Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Szumy na interfejsach USB


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 12 kwiecień 2017 - 20:23

Witam

 

Mam problem z interfejsami/DAC na usb , posiadam karty Native instruments Audio 10 , Audio 6 oraz Fiio e10, niestety w glosnikach slychac szumy , Jest latka w cloverze lub kext do naprawienia tego problemu ?

 

Sprzet ze stopki (haMAC i7) , najnowszy clover , system 10.12.4 , Identyfikator modelu Mac14,2

 

 

Kexty:

 

Zrzut_ekranu_2017_04_12_o_20_17_17.png

 

config - usuniety SMBIOS oraz ROM tylko na forum 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Debug</key>
			<false/>
			<key>DropOEM_DSM</key>
			<false/>
			<key>Fixes</key>
			<dict>
				<key>FixHDA_8000</key>
				<true/>
			</dict>
			<key>ReuseFFFF</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>DropTables</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>DMAR</string>
			</dict>
		</array>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>-alcbeta</string>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>LastBootedVolume</string>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>NeverHibernate</key>
		<true/>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>0</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>CPU</key>
	<dict>
		<key>UseARTFrequency</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>1</string>
		</dict>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>FixOwnership</key>
			<false/>
			<key>Inject</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>DisableDrivers</key>
	<array>
		<string>OsxAptioFixDrv</string>
		<string>EmuVariableUefi</string>
		<string>OsxLowMemFixDrv</string>
		<string>DataHubDxe</string>
		<string>CsmVideoDxe</string>
		<string>PartitionDxe</string>
		<string>VBoxHfs</string>
		<string>FSInject</string>
	</array>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>CustomIcons</key>
		<true/>
		<key>Language</key>
		<string>pl:30788:0</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>DoubleClick</key>
			<integer>500</integer>
			<key>Enabled</key>
			<true/>
			<key>Mirror</key>
			<false/>
			<key>Speed</key>
			<integer>2</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<true/>
			<key>Legacy</key>
			<false/>
			<key>Linux</key>
			<false/>
			<key>Tool</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>Theme</key>
		<string>bootcamp</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<false/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>NvidiaSingle</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleRTC</key>
		<false/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<false/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>ForceKextsToLoad</key>
		<array>
			<string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string>
		</array>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelHaswellE</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelPm</key>
		<false/>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>TRIMM Enabler</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				QVBQTEUgU1NEAA==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>IOAHCIBlockStorage</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAAAAAAAAAAAAA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>remove usb limit</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				g710////EA==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleUSBXHCIPCI</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				g710////Fg==
				</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>BooterConfig</key>
		<string>0x28</string>
		<key>CsrActiveConfig</key>
		<string>0x3</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Yes</string>
	</dict>
</dict>
</plist>


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#2 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 362 postów

Napisano 12 kwiecień 2017 - 20:40

Na początek zmieniłbym listwę albo gniazdko elektryczne, do którego podpięty jest komputer, odpiął wszelkie niepotrzebne urządzenia USB i sprawdził, czy nadal są szumy.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX650OC 1GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS High Sierra 10.13

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS High Sierra 10.13

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8

iPhone 6 16 GB Space Grey iOS 11


#3 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 12 kwiecień 2017 - 20:46

Na początek zmieniłbym listwę albo gniazdko elektryczne, do którego podpięty jest komputer, odpiął wszelkie niepotrzebne urządzenia USB i sprawdził, czy nadal są szumy.

Takie rzeczy sprwdzalem jako pierwsze w kolejnosci , dodam ze problem nie wystepuje na windowsie, potrzebna jest poprawka do usb jesli dobrze pamietam chce sie dowiedziec jaka bo napewno jest mozliwosc zrobienia jej w cloverze w locie.


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#4 pablo1975

pablo1975
  • Members
  • 288 postów

Napisano 13 kwiecień 2017 - 07:23

A co to za szumy?

 

Najczęsciej pomaga wpięcie takiej karty do Huba np. w monitorze zamiast prosto do kompa, w celu jak pisal kolega wyżej weliminowania "śmieci" z zasilacza.



#5 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 13 kwiecień 2017 - 09:40

Obie karty native instruments sa zasilane przez zasilacze wiec raczej ta opcja z hubem odpada , tym bardziej ze na windowsie problem nie wsytepuje , mysle ze potrzebna poprawka dsdt do usb ktora mozna wykonac w locie w cloverze moze ktos wie ktora ?

haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#6 Ratio

Ratio
  • Members
  • 122 postów

Napisano 13 kwiecień 2017 - 09:58

Nagraj ten szum. Bo nie wierze


Intel I7 4790K , Asus Z97 Pro Gamer, GT 640, SSD 500gb, 314TeR - UniBootX - ASUS Z97-Pro Gamer 1.0

, Focusrite pro 26, Logic Pro X, Final Cut pro X, Motion, Compressor


#7 pablo1975

pablo1975
  • Members
  • 288 postów

Napisano 13 kwiecień 2017 - 12:31

Obie karty native instruments sa zasilane przez zasilacze wiec raczej ta opcja z hubem odpada , tym bardziej ze na windowsie problem nie wsytepuje , mysle ze potrzebna poprawka dsdt do usb ktora mozna wykonac w locie w cloverze moze ktos wie ktora ?

 

tylko co ta poprawka miala by niby zrobić? potrzebny jest przyklad tego szumu - na pewno



#8 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 13 kwiecień 2017 - 15:14

Szumy nie sa spowodowane kiepskimi glosnikami czy interfejsem , odsluchy to krk rokit rp6 , po pracy nagram ten szum.

haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#9 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 13 kwiecień 2017 - 19:53

probka szumu 
 

haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#10 pablo1975

pablo1975
  • Members
  • 288 postów

Napisano 14 kwiecień 2017 - 08:00

 

probka szumu 
 

 

 

To sa własnie śmieci z zasilacza, o których mówiliśmy wcześniej. Pewnie się nasilają jak ruszasz myszką podłączona przez USB? To że urządzenie ma własne zasilanie nie ma nic do rzeczy bo śmieci lecą po szynie 5v USB.

 

zobacz ten wątek:

http://www.tomshardw...coming-speakers



#11 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 14 kwiecień 2017 - 16:43

Tylko dziwna sprawa ze na windowsie cisza , problem jest tylko na os x tak jak ruszam myszka slychac poglebianie sie dzwieku. Jakie dobre huby usb 3.0 polecacie z zasilaniem ?

haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC


#12 pablo1975

pablo1975
  • Members
  • 288 postów

Napisano 14 kwiecień 2017 - 18:36

Gdybam, ale po Windowsem instalowałeś driver pewnie, a na osX odpalasz przez coreaudio? Może driver odcina (wyłącza) dostęp do zasilania 5v z USB a osX nie. I moze dla tego karta sieje - śmieciami. Hub wystarczy Ci najprostszy USB 2.0. Mam taka karte Alesisa USB ktora sieje z kompa - a przez HUB z monitora jest cisza.



#13 arielvanp

arielvanp
  • Donator
  • 1160 postów
  • LocationŻory PL / Cork IE

Napisano 14 kwiecień 2017 - 21:03

Gdybam, ale po Windowsem instalowałeś driver pewnie, a na osX odpalasz przez coreaudio? Może driver odcina (wyłącza) dostęp do zasilania 5v z USB a osX nie. I moze dla tego karta sieje - śmieciami. Hub wystarczy Ci najprostszy USB 2.0. Mam taka karte Alesisa USB ktora sieje z kompa - a przez HUB z monitora jest cisza.

hub z monitora testowalem to samo, dosc mozliwa opcja na osx jest raczej panel kontrolny tylko do tej karty , albo wymienic moj zasilacz ocz ZS650W-UK


haMAC i7 | ASUS Z87 Gryphon | Core i7-4790k | 16 GB DDR3 1600MHz | Toshiba Q series 128GB SSD x2 (raid0) & Seagate ST1000DM003-9YN162 1TB HDD | Asus Geforce GTX 760 2GB | ALC 892 | FiiO E10 | i217V | AirPort Extreme BCM94360CD | Apple IR & Bluetooth 4.0 | Apple Magic Mouse | Logitech K750 MAC | Dell UltraSharp U2913WM + Dell Professional P2210H | Mac OS X 10.11 & Clover

HaMAC C2D | MSI P45-8D | Core 2 Duo E7600 3.06GHz  | 4GB DDR2 677mhz | Seagate 500GB | Nvidia Quadro NVS295 256MB | ALC 888 | Realtek 8111C | AirPort Extreme BCM4321 | Mac OS X 10.6.8 & Clover

MacBookPro8,1 | Core i5 2415M | 8GB DDR3 1066MHz | Samsung 840 PRO 128GB SSD | HD3000 | Mac OS X 10.11

HTPC - Intel NUC DN2820FYKH | Intel Celeron 2820 | 4GB DDR3 | 64GB SSD | Intel HD Graphics | ALC283 | OpenELEC





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych