Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Wsparcie dla GPU Pascal


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#41 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 649 postów

Napisano 08 maj 2017 - 14:24

Referenty Pascali nie mają DVI, a z jak widziałem 3xDP + 1xHDMI. 

 

Piszcie na jakich płytach testowaliście - mam parę potwierdzonych wypadków kiedy seria 9xx i 10xx nie odpala 2 monitorów pod macOS Sierra (w tym moja 980Ti) i trzeba VGA popchnąć. U mnie udało się włączając CSM, dlatego zaczynam podejrzewać czy to nie jest problem kombinacji VGA/Mobo a nie tylko np VGA. 

 

 

chyba nie tylko pascali to tyczy. Mam 750Ti i na el capitan chodzi z CSM off, a pod Sierra staje, ale z CSM wlaczonym idzie bez problemu. 

 (dwa monki - jeden DVI drugi HDMI)


ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra


#42 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 maj 2017 - 14:24

EVGA 980Ti na Asus Z87-PRO pali tylko z CSM.

Z GTX750Ti też mniałem jazdy na Asus Z97-PRO, tylko CSM.

Dam znać na dniach jak wygląda MSI GTX1070 i MSI GTX1060.

 

EDIT: problem 980Ti i 750Ti dotyczy oczywiście dwóch moniów.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#43 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 649 postów

Napisano 08 maj 2017 - 14:32

moze ponownie problem jest zwiazany z smbios. Mi na imac14,2 gtx1080 na dwoch monkach z csm off bez problemowo odpalal pod sierra. 


ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra


#44 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 maj 2017 - 14:39

Nie ma szans - jeden set, który podałem jest na Z87/iMac14,2 i ma ową bolączkę.

Ja się boję o BIOS/VBIOS.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#45 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 649 postów

Napisano 08 maj 2017 - 14:47

Lilu i NvidiaGraphicsFixup ?


ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra


#46 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 08 maj 2017 - 14:50

Lilu i NvidiaGraphicsFixup działa w 100% z identyfikacją iMac17,1, nie testowałem jednak z dwoma moniami... dobry pomysł w zasadzie...


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#47 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16900 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 maj 2017 - 15:01

Identyfikacji iMac 14.2, 2 monitory na: 980 Ti od EVGA + Maximus Impact VII - do 10.11.6 startuje jak chcę i w dowolnej konfiguracji. Od Sierra 10.12.0 aby odpalić oba monitory - muszę ustawić CSM na ON. Do mojej VGA są dostępne dwa BIOSy i niestety na obu to samo. Z jednym monitorem startuje zawsze, dwa muszę włączyć CSM. 

 

Przetestuję zaraz NvidiaGraphicsFixup. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#48 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16900 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 maj 2017 - 15:31

Identyfikacji iMac 14.2, 2 monitory na: 980 Ti od EVGA + Maximus Impact VII - do 10.11.6 startuje jak chcę i w dowolnej konfiguracji. Od Sierra 10.12.0 aby odpalić oba monitory - muszę ustawić CSM na ON. Do mojej VGA są dostępne dwa BIOSy i niestety na obu to samo. Z jednym monitorem startuje zawsze, dwa muszę włączyć CSM. 

 

Przetestuję zaraz NvidiaGraphicsFixup. 

 

EDIT:

NvidiaGraphicsFixup u mnie nie rozwiązuje problemu.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#49 jedrekk

jedrekk
  • Members
  • 5 postów

Napisano 10 maj 2017 - 17:20

U mnie dwa monitory działają na GTX1060 od Gigabyte, ale tylko w przypadku podłączenia po DP. Port DVI działa tylko w przypadku podpięcia jednego monitora. Natomiast po sleepie zdarzają się dość dziwne glitche graficzne, chociaż wygląda mi to na błąd ze strony Nvidii, bo w sterowniku 378 problem występuje też na Linuksie (https://askubuntu.co...from-sleep-mode). Ktoś jeszcze się z tym spotkał?


Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | 2x Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 |  SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

#50 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 maj 2017 - 20:00

Ja dzisiaj robiłem MSI GTX 1070 1DVI 3DP 1HDMI i bootowanie na dwóch moniach nie działa w zestawieniach:

- DVI + HDMI (w moniu DVI)

- DVI + DP

- DP + HDMI (w moniu DVI)

 

Z uruchomionym CSM wszystko wstaje.

 

Po sleepie brak glitchów.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#51 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 61 postów
  • LocationTry City

Napisano 10 maj 2017 - 20:01

Lilu i NvidiaGraphicsFixup działa w 100% z identyfikacją iMac17,1, nie testowałem jednak z dwoma moniami... dobry pomysł w zasadzie...Identyfikacja sprzętu jak

u mnie przy wrzuceniu do clover/kexts/Lilu i NvidiaGraphicsFixup powoduje przy uruchomieniu kernel panic, po wyrzuceniu Lilu  izostawienie samego NvidiaGraphicsFixup system startuje bez problemu, wszystko śmiga jak najlepiej, identyfikacja sprzętu poniżej, dwa monitory po DP śmigają bez problemu


 iMac 18.2 | OSX 10.12.6 | ASUS Z170-PRO | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K

 iMac 18.2 | OSX 10.13 | ASUS Z170-PRO | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#52 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 maj 2017 - 20:32

Bez lilu zapomnij o nowszym AppleALC, zresztą NvidiaGraphicsFixup WYMAGA lilu.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#53 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 61 postów
  • LocationTry City

Napisano 10 maj 2017 - 20:52

to nie rozumiem tego , dlaczego z Lilu mam kernel panic


 iMac 18.2 | OSX 10.12.6 | ASUS Z170-PRO | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K

 iMac 18.2 | OSX 10.13 | ASUS Z170-PRO | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#54 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 maj 2017 - 21:09

Daj screena z verbose albo log z systemu.

 

Mam jeszcze już w łapach MSI GTX1060 ale będę miał czas dopiero w piątek/sobotę. MSI GTX1070 miałem dosłownie 2 godziny :/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#55 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 356 postów

Napisano 11 maj 2017 - 15:59

Masz starą wersję AppleALC, która zawiera w sobie kod Lilu, przez co startuje NvidiaGraphicsFixup. Stare AppleALC + Lilu daje właśnie KP. Daj najnowszą wersję AppleALC + Lilu + NvidiaGraphicsFixup.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS High Sierra 10.13

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS High Sierra 10.13

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 11


#56 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 maj 2017 - 17:06

No i wszystko jasne i logiczne.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#57 ludzik82r

ludzik82r
  • Members
  • 91 postów

Napisano 11 maj 2017 - 17:52

Czyli jak zainstalować GTX 1070 ? bo właśnie zmieniłem grafikę . 


i7 4790k na Asus Z97-p , gtx 1070  , 16gb ramu ... 


#58 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16900 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 maj 2017 - 18:04

Czyli jak zainstalować GTX 1070 ? bo właśnie zmieniłem grafikę . 

 

Wszystkie potrzebne informacje są zawarte w treści tego wątku. Chyba nie oczekujesz, że ktoś przeczyta je za Ciebie i Ci streści, bo nie chce Ci się przeczytać zaledwie 50 paru postów na 3 stronach. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#59 ludzik82r

ludzik82r
  • Members
  • 91 postów

Napisano 11 maj 2017 - 20:41

Działa GTX1070 , co prawda CINEBENCH R15 wyszedł wynik mniejszy niż na gtx 960 no ale działa :)


i7 4790k na Asus Z97-p , gtx 1070  , 16gb ramu ... 


#60 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10680 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 maj 2017 - 20:58

Cinebench to się nie nadaje do testowania grafy Panie kolego.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych