Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

[Część 1] Wydobycie DSDT z naszego sprzętu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 marzec 2010 - 14:15

Jak wydobyć DSDT z naszego sprzętu

v1.0 - Pierwsza publikacja
v1.1 - Dodany opis zrzutu lspci w SL



SPIS TEMATÓW O MODYFIKACJI DSDT:

[Cześć 1] Wydobycie DSDT z naszego sprzętu
[Cześć 2] Podstawowe modyfikacje DSDT
[Cześć 3] Sekcja audio w DSDT
[Cześć 4] Modyfikacja sekcji USB
[Cześć 5] Dopisywanie grafiki do DSDT
[Cześć 6] Fixy dla notebooków/netbooków oraz PC
[Cześć 7] Kosmeytka DSDT + Uciszanie kompilatora
[Cześć 8] Sprawdzenie działania Power Managmentu (SpeedStep)


3 SPOSOBY DUMPu TABLIC


:arrow: 1. Windows + program Everest Corporate Edition w wersji min. 5.01.1700

http://hamac.pl/download.htm?id=937
http://hamac.pl/download.htm?id=938


Lewy dolny róg programu, klikamy prawym i wybieramy opcję "ACPI Tool". Ukaże nam się okno z tablicami, klikamy "Save DSDT" lub ew jeszcze inne interesujące nas tablice, np SSDT przy dopisywaniu sekcji procesora do DSDT

:arrow: 2. Ubuntu 9.04 Live CD + terminal (obowiązkowo 9.04, żadna inna dystrybucja)

Uruchamiamy terminal a w nim wpisujemy po kolei:
sudo su
apt-get install acpidump
następnie generujemy dump wszystkich tabel ACPI - kopiujemy i wklejamy w terminalu:
mkdir ACPI && dmesg | perl -we '$n=0; while (<>) { if (($t,$a,$l,$o) = (/^[^a-zA-Z]*ACPI: ([-._A-Z0-9]{4,4}) +([0-9A-F]{8,8}), ([0-9A-F]{4,4})+(?:\s*\(([^)]+))?/)) { $o && $o=~s/[^-._a-zA-Z0-9]+/-/g; ($cmd="acpidump -a $a -l $l > \"ACPI/${t}".($o?"_$o":"").".aml\""); print "Running command: \"$cmd\"\n"; system($cmd); ++$n; } } die("No match") unless $n;' && zip -r ACPI-Tables.zip ACPI
Otrzymujemy na końcu plik z tabelami ACPI-Tables.zip

Dump dźwięku:
mkdir CodecDump && for c in  /proc/asound/card*/codec#*; do f="${c/\/*card/card}"; cat "$c" > CodecDump/${f//\//-}.txt; done && zip -r CodecDump.zip CodecDump
Otrzymujemy na końcu plik CodecDump.zip

Przydatna rzecz przy dopieszczaniu sprzętu:
dmesg >dmesg.txt
lspci -nnvv >lspci.txt
Jeżeli tabele okażą się puste lub nie mamy połączenia z internetem w ubuntu polecam przeczytać:
http://hamac.pl/topics4/rozwiazanie-na-puste-tabele-w-dumpie-pod-ubuntu-904-vt1533.htm

EDIT: Można użyć Ubuntu 10.04 + Poprawiona wersja Hackintosh Hardware Analysera 1.09. (link kilka postów niżej, komentarz Gumili). Trzeba mieć połączenie z internetem przed uruchomieniem skryptu.

:arrow: 3. Mac OS X + DSDT Patcher GUI

Uruchamiamy DSDT Patcher GUI. Wybieramy partycje z OS X i klikamy "Run DSDT Patcher" Dump robimy nie mając wgranego żadnego pliku DSDT ponieważ wynik będzie błędny (otrzymamy DSDT ktore zostało wrzucone do systemu!)

Dołączona grafika


Przydatna rzecz przy dopieszczaniu sprzętu to dump lspci, aby wykonać go w snow leopardzie należy ściągnąć "lspci installer"
http://osx86.sojugarden.com/files/myHack_lspci_Installer_1.0.mpkg.tar.bz2
Po zainstalowaniu wykonujemy w terminalu kolejne komendy:
sudo -s  (ENTER, podajemy nasze hasło, podczas wprowadzania nie bedzie widoczne !!) 
lspci -nnvv
Zawartość terminala kopiujemy do edytora tekstu i sobie zapisujemy

NARZĘDZIA DO PRACY Z DSDT


Do edycji DSDT i kompilowania/dekompilowania DSDTSE pod OS X
http://www.osx86.es/?p=610

Do Edycji DSDT BBEdit lub TextWrangler + ustawienia:
http://www.infinitemac.com/f84/dsdt-editing-tips-t3900/

Do kompilacji/Dekompilacji zawsze świeże IASLMe:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=189272
Acz UWAGA - to są wersje SVN więc mogą zawierać błędy jak np wersja marcowa w której kompilator nie optymalizuje kodu.

Do edycji DSDT i kompilowania/dekompilowania DSDT Editor pod OS X, Windowsa, Linuxa
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=223205
Lista pozostałych narzędzi:
http://hamac.pl/topics27/przydatne-narzedzia-przy-dzialaniach-z-dsdt-vt902.htm

Źródła informacji:
http://www.projectosx.com/forum/index.php?showtopic=359
http://hamac.pl/topics15/instalacja-mac-os-x-na-asus-p7p55-lx-vt1519,15.htm

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 15 wrzesień 2010 - 12:53

Znalazłem sposób na wydobycie DSDT na nowszych wersjach ubuntu (testowałem na 10.04 i działa):

Wszystko wpisujemy w terminalu:

1. Instalujemy IASL:
sudo apt-get install iasl

2. Kopiujemy DSDT:
sudo cat /proc/acpi/dsdt > dsdt.dat

3. Na koniec je przekształcamy na dsl:
iasl -d dsdt.dat

W katalogu roboczym (domowym, jeśli nie zmienialiśmy) powinniśmy teraz mieć plik DSDT.dsl, który zawiera zdekompilowane DSDT.

Źródło:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1036051

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 listopad 2010 - 14:47

Następną alternatywną metodą wydobycia wszystkich interesujących danych o naszym sprzęcie jest użycie tego skryptu:
http://www.projectosx.com/forum/index.php?showtopic=1341
Działa z różnych ubuntu, z 10.04 też, wyciąga chyba wszystkie istotne informacje, lspci, tabele acpi, dump'y kodeków audio, tworzy grafy, konwertuje jest aby były użyteczne itp itd... a na końcu pakuje wszystko do jednego pliku który można dołączyć do postu.

Wg mnie to obecnie najlepsza metoda zebrania kompletu informacji o sprzęcie.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#4 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 18 listopad 2010 - 06:36

Działa z ubuntu 10.04,


A co z najnowszą wersja 10.10 da się na tej ?
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 listopad 2010 - 07:50

A co z najnowszą wersja 10.10 da się na tej ?

Nie sprawdzałem, ale możliwe że działa.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#6 Gumili

Gumili
  • Members
  • 3 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 18:16

Poprawiona wersja Hackintosh Hardware Analysera 1.09.

Udało się poprawić nastepujące błędy:
- Gdisk zapisywał się pod złą nazwą pliku, przez co nie był instalowany.
- W systemach komputerowych z więcej niż jednym kodekiem audio, nie były generowane wykresy połączeń (za pomocą codecgrapher).

Mam nadzieję, że poprawiona wersja tego pliku przyda się większej ilości osób, niż tylko mnie ;)

[ Komentarz dodany przez: 314TeR: 2011-10-03, 11:13 ]
Na nowszych ubuntu należy przed uruchomieniem skryptu, wpierw doinstalować pakiet aptitude:
sudo apt-get install aptitude

Załączone pliki



#7 bebidek

bebidek
  • Members
  • 5 postów

Napisano 28 lipiec 2011 - 22:32

Mam problem z dsdt.
Utworzyłem go w programie Everest Corporate Edition v5.50.2100 (wszystko według instrukcji). Ale plik wygenerowany przez program nosi nazwę acpi_dsdt.bin a po otwarciu w notatniku w ogóle nie przypomina dsdt.aml.
Czy w programie Everest istnieje inna opcja pozwalająca wygenerować "normalne" dsdt?
1. Acer Aspire 5920G
2. Intel Core 2 Duo T7500 (2.2 GHz, 4 MB cache, 800 MHz FSB) obsługuje SSE2 i SSE3
3. Intel 82801HBM ICH8-DO
4. Jak w laptopach - brak
5. ATI Mobility Radeon HD 3470
6. Realtek ALC888/1200
7. Broadcom NetLink Gigabit Ethernet
8. Intel PRO/Wireless 3945ABG
9. Napędy podłączone przez IDE
10. Klawiatura i touchpad na PS/2 + mysz USB
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 lipiec 2011 - 22:33

bin zamieniasz na aml i notatnikiem tego nie otworzysz przed zdekompilowaniem !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 pppuchacz

pppuchacz
  • Members
  • 8 postów

Napisano 16 październik 2011 - 23:17

Witam,
Probuje wydobyć moje dsdt programem DSDT Patcher GUI ale wyskakuje mi wiadomość: "Build failed! Log can be found at Sessions/2011-10-17-001054"
W informacjach o systemie mam już załadowany AppleHEPT.kext.
Zawartość loga:

Intel ACPI Component Architecture
AML Disassembler version 20080926 [Oct 4 2008]
Copyright (C) 2000 - 2008 Intel Corporation
Supports ACPI Specification Revision 3.0a

DSDT Patcher 1.0.1e -- report Bugs to superfassl@gmail.com
enclose "DSDT Patcher/Debug/USER.tar"


Press any key to continue...


Getting the DSDT through ioreg...



Decompiling the DSDT...



Done, now start the Patching!

Patching RTC...

RTC Device found : Device (RTC)
Found IRQ in RTC Device, removing it
IRQNoFlags ()
RTC patched

Patching HPET...

HPET Device found : Device (HPET)
IRQ's written to HPET
HPET patched
Fixing various Issues...

.
.
.
.
.


Found an issue
Intel ACPI Component Architecture
ASL Optimizing Compiler version 20080926 [Oct 4 2008]
Copyright (C) 2000 - 2008 Intel Corporation
Supports ACPI Specification Revision 3.0a

./dsdt_fixed.txt 1: ACPIFFFF,
Error 4095 - ^ syntax error, unexpected PARSEOP_NAMESEG, expecting PARSEOP_DEFINITIONBLOCK

ASL Input: ./dsdt_fixed.txt - 12750 lines, 392945 bytes, 0 keywords
Compilation complete. 1 Errors, 0 Warnings, 0 Remarks, 0 Optimizations

Found Name (_T_1, Zero)
Fixed Name (T0_1, Zero)

.
.
.
.
.
.


Done




We are done patching, press any key to try to compile the fixed DSDT




Compiling done, if it worked, you have now a patched DSDT in dsdt.aml
If the compiling went wrong, you could force to build it with ./DSDT\ Patcher -f (try this DSDT at your own risk)



W miejscu kropek było wiele Found an issue. Fixed wiec je wyrzuciłem żeby log był krótszy.
OS X Lion 10.7.2 Retail + Win Pro 7 | MSI GT640 | i7 720QM | PM55 | Nvidia GTS 250 1GB | ALC 888 | Realtek 8168 + Intel WIFI 5100 | 4 GB RAM | Dysk i napęd SATA AHCI | +ewentualnie Klawiatura i Mysz USB

#10 lismati

lismati
  • Members
  • 37 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 12:26

Ma ktoś może ściągnietego lspci installera? Bo link padł, a google nie pomaga. Prosiłbym o reupload.

#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 grudzień 2011 - 12:39

Wszystko jest tylko trzeba umieć używać google :)
http://www.osx86.es/?p=620

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 lismati

lismati
  • Members
  • 37 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 12:43

Byłem tam, ale ten program oporny był :)
No nic, zależy mi na dźwięku, więc pokombinuję jeszcze, może nawet z tym programem mi się uda.

#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 grudzień 2011 - 12:46

Pełny dump audio bedziesz miał tylko w ubuntu. Ew możesz zrobić za pomocą VoodooHDA getdump'a. Z lspci uzyskasz tylko podstawowe ID.
Koniec OFfTopicu.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 styczeń 2012 - 01:46

W zalaczniku poprawiona wersja hackintosh-hardware-analyser-1.0.9.fixed2.sh

Uaktalniony link do codecgraph

Załączone pliki


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#15 gutoslaw1

gutoslaw1
  • Members
  • 36 postów
  • Locationstudent architektury

Napisano 09 styczeń 2012 - 20:52

mam małe pytanko odnośnie tego skryptu hackintosh-hardware-analyser-1.0.9 wiem że będzie śmieszne

ale nie umiem jakoś znaleźć odpowiedzi nigdzie i na dodatek jestem laikiem w Linuksie

jaką komendę muszę użyć w terminalu by ten skrypt ruszył znalazłem coś takiego

sudo apt-get install aptitude
sudo dpkg-reconfigure dash
chmod 755 /home/ubuntu/Desktop/hackintosh-hardware-analyser-1.0.9.sh
sh /home/ubuntu/Desktop/hackintosh-hardware-analyser-1.0.9.sh


czy to jest to bo jak próbuje pod ubuntu 11.10 to nie rusza :-/

#16 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 09 styczeń 2012 - 21:06

./home/ubuntu/Desktop/hackintosh-hardware-analyser-1.0.9.sh

Powinno zadziałać.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#17 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 styczeń 2012 - 22:05

Użyj starszej wersji ubuntu... wersja 11.10 jest już na kernelu 3.x więc może być niekompatybilna z tym skryptem.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#18 gutoslaw1

gutoslaw1
  • Members
  • 36 postów
  • Locationstudent architektury

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:11

okey dzięki wiem że to nie forum o linuksie ale wiecie może jak sprawić by moja karta sieciowa atheros zaskoczyla pod ubuntu 10.04 pod 11.10 działa wpisaywałem Mac adres i wszystkie potrzebne dane i nic bez netu nie moge zrobić dokładnego zrzutu

[ Dodano: 2012-01-10, 01:03 ]
wydaje się że pod ubuntu 11.10 poszło w koncu ,
w załączniku jest ten zrzut i czy to tak ma wygladać

Załączone pliki



#19 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 styczeń 2012 - 03:15

czy to tak ma wygladać

Prawie... nie zrzuciło ci tabel ACPI... wykonywałeś skrypt z poziomu użytkownika root?

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Clover
byłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLT
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!
 

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 


#20 gutoslaw1

gutoslaw1
  • Members
  • 36 postów
  • Locationstudent architektury

Napisano 10 styczeń 2012 - 12:21

wydaje mi się że tak ale za chwilę sprawdzę

[ Dodano: 2012-01-10, 12:59 ]

wykonałem skrypt teraz z poziomu urzytkownika root ale wydaje mi się że jest tak jak mówiłeś.

skrypt nie współgra z ubuntu 11.10 nie wykrywa comendy dla acpidump

tu jest kod w celach czysto naukowych :-)

Couldn't find any package whose name or description matched "acpidump" 
No candidate version found for acpi
Couldn't find any package whose name or description matched "acpitool"
Couldn't find any package whose name or description matched "acpitail"
Couldn't find any package whose name or description matched "acpitool"
Couldn't find any package whose name or description matched "libacpi-dev"
Couldn't find any package whose name or description matched "libacpi0"
Couldn't find any package whose name or description matched "acpidump"
No candidate version found for acpi
Couldn't find any package whose name or description matched "acpitool"
Couldn't find any package whose name or description matched "acpitail"
Couldn't find any package whose name or description matched "acpitool"
Couldn't find any package whose name or description matched "libacpi-dev"
Couldn't find any package whose name or description matched "libacpi0"
No packages will be installed, upgraded, or removed.
0 packages upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 322 not upgraded.
Need to get 0 B of archives. After unpacking 0 B will be used.
Writing extended state information...

Loading Acpi table from file XSDT_A_M.aml
Could not get table from the file
mv: cannot stat `*.dsl': No such file or directory
mv: cannot stat `/home/ubuntu/Desktop/P5G41T_M_LX3/aml-dsl/DSL/*dsdt.dsl': No such file or directory
ls: cannot access *.dsl: No such file or directory
root@ubuntu:~#


[ Dodano: 2012-01-10, 14:47 ]
Okey po dłuższych walkach z kartą sieciową pod Ubuntu 10.04 wpadłem na genialny pomysł :->
podłączyłem swój telefon pod kompa i o dziwo wyskoczył mi od razu komunikat o skonfigurowaniu sieci przez modem.

pełen dump jest także zabieram się za robienie i dopieszczanie DSDT

ale co to była za walka heh :lol:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych