Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

macOS 10.13 High Sierra - developer beta #1


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 54 postów
  • LocationTry City

Napisano 01 lipiec 2017 - 21:24

bardzo pomocna odpowiedź, dzięki


 iMac 17,1 | OSX 10.12.5 | ASUS Z170-PRO | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#22 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 01 lipiec 2017 - 23:12

Skoro wszystko masz jak trzeba, to jakiej odpowiedzi oczekujesz?#-o Gratuluję!=D>



#23 dormario

dormario
  • Members
  • 30 postów

Napisano 02 lipiec 2017 - 23:31

Panowie a jak na tej betcie uruchomić audio?

Na sierra 10.12.6 chodzi mam audio bez zarzutu a w 10.13 kicha.

Mam najnowsze lilu.kext i applealc.kext


 HP Probook 5330m Clover 3320 /Intel HD Graphics 3000 1366X768/ IDT 92HD81B1X /Intel Core i5-2520M 2,5GHz

 


#24 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1135 postów
  • LocationZamość

Napisano 03 lipiec 2017 - 10:03

Panowie a jak na tej betcie uruchomić audio?

Na sierra 10.12.6 chodzi mam audio bez zarzutu a w 10.13 kicha.

Mam najnowsze lilu.kext i applealc.kext

Sprawdź bo ostatnie to:

lilu.kext 1.1.5

applealc.kext 1.1.2

 

U mnie te poniższe działania zadziały po zmianie z sierry 10.12 do 10.13 - dodanie paramerów uruchamiania w clover (w pliku config.plist np. za pomocą aplikacji clover configurator): 

-lilubeta -alcbeta -v

-v to nie obowiązkowaopcja wyświetlająca informacje szczegółowe uruchamiania systemu mac 


 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4097 config.plist -> https://pastebin.com/My40QgRa + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD boot w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext), NightShiftUnlocker.kext CPUSensors.kext GPUSensors.kext LPCSensors.kext
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok


#25 dormario

dormario
  • Members
  • 30 postów

Napisano 03 lipiec 2017 - 13:07

Sprawdź bo ostatnie to:

lilu.kext 1.1.5

applealc.kext 1.1.2

 

U mnie te poniższe działania zadziały po zmianie z sierry 10.12 do 10.13 - dodanie paramerów uruchamiania w clover (w pliku config.plist np. za pomocą aplikacji clover configurator): 

-lilubeta -alcbeta -v

-v to nie obowiązkowaopcja wyświetlająca informacje szczegółowe uruchamiania systemu mac 

mam wszystko o czym piszesz. Miałem od samego początku. Kexty jak zawsze w najnowszym wydaniu. 

Czy ktoś ma inne pomysły?


 HP Probook 5330m Clover 3320 /Intel HD Graphics 3000 1366X768/ IDT 92HD81B1X /Intel Core i5-2520M 2,5GHz

 


#26 reyder

reyder
  • Members
  • 301 postów

Napisano 11 lipiec 2017 - 11:24

Taka ciekawostka

 

 

 

To all users of Little Snitch 4 and the NVIDIA Web Driver 
(deutsche Fassung siehe unten) 

We were able to narrow down the problem that results in a fully transparent Little Snitch Network Monitor Window when using the NVIDIA Web Driver. 

NVIDIA not only installs a device driver (kernel extension) but also a code library that then is injected into all running applications. Certain Apple apps (like iBooks) as well as Little Snitch do not allow that. This is due to a security setting in those apps. If activated, such apps will only load libraries that are signed by Apple or the same manufacturer the app itself was signed by (in case of Little Snitch that would be us). 

We, like Apple, turn this setting on in our apps for good reasons and unfortunately cannot turn it off just to enable the loading of NVIDIAs Web Driver library. This also cannot be turned on and off on demand - if we turn it off, it's off for good an for everyone. 

This unfortunately means that users that depend on NVIDIAs Web Driver will not be able to use the map view and the inspector in the Network Monitor of Little Snitch 4 as long as NVIDIA does not change this practice. 

If you can switch back to Apple's original driver for your NVIDIA card though, Little Snitch will work as expected. 

Regards 
Johannes Tiefenbrunner 

Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | (Samsung Eco Green Sata II 500GB + Samsung 840 Pro SSD) Fusion Drive | Maxtor 160GB <-- Windows 10 | 3x4GB 1600MHz | Radeon 280X Asus | Sierra 10.12 | Clover


#27 Bryk

Bryk
  • Members
  • 60 postów

Napisano 15 lipiec 2017 - 13:35

A co z sterownikami nvidia ?

Nie mogę zbytnio odpalić gtx970 ...

a i wysiadł ethernet .. 

pewnie trzeba jeszcze poczekać.


Asus Z97-A-USB31 I7 4790k 8 GB RAM GTX 970 250SDD 2x1TB HDD Asus Xonar U5

Asrock B85 Pro4  I7-4790k 8 GB ram Asus DCU II GTX 960  R280x 250 SDD+ 1000 HDD audio Asus Xonar U5

Lenovo T420 I5 4GB 320HDD

Lenovo 17 " Y70-70 I5 4200H HD4600 NVIDIA GTX860 8 GB RAM

MSI Z77A-G43 || I5-2500K (OC 4.5) || 2X4 GB RAM || GTX 560 (EFI) & HD 3000 (nie działa) || SDD 128 HDD 2X500 1X1 TB || USB BT || AUDIO USB DELOCK

 


#28 BrT

BrT
  • Members
  • 368 postów
  • LocationGorlice

Napisano 15 lipiec 2017 - 18:09

Nvidia nie wydała sterowników i nie spieszy się z tym. Podobno serię 10xx da się odpalić ale i tak nie ma pełnej akceleracji. 

IMO szkoda zachodu narazie z 10.13. Nawet na MacBooku system ładuje się dobre 5 minut i kuleje okrutnie.


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (Intel Series 530 480 GB + WB Black 1 TB) | macOS 10.12.5

MacBook Air 13,3" Early 2014 | macOS 10.12.5

MacBook Pro 15,4" MD103 | macOS 10.12.5
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#29 Estrax

Estrax
  • Members
  • 893 postów
  • LocationKraków

Napisano 15 lipiec 2017 - 20:37

Nvidia nie wydała sterowników i nie spieszy się z tym. Podobno serię 10xx da się odpalić ale i tak nie ma pełnej akceleracji. 
IMO szkoda zachodu narazie z 10.13. Nawet na MacBooku system ładuje się dobre 5 minut i kuleje okrutnie.


Drivery nVidii pewnie pojawią się wraz z momentem, gdy pojawi się Golden Master 10.13. GTX10xx normalnie (aka bez webdriverów) nie działa i w 10.13 nie zapowiada się, by się miało to zmienić. Aby odpalić GTX1080Ti na haMacu na którym testuję bętę macOS 10.13, musiałem na tą chwilę zrobić mało eleganckiego patcha, by móc ruszyć webdrivery z 10.12.5. Przy odpalonych webdriverach - pełne QE/CI.

Ponadto, nie wiem na czym Ty 10.13 sprawdzasz i jak, że Ci się ładuje ten system 5 minut. Musisz mieć tonę śmieci w systemie, bo nawet na HDD się to tak długo nie bootuje. Na moich MacBookach (rMBP15 mid 2015, rMBP15 mid 2017, rMB12 mid 2017) 10.13 ładuje się nieznacznie wolniej niż 10.12. Korzystam w tej chwili z niego jako głównego systemu do pracy (m.in. programowanie i audio) i nie mam z nim większych problemów. Zalecam instalację na czysto na partycji APFS.
  • 112 lubi to
Spoiler

#30 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 16 lipiec 2017 - 03:42

Drivery nVidii pewnie pojawią się wraz z momentem, gdy pojawi się Golden Master 10.13. GTX10xx normalnie (aka bez webdriverów) nie działa i w 10.13 nie zapowiada się, by się miało to zmienić. Aby odpalić GTX1080Ti na haMacu na którym testuję bętę macOS 10.13, musiałem na tą chwilę zrobić mało eleganckiego patcha, by móc ruszyć webdrivery z 10.12.5. Przy odpalonych webdriverach - pełne QE/CI.

Ponadto, nie wiem na czym Ty 10.13 sprawdzasz i jak, że Ci się ładuje ten system 5 minut. Musisz mieć tonę śmieci w systemie, bo nawet na HDD się to tak długo nie bootuje. Na moich MacBookach (rMBP15 mid 2015, rMBP15 mid 2017, rMB12 mid 2017) 10.13 ładuje się nieznacznie wolniej niż 10.12. Korzystam w tej chwili z niego jako głównego systemu do pracy (m.in. programowanie i audio) i nie mam z nim większych problemów. Zalecam instalację na czysto na partycji APFS.

 

 

 

Zgadza się. Ciekawe jaki śmietnik trzeba mieć aby system odpalać przez 5 minut. Tyle czasu to ja nie czekałbym, tylko power off. Na moim hacku 10.13 ładuje się w 12 sekund, podobnie jak 10.12.5. Chodzi całkiem znośnie i prawie wszystko działa. To beta, więc nie dziwią sporadyczne zwiechy. GT 740 jest rozpoznana bezbłędnie i działa tak samo. Audio - OK (ALC 887)  przez głośniki i po HDMI. Net jest, Wi-Fi również, sleep działa... No, aż taki odważny to ja nie jestem, aby używać tej bety do codziennej pracy, ale potestować - jak najbardziej.



#31 BrT

BrT
  • Members
  • 368 postów
  • LocationGorlice

Napisano 16 lipiec 2017 - 09:48

A czy ja pisałem, że da się NORMALNIE odpalić 10xx? Pisałem podobno, miałem na myśli podmienianie wersji systemu w  NVDAStartupWeb.kext, ale na serii 9xx to i tak nie działa. Apple już dawno ma wywalone na Nvidia'e to chyba logiczne, że bez webdriver'ów nie działa.

 

Zgadza się. Ciekawe jaki śmietnik trzeba mieć aby system odpalać przez 5 minut. 

 

Zmarnowałem 3 minuty życia czytając Twoje kilka postów więc daruj sobie... Wiesz jaki śmietnik? Czysty system na MacBooku Pro 2012, na partycji APFS, na dysku SSD. 


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (Intel Series 530 480 GB + WB Black 1 TB) | macOS 10.12.5

MacBook Air 13,3" Early 2014 | macOS 10.12.5

MacBook Pro 15,4" MD103 | macOS 10.12.5
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych