Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Monitor "duch" na Intel HD4600

ghost monitor intel hd 4600 yosemite os x 10.10 clover

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 brand

brand
  • Members
  • 7 postów

Napisano 24 lipiec 2017 - 21:03

Witam.

 

Ostatnio postanowiłem przesiąść się na zintegrowaną kartę Intel HD4600.

Na ostatniej fazie uruchamiania systemu, zaraz przed wyświetleniem ekranu logowania

na ekranie na chwilę pojawia się coś, co przypomina analogowy "śnieg"

albo (częściej) logo apple rozjeżdża się (screen z załączniku). Oprócz tego jest poważniejszy problem.

Hack przy podpiętych dwóch monitorach głupieje i wykrywa 3 monitory.

Jest to uciążliwe, ponieważ czasem zdarzy się, że jakieś okno wskoczy na nieistniejący monitor.

Dodam, że przy jednym monitorze wykrywa prawidłowo jeden monitor.

Na mobo są 2 wyjścia DVI i HDMI - jeden monitor jest podłączony kablem DVI-DVI, a drugi HDMI-DVI.

 

Moja specyfikacja:

OS X 10.10.5 (14F2411)

Asus Gryphon Z87

Intel i5-4670

8GB RAM 1333 Mhz DDR3 

Intel HD Graphics 4600 1536  MB

 

config.plist

http://wklej.org/hash/d47047b6cc3/

W informacjach o systemie jeden z Syncmasterów wykrywany jest jako wbudowany wyświetlacz.

Zmieniłem SMBIOS z iMaca na Maca Pro, ale nic to nie dało.

 

Fragment z raportu systemowego:

  Monitory:
SyncMaster:
  Rozdzielczość:	1920 x 1200 @ 60 Hz
  Głębia kolorów:	Kolor 32 bitowy (ARGB8888)
  Odbicie lustrzane:	Wył.
  Aktywny:	Tak
  Obrót:	Obsługiwany
W1952:
  Rozdzielczość:	1440 x 900 @ 60 Hz
  Głębia kolorów:	Kolor 32 bitowy (ARGB8888)
  Monitor główny:	Tak
  Odbicie lustrzane:	Wył.
  Aktywny:	Tak
  Obrót:	Obsługiwany
SyncMaster:
  Rozdzielczość:	1920 x 1200 @ 60 Hz
  Głębia kolorów:	Kolor 32 bitowy (ARGB8888)
  Odbicie lustrzane:	Wył.
  Aktywny:	Tak
  Wbudowany:	Tak

Załączone pliki


 Mac OS X Yosemite 10.10.5: Asus Gryphon Z87 | Intel i5-4670 | 8GB RAM 1333 Mhz DDR3 | Asus Nvidia GTS 250 | SSD ADATA SX900 128GB

#2 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 165 postów

Napisano 24 lipiec 2017 - 23:45

Po pierwsze dograć do clovera http://hamac.pl/topi...xt/#entry128590oraz 

https://sourceforge....lgraphicsfixup/na rozjeżdzające się logo

 

co do monitorów na tej płycie to i ich rozdzielczości to może wygenerowanie EDID pomoże (jeśli masz np dwa identyczne i jeden ma złą rozdzielczość http://hamac.pl/topi...1440-na-hd4600/

 

no i co do 3 monitora to taki programik https://github.com/Eun/DisableMonitor można nim przy autostarcie wyłączyć dowolny 

 

MK

 

PS w stopce masz jeszcze gts 250 to może od niej ten niepotrzebny mon ??? wyjmij kartę i zobacz czy są 2 wykryte  ;)


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 


#3 brand

brand
  • Members
  • 7 postów

Napisano 25 lipiec 2017 - 19:05

Lilu.kext oraz IntelGraphicsFixup pomogły - przy starcie z logiem jest wszystko OK. :)
 
Jeśli chodzi o trzeci monitor. GTS 250 przełożyłem do innego komputera, także jej już nie ma.
Bez zaznaczonej opcji InjectEDID wykrywa prawidłowo dwa monitory, ale na monitorze, który jest podpięty po DVI obraz jest poszarpany (zdjęcie w załączniku).
Z opcją InjectEDID wykrywa 3 monitory, ale obraz na obu (dwóch) monitorach jest wtedy OK.
Rozdzielczości na obu monitorach są OK w każdym przypadku, choć oba mają różne rozdzielczości.
Jedynie przy zaznaczonej opcji InjectEDID Clover wyświetla się w niskiej rozdzielczości, ale wtedy pomaga zaznaczenie Load VBios oraz Patch VBios.
 
Czy jest jakiś natywny sposób na to, aby hack poprawnie wykrywał monitory czy nie ma na to rady i trzeba korzystać z DisableMonitor?

Załączone pliki


 Mac OS X Yosemite 10.10.5: Asus Gryphon Z87 | Intel i5-4670 | 8GB RAM 1333 Mhz DDR3 | Asus Nvidia GTS 250 | SSD ADATA SX900 128GB

#4 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 165 postów

Napisano 25 lipiec 2017 - 19:57

do hd 4600 nie używam żadnych InjectEDID  w cloverze, (wtedy wykrywa ci prawidłowo 2 monitory) natomiast żeby była dobra rozdziałka po pierwsze w biosie disable cms, bootowanie tylko w uefi, 2 w opcjach grafiki enable multimonitor, no i jak nie będzie dobrej rozdzielczości po dvi to poczytaj ten wątek o generowaniu edid dla monitora (ale wygenerowane edid umieszczasz w overrides w systemie a nie w configu clovera

MK


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ghost monitor, intel hd 4600, yosemite, os x 10.10, clover

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych