Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Recovery Disk


Najlepsza odpowiedź oswaldini , 20 czerwiec 2017 - 21:23

Właśnie sprawdziłem u siebie, wszystko działa. Polecam jednak troszkę czasu poświęcić na czytanie ze zrozumieniem.

Temat zamykam.

 

 

	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Custom</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Hidden</key>
					<true/>
					<key>Type</key>
					<string>OSXRecovery</string>
				</dict>
			</array>
		</dict>
	</dict>
Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 19 czerwiec 2017 - 17:01

Jak wyłączyć wyświetlanie dysków Recovery w Clover Boot menu?



#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 czerwiec 2017 - 17:17

W custom entries dodajesz wpis:

          <dict>
            <key>Hidden</key>
            <true/>
            <key>Type</key>
            <string>OSXRecovery</string>
          </dict> 

https://clover-wiki...._custom-entries


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 19 czerwiec 2017 - 18:11

Dodałem. Brak efektu. ;(

 

<key>Scan</key>

<dict>

 <key>Entries</key>

           <dict>

             <key>Hidden</key>

               <true/>

                <key>Type</key>

              <string>OSXRecovery</string>

          </dict>

 <true/>

 <key>Legacy</key>

 

 

 

EDIT by oswaldini:

 

źle dodane wpisy ! Ma być tak jak w poście 17: http://hamac.pl/topi...-disk/?p=128574

 



#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 czerwiec 2017 - 18:34

Skoro nie działa to źle dodałeś. http://hamac.pl/topi...ery#entry121822


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 19 czerwiec 2017 - 18:40

Ale ja nie mam: <key>Custom</key>



#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 czerwiec 2017 - 19:44

Co w związku z tym ? To jak nie masz to chyba mieć musisz prawda ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 19 czerwiec 2017 - 20:08

Czyli mam ten klucz utworzyć?



#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 czerwiec 2017 - 20:12

Dałem Ci dwa przykłady, kopiuj wklej w odpowiednie miejsce w configu. Przepraszam ale musisz nauczyć się czytać ze zrozumieniem i analizować, jak Ci coś klęknie w hacku to nie ogarniesz.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 19 czerwiec 2017 - 20:25

Ok, dziękuję. Będę próbował.



#10 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 20 czerwiec 2017 - 20:12

No więc zrobiłem to. Choć po pewnych, niewielkich (?) modyfikacjach i uproszczeniu. Jakich?

W sekcji GUI dodałem wpis:

 

<key>Hide</key>

<array>
<string>XXX</string>
</array>
 
Gdzie 'XXX' to nazwa partycji, którą chcę ukryć. Bo u mnie partycja recovery nie nazywa się 'OSXRecovery' (jak w Twoim przykładzie), tylko 'Recovery HD'. Fragment kodu jest mniejszy o dwie linijki, no i nie w Custom/Entries tylko w GUI. Ale naprowadziłeś mnie, czy raczej - zmobilizowałeś. Dzięki @oswaldini.


#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 czerwiec 2017 - 20:24

Nie ma problemu, tak czy inaczej przeanalizuj jeszcze to co Ci podałem, powinno działać. Zapoznaj się musowo z wiki clovera ! OSXRecovery to nie nazwa partycji tylko typ partycji.

 

 

 

  • Type - The type of OS that is being scanned for. Valid types are OSX, OSXInstaller, OSXRecovery, Windows, Linux, LinuxKernel. If Type is not one of these it will be treated as all types.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 20 czerwiec 2017 - 20:43

To prawda - typ.:roll:

No więc ten typ u mnie nazywa się "Recovery HD", tak jak w oryginalnym systemie Mac OS X. O czym każdy przekonać się może wpisując w terminalu komendę "diskutil list". Akademicka dyskusja. A ja nie czuję się na siłach by dyskutować z Tobą. [-X Dla mnie najważniejsze że cel osiągnięty.\:D/



#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 czerwiec 2017 - 20:51

No widzisz nie jest to akademicka dyskusja. Nie jest to nazwa partycji tylko typ partycji, koniec kropka. Tak jak widzisz wyżej:

OSX - każda partycja z systemem macOS niezależnie od wersji macOS oraz nazwy dysku z macOS

OSXInstaller - każda partycja/dysk z instalatorem macOS niezależnie od nazwy dysku/partycji

OSXRecovery - partycja Recovery HD z macOS

Windows, Linux - windows i linux niezależnie od wersji systemów.

 

Co za tym idzie masz 3 dyski z wndowsami o nazwach Win1, Win2 i Win3 idąc Twoim sposobem trzeba dopisać 3 ścieżki do ukrywania partycji i trzeba mieć jeszcze driver NTFS, żeby Clover wczytał nazwę dysku NTFS. Idąc moim sposobem przez customentries wystarczy dopisać wpis na ukrywanie wszystkich partycji Windowsowych i koniec.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 20 czerwiec 2017 - 20:57

Nie mam Windows i nie chcę mieć. Nigdzie słowa nie pisałem o Windows i jego partycjach. Chciałem jedynie usunąć z menu bootującego Clovera dyski (partycje, typy... mam! IKONY Recovery) Usunąłem i wszystko. Do Windows to ja mam trzy inne pecety.



#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 czerwiec 2017 - 21:08

OK widzę, że jak grochem o ścianę i podanie przykładu nie daje do myślenia. No i co z tego że masz Recovery HD, a ja piszę o Windowsie...

 

Ostatnia rzecz na plus w moim sposobie - pierdylnie Ci macOS i potrzebujesz dostać się do Recovery HD aby naprawić system albo go odzyskać z Time Machine, moim sposobem klikasz F3 w GUI i pojawia się ikona Recovery HD, w Twoim sposobie jesteś udupiony, jak masz bootloader na penie i innego kompa to pal licho, jak masz bootloader na EFI to pozamiatane.

 

Ciebie zadowala ukrycie partycji to się ciesz. Widzę, że próba edukowania ludzi jednak mija się z celem bo wszyscy karmią się papką na gotowo od Tonego, zero myślenia i czytania ze zrozumieniem, kopiuj wklej, jak coś nie działa to płacz co "kliknąć".

 

Ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem i życzą sobie podania wszystkiego na tacy i przeklepania jeszcze raz łopatologicznie tego co jest kilkanaście razy tłumaczone.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#16 112

112
  • Members
  • 19 postów

Napisano 20 czerwiec 2017 - 21:22

Tytuł tematu brzmiał: Jak wyłączyć wyświetlanie dysków Recovery w Clover Boot menu? Odpowiedź jest w #10. Bez odbioru.



#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10529 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 czerwiec 2017 - 21:23   Najlepsza odpowiedź

Właśnie sprawdziłem u siebie, wszystko działa. Polecam jednak troszkę czasu poświęcić na czytanie ze zrozumieniem.

Temat zamykam.

 

Załączony plik  IMG_0735.jpg   194,74 KB   0 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_0736.jpg   151,59 KB   0 Ilość pobrań

	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Custom</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Hidden</key>
					<true/>
					<key>Type</key>
					<string>OSXRecovery</string>
				</dict>
			</array>
		</dict>
	</dict>

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 16 GB RAM | HD4600 | 250 GB macOS + 500 GB + 1 TB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych