Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Generowanie indywidualnych numerów SMBIOS + uruchomienie iMessage


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kosma

Kosma
  • Members
  • 133 postów

Napisano 20 październik 2017 - 12:01

Musisz mieć EN0 żeby działał App Store, jeśli nie masz innych sieciówek to zastosuj NullEthernet, który będzie udawał, że posiadasz LAN: https://bitbucket.or...rnet/downloads/

 

A jakieś wskazówki co z tym zrobić? Bo zrobiłem patch (wkleiłem teks z pliku), nie działało, później w kext utility jeszcze dodałem tego keksta i nic, wykonałem wszystkie kroki. I Nie mam żadnej karty build in. Karty ethrnet tej podrobionej nie wykrywa, a nówkę kupioną tu :

http://hamac.pl/topi...rawdzony-model/

DPCI menager wykrywa ale nie jako build-in. W iMessage debug od modelu po system id wszystko jest a reszta poniżej "failed".

 

Nie mogę się zalogować do iCloud w tym do app store, a na app store mi głównie zależy.


Macbook White 13" 5.2 mid 2009 / 2.13 GHz C2D / 6GB ram / hdd 160gb / El Capitan, Win 7

Macbook Pro 13" 8.1 late 2011 / 2.4 GHz i5 / 16GB ram / 2 x 120GB ssd Goodram CX300 / High Sierra

Audio: Focusrite Saffire pro 14


#42 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17754 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 październik 2017 - 12:36

Apple niestety dość mocno utrudnia łączenie się z "nie maców". To co działało 2 lata temu, dziś już nie chce wstać.

 

Najważniejsza jest higiena instalacji i po doszlifowaniu configu, odpaleniu wszystkich kart sieciowych, wifi itp itd mocno polecam reinstalację. Czasami po takim czystym przeinstalowaniu wszystko zaczyna działać.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#43 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17754 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 październik 2017 - 13:04

Ja nie wiem co mieliście i co macie na komputerach. Opis był długo tworzony, prawie pół roku, bo weryfikowaliśmy różne aspekty działania.

 

Ja sprawdzałem tę metodę - JEDYNIE przy czystych instalacji i ona działa.

 

Jak masz problem z postawieniem od nowa systemu, postaw obok testowy na ~30GB partycji i sprawdź czy zadziała. Jak zadziała, to masz wciąż jakieś śmieci w systemie, jak nie to to może jednak config i smbios nie do końca poprawny.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#44 Kosma

Kosma
  • Members
  • 133 postów

Napisano 20 październik 2017 - 14:04

Ja na każdym kompie zawsze mam dwie partycje systemowe, drugą do testów. Ale miałem nadzieję, że to już koniec konfigurowania, ściągnę Logica z app store i do roboty.

Macbook White 13" 5.2 mid 2009 / 2.13 GHz C2D / 6GB ram / hdd 160gb / El Capitan, Win 7

Macbook Pro 13" 8.1 late 2011 / 2.4 GHz i5 / 16GB ram / 2 x 120GB ssd Goodram CX300 / High Sierra

Audio: Focusrite Saffire pro 14


#45 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17754 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 październik 2017 - 14:42

 

I jeszcze jedno ta procedura jest też opisana tutaj na filmie, przy czym tam jest więcej czynności do wykonania, jak znajdę chwilę czasu to spróbuję według tego filmiku:

 

How to fix iMessage iCloud and Facetime on Hackintosh ( Step by step )

 

 

Nie ma w w/w filmiku nic więcej czego by nie było już w poradniku. Pozostałe rzeczy są zupełnie zbędne, jak np pokazywanie ukrytych plików.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#46 Kosma

Kosma
  • Members
  • 133 postów

Napisano 20 październik 2017 - 20:17

Acha no ale podstawowe pytanie: Czy to pójdzie na 10.11.6?


Macbook White 13" 5.2 mid 2009 / 2.13 GHz C2D / 6GB ram / hdd 160gb / El Capitan, Win 7

Macbook Pro 13" 8.1 late 2011 / 2.4 GHz i5 / 16GB ram / 2 x 120GB ssd Goodram CX300 / High Sierra

Audio: Focusrite Saffire pro 14


#47 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1547 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 21 październik 2017 - 19:30

A ja mam inne pytanie - to w końcu numery seryjne mają pochodzić z prawdziwego Maka czy mają być wygenerowane (prawidłowe, ale nieistniejące w Apple)? W każdym poradniku napisane jest inaczej, dodatkowo zależnie od tego kiedy został on napisany. Generowanie u mnie nie zadziałało, mam możliwość uzyskania S/N od znajomego, który ma iMaka 14,1 (zmienię u siebie SMBIOS i przeinstaluję system). Czy coś to zmieni?


macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB

#48 Kosma

Kosma
  • Members
  • 133 postów

Napisano 21 październik 2017 - 19:34

Ja generowałem w Clover Config i dziś mi w końcu zadziałało. U mnie problemem było to że u mnie siedzi Enoch zamiast Clovera i ten smbios ma trochę inny wygląd. Poza tym co najważniejsze - do ręcznej edycji pliku smbios (lub config w przypadku Clovera) nie używać zwykłego edytora tylko TextWrangler lub coś podobnego. Jak wyedytujesz zwykłym to nie będzie działać. Nie wiem czy na tyle poprawnie to zrobiłem, żeby mi iMessage chodziło, nawet nie mam zamiaru go używać. Najważniejsze, że app store mi odpala i icloud.

Ktoś pisał, że trzeba zwracać uwagę na to żeby cpu się zgadzał a ja mam całkiem inny. Mam Amd Phenom II x2 550 z odblokowanymi dwoma rdzeniami i identyfikuje mi go jako Intel Xeon ale wrzucony smbios mam z iMaka 14,2 (czyli i5) i działa. Próbowałem Mac Pro 3.1 i 5.1 bo one mają Xeony ale nie udało mi się ustrzelić dobrego seriala.


Macbook White 13" 5.2 mid 2009 / 2.13 GHz C2D / 6GB ram / hdd 160gb / El Capitan, Win 7

Macbook Pro 13" 8.1 late 2011 / 2.4 GHz i5 / 16GB ram / 2 x 120GB ssd Goodram CX300 / High Sierra

Audio: Focusrite Saffire pro 14


#49 reyder

reyder
  • Members
  • 497 postów

Napisano 21 październik 2017 - 20:21

@javazlaz w żadnym wypadku nie powinieneś stosować takich samych wartość, co oryginalny sprzęt Apple. tzw 2 maszyny mają takie same wartości np serial Number. Generujesz sobie nowy, taki który nie jest przypisany.

 

@Kosma zwykłym edytor, nawet nano albo vim wystarczy, nie ma to żadnego wpływu.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#50 reyder

reyder
  • Members
  • 497 postów

Napisano 22 październik 2017 - 00:00

Większość co opisałeś nie ma żadnego związku z iMessage.

 

Kilka spraw czysto kosmetycznych, ale je wymieniam bo mnie irytują niestety ¯\_(ツ)_/¯

- używasz dawno już usuniętych flag w kenelu

 

Twoja płyta ma jeden LAN, ty masz wgrane 2 sterowniki.

 

Wiesz jaka powinna być tego długość ? bo nie wiem czy źle zamaskowałeś czy jest błędnie.

	<key>BoardSerialNumber</key>
		<string>D255000000002FB</string>

 

1. CPU, nie jest to i7 a Xeon, nie ma grafiki Intela wbudowanego, jednak system pokazuje i7, raczej nie to. NIE

2. Znana konfiguracja lub fragment tego komputera i jest na czarnej liście w Apple po np. karcie sieciowej, w sumie mogą szpiegować? NIE

3. Innym działa, dlaczego?  Może dlatego, że ich konfiguracja sprzętowa jest bardziej zbliżona do oryginału Appla? Opcja 1: źle zrobione Opcja 2: blokada na poziomie konta Apple ID

4. Clover configurator do generowania nie jest w 100% niezawodny? Błędy jakieś ma, ale to nie to

5. Może trzeba dodać jeszcze jakieś informacje dodatkowe w Cloverze? Wszystko co jest potrzebne, jest wypisane

6. Może jakiś kext jest przeterminowany, wgrałem z paczki i najnowszy fakesmc (z pakietu 17.10.2017)? UP

6. Na koniec to już spekulacje, może powinna być inna identyfikacja a nie iMac 14,2 np. 14,3, ale wszystko wskazuje na 14,2, praktycznie wszystko działa? To nawet nie ma żadnego znaczenia, a przynajmniej kiedyś nie miało. NIE


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#51 Kosma

Kosma
  • Members
  • 133 postów

Napisano 22 październik 2017 - 06:52

A ja mam jeszcze pytanko o same numery. Bo mi się udało chyba cztery seriale ustrzelić do imac 14.2 Clover Configiem. Czy kiedykolwiek komuś się udało ustrzelić serial do Mac Pro 3.1; 5.1 lub 6.1? Jakim programem, Clover Config czy Chameleon Wizard, czy jakiś inny? Mam wrażenie, że Chameleon Wizardem się nie da dobrego wygenerować.


Macbook White 13" 5.2 mid 2009 / 2.13 GHz C2D / 6GB ram / hdd 160gb / El Capitan, Win 7

Macbook Pro 13" 8.1 late 2011 / 2.4 GHz i5 / 16GB ram / 2 x 120GB ssd Goodram CX300 / High Sierra

Audio: Focusrite Saffire pro 14


#52 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17754 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 październik 2017 - 15:52

Możecie spróbować podstawić wygenerowany macaddress karty sieciowej. Może tu jest pies pogrzebany.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#53 reyder

reyder
  • Members
  • 497 postów

Napisano 23 październik 2017 - 17:11

Zadzwonić, odblokują i mieć spokój. Najlepsza metoda działa już kilka lat.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#54 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 413 postów

Napisano 23 październik 2017 - 18:10

Mój sposób na iMessage, który od kilku lat działa bezproblemowo to losowy serial + pasujące do niego (ta sama generacja komputera) MLB i ROM z prawdziwego Maka. Skąd wziąć te numery? Swego czasu przekopałem eBay w poszukiwaniu zdjęć używanych płyt głównych. Jak ktoś zrobił wyraźne zdjęcie płyty, bez problemu da radę odczytać MLB i ROM. Polecam, sposób niezawodny, żadnych blokad konta.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | MSI GeForce GTX1060 OC 6GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS High Sierra 10.13

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS High Sierra 10.14

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8


#55 reyder

reyder
  • Members
  • 497 postów

Napisano 23 październik 2017 - 20:38

Możesz mi przesłać całe EFI? Z ciekawości chce zobaczyć, nic nie maskuj.

Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#56 Kosma

Kosma
  • Members
  • 133 postów

Napisano 25 październik 2017 - 07:52

A czy jak mi się CPU identyfikuje jako Quad Core Xeon 3,11 GHz a w smbios wklepuję Mac Pro 6.1, 6-core Xeon 3.50 GHz, to może być? Czy lepiej np wziąć Mac Pro 5.1 Quad Core Xeon 3.06 GHz?


Macbook White 13" 5.2 mid 2009 / 2.13 GHz C2D / 6GB ram / hdd 160gb / El Capitan, Win 7

Macbook Pro 13" 8.1 late 2011 / 2.4 GHz i5 / 16GB ram / 2 x 120GB ssd Goodram CX300 / High Sierra

Audio: Focusrite Saffire pro 14


#57 hottt

hottt
  • Members
  • 151 postów

Napisano 25 październik 2017 - 09:25

Wracając do wątku tutaj, trzeba napisać bezwzględnie w poradniku, aby ktoś sprawdził czy działa zapis do NVRAM, to moim zdaniem jest przyczyna problemów wielu, którzy mają problem z iMessage!

 

Tez mam płytę Z97 ale -C i też nie działa mi imessage. Jakby mógł ktoś rozwinąć jak sobie z tym poradzić to ja też stawiam duże piwo.


<p>Desktop: macOS High Sierra / Asus Z97-C / 8GB RAM / i7-4790k / Sapphire Radeon RX580 Pulse 8GB

#58 hottt

hottt
  • Members
  • 151 postów

Napisano 25 październik 2017 - 15:29

Wyczytałem w innym temacie, że bios do mojej płyty od pewnej wersji nie ma zapisu do nvram. Czy downgrade biosu nie uwali płyty?


<p>Desktop: macOS High Sierra / Asus Z97-C / 8GB RAM / i7-4790k / Sapphire Radeon RX580 Pulse 8GB

#59 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1547 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 25 październik 2017 - 16:15

Nic nie będą krzyczały, najwyżej tylko ponowna aktywacja Windowsa.


macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB

#60 hottt

hottt
  • Members
  • 151 postów

Napisano 26 październik 2017 - 06:23

Najpierw sprawdź czy ci NVRAM działa na aktualnym BIOSie.
 
A BIOS jeśli jest dokładnie od tej płyty, to nie ma prawa uszkodzić, ale system może mieć inne dane i tu ryzyko, że np. Linux, Windows będzie krzyczał.
Jeśli poprzednie BIOSy miały jakieś błędy, to on tylko wrócą.

Co prawda nie odpalałem iMessage bo nie miałem czasu, ale sprawdziłem nvram.
Otóż miałem najnowszy bios i po restarcie kompa terminal nie wypluł 'JestemWPamieci'. Obniżyłem bios do jednego z pierwszych i po restarcie moim oczom ukazało się 'JestemWPamieci'. Teraz tylko raz jeszcze poradnik od początku.

 

p.s.

Czy teraz jak już działa zapisywanie do nvram trzeba jakieś dodatkowe operacje dokonać czy wg poradnika i powinno ruszyć?


<p>Desktop: macOS High Sierra / Asus Z97-C / 8GB RAM / i7-4790k / Sapphire Radeon RX580 Pulse 8GB




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych