji na temat tego gpu pod 10.12 większość teraz pakuje 980... :/

 

Nie ukrywam, że jednak bardziej jestem za zielonymi... znajdę coś ciekawego ze stajni AMD w miarę bezproblemowego o podobnej wydajności do mojej propozycji? (w przyszłości na drugim SSD wyląduje W10 do rozrywki)

 

@edit

 

R9 290x ? Czy znajdę coś mocniejszego? :)


[CPU] i7-6700k 4,6ghz + KRAKEN x41 | [GPU] GTX 980TI EVGA SC+ ACX 2.0+ 6GB | [RAM] 16GB DDR4 3600mhz / [SSD] SAMSUNG 850 PRO 500GB + SEAGATE 1TB | [MOBO] GIGABYTE Z170X DESIGNARE @ 10.12.2


#5 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10202 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 styczeń 2017 - 22:40

280x


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#6 tehovsky

tehovsky
  • Members
  • 9 postów
  • Locationwebdesigner

Napisano 12 styczeń 2017 - 12:50

R9 280x od Gigabyte zamówiona;)

 

1. Jak to jest z odpaleniem tego pod sierrą? Coś injectować czy po prostu wrzucić i odpalić?

2. SMBIOS zmieniać? Aktualnie mam imaca 14,2 

3. SLEEP/WAKE pod 10.12 z ta kartą da radę czy mogę zapomnieć? 

4. Jeśli będzie ok zapewne w niedalekiej przyszłości wpakował bym drugą 280x lub 7970 w crossfire - pytanie czy to się opłaca i czy FCPX obsłuży?


[CPU] i7-6700k 4,6ghz + KRAKEN x41 | [GPU] GTX 980TI EVGA SC+ ACX 2.0+ 6GB | [RAM] 16GB DDR4 3600mhz / [SSD] SAMSUNG 850 PRO 500GB + SEAGATE 1TB | [MOBO] GIGABYTE Z170X DESIGNARE @ 10.12.2


#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10202 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 styczeń 2017 - 13:57

280x w dualu obskoczy w FCPX. O sleep od 10.11 zapomnij chyba, że w połączeniu z HD4600, u Ciebie jest jednak HD530, na którym też nie ma sleepu.

Docelowo iMac17,1, zostaw board-id z imac14,x zeby nie było akcji z czarnym ekranem - nie jest to eleganckie ale działa bez problemu.


  • tehovsky lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 tehovsky

tehovsky
  • Members
  • 9 postów
  • Locationwebdesigner

Napisano wczoraj, 15:36

Zakupione R9 280x jednak było failem - artefakty sypały już w biosie - odesłana (zapewne jakaś koparka :/ )

 

W zastępstwie kilka dni siedział gtx 760 i było ok bez żadnych injectów P'n'P :)

 

Dzisiaj dostałem GTX 980ti evga no i pojawił się problem... system wstaje po podpięciu jednak grafika jest wykrywana jako monitor 7mb 

po doinstalowaniu webdriverów i odpaleniu ich przez webdriver true jest to samo. nvda_drv=1 też nic nie daje... przerzucenie na webdriver przez panel preferencji również nie przynosi żadnych skutków (po rebocie wraca na default) jakieś pomysły? ;/ próbowałem wrzucać jakieś cfg z zagranicznych for z podobnym setupem jednak całyyy czas to samo... 

 

w załączniku config.plist 

 

@edit

dorzuciłem EmuVariableUefi-64.efi i... działa... :o

Załączone pliki


[CPU] i7-6700k 4,6ghz + KRAKEN x41 | [GPU] GTX 980TI EVGA SC+ ACX 2.0+ 6GB | [RAM] 16GB DDR4 3600mhz / [SSD] SAMSUNG 850 PRO 500GB + SEAGATE 1TB | [MOBO] GIGABYTE Z170X DESIGNARE @ 10.12.2


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10202 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano wczoraj, 16:45

A oznacza to tyle, że nie masz natywnego zapisu nvramu.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 tehovsky

tehovsky
  • Members
  • 9 postów
  • Locationwebdesigner

Napisano wczoraj, 16:48

Mogę to rozwiązać w jakiś inny "bardziej elegancki" sposób czy to jedyna opcja? 


[CPU] i7-6700k 4,6ghz + KRAKEN x41 | [GPU] GTX 980TI EVGA SC+ ACX 2.0+ 6GB | [RAM] 16GB DDR4 3600mhz / [SSD] SAMSUNG 850 PRO 500GB + SEAGATE 1TB | [MOBO] GIGABYTE Z170X DESIGNARE @ 10.12.2


#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10202 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano wczoraj, 16:53

Kwestia BIOSu - czekamy aż deweloperzy coś wymyślą. Możesz robić downgrade (o ile mobo na to pozwala) i szukać czy w którymś BIOSie działa nvram.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 tehovsky

tehovsky
  • Members
  • 9 postów
  • Locationwebdesigner

Napisano wczoraj, 19:41

Zrobilem downgrade jednak nie pomogło... dalej nie mogę, bo niższe biosy już nie obsługują moich ramów i xmp... zauważyłem, że jest problem w geekbench 4 - po kilku sekundach benchmarka grafiki wywala go... w cinebench jest wszystko ok. Czym to może być spowodowane? 


[CPU] i7-6700k 4,6ghz + KRAKEN x41 | [GPU] GTX 980TI EVGA SC+ ACX 2.0+ 6GB | [RAM] 16GB DDR4 3600mhz / [SSD] SAMSUNG 850 PRO 500GB + SEAGATE 1TB | [MOBO] GIGABYTE Z170X DESIGNARE @ 10.12.2





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych