Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Clover legancy instalacja W10 i El Capitan na jeden HDD


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wiskas

Wiskas
  • Members
  • 137 postów

Napisano 29 maj 2017 - 12:56

Witam zainstalowałem El capitana, skorzystalem z instalatora Yosemite by utworzyć wolne miejsce i partycję pod El Capitana, później normalnie instalowalem OSX El capitan na ówcześnie pezygotowanych partycjach+ instalka clovera na hdd. Wszystko startuje z HDD ale kiedy podepnę pendrive z instalacją Windows nie jestem w stanie go uruchomić poprzez clovera- widzi go ale jak klikam to krzaki (klasyczne z boot menu idzie bez problemu). Jak uruchomie z boot menu to nie mogę zainstalować system ze wzgledu na partycje GPT (wolne moejsce) nie chcę tworzyc partycji bo bootloader windows nadpisze clovera? Jakieś pomysly?
i5 2500K @4.4Ghz, ASUS P8Z77- V LX, 2x4Gb 1600Mhz, ATI R9 290X, SDD CURCIAL MX100, SDD OCZ AGILITY 3, 2X1TB SAMSUNG, 1x2TB SEGATE, EVGA SUPERNOVA 750W GOLD....//WIN8.1//ML10.8.5//YOSEMITE 10.10.1

#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10678 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 31 maj 2017 - 05:15

Źle przygotowany klucz z instalacją win - użyj do tego celu rufusa. Pen ma być tylko gpt/guid dla uefi. Zrobiłeś pena pod instalke Legacy.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 Wiskas

Wiskas
  • Members
  • 137 postów

Napisano 31 maj 2017 - 20:24

Pendrive zrobiony rufusem , nawet windows media creator próbowałem i nici. Nie bardzo rozumiem mam przygotować pendrive Windows pod instalację Legancy?(jak?) Sama instalacja el Capitana i clovera jest w 100% Legancy. Jest jakiś prosty sposób by nadpisać/podmienić bootloadera windows na clovera?(instalacja standardowa z hybrydą partycji) Bo cokolwiek kombinowałem Windows górą.
i5 2500K @4.4Ghz, ASUS P8Z77- V LX, 2x4Gb 1600Mhz, ATI R9 290X, SDD CURCIAL MX100, SDD OCZ AGILITY 3, 2X1TB SAMSUNG, 1x2TB SEGATE, EVGA SUPERNOVA 750W GOLD....//WIN8.1//ML10.8.5//YOSEMITE 10.10.1

#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10678 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 31 maj 2017 - 23:36

Klucz z Win ma być w UEFI a nie legacy, instalator taki odpalasz przez Clovera jeżeli masz stary sprzęt i instalację dalej robisz wg mojego poradnika: http://hamac.pl/topi...a-jednym-dysku/


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 Wiskas

Wiskas
  • Members
  • 137 postów

Napisano 02 czerwiec 2017 - 06:08

Utworzyłem juz chyba z 10 kluczy z w10, testowalem porty na płycie i na froncie, w Cloverze wyswietla mi 2-3 opcje wejscia w instalator Windows, żaden nie odpala, jeden wraca do Clovera,drugi wyświetla press any key to boot cd.... (Po wciśnięciu "any key" kursor stoi w narożniku) a trzecie wejście wyrzuca error. Klucze tworzone rufusem portable 2.05(pod UEFI), z windows media creator tez nie odpala. Klucze są utworzone poprawnie i działają- problem jest po stronie maszyny badz clovera, ewentualnie pendriva. Wiec zapytam ponownie czy znasz jakiś sposób by przesunąć bootloadera windows na drugie miejsce za cloverem? Bo na chwilę obecna jest to jedyna opcja instalacji W10 obok osx?
i5 2500K @4.4Ghz, ASUS P8Z77- V LX, 2x4Gb 1600Mhz, ATI R9 290X, SDD CURCIAL MX100, SDD OCZ AGILITY 3, 2X1TB SAMSUNG, 1x2TB SEGATE, EVGA SUPERNOVA 750W GOLD....//WIN8.1//ML10.8.5//YOSEMITE 10.10.1

#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10678 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 czerwiec 2017 - 13:10

Podepnij pena z Windowsem, odpal CMD, wykonanaj polecenie: diskpart

Po załadowaniu diskparta wywołać polecenie: list disk

Zrobić screena. Zobaczę czy dysk jest na 100% GPT.

 

Możesz też wykonać preboot.log z poziomu Clovera i załączyć na forum (klawisz F2) - musi być rozpoznany klucz z Windowsem przed zrobieniem loga.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych