Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

MSI H81m-p33


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 seba2stian

seba2stian
  • Members
  • 12 postów

Napisano 07 marzec 2017 - 18:05

Witam.
Od jakiegoś czasu próbuję zainstalować na swoim pc osx. Kiedyś na starszym delu poszło mi to bez problemu i cieszyłem się osx. Po zakupie nowego sprzętu pomęczyłem się 3 miesiące na windowsie i w końcu zrezygnowałem i postanowiłem wrzucić sobie osxa.
No i przygotowałem sobie pendrive z systemem 10.8.5, znalazłem nawet paczkę z konfiguracją pod moją płytę(na tym forum), dorzuciłem co configa wpis z odpowiedni FakeCPUID i ... nic. Doczytałem że muszę spatchować bios no i tu zaczęły się dopiero schody.

PMPatch nie trybi z moim biosem wyrzuca:

 

PMPatch 0.5.12
PowerManagement modules not found.
AMI nest modules not found.
Phoenix nest modules not found.

CpuPei module at 007B1500 not patched: Patch pattern not found. 

 

Nieciekawa sytuacja bo nie wiem co dalej. Bez patcha wyrzuca mi tylko jabłuszkowe logo i reset, nawet bez żadnego errora.
Jeżeli to w czymś pomoże to mam MacBooka do pomocy.
Dorzucę jeszczemój układ:

MSI H81M-P33

Intel Pentium G3258
NVIDIA GTX 750 Ti/

Dysk Toshiba MK7575GSX 

Pomógłby ktoś z tym patchem? 
 

 



#2 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1555 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 07 marzec 2017 - 18:41

Dopisz w Cloverze do argumentów bootowania KernelPm=Yes

macOS 10.14.1 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Gigabyte RX 560 Gaming OC 4GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12.1 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB


#3 seba2stian

seba2stian
  • Members
  • 12 postów

Napisano 07 marzec 2017 - 19:14

Niestety ale nic to nie zmieniło. Można jakieś error logi czy coś takiego wyciągnąć? 



#4 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1555 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 07 marzec 2017 - 19:41

Dopisz jeszcze -v i spróbuj zrobić fotkę błędu przy restartcie

macOS 10.14.1 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Gigabyte RX 560 Gaming OC 4GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12.1 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB


#5 seba2stian

seba2stian
  • Members
  • 12 postów

Napisano 07 marzec 2017 - 19:48

Ok, zaraz testuje aczkolwiek do tej pory tak jak wspomniałem żadnego błędu nie było tylko restart od razu :D

 

Edit:

No dobra no to mamy coś takiego, po tym następuje reset. 

21kczgz.jpg



#6 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 165 postów

Napisano 08 marzec 2017 - 11:19

powodem jest Intel Pentium G3258  nie obsługiwany natywnie przez OS X ! 

 

Można się bawić z tym ale z doświadczenia z tą płytą wiem że będą niekontrolowane zwiechy, 

Opis instalacji http://www.insanelym...nsupported-cpu/

 

żeby był spokój i działało naprawdę bezproblemowo to najtańszym rozwiązaniem jest zakup i3 z hd 4600 

 

Pozdrawiam MK


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 


#7 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1555 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 08 marzec 2017 - 12:06

U mnie na 10.8.5 Pentium G3420 z H81M-E33 działał, bez żadnych FakeID, jednak zdarzały się KP, glitche i inne zwiechy. Tak jak napisał kolega wyżej, najlepiej zakupić i3-4330 lub wyższy z HD4600 ew. i3-4130 lub wyższy i zainstalować WebDrivery. Druga sprawa, że GTX 750Ti jest obsługiwany dopiero od 10.10, nawet z driverami webowymi NVidii.

macOS 10.14.1 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Gigabyte RX 560 Gaming OC 4GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12.1 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB


#8 seba2stian

seba2stian
  • Members
  • 12 postów

Napisano 08 marzec 2017 - 22:17

Dzięki w takim razie za podpowiedź. Rozejrzę się po wypłacie w takim razie za innym procesorem : )
Ale co do płyty. Jeżeli znajdę w pełni obsługiwany procesor nie będzie potrzebny patch biosa?



#9 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1555 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 09 marzec 2017 - 20:54

Patch BIOSu lub KernelPm na true jest potrzebne. Płyta nie ma odblokowanych rejestrów MSR wymaganych do uruchomienia macOS.

macOS 10.14.1 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Gigabyte RX 560 Gaming OC 4GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12.1 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB


#10 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 165 postów

Napisano 10 marzec 2017 - 17:31

A i jeszcze jedno nie PMpatch bo nie zadziała tylko https://github.com/LongSoft/UEFITool

 

MK


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 


#11 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1555 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 10 marzec 2017 - 18:12

Na E33 używałem PMpatch właśnie, później wyszedł UEFIpatch. Może zależy to od wersji BIOSu.

macOS 10.14.1 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Gigabyte RX 560 Gaming OC 4GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12.1 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych