Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

i3 4170 & HD4400 (iGPU)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 28 czerwiec 2017 - 00:11

Witam

Taki post trochę z pogranicza ale nie daje mi to spokoju - a chciałby spać spokojnie w nocy, a nie zastanawiając się dla czego jest tak, a nie inaczej. Może ktoś mi to wyjaśni..

 

Posiadam w komputerze procesor Intel i3 4170 który posiada zintegrowany układ HD 4400. No spoko cacy. No ale nie do końca. Zauważyłem dziwną zależność i to troszkę mnie wkurza (że tak powiem).

 

Niby wszystko idzie odpalić bez problemu ale jednak nie do końca. Jeśli nie odpalę grafiki choć na tyle żeby sytem ją widział poprawnie (configu muszę mieć ustawione InteIGFX = 0x04128086 oraz ig-platform-id = 0x0d220003 i Inject Intel = On), a program Intel Power Gadget musi pokazać jej taktowanie. W przeciwnym wypadku jeśli tego nie zrobię mogę zapomnieć o działającym poprawnie procesorze bo będzie działał mi na pełnych obrotach. Jedyny plus takiej akcji to że na iGPU mam mam maksymalną rozdzielczość monitora ale brak jakiej kol wiek akceleracji.

 

Więc to normalne że prawidłowe działanie procesora w macOS jest uzależnione od tego czy jego grafika będzie działała czy nie ? Nawet bez pełnej akceleracji ?
 

 

Ach i jeśli by ktoś się znalazł i powiedziała zaraz: "to w czym problem, odpal sobie w pełni grafikę i będziesz miał akcelerację" lub "to wyłącz ją całkowicie w BIOS / UEFI" już dopowiadam. Po pierwsze można ją odpalić w pełni dorzucając kext'y FakePCIID oraz FakePCIID_Intel_HD_Graphics, a opcjonalnie jeszcze IntelGraphicsFixup (naprawia rozmazujące się logo apple przy starcie komputera). Lecz wtedy znów zaczyna się problem z programem iMovie. Z drugiej strony iGPU lub jak ktoś woli APU nie idzie wyłączyć (przynajmniej ja takiej opcji nie widzę na ASRock z87 Extremem4) ale jeśli nawet by się dało całkowicie ją wyłączyć to nie wchodzi to w grę z powodu posiadania rx480.

 

 

Tak że dziękuję za informację jak i ewentualną odpowiedź na nurtujące mnie pytanie.

Pozdrawiam,

patrex003


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !


#2 reyder

reyder
  • Members
  • 419 postów

Napisano 28 czerwiec 2017 - 09:52

Taktowanie nie powinno zależeć od grafiki, poprawnie ustaw sobie tylko Frequency Vectors. Sporo o tym można poczytać w wątku o HWP na insanelymac. RX480 musisz odpalać z iGPU albo z modyfikacją biosu grafiki. Nie ma tutaj jakiegoś interesującego rozwiązania niestety, może 10.13 coś zmienia.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070:: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover


#3 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 02 lipiec 2017 - 18:27

a mógł byś mi zlinkować ten temat ? z góry bardzo dziękuję..


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !


#4 reyder

reyder
  • Members
  • 419 postów

Napisano 02 lipiec 2017 - 19:47

 

This patch doesn't do more than preventing the dGPU from getting init'ed during boot phase (in a quite brutal way), so that solution is sadly not better than all other known ways (iGPU=Primary, 2nd "helper" GPU, unplugging the cable before booting, ...).

 

 

http://www.insanelym...-2#entry2333976

http://www.insanelym...dio-after-wake/

 

Modyfikacja EFI dgpu pomagała w tym przypadku na "naprawę" sleepu, nie jestem ostatnio w temacie i nie wiem czy pomaga na to o czym wspominasz.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070:: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych