Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

[Część 8] Sprawdzenie działania Power Managmentu (SpeedStep)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 25 marzec 2010 - 14:51

Sprawdzenie działania Power Managmentu (SpeedStep)

v1.0 - Pierwsza publikacja
v1.1 - Drobne poprawki



SPIS TEMATÓW O MODYFIKACJI DSDT:

[Cześć 1] Wydobycie DSDT z naszego sprzętu
[Cześć 2] Podstawowe modyfikacje DSDT
[Cześć 3] Sekcja audio w DSDT
[Cześć 4] Modyfikacja sekcji USB
[Cześć 5] Dopisywanie grafiki do DSDT
[Cześć 6] Fixy dla notebooków/netbooków oraz PC
[Cześć 7] Kosmeytka DSDT + Uciszanie kompilatora
[Cześć 8] Sprawdzenie działania Power Managmentu (SpeedStep)


Musimy zaopatrzyć się w program IORegistryExplorer. Za jego pomocą wyszukujemy gałąź ACPI_SMC_PlatformPlugin i porównaj jej zawartość z tą ze screena. Krótkie wyjaśnienie co się znajduje na poniższym screen'ie:

:arrow: 1 - Widoczne są tam dwie wartości:
CPUPLimit - wskazuje czy działa zarządzanie energią, jeśli nie ma tej pozycji, lub ma wartość inną niż 0x0 oznacza że zarządzanie energią nie działa.
CSTInfo (od 10.6.8 zmiana nazwy na AICPMVers) - Czy działają stany CST - wymagane jest działanie LPC aby te stany były aktywne. Jeżeli sekcji nie ma w ogóle należy ją dodać. Modyfikacje sekcji SBRG/LPCB można znaleźć w "[Cześć 2] Podstawowe modyfikacje DSDT"

:arrow: 2 - PerformanceStateArray - Pokazuje w ile trybów pracy częstotliwości/napięć może być ustawiony procesor. Muszą być co najmniej dwa stany - 0 i 1. Notebook'i najczęściej mają ich więcej... 4-6

http://hamac.pl/download.htm?id=439


Odpalanie "Vanillowego Power Managment'u" tą metodą opiera się na bazie poprawnie działających tabel SSDT posiadających poprawne stany PST i CST. Jeżeli stany te nie są wczytywane lub są błędne to do odpalenia SpeedStep'u będziemy musieli dopisać własną sekcję PR w DSDT w oparciu o posiadany procesor. Ale to zagadnienie na osobny temat.

Absolutnie wymagane poprawki w DSDT aby opalił SpeedStep ze stanami PST to: HPET, RTC, oraz poprawna identyfikacja komputera w smbios.plist. Wymagane także są włączone opcje w biosie dotyczące SpeedStepu, są to np: C1E Support, CPU TM Function, Intel SpeedStep Tech, Intel C-State Tech. Opcja CPU Ratio Setting musi być ustawiona na AUTO aby SpeedStep działał, a wcześniej wymienione opcje były widoczne !

Aby dodatkowo obniżyć temperaturę procesora należy uruchomić stany C-State - a to wymaga załadowanego LPC. Dlatego stosuje się często poprawkę dla LPCB/SBRG wstrzykującą deviceID LPC z maczka. Poprawne załadowanie LPC i poprawna identyfikacja w smbios.plist skutkuje pojawieniem się stanu CSTLimit w ioreg'u.

Jeśli nasze opcje w IORegu wyglądają jak na screenie, oznacza to że zarządzanie energią w pełni działa, a przez to temperatury procesora są identyczne z osiąganymi w windows, co przekłada się na mniej wydzielanego ciepła, mniejsze zużycie energii, czyli mniejszy hałas. Właściciele notebooków szczególnie powinni zwrócić uwagę na poprawne uruchomienie SpeedSteep'u ponieważ wydłuża to czas pracy na akumulatorze, często nawet dwukrotnie.

Źródła informacji:
http://hamac.pl/topics27/fixy-dsdt-dla-asus-p5w-dh-deluxe-vt857.htm#10700

Powyższy poradnik powstał dzięki wiedzy i pomocy 314TeR'a.

Dodano 314TeR: UWAGA powyższy poradnik potrzebuje aktualizacji - jest aktualny dla mniej więcej max 10.6.8 i procesorów pre Core i 2-giej generacji. Nowsze systemy i CPU mają inaczej wyświetlane info w IORegu i wymagają innego podejścia.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 Bungo

Bungo
  • Members
  • 56 postów

Napisano 15 grudzień 2010 - 15:23

Witam,

Mam w IORegExpl CPUPLimit i CSTInfo jak należy. Zauważyłem u ciebie wpis GPUPLimit, u mnie go brakuje. Czy wiesz w jaki sposób można uzyskać ten wpis?

Mavericks 10.9.5
Samsung R780-JS03PL
(Core i5 520M i7 640M, 8GB 
(2x4) DDR3, GeForce GT330M 1GB, Realtek ALC269, WiFi BCM4322 (Dell DW1510), BT BCM2046 (dongle), LAN Marvel Yukon 88E8059 - nie działa)


#3 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 15 grudzień 2010 - 16:30

Na nowym konfigu juz tego wpisu nie mam (ta sama grafa), mam za to wpis AGPMController - decysuje on o PM na grafice, jezeli go posiadasz to OK.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#4 Bungo

Bungo
  • Members
  • 56 postów

Napisano 15 grudzień 2010 - 16:53

Na nowym konfigu juz tego wpisu nie mam (ta sama grafa), mam za to wpis AGPMController - decysuje on o PM na grafice, jezeli go posiadasz to OK.

Co masz na myśli pisząc "nowy konfig"?
W oryginalnym MBP6,1 jest zarówno GPUPLimit jak i AGPMController, więc sądziłem że jest potrzebny ten wpis. Mój Samsung ma identyczną grafikę (prawie) jak MBP6,1

Załączone pliki


Mavericks 10.9.5
Samsung R780-JS03PL
(Core i5 520M i7 640M, 8GB 
(2x4) DDR3, GeForce GT330M 1GB, Realtek ALC269, WiFi BCM4322 (Dell DW1510), BT BCM2046 (dongle), LAN Marvel Yukon 88E8059 - nie działa)


#5 darknorthpl

darknorthpl
  • Members
  • 357 postów
  • LocationKraków

Napisano 09 styczeń 2011 - 22:00

Swoją drogą jak używa się Voodoo power/voodoo power_mini to wówczas nie ma ani CPU limit, ani CST Info ;]
Przynajmniej tak jest u mnie na Compaq Presario C700.
A chodzi jak ta lala ;]

 10.10.1 / 10.9.5 Retail's Chameleon 2.3svn-r2510

i3-2105| ASRock H61M-GS, sleep| Sapphire Radeon 6670 1GB DDR5 | audio:ALC662 + ESI Dr Dac nano + Sennheiser HD 380 Pro| atheros 8151| 2x4 DDR3 Kingston 1333 xmp| SSD Samsung 120GB EVO 840

 


#6 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 22:13

Te pozycje są tylko wtedy, gdy korzysta się z oryginalnego zarządzania energią przy użyciu AppleCPUPowerMangement.

VoodooPower działa trochę gorzej niż vanilliowe zarządzanie. Przynajmniej ja miałem wyższe temperatury na tych kextach.

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#7 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 styczeń 2011 - 10:58

Po pierwsze gorzej, a po drugie zdarza mu się czasem panikować przy uruchamianiu systemu, podłączaniu / odłączaniu zasilacza...
Aczkolwiek jak się nie da odpalić natywnego PM, to jest to dużo lepsze niż nic ;)

#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 10 styczeń 2011 - 11:02

obecnie odpalenie PM to kaszka z mleczkiem, nie mając nawet żadnych opcji w biosie wystarczy tylko pchnąć LPC i dodac wpisy GenerateCState i GeneratePState - przetestowałem na LGA775, 1156 oraz 1366. Działa idealnie nawet przy wyłączonych wszystkich opcjach do PM.

Dla przykładu P5Q PRO ma jakiś bug i po zastosowaniu procka 4-ro jajowego znika jedna opcja w biosie przez co nie da sie osiągnąć PM. Kiedyś trzeba by dopisać całą sekcje procesora do DSDT, dzisiaj jak już pisałem wystarczą odpowiednie wpisy i odpalenie LPC o ile samo nie odpala !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 fingerr

fingerr
  • Members
  • 11 postów

Napisano 09 luty 2011 - 13:28

obecnie odpalenie PM to kaszka z mleczkiem, nie mając nawet żadnych opcji w biosie wystarczy tylko pchnąć LPC i dodac wpisy GenerateCState i GeneratePState - przetestowałem na LGA775, 1156 oraz 1366. Działa idealnie nawet przy wyłączonych wszystkich opcjach do PM.

Dla przykładu P5Q PRO ma jakiś bug i po zastosowaniu procka 4-ro jajowego znika jedna opcja w biosie przez co nie da sie osiągnąć PM. Kiedyś trzeba by dopisać całą sekcje procesora do DSDT, dzisiaj jak już pisałem wystarczą odpowiednie wpisy i odpalenie LPC o ile samo nie odpala !


Witam,

miałbym do Ciebie prośbę abyś trochę jaśniej opisał:
- pchnąć LPC, (jak ot sprawdzić czy działa)
- dodać wpisy GenerateCState i GeneratePState

Czy przy tej metodzie nie jest wymagane paczowanie DSDT? Jakie opcje w com.apple.Boot (DropSSDST... itp) Jakie wpisy w smbios.plist (SMbiosversion, SMproductname, itp... ) i czy zależne od typu procka (mój i5-560M).

Jeśli możesz to napisz jakieś krok po kroku jak to odpalić.

Staram się od paru dni odpalić vanilla AppleIntelCPUPowerManagement na 10.6.6 i zawsze kernel panic :(

Mój sprzęt: Asus U30JC, i5-560M, 4GB RAM


Z góry dziękuję i pozdrawiam,
fingerr.

#10 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 luty 2011 - 13:41

Pchnąć LPC = zrobić stosowną poprawkę w DSDT, która podmienia DeviceID LPC.

dodać wpisy CST PST = dodać je (GeneratePStates=Yes i GenerateCStates=Yes) do apple.com.Boot.plist, a resztę załatwia Chameleon. Bez tego, w przypadku kopmuterów gdzie nie ładowały się poprawnie owe stany procesora, trzeba było dopisywać wszystko ręcznie jako nową sekcję procesora (dość uciążliwe i czasochłonne).

Uruchomienie natywnego PM zawsze wiąże się z poprawianiem DSDT. Tylko tych poprawek może być mniej lub więcej, zależnie od sprzętu, biosu...

SMBIOS należy dobrać wg. konfiguracj jaką posiadasz. Przede wszystkim chodzi o identyfikację typu maszyny - przykłądy działających:
MacPro3,1
MacBookPro5,1
iMac11,1
SMbiosversion wynika z identyfikacji sprzętu, a reszta to już kosmetyka.

Jeśli masz pytania związane konkretnie ze swoim sprzętem, to pytaj w odzielnym wątku. W takim wypadku podaj konfigurację wg poradnika (link np. w mojej stopce).

#11 fingerr

fingerr
  • Members
  • 11 postów

Napisano 09 luty 2011 - 14:26

Pchnąć LPC = zrobić stosowną poprawkę w DSDT, która podmienia DeviceID LPC.

dodać wpisy CST PST = dodać je (GeneratePStates=Yes i GenerateCStates=Yes) do apple.com.Boot.plist, a resztę załatwia Chameleon. Bez tego, w przypadku kopmuterów gdzie nie ładowały się poprawnie owe stany procesora, trzeba było dopisywać wszystko ręcznie jako nową sekcję procesora (dość uciążliwe i czasochłonne).

Uruchomienie natywnego PM zawsze wiąże się z poprawianiem DSDT. Tylko tych poprawek może być mniej lub więcej, zależnie od sprzętu, biosu...

SMBIOS należy dobrać wg. konfiguracj jaką posiadasz. Przede wszystkim chodzi o identyfikację typu maszyny - przykłądy działających:

MacPro3,1
MacBookPro5,1
iMac11,1
SMbiosversion wynika z identyfikacji sprzętu, a reszta to już kosmetyka.

Jeśli masz pytania związane konkretnie ze swoim sprzętem, to pytaj w odzielnym wątku. W takim wypadku podaj konfigurację wg poradnika (link np. w mojej stopce).


Wielkie dzięki za info. Niestety nie mogę skompilować niezmodyfikowanego dsdt.dsl (ponad 200 błędów kompilacji...)
Założyłem nowy temat http://hamac.pl/topi... ... vt3875.htm może ktoś już walczył z tym notkiem.

p.s.
Może za jakiś czas ktoś wymyśli jak podmienić/pchnąć LPC z poziomu com.apple.Boot :)

-- EDIT
Jeszcze jedno pytanie: czy wpisy w IOregu CPUPLimit i CSTInfo są widoczne tylko przy załadowanym AppleIntelCPUPM.kext? Chodzi mi o sprawdzenie czy system jest 'PM ready' :) Jak wrzuce AppleIntelCPUPM i dostaje KP to musze odpalac z plytki instalacyjnej zeby usunac tego kext'a a to chwile trwa ...

-- EDIT 2
Udało się... Wygląda że moim przypadku wpis GraphicsEnabler ustawiony na Yes w com.apple.Boot powodował całe zamieszanie...

Przy okazji, czy "poprawne załadownie" LPC można zweryfikować tylko po widoczności opcji restart on power failure w ustawieniach 'Power Settings'?
Podziękowania za pomoc.

Pozdrawiam,
fingerr

#12 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 08 maj 2011 - 11:12

Do sprawdzania działania Power Managementu można także użyć programu SMC Monitor.
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=247185
Pokazuje on częstotliwość nie tylko CPU, ale także GPU.
Mogą być potrzebne odpowiednie pluginy do FakeSMC stąd:
http://www.projectosx.com/forum/index.php?showtopic=1643

Załączone pliki

  • Załączony plik  smcmon.PNG   26,32 KB   1574 Ilość pobrań

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#13 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 08 maj 2011 - 11:58

Oczywiście wspomniany wyżej programik działa również na Lionie. ;-)

Załączone pliki


OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#14 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 23 czerwiec 2011 - 22:57

Mały update. Od Snow Leoparda 10.6.8 oraz w Lionie Apple zmieniło nazwę wartości CSTInfo na AICPMVers.

Dołączona grafika

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 czerwiec 2011 - 10:48

Dzięki za update.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#16 Lechu

Lechu
  • Members
  • 220 postów

Napisano 08 październik 2011 - 18:39

Chciałem sprawdzić działanie Power Managmentu i.... nie mam takiej możliwości. Spójrzcie:
Dołączona grafika
OS X Retail 10.9
GA-EP45-UD3RL, C2D E6300 O/C 2.8 GHz
4 GB Ram 800Hz, ATI Radeon 4700 Series

#17 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 736 postów
  • LocationKraków

Napisano 08 październik 2011 - 18:44

Możliwość jest - Power Managementu brak.

ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.4

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.4
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#18 Lechu

Lechu
  • Members
  • 220 postów

Napisano 08 październik 2011 - 18:48

i co teraz zrobić? bo chciałem dodać CST/PST do chameleona aby pozabyć się NullCPUPowerManagement oraz SleepEnabler.
OS X Retail 10.9
GA-EP45-UD3RL, C2D E6300 O/C 2.8 GHz
4 GB Ram 800Hz, ATI Radeon 4700 Series

#19 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 08 październik 2011 - 21:29

chciałem dodać CST/PST do chameleona aby pozabyć się NullCPUPowerManagement oraz SleepEnabler.

Najpierw pozbywasz się NullCPUPowerManagement oraz SleepEnabler, a dopiero potem sprawdzasz, czy SpeedStep ruszył. Jeszcze wcześniej zajmujesz się DSDT.
Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#20 Lechu

Lechu
  • Members
  • 220 postów

Napisano 08 październik 2011 - 22:05

Pozbyłem się NullCPUPowerManagement oraz SleepEnabler, w IOReg'u bez zmian. Jakie to fixy do DSDT mogłyby mi pomóc?

EDIT: Teraz to już kompletnie zbaraniałem... Działa mi sleep bez SleepEnabler'a tylko nie wstaje przy PowerButton
Skąd mam wiedzieć czy potrzebny mi NullCPUPowerManagement?
OS X Retail 10.9
GA-EP45-UD3RL, C2D E6300 O/C 2.8 GHz
4 GB Ram 800Hz, ATI Radeon 4700 Series




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych