Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

UNIBOOTX/CLOVER - nie wykrywa myszki i klawiatury


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 11 styczeń 2017 - 16:54

Witajcie, 

dawno tu nie zagladałem, ale niestety nie potrafie sobie poradzic. Zmieniłem sprzęt na taki jak w stopce i po przełożeniu starych dyskow i zabootowaniu z dysku z osx pokazał mi sie clover z theme embeded (czy jakoś tak), jednak to nie jest główny problem. Ze 2 razy udało mi sie odpalić system po wcześniejszym dorzuceniu paczki do clovera z configiem do B85 z forum. Teraz clover wogóle nie wykrywa myszki i klawiatury, podswietlaja się, ale nie daja efektów. Co zrobić? Do dyspozycji mam tylko windowsa i wolalbym uniknac reinstalacji OSX'a.

 

Z góry dzięki,

Pzdr


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#2 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 12 styczeń 2017 - 18:06

Kiedys byl tu wiekszy ruch, naprawde nikt nie potrafi mi pomoc?


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 styczeń 2017 - 14:52

Opisz konkretniej, nawet nie podałeś czy masz klawiaturę na usb czy może starego ps/2. Config jest tez istotny, często fixy z domyślnego configa są złe. Musisz po prostu wszystko dostosować pod swojego kompa.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#4 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 13 styczeń 2017 - 18:03

No wiec tak klawiatura usb smigala z poprzednia plyta bez problemu, dostępu do efi nie mam ,a najnowszy unibootx zatrzymuje sie na Scanning entries. A ta paczka z B85 z forum podobno jest absolutnym minimum do odpalenia ;/ Probowalem i czystego unibootx i z paczka dla Asrocka B85 w katalogu OEM. Zrobilem tak: przed przekladka komponentów wrzucilem do efi paczke z forum. Po złożeniu wszystkiego i bootowaniu z efi clover odpalił się z motywem ambeeded a nie applestyle mimo ustawienia w configu applestyle. 2 razy udalo mi sie podniesc system i działało wszystko oprócz brzydkiego motywu w cloverze i sleepa. Jak cos jeszcze dopisac to prosze o informacje. Do dyspozycji obecnie tylko windowsa mam.


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#5 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10308 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 styczeń 2017 - 18:14

Wszystko wskazuje na to, że bootujesz z ogólnej konfiguracji a nie OEM. Używasz katalogu OEM ? Czy jego nazwa jest 100% prawidłowa ? Zapodaj preboot.log z clovera.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#6 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 13 styczeń 2017 - 18:46

Obecnie chciałem sprawdzić dokładnie nazwe płyty i clovera nie moge uruchomic.


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#7 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 13 styczeń 2017 - 19:20

Po dorzuceniu paczki wogóle nie odpala clover, jakby sie zawieszal nawet welcome nie wyswietla.


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#8 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1295 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 13 styczeń 2017 - 20:05

Ja miałem B85M Pro4, Ty masz B85 Pro4. Zmień nazwę folderu w OEM.


W domu: macOS 10.12.3 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Palit GTX 750 Ti StormX OC 2GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TBIntel I218-V Dell DW1510 | Asus USB-BT400ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium
 
W pracy: macOS 10.12.3 - Dell OptiPlex 960 SFF | Core 2 Duo E8400 | Hynix 8GB DDR2 800MHz CL6 1.8V | Sapphire HD6450 1GB LP | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82567LM-3 | AD1984A
 
Przenośny: Windows 7 Pro - Lenovo ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | GoodRAM 8GB DDR3L 1333MHz CL9 1.35V | HD Graphics (Arrandale) | Sandisk SDSSDA120G | Intel 82577LM | Intel 6200AGN | CX20585

#9 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 13 styczeń 2017 - 20:10

No właśnie sęk w tym, że to było pierwsze co zrobilem... :<


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 styczeń 2017 - 23:13

Odtwórz jeszcze raz czystego clovera z unibootx i odpal z niego kompa, zrób dump przez F2 i sprawdź w logu nazwę płyty. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 14 styczeń 2017 - 13:21

Na unibootx z data 2017 staje na scan entries , jeszcze sprobuje ze starszym

 

EDIT: Unibootx 2015-11 tez nie wstaje


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 styczeń 2017 - 15:38

Screen - bez nich to nic nie mówi. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 17 styczeń 2017 - 18:12

Przepraszam za opóźnienie o tak to wyglada: http://imgur.com/GzJ3THB. Nie wiem dlaczego nie mogłem wkleić zdjęcia do posta.

 

Na tym się wszystko zatrzymuje, Unibootx czysty, z paczka z forum do B85 jest tylko czarny ekran.

 

Jakieś pomysły ?


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 styczeń 2017 - 21:48

Odepnij wszystkie zbędne dyski, urządzenia USB. 

 

Wiesza się na skanowaniu dysków do rozruchu... może się wykładać np na jakimś czytniku kart na USB. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 17 styczeń 2017 - 23:23

Mam podpiete myszke ,klawiature na 2xusb, clovera i w srodku 3 dyski wszystkie raczej potrzebne, ale ok poprobuje. Co wiecej te same 3 dyski lataly w poprzedniej budzie. Kwestia chipsetu?

Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#16 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 styczeń 2017 - 23:29

Możesz mieć jakiś nietypowy kontroler SATA dodatkowy, lub dysk z dziwnymi systemami, dziwnym formatem, etc... Odepnij wszystko co się da, sprawdź czy działa i podpinaj po jednym urządzeniu aż znajdziesz te co powoduje zawieszenie startu. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#17 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 22 styczeń 2017 - 22:39

Wreszcie znalazłem czas na eksperymenty, wywala się na 1TB WD BLACK na którym są 2 partycje: ExFat na dane i HFS+ na backupy TM. Jak temu zaradzic? czy przepięcie tego jednego dysku w port sata 2 moze pomóc?


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#18 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 styczeń 2017 - 14:12

Sprawdź i daj znać. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#19 jabi

jabi
  • Members
  • 142 postów

Napisano 23 styczeń 2017 - 15:35

Sprawidziłem. Nic nie dało po odpięciu tego dysku clover wstaje i wszystko sie ladnie bootuje. Z wpietym WD staje na czarnym ekranie. Jest cos czego moge sprobowac? Dysk sprawny.


Asrock B85 PRO4| i5-4460| B85| GTX780 3GB| 1 TB WD BLACK| San Disk SSD 128GB| GOODRAM C40 120GB| 8GB RAM| Win 10 && 10.11.6 | Philips 190CW + DELL P2414H

 

 

 MSI B75MA-E33| i3-3220 3.3ghz| B75 chipset| R9 280X 3GB | 1TB WD BLACK + 500 GB WD Elements USB + San Disk SSD 128GB (OSX) + GOODRAM C40 120GB (WIN10) |8GB RAM  |10.10 && Win 10| Philips 190CW + DELL P2414H


#20 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 styczeń 2017 - 15:48

Sprawdzałeś narzędziami dyskowymi czy dysk nie ma błędów? 

 

Zawsze pozostaje usunięcie wszystkich danych i założenie partycji od nowa. Może coś jest z tabelami partycji. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych