Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Wsparcie dla GPU Pascal


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#41 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 651 postów

Napisano 08 maj 2017 - 14:24

Referenty Pascali nie mają DVI, a z jak widziałem 3xDP + 1xHDMI. 

 

Piszcie na jakich płytach testowaliście - mam parę potwierdzonych wypadków kiedy seria 9xx i 10xx nie odpala 2 monitorów pod macOS Sierra (w tym moja 980Ti) i trzeba VGA popchnąć. U mnie udało się włączając CSM, dlatego zaczynam podejrzewać czy to nie jest problem kombinacji VGA/Mobo a nie tylko np VGA. 

 

 

chyba nie tylko pascali to tyczy. Mam 750Ti i na el capitan chodzi z CSM off, a pod Sierra staje, ale z CSM wlaczonym idzie bez problemu. 

 (dwa monki - jeden DVI drugi HDMI)


ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | High Sierra


#42 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 maj 2017 - 14:24

EVGA 980Ti na Asus Z87-PRO pali tylko z CSM.

Z GTX750Ti też mniałem jazdy na Asus Z97-PRO, tylko CSM.

Dam znać na dniach jak wygląda MSI GTX1070 i MSI GTX1060.

 

EDIT: problem 980Ti i 750Ti dotyczy oczywiście dwóch moniów.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#43 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 651 postów

Napisano 08 maj 2017 - 14:32

moze ponownie problem jest zwiazany z smbios. Mi na imac14,2 gtx1080 na dwoch monkach z csm off bez problemowo odpalal pod sierra. 


ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | High Sierra


#44 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 maj 2017 - 14:39

Nie ma szans - jeden set, który podałem jest na Z87/iMac14,2 i ma ową bolączkę.

Ja się boję o BIOS/VBIOS.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#45 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 651 postów

Napisano 08 maj 2017 - 14:47

Lilu i NvidiaGraphicsFixup ?


ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | High Sierra


#46 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 maj 2017 - 14:50

Lilu i NvidiaGraphicsFixup działa w 100% z identyfikacją iMac17,1, nie testowałem jednak z dwoma moniami... dobry pomysł w zasadzie...


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#47 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17843 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 maj 2017 - 15:01

Identyfikacji iMac 14.2, 2 monitory na: 980 Ti od EVGA + Maximus Impact VII - do 10.11.6 startuje jak chcę i w dowolnej konfiguracji. Od Sierra 10.12.0 aby odpalić oba monitory - muszę ustawić CSM na ON. Do mojej VGA są dostępne dwa BIOSy i niestety na obu to samo. Z jednym monitorem startuje zawsze, dwa muszę włączyć CSM. 

 

Przetestuję zaraz NvidiaGraphicsFixup. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#48 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17843 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 maj 2017 - 15:31

Identyfikacji iMac 14.2, 2 monitory na: 980 Ti od EVGA + Maximus Impact VII - do 10.11.6 startuje jak chcę i w dowolnej konfiguracji. Od Sierra 10.12.0 aby odpalić oba monitory - muszę ustawić CSM na ON. Do mojej VGA są dostępne dwa BIOSy i niestety na obu to samo. Z jednym monitorem startuje zawsze, dwa muszę włączyć CSM. 

 

Przetestuję zaraz NvidiaGraphicsFixup. 

 

EDIT:

NvidiaGraphicsFixup u mnie nie rozwiązuje problemu.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#49 jedrekk

jedrekk
  • Members
  • 6 postów

Napisano 10 maj 2017 - 17:20

U mnie dwa monitory działają na GTX1060 od Gigabyte, ale tylko w przypadku podłączenia po DP. Port DVI działa tylko w przypadku podpięcia jednego monitora. Natomiast po sleepie zdarzają się dość dziwne glitche graficzne, chociaż wygląda mi to na błąd ze strony Nvidii, bo w sterowniku 378 problem występuje też na Linuksie (https://askubuntu.co...from-sleep-mode). Ktoś jeszcze się z tym spotkał?


Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | 2x Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 |  SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

#50 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 maj 2017 - 20:00

Ja dzisiaj robiłem MSI GTX 1070 1DVI 3DP 1HDMI i bootowanie na dwóch moniach nie działa w zestawieniach:

- DVI + HDMI (w moniu DVI)

- DVI + DP

- DP + HDMI (w moniu DVI)

 

Z uruchomionym CSM wszystko wstaje.

 

Po sleepie brak glitchów.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#51 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 71 postów
  • LocationTry City

Napisano 10 maj 2017 - 20:01

Lilu i NvidiaGraphicsFixup działa w 100% z identyfikacją iMac17,1, nie testowałem jednak z dwoma moniami... dobry pomysł w zasadzie...Identyfikacja sprzętu jak

u mnie przy wrzuceniu do clover/kexts/  Lilu i NvidiaGraphicsFixup powoduje przy uruchomieniu kernel panic, po wyrzuceniu Lilu  i  zostawienie samego NvidiaGraphicsFixup system startuje bez problemu, wszystko śmiga jak najlepiej, identyfikacja sprzętu poniżej, dwa monitory po DP śmigają bez problemu


        iMac 18.3 | OSX 10.13.5 | ASUS Z170-PRO | i7 7700K 4,2 GHz | 32 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#52 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 maj 2017 - 20:32

Bez lilu zapomnij o nowszym AppleALC, zresztą NvidiaGraphicsFixup WYMAGA lilu.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#53 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 71 postów
  • LocationTry City

Napisano 10 maj 2017 - 20:52

to nie rozumiem tego , dlaczego z Lilu mam kernel panic


        iMac 18.3 | OSX 10.13.5 | ASUS Z170-PRO | i7 7700K 4,2 GHz | 32 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#54 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 maj 2017 - 21:09

Daj screena z verbose albo log z systemu.

 

Mam jeszcze już w łapach MSI GTX1060 ale będę miał czas dopiero w piątek/sobotę. MSI GTX1070 miałem dosłownie 2 godziny :/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#55 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 420 postów

Napisano 11 maj 2017 - 15:59

Masz starą wersję AppleALC, która zawiera w sobie kod Lilu, przez co startuje NvidiaGraphicsFixup. Stare AppleALC + Lilu daje właśnie KP. Daj najnowszą wersję AppleALC + Lilu + NvidiaGraphicsFixup.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | MSI GeForce GTX1060 OC 6GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS High Sierra 10.13

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS High Sierra 10.14

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8


#56 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 maj 2017 - 17:06

No i wszystko jasne i logiczne.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#57 ludzik82r

ludzik82r
  • Members
  • 99 postów

Napisano 11 maj 2017 - 17:52

Czyli jak zainstalować GTX 1070 ? bo właśnie zmieniłem grafikę . 


i7 4790k na Asus Z97-p , gtx 1070  , 16gb ramu ... 


#58 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17843 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 maj 2017 - 18:04

Czyli jak zainstalować GTX 1070 ? bo właśnie zmieniłem grafikę . 

 

Wszystkie potrzebne informacje są zawarte w treści tego wątku. Chyba nie oczekujesz, że ktoś przeczyta je za Ciebie i Ci streści, bo nie chce Ci się przeczytać zaledwie 50 paru postów na 3 stronach. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#59 ludzik82r

ludzik82r
  • Members
  • 99 postów

Napisano 11 maj 2017 - 20:41

Działa GTX1070 , co prawda CINEBENCH R15 wyszedł wynik mniejszy niż na gtx 960 no ale działa :)


i7 4790k na Asus Z97-p , gtx 1070  , 16gb ramu ... 


#60 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11008 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 maj 2017 - 20:58

Cinebench to się nie nadaje do testowania grafy Panie kolego.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych