Witam.
Tchnęło mnie, żeby doszlifować swoją instalację macOS.
Specyfikacja:
MSI/Medion MS-7502 G33/ICH9DH
Xeon E5450
Radeon HD7770
4GB DDR2 800MHz
macOS Sierra
To co zrobiłem:
- odznaczyłem wszystkie fixy w Clover (nie wiem, czy się nie gryzą z własnym DSDT)
- wykonałem poprawki HPET, RTC, TMR, PIC i LPC według poradnika http://hamac.pl/topi...dyfikacje-dsdt/
Efekt:
- Apple LPC się ładuje (dałem id ICH9R bo ICH9DH nie ma na liście wspieranych)
- AppleHPET się nie ładuje - po kilkudziesięciu sekundach system się restartuje
Zmieniłem więc sekcję HPET wstawiając tam fix Clovera (wyciągnięty z pliku .ASL z dumpa):
- AppleHPET się ładuje i system działa
W tej chwili działa mi nawet usypianie i wybudzanie, ale temperatury procesora są zbyt wysokie (w idle nie schodzą poniżej 50°C, w Windows miałem ~35°)
W załącznikach zrzuty:
1. Z terminala stan załadowania kextów (jak trzeba jeszcze jakieś to piszcie)
UWAGA! AppleHPET jest załadowany z fixem Clovera
2. Z IORegistryExplorer - widać, że nie mam CPUPLimit, więc PM nie działa.
W HWMonitor czy też w iStatMenu widzę, że procesor zmienia częstotliwość, jednak ma tylko 2 stany (1,99GHz i 2,99GHz). W Clover mam zaznaczone Generate P-states, Generate C-states i Enable C2,C4, C6,C7.
W bootlogu Clovera jest wpis SSDT with P-states generated successfully i SSDT with C-states generated successfully.
Czy to oznacza, że działa mi SpeedStep? Niżej z częstotliwością nie da się zejść?
Macie pomysł jak obniżyć te temperatury, bo w takie upały nie da się używać tego grzejnika dłużej jak godzinę
PS. SMBIOS mam ustawiony na iMac 14,2. Podobno działa dobrze na Core 2 *
EDIT. Zmieniłem SMBIOS na iMac10,1 i pojawiła mi się pozycja CPUPLimitDict oraz PerformanceStateArray ma 2 pozycje (czyli tak jak w rzeczywistości pokazuje, a nie wcześniejsze 4). Daję nowy załącznik.
Temperatury raczej nie spadły, a jeśli już to może dlatego, że chłodniej jest na wieczór:)
Co mnie zastanawia to to, że według Intela mój procesor działa na napięciu 0.850V-1.350V, a iStatMenu pokazuje cały czas 1.68V. Może dlatego się grzeje?