Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

SMBIOS - zmiana na Mac Pro 5,1


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mfma

mfma
  • Members
  • 20 postów

Napisano 28 wrzesień 2017 - 18:49

Dokonałem zmiany kart graficznych ze starego GTX660 na  2x GTX980Ti. Są widoczne w raporcie systemowym, działają - ale nie tak jak powinny. W porównaniu do Windows różnica jest na poziomie 50%. W Cinebench są to wyniki rzędu 60FPS.  Doczytałem, że zmiana SMBIOS na Mac Pro 5,1 pozwoli na "odblokowanie" wydajności kart.  Próbowałem tego dokonać za pomocą CloverConfiguratora, ale niestety zmiany są ignorowane. 

Dlaczego ta konfiguracja nie działa? Jaką głupotę popełniam lub co może nie działać.

 

Obecnie komp się przedstawia jako: iMac (27-inch, Late 2012).

 

W raporcie systemowym:   

Nazwa modelu: iMac

Identyfikator modelu: iMac13,2

 

Obecna realna konfiguracja komputera:

 

Sierra 10.12.6

 

mobo: gigabyte z77 d3 th

procesor: i7 3,4 GHz

ram: 32 GB

GPU: 2xEVGA GTX980Ti 

Aktualne drivery NVidia WebDrivers oraz CUDA

Clover: 4220

 

Poniżej config.plist

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Debug</key>
			<false/>
			<key>Fixes</key>
			<dict>
				<key>AddDTGP_0001</key>
				<true/>
				<key>AddMCHC_0008</key>
				<false/>
				<key>FakeLPC_0020</key>
				<false/>
				<key>FixAirport_4000</key>
				<false/>
				<key>FixDarwin_0002</key>
				<false/>
				<key>FixDisplay_0100</key>
				<true/>
				<key>FixFirewire_0800</key>
				<true/>
				<key>FixHDA_8000</key>
				<fals/>
				<key>FixHPET_0010</key>
				<true/>
				<key>FixIDE_0200</key>
				<false/>
				<key>FixIPIC_0040</key>
				<true/>
				<key>FixLAN_2000</key>
				<false/>
				<key>FixSATA_0400</key>
				<false/>
				<key>FixSBUS_0080</key>
				<false/>
				<key>FixShutdown_0004</key>
				<true/>
				<key>FixUSB_1000</key>
				<true/>
				<key>NewWay_80000000</key>
				<true/>
				<key>FIX_RTC_20000</key>
				<true/>
				<key>FIX_TMR_40000</key>
				<true/>
				<key>AddIMEI_80000</key>
				<true/>
				<key>FIX_INTELGFX_100000</key>
				<false/>
				<key>FIX_WAK_200000</key>
				<true/>
				<key>DeleteUnused_400000</key>
				<true/>
				<key>FIX_ADP1_800000</key>
				<true/>
				<key>AddPNLF_1000000</key>
				<true/>
				<key>FIX_S3D_2000000</key>
				<true/>
				<key>FIX_ACST_4000000</key>
				<true/>
				<key>AddHDMI_8000000</key>
				<true/>
				<key>FixRegions_10000000</key>
				<true/>
			</dict>
			<key>Name</key>
			<string>DSDT.aml</string>
		</dict>
		<key>DropTables</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>DMAR</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>SSDT</string>
				<key>TableId</key>
				<string>CpuPm</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>SSDT</string>
				<key>TableId</key>
				<string>Cpu0Ist</string>
			</dict>
		</array>
		<key>HaltEnabler</key>
		<true/>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>Generate</key>
			<dict>
				<key>CStates</key>
				<true/>
				<key>PStates</key>
				<true/>
			</dict>
					<key>EnableC7</key>
			<false/>
			<key>EnableC6</key>
			<true/>
			<key>EnableC4</key>
			<false/>
			<key>EnableC2</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key> 
		<string>-v</string>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>MacHDD</string>
		<key>Fast</key>
		<false/>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>Log</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>5</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<string>-1</string>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>No</string>
		</dict>
		<key>FakeID</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<string>0x0</string>
			<key>IntelGFX</key>
			<string>0x0</string>
			<key>LAN</key>
			<string>0x0</string>
			<key>NVidia</key>
			<string>0x0</string>
			<key>SATA</key>
			<string>0x0</string>
			<key>WIFI</key>
			<string>0x0</string>
			<key>XHCI</key>
			<string>0x0</string>
			<key>IMEI</key>
			<string>0x0</string>
		</dict>
		<key>Inject</key>
		<false/>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>AddClockID</key>
			<true/>
			<key>FixOwnership</key>
			<true/>
			<key>Inject</key>
			<true/>
		</dict>
	</dict>
	<key>DisableDrivers</key>
	<array>
		<string>Nothing</string>
	</array>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Hide</key>
		<array>
			<string>Windows</string>
			<string>BOOTX64.EFI</string>
		</array>
		<key>Language</key>
		<string>en:0</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>Enabled</key>
			<true/>
			<key>Speed</key>
			<integer>8</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<true/>
			<key>Legacy</key>
			<true/>
			<key>Tool</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>TextOnly</key>
		<false/>
		<key>Theme</key>
		<string>metal</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<false/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>PatchVBios</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleRTC</key>
		<true/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<true/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>External icons patch</string>
				<key>Find</key>
				<data>RXh0ZXJuYWw=</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleAHCIPort</string>
				<key>Replace</key>
				<data>SW50ZXJuYWw=</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>LogEveryBoot</key>
		<string>10</string>
		<key>LogLineCount</key>
		<integer>3000</integer>
		<key>MountEFI</key>
		<true/>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Detect</string>
		<key>InjectSystemID</key>
		<true/>
	</dict>

<dict>
        <key>InjectKexts</key>
        <string>YES</string>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
        <key>NvidiaWeb</key>
        <true/>
    </dict>

<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>BooterConfig</key>
		<string>0x28</string>
		<key>CsrActiveConfig</key>
		<string>0x67</string>
		<key>ROM</key>
		<string>UseMacAddr0</string>
	</dict>

		<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>08/08/17</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>MP51.88Z.0084.B00.1708080528</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-F221BEC8</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardSerialNumber</key>
		<string>XA0010HFCQV7P</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>11</integer>
		<key>BoardVersion</key>
		<string>MacPro5,1</string>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>Pro-Enclosure</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>0x07</string>
		<key>Family</key>
		<string>MacPro</string>
		<key>FirmwareFeatures</key>
		<string>0xE80FE136</string>
		<key>FirmwareFeaturesMask</key>
		<string>0xFF1FFF3F</string>
		<key>LocationInChassis</key>
		<string>Part Component</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>Mobile</key>
		<false/>
		<key>PlatformFeature</key>
		<string>0xFFFF</string>
		<key>ProductName</key>
		<string>MacPro5,1</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>XA0023FJHFC</string>
		<key>SmUUID</key>
		<string>653B6D13-B6DD-47EC-B05C-56C8150EFAA8
653B6D13-B6DD-47EC-B05C-56C8150EFAA8
653B6D13-B6DD-47EC-B05C-56C8150EFAA8</string>
		<key>Version</key>
		<string>1.2</string>
	</dict>
</dict>
</plist>
 



 i7 3770 | GA-Z77MX-D3H TH | Corsair SSD | 2x EVGA GTX980Ti | 32GB RAM | OSX 10.12.6


#2 112

112
  • Members
  • 28 postów

Napisano 28 wrzesień 2017 - 19:57

Gdy instalowałem Sierrę na swoim hacku, ustawienia inne niż MacPro 5.1 powodowało jakieś niedogodności, jak np. wieszanie się podczas konfiguracji myszy, problem z restartem itp. Długi czas miałem więc SMBIOS ustawione na MacPro 5.1, co pozwoliło mi na bezkonfliktową i pewną pracę kompa. Jednak "za chiny" nie mogłem zainstalować High Sierry i trochę czasu zajęło mi znalezienie przyczyny. Po ustawieniu na iMac 14.2, problem zniknął jak ręką odjął. Teraz w High Sierra mam SMBIOS na 14.2 i wszystko działa perfect.



#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 wrzesień 2017 - 21:40

Do Teojego sprzętu tylko identyfikacja iMac13.x.

Nie testuj wydajności w cinebench. On wcale nie skaluje poprawnie wyników.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#4 mfma

mfma
  • Members
  • 20 postów

Napisano 17 październik 2017 - 23:49

Do Teojego sprzętu tylko identyfikacja iMac13.x.

Nie testuj wydajności w cinebench. On wcale nie skaluje poprawnie wyników.

Rozumiem. Co nie zmienia faktu, że:

- wydajność jest bardzo słaba w porównaniu do Windows (przykładowo ten sam render na windows obciąża karty równolegle i praktycznie na max - na OSX zamula a karty są obciążone na 30%)

- programy typu Davinci Resolve, czy Photoshop przy większym obciążeniu CUDA crashują

- pojawia się kernel panic związany z NVIDIA

 

Nie wiem jak skonfigurować to poprawnie. Wprowadzenie innych danych SMBIOS przez clover configurator nie przynoszą żadnych zmian. Niestety nie jestem harduserem hackintosha, a potrzebuję w miarę sprawnej maszyny pod korekcję barwną i montaż video. O ile przestawiam się na OpenGL wszystko działa jak należy (wolniej, ale działa). Każda próba ustawienia renderowania na CUDA prędzej czy później objawia się restarem i totalnym crashem. Macie pomysł jak to rozwiązać?

 

Monitory są podpięte pod DVI - jeden do jednej, drugi do drugiej karty.

 

PS. Przy próbie update do HighSierra wszystko staje (abnormal code 1) :(


 i7 3770 | GA-Z77MX-D3H TH | Corsair SSD | 2x EVGA GTX980Ti | 32GB RAM | OSX 10.12.6


#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 październik 2017 - 10:09

Zainteresuj się UniBootX - tam masz praktycznie gotowy config pod Twoją płytę, jedynie co musisz zrobić, to wygenerować numery seryjne itp itd aby działały usługi iCloud.

 

VGA potrzebuje:

1. Najlepiej działającego zapisu do NVRAM.

2. Polecam mocno start w czystym UEFI.

3. Sterowniki webowe nvidii.

4. Najnowsze CUDA.

 

BIOS - upewnij się że system startuje w czystym UEFI, CSM off, w gigabyte jak pamiętam trzeba włączyć Windows 8/10 Features a Secure Boot na OFF.

 

Budowałem już takie maszyny do korekty kolorów w m.in. w Davinci Resolve i wiem, że te maszyny działają absolutnie stabilnie - notabene zobacz w moją stopkę - zielony link - to maszyna która miała obrabiać materiał video najszybciej jak to możliwe właśnie w Davincim, zarówno dla RED'a jak i Alexy.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#6 olej7777

olej7777
  • Members
  • 148 postów

Napisano 02 styczeń 2018 - 01:56

Tak z ciekawości zapytam, jaki wpływ ma SMBIOS na wydajność? Obecnie używam iMac18,3 dla z370 i i7-8700 na sierra 12.6 jednak testowałem też 13.2 i tutaj iMac 18,3, MacPro 6,1 i inne Imaci uniemożliwia mi poprawny eksport w FCPX (failed) natomiast na MacPro 5,1 wszystko działa bez problemu... na sierre problem nie wystepuje i iMac 18,3 działa poprawnie.


Hacintosch i7-8700k @4,7GHz (AVX ON), Radeon RX580 8GB, ASRock z370m Pro4, 32GB ram 2666MHz, 2 x 256GB Samsung PM961 NMVe RAID 0 (Zapis 2 GB/s, odczyt 3GB/s) po wielu dniach działający Hardware Encoding na 10.13.2
Macbook Pro 15" TouchBar





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych