Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Lenovo T410 - 2 beepy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1475 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 14 wrzesień 2017 - 15:02

Cześć

 

Została mi płyta główna z Lenovo T410, która z powodzeniem jeszcze w maju działała jako pełnoprawny laptop z procesorem i5-520M, postanowiłem zrobić z niej użytek. Zakupiłem do niej docka, oryginalny zasilacz, procesor i3-370M i 2x 1GB RAM. Po włączeniu wentylator rozkręca się na niskich obrotach na kilka sekund, zatrzymuje się i słychać 2 beepy. Po jakimś czasie znów tak samo. Obrazu na monitorze brak. Dodam, że można go wyłączyć przez przytrzymanie przycisku zasilania, wtedy jest normalny beep jak zwykle przy wyłączaniu ręcznie ThinkPada. Sprawdzałem z różnymi konfiguracjami RAMu, wymieniłem nawet procesor na nowy egzemplarz. Po wyjęciu RAMu otrzymuję beepy 1-3-3-1, więc chyba w porządku - nie wykrywa RAMu.

 

Teraz pytanie do mądrzejszych ode mnie - co siadło? RAM (mam dwie różne kostki)? CPU (myślałem, że to jego wina, wymieniłem na inny egzemplarz)? Czy płyta główna?


macOS 10.13.1 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Dell DW1510 | Asus USB-BT400 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium

Windows 7 Pro - HP tc4400 | 945GM | Core 2 Duo T7200 @ 2GHz | 3GB DDR2 667MHz CL5 | GMA950 | TeamGroup L7 Evo 120GB | BCM5753M | Intel 3945ABG | AD1981HD | Wacom Penabled


Windows 7 Pro - Lenovo "Kadłubek" ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | 1GB DDR3 1333MHz | NVS 3100M | Toshiba 500GB

iPhone SE 16GB Space Gray


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16849 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 wrzesień 2017 - 18:27

A to jest sama goła płyta główna? Czy w kadłubku notebooka? Może mu brakuje wyświetlacza LVDS i się buntuje. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1475 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 14 wrzesień 2017 - 20:21

Płyta + bottom case


macOS 10.13.1 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Dell DW1510 | Asus USB-BT400 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium

Windows 7 Pro - HP tc4400 | 945GM | Core 2 Duo T7200 @ 2GHz | 3GB DDR2 667MHz CL5 | GMA950 | TeamGroup L7 Evo 120GB | BCM5753M | Intel 3945ABG | AD1981HD | Wacom Penabled


Windows 7 Pro - Lenovo "Kadłubek" ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | 1GB DDR3 1333MHz | NVS 3100M | Toshiba 500GB

iPhone SE 16GB Space Gray


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16849 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 wrzesień 2017 - 20:34

A odpalałeś już tak samą płytę? 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 kormoran

kormoran
  • Members
  • 67 postów
  • LocationRzeszotary / Kraków

Napisano 15 wrzesień 2017 - 12:21

Nie pamiętam już jak jest w ThinkPadzie, ale wiem że niektóre modele nie wstają bez czujnika otwarcia/zamknięcia klapy. A i tak jak napisał @314TeR - może być też tak że bez jej podpięcia nie odpali się.


OSX 10.12.6 - Dell Latutude E7440 (Core i7 4600U, 8GB, HD4400, Crucial BX100 250GB+Samsung mSata 250GB, Wifi Atheros AR9280, Clover + Windows 10 - odpalone wszystko łącznie z czytnikiem kart)

OSX 10.11.6 - Lenovo X230 (Core i5 3320M, Intel QM77, 16GB RAM, HD4000, Crucial BX100 250GB, WiFi Atheros AR9280, Modem 3G Ericsson F5521GW, Clover OSX + Windows 7)


#6 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1475 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 30 wrzesień 2017 - 08:55

Problem rozwiązany, sprzęt śmiga.

Zmieniłem procesor na i5-520M, taki z jakim działał wcześniej, nic się nie zmieniło. Podmieniłem RAM na inny, nic to nie dało, nadal były dwa beepy przy starcie. W czym tkwił problem? Pojawiał się komunikat błędu o niepoprawnej dacie co uniemożliwiało start z jakiegokolwiek nośnika. Dokupiłem za grosze uszkodzoną matrycę. Dzięki temu byłem w stanie sprawdzić co się dzieje. Jedyne co trzeba było zrobić to w BIOSie ustawić datę i przekierować sygnał wideo z LVDS na D-Sub, aby dawał obraz na zewnętrzny monitor.


macOS 10.13.1 - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Dell DW1510 | Asus USB-BT400 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium

Windows 7 Pro - HP tc4400 | 945GM | Core 2 Duo T7200 @ 2GHz | 3GB DDR2 667MHz CL5 | GMA950 | TeamGroup L7 Evo 120GB | BCM5753M | Intel 3945ABG | AD1981HD | Wacom Penabled


Windows 7 Pro - Lenovo "Kadłubek" ThinkPad T410 | QM57 | Core i5-520M | 1GB DDR3 1333MHz | NVS 3100M | Toshiba 500GB

iPhone SE 16GB Space Gray





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych